Insulinska rezistencija i mršavljenje

Racunanje i “rezanje” kalorija kod nekih ljudi neće dovesti do mršavljenja. Pitala sam vas i da li imate neku drugaricu koja jede sta hoce i ne goji se? Mada sam znala odgovor – svi mi imamo neku takvu drugaricu 🙂 Ta srećnica je insulinski nerezistentna (insulinski osetljiva).  Oni ostali, koji za sebe kažu da se ugoje kad samo pogledaju u hleb i kolač su često u stanju koje se zove insulinska rezistencija (tj. neosetljivi su na insulin).

serijal #nutricionista

Znam da ovi termini nisu ništa lakši za igovor od čitanja etiketa sa većine prehrambenih proizvoda iz samoposluga – pa ću ih objasniti kroz jedan običan strip – koji će vam olakšati čitanje stručnih tekstova na ovu izuzetno važnu temu. .

Insulinska nerezistencija (osetljivost) – željeno stanje.

Insulin je hormon koji luči pankreas i koji reguliše šećer u krvi (glukozu). Organi za varenje razlažu hranu koju unosimo tako da svi složeni i prosti ugljeni hidrati na kraju (pre ili kasnije) postanu prosti šećeri.

Krv prenosi glukozu do ćelija gde je ćelije pretvaraju u energiju. One su milijarde i milijarde malih fabrika za proizvodnju energije na koju radi naš organizam. Glukoza ne može da uđe u ćeliju bez insulina. A da ne bih na dalje zvučala kao gomila onih ekstremno dosadnih tekstva o ishrani koji su za pošten svet mešanac između Tantalovih-Muka i Sizifovog-Posla, prelazim odmah na:

Strip o Insulinskom Ključu i Glukoznom Čovečuljku

Evo jedne mirne Ćelijske Fabrike koja trenutno ne stvara energiju jer u njoj nema radnika, Glukoznih Čovečuljaka, koji tek treba da stignu na posao.

IN 1

Kada stignu, svaki Glukozni Čovečuljak ima vratanca kroz koja treba da prođe da bi otišao na posao.

IN 2

Vratanca za odlazak u fabriku energije su zaključana i Glukozni Čovečuljci nemaju ključ kod sebe. Moraju da ga sačekaju da stigne od Supervizora Pankreasa, ekspresnom pošiljkom. Koliko ima Glukoznih Čovečuljaka, toliko i Insulinskih Ključeva stiže! Svaki Čovečuljak uzima svoj Ključ.

IN 3

Bez ikakvih problema, svaki čovečuljak otključa svoja vrata i iskoristi Ključ.

IN 4

Glukozni Čovečuljci ulaze u fabriku i počinju da rade na proizvodnji energije. Sve je u savršenom redu.

IN 5

Insulinska rezistencija (neosetljivost) – neželjeno stanje

Početak je isti. Ekipa stiže na posao i dobija ključeve na samom ulazu.

IN IR

 I tu kreću problemi! Jedan broj Glukoznih Čovečuljaka vidi da su njihove brave potpuno zarđale i da nikako ne mogu da otvore vrata.

IR 1

Njihove kolege su već unutra i rade – ali smanjenim kapacitetom jer ceo tim nije na okupu. Ako Glukozni Čovečuljci ne uđu brzo unutra, njihove kolege koje su na poslu, će se brzo “istrošiti” od umora.

IR 2

Supervizor koji ne trpi kašnjenja na posao i već je u panici, baca ka Čovečuljcima koji su ostali napolju novu količinu Insulinskih Ključeva u nadi da će ih brzo iskorititi i ući u fabriku. Čovečuljcima se na glavu sruči kiša teških ključeva.

IR 3

Među Glukoznim Čovečuljcima nastaje panika jer su do sada uslovi rada bili perfektni i nisu naviknuti na fizičko maltretiranje i udarce u glavu. Pre nego što im se sledeća količina ključeva sruči na glavu beže kolko ih noge nose da se sakriju na jedino moguće mesto – u Glikogensko Sklonište.

 • Previše ključeva za mali broj Čovečuljaka se zove hiperinsulinemija.
 • Kada se umori od toga što čovečuljci stalno kasne na posao, Pankreas prestane da baca dovoljno ključeva, ili odbija da baca rezervne klučeve, ili uopšte ne baca ključeve. To se zove dijabetes tipa 2.

IR 4

Mada je dovoljno radnika došlo na posao neki nisu uspeli da uđu u fabriku. Čovečuljci koji su uspeli da uđu u fabriku, nastavljaju da rade, ali se brzo istroše i fabrika staje s radom. Pali se alarm! Hitno su potrebni novi radnici i to što pre! Tako neko na brzinu zaposli slatkiš, grickalicu ili sendvič (bez čitanja CV-ja).

Kako da oteramo Čovečuljke iz Skloništa nazad na posao?.

U ovakvim slučajevima, dakle, neko je uneo tačno onoliko kalorija koliko mu je potrebno – ali one nisu iskoršćene. Brava na vratima i ključevi odlučuju da li će vaše ćelije uopšte iskoristiti unetu hranu ili će je uskladištiti i pre nego što ste je koristili za potrebnu energiju – ostavljajući vas gladne.

