Tretmani za mršavljenje: šta je na meniju i kako se to konzumira?

Primorana sam, prostom činjenicom da ne volim da izmišljam & fantaziram, da započnem ovaj tekst jednom velikom istinom, kao i listom tretmana koje nikada nisam probala. I to s razlogom.

Ali, kad to završim, pričaću o onome šta sam isprobala i zašto mislim da je to korisno. Na kraju, ostaće bitno pitanje: kada, koliko često i do kada? Pokušaću da odgovorim i na to.

Fotografisanje iz maja 2021. – pred moj 44. rođendan. Plan je da i ove godine izledam isto, jer što da ne? 🙂

Kada tretmani za mršavljenje mogu da rade posao?

Ako ste očekivali da ću vam napisati da postoji čudotvoran tretman za telo od koga ćete doživotno ostati zategnuti i mršavi, onda gubite vreme ovde. Mesto vam je u bliblioteci, baš u onoj sekciji gde se nalaze bajke za decu do 5 godina.

Na istom mestu mogu da se pronađu priče o dostignućima detoks dijeta, zatim priče o tome kako nam je veganstvo prirodno – a svakako su tamo i brošurice o čudesnim preparatima za mršavljenje. Nadam se ipak, da ste ovde došli po istinu 😉

Istina je da vam nikada i ni u kojim uslovima ni jedan jedini tretman tela neće pomoći ako već sami sebi niste hteli da pomognete. Ovo znači dve veoma jednostavne stvari:

 1. Odabrali ste idealnu dijetu. Kad kažem idealnu, to znači idealnu baš za vas. Nema čarobne dijete, niti su one tako misteriozne. Zapravo, lako možete neku da osmislite i sami za sebe. Sve što je stvarno bitno jeste da je razumna, da je se držite većinu vremena i da je sprovodite na duge staze. Onda radi posao.
 2. Mrdnuli ste se s kauča. Ne, ne kažem da morate da idete u teretanu i podižete 100 kg na “mrtvim dizanjima”. Možete i redovno da šetate (naglasak na “redovno”). Možete da vežbate kod kuće sami. Možete kod kuće uz online trenera. Ili jednostavno radite jogu goli 🙂 Poenta je da nešto morate.

Kad uradite ova dva, tretmani tela su nadogradnja. Ona nadogradnja ubrzati proces i time vas dodatno motivisati. Nedostajući element u priči u kojoj pokušavamo da skinemo ono što se jedva skinuti može, poput poslednjih ostataka donjeg stomaka, upornih “jahaćih pantalonica” ili “pojasa za spašavanje” 🙂

I takođe, uradiće jednu stvar koju vežbanje ne može. Već smo do sada apsolvirali da ne možemo da skinemo stomak radeći trbušnjake. Masne naslage na telu imaju svoj proces “topljenja” i to topljenje se ne dešava prvo na mestima gde mi želimo, kada želimo i kako želimo. Vode svoju politiku. Prepraspoređuju se. Tope se neravnomerno, nekim svojim rasporedom.

Rađenjem trbušnjaka ojačaćete mišiće u predelu trbuha. Ali će se masti u tom delu otopiti kad one budu htele. Zato, nekim tretmanom tela, možete da ih “ubedte” da to ipak bude malo brže & prioritetnije nego što je bio “njihov plan”. Ali samo i ako ste ispunili prva dva uslova: dijeta i kretanje.

Naravoučenije je da su tretmani tela u tesnoj vezi s vašim ponašanjem. Sem u jednom slučaju. Oni koji su imali povredu ili im zdravstveno stanje onemogućava vežbanje, mogu da idu na stimulaciju mišića. To je zamena za vežbanje.

Tretmani za mršavljenje koje nikada nisam radila

Da. Stimulacija mišića bi bio prvi na toj listi. Nadam se da mi nikada neće biti ni potreban, što i svima vama želim. Vidim ga oduvek kao nešto što je za ljude koji su imali povredu, oporavljaju se, imaju probleme sa zglobovima i slično. Znam da na njega idu i oni koji “mrze da vežbaju” – a ja to baš i ne mogu da razumem.

Mada, ako baš toliko mrzite vežbanje – realno, ko mene pita 🙂 Idite na stimulaciju mišića. OK. Staviće vas na aparat i nakon njega osećaćete se kao da ste uradili 200 trbušnjaka ili 100 čučnjeva.

Drugi ne spada baš u tretmane, već u hirurgiju. Ali je previše poznato da se ne pomene… Radi se o liposukciji. A postoje dva razloga što mi liposukija nije simpatična. Prvi je isto kao i za stimulaciju mišića. A drugi je da gojazne osobe već imaju problema s funkcionisanjem masnih ćelija, koje se ponašaju “nerazumno i pohlepno”. Obično u kombinaciji s insulinskom rezistencijom – ili poremećajima u radu hormona sitosti & gladi (grelin i leptin).

Neću previše da ulazim u ovo, ali ima prlično logičnih teorija o tome da masne ćelije imaju funkciju skoro kao i hormoni, pa do toga da nije baš pametno uništavati njihovo brojno stanje ovom naglom procedurom. Već je pametnije smanjivati njihov volumen. Pogađate: vežbanjem i dijetom 🙂

Isprobani tretmani za telo – za celulit

Počećemo od najveće muke, koju je najteže iskoreniti. Celulit, dabome.

Ne moramo da se bavimo preterivanjem, odnosno ženama kojima se svaka neravnina na koži svede na 200 E koje će dati psihijatru + 400 E koje će dati na tretmane. Možemo da se bavimo nečim mnogo normalnijim i bitnijim, a to je zapušten celulit. Koji kao poremećaj u dubokim slojevima kože, poremećaj vezivnog tkiva – može da boli. I to ozbiljno da boli.

Priča o celulitu može da bude priča o neopravdanom večnom nezadovoljstvu – ali za većinu žena, može da bude i fizički jako neprijatno iskustvo. I tu uopšte ne pričam o estetici. Tvrdokorni i bolni celulit je priča u kojoj važi ono staro: bolje sprečiti, nego lečiti. Dobro je otarasiti ga se.

Opcija ima dosta, a jedna od najefikasnijih je razbijanje celulita tzv. Shock Wave aparatom. Što je popularan naziv za “Acoustic Wave Therapy“. Ako je lemanje oklagijama po zadnjici u ime skidanja celulita, nešto kao srednjevekovna inkvizicija – onda bi ŠokVejvovi sigurno predstavljali 21. vek 🙂

Ja sam se pošteno “našokirala” na ovom aparatu u vreme kada sam se ugojila 😀 (kako volim da kažem: prvi i poslednji put)

Šokirali smo se u “Anti Aging” kod dr Anice Jevremović gde smo stigli: po butinama, zadnjici, stomaku – pa čak i rukama. Uz moju dijetu, redovno vežbanje i neviđenu tvrdoglavost da sve to sprovedim na duge staze, naravno da je bilo rezultata. Jer celulit ne može da se skine dijetom. Ne može obično ni vežbanjem. A ni crnom magijom, sem ako ne nađete nekog baš specijalizovanog za tu granu crne magije 🙂 Mora da se razbije, tj. šokira.

Sada, kad već 4 godine imam kilažu koju hoću (nakon dijete) – šokiram se pomalo pred svako leto.

Pred ovo fotografisanje radila sam bukvqalno sve ppomenute tretmane. Dan pre čak i “gipsane bermude” 🙂

Isprobani tretmani za topljenje masnih naslaga

Na šok-vejvu nema spavanja. To te izlema, protrese & stvara buku. Ali, ako želite nešto prijatnije – prijavite se da malo dremnete na radiotalasima! Ili, kako ja volim da kažem, idem da spavam dok mi tope masne naslage 🙂

Oduvek radiotalase pominjem kao tretman za topljenje masti – ali on utiče i na eliminaciju celulita. Takođe, radiotalasi zatežu kožu i rade blagu limfnu drenažu. Posle njih se osećate nekako opuštenije i poletnije.

Baš onako kako vežbanje ne može ciljano da napadne masne naslage na jednoj tački – upravo tako radiotalasi mogu dodatno da ubrzaju taj proces odlučivanja o mestu “gde će salo prvo da se topi”. Ubrzava proces na ciljanim, kritičnim mestima. A mi žene znamo koja su to mesta 😉 Na ovo obično idem par meseci pred leto. Taman kad se spremim za “plaža izdanje” i vidim gde bih mogla malo da popravim situaciju. Targetirano.

I ima još nešto što obožavam. Luda sam za tim tretmanom, jer takođe spada u one “za spavanje”. To su “gipsane bermude”.

On ne topi masne naslage, već izbacuje višak vode. Ultra efikasno. Savršen je kad hoćete da skinete 1 konfekcijski broj za neki važan događaj, ili se jednostavno osećate “samoj sebi teško”. Rešiće vas tih muka u roku od odmah.

Ipak, imajte u vidu da ovo nije trajno rešenje. Ta voda se vraća. Nekome vrlo malo, nekome mnogo. Nakon par dana, sve u zavisnosti od vas samih – možete i ne morate da se vratite na staro. Ja često kažem da je ovo relaks tretman s jakim momentom motivacije.

Jednom sam spojila gipsane bermude s masažom lica. Otišla sam kući s osećajem da sam došla s godišnjeg odmora 🙂 Divno!

Kad, kako i koliko dugo?

Eh, kad bih znala… Samo kad bih znala 🙂

Realno, svi smo priča za sebe s različitim problemima. Neko vežba više, neko manje. Neko ima više, neko manje celulita. Isto važi i za salo. Neko bi samo da mesta pod celulitom prestanu da bole – a neko da s 55 ima zadnjicu kao “bebinu guzu”.

Zato je neophodno otići na konsultacije i napraviti individualni plan. Kod doktorke, koja se za moje lice i telo brine već 6.5 godina – dr Anica Jevremović – konsultacije se ne naplaćuju, ali se zakazuju. Ona je u Vlajkovićevoj 6 u Beogradu i broj je 062757805 – pa izvolite 🙂

U momentu pisanja ovog teksta, ja sam nagazila na “predsezonski trijatlon” što uključuje:

 1. vežbanje s online trenerom
 2. LCHF ishranu
 3. tretmane tela za mršavljenje

Idem 2 puta nedeljno na radiotalase ili Shock Wave. Tretmani se smenjuju i ja nisam ta koja razmišlja o tome šta treba da zakaže.A na svakih mesec dana, sledi novi pregled i korekcija programa.

Shvatate već, ovo nije “rocket science” ili matematička formula, pa da može da se kaže 100% kada će se šta desiti, u kojoj meri i precizno kako. Ono što iz ličnog iskustva znam, jeste da daje rezultate. One koje može i treba da očekuje svaka realna osoba, koja razume da su tetmani za mršavljenje ubrzanje, saveznik i pomoćnik. A da je promena ponašanja baza i ključ svega. Mi smo ključ svake promene.

Popust 20% za tretmane (serije tretmana) započete u martu i aprilu 2023.

Ako ste stigli do kraja, dr Anica Jevremović i ja imamo nešto za vas 🙂

Ako u martu i aprilu:

 1. odete na pregled i rešite da uradite neki od tretmana
 2. ili odete na pregled pa uplatite seriju tretmana koja će trajati i duže od marta/aprila

– za sve te tretmane/serije imaćete popust 20%.

Sve što treba da uradite prilikom zakazivanja jeste da kažete da ste pročitali ovaj tekst  i da znate za popust koji je objavljen na vitkigurman.com 🙂

2 Komentara

 • Postovana, kod nas u Podgorici ima samo u jednom salonu aparat EMTONE BTL koji kombinuje talasne sokove i radio terapiju…da li je efektnije ovo sto vi predlazete, jer vidim da se kod vas preporucuje cak svakih 48 sati tretman a ovdje samo jedan u 7 dana… postujem jako Vaše preporuke i zanima me Vas stav…

  • Stvarno se ne razumem u aparate, ali ne idem na svakih 48 sati – već 2 puta nedeljno (obično uz razmak od bar 48h između ta dva). I uvek se radi druga regija.

   Sve u svemu, nakon mesec dana se baš ozbiljno primećuje razlika – naravno da sve vreme i vežbam 🙂

Leave a Reply