Toliko o pričicama kako je dovoljno samo da se prebroje kalorije i samo da se srežu. Svi znamo nekoga ko jede šta hoće i ne goji se. I svi znamo previše njih koji nisu smršali od rezanja kalorija. “Calories in-Calories”out teorija jednostavno ne važi za sve.

Ovo već radi posao:

(I) Prekinite da nervirate Supervizora namirnicama sa visokim glikemijskim indeksom. Ishrana namirnicama visokog glikemijskog indeksa je kao da su svi čovečuljci iz sve tri smene skočili padobranom u istoj sekundi da bi istovremeno došli na posao – a nama je potrebna samo ekipa koja radi u jednoj smeni. Jedenje namirnica sa niskim glikemijskim indeksom je kao da ne stižu svi Čovečuljci na posao u isto vreme već pristižu malo po malo.

(II) Uradite ono što pojedinci nazivaju “reedukacija pankreasa”. To je obično “prevasptavanje” i nije nikakva nuklearna fizika za koju su vam potrebni preskupi besmisleni preparati 🙂 Jednostavno nemojte da dajete Supervizoru “višak” radnika koje bi gađao ključevima, već isterajte onu odbeglu ekipu iz Skoništa.

insulinska rezistencija

.

Kako se popravlja zarđala brava na vratima, tj. reguliše insulinska rezistencija?.

Dok menjate jelovnik hranom koja ima manje uglejnih hidrata, trebalo bi takođe da radite na popravci zarđalih brava (ili ako treba to da kažem lepše – na “reedukaciji” zarđalih brava) 😀

Kako se popravljaju zarđale brave?

 1. Ne preterujte s kalorijama iz ugljenih hidrata (dobro, ovo je već jasno) 🙂
 2. Unostite dovoljno proteina (ne previše, nego dovoljno!)
 3. Vežbajte i jačajte mišiće
 4. Ne unosite frukotozni sirup
 5. Smajite gluten u ishrani! Ili još bolje – izbacite ga.
 6. Smanjite unos laboratorijski proizvedenih masti – izbacite margarin, šlag i biljne sireve – svi ovi proizvodi sadrže trans masti
 7. Izbacite margarine bez trans masti – i ovo ne postoji u prirodi
 8. Ograničite polinezasićena ulja u ishrani jer su nestabilna i lako oksidišu (već smo videli da ih do pre 50 godina niko nije koristio jer nisu ni postojala)
 9. Naučite više o inflamaciji i balansu između Omega-3 i Omega-6 masnih kiseleina
 10. Povećajte unos namirnica koje sadrže antioksidanse – oni su bitan lek protiv “rđanja” 🙂

I ono najvažnije! Ova vrata su kao i svaka druga vrata. Kada vrata zarđaju, onda ih podmažete da bi opet radila. Najbolje ulje za svakodnevno podmazivanje zarđalih vrata koja vode u ovu fabriku su Omega-3 masne kiseline.

(fotogafije ze strip je uradio Nenad Točilovac)

60 Komentara

 • Ja upravo izbacujem žitarice iz ishrane iz tog razloga. Uopšte nije lako jer ih svuda ima. Posebno što je whole grain hrana takođe sa vrlo visokim glikemijskim indeksom ni “zdrava” hrana ne prolazi. Javljam rezultate.

  • I pored odlične insulinske rezistencije, što sam više čitala o žitaricama, to sam ih više izbacivala iz svakodnevne ishrane. Prvo one sa najviše glutena, zatim i one sa manje. Od bezglutenskih je onda bio izbačen i kukuruz, koji ima previsoki glikemijski indeks. Na kraju i integralni pirinač.

   Mislim da je ceo eksperiment “prelaska” trajao oko 2 meseca, jer se tada nisam usudila da napravim neki radikalni zaokret (ne volim “lobotomije”, bespotrebne su) 🙂

   Onda je ispalo da mi jako prija i da se super osećam. Pokušaji vraćanja pravilno spremljenih hlebova (fermentisano brašno) su se završavali tako što sam bila naduvena kao žaba. Ranije nisam bila osetljiva na gluten, ali izgleda da sam umereno postala nekon perioda odvikavanja.
   Isti pokušaji sa hlebovima od žitarica sa manje glutena su se završavali potpuno “bezbolno”.

   Sada ih jedem ponekad i jako ograničeno: kada pravim neki zanimljiv recept jer imam društvo na klopi ili u gostima.

   Ipak, ako mi je do više ugljenih hidrata, uvek bih pre odabrala mahunarke, krompir i integralni pirinač, nego hleb.

   Javljaj! 🙂

   • Добар дан. Да ли могу Ваш имејл да добијем. Волео бих да чујем Ваше искуство што се тога тиче и како Вам сада иде?

  • Ima mišljenja da može da bude vezano za genetiku, koliko ima i mišljenja da nije i da je vezano za navike.
   Da su se dogovorili, ne bi i dalje zvali IR (insulinsku rezistenciju) “sindrom X” 🙂

   Negde ćete neći da je IR deo problema koji se zajedno naziva “metabolički sindrom”, a negde da je UZROK “metaboličkog sindroma”.

   Šta god stvarno bio uzrok IR, preterani unoš šećera i veštačka hrana o koju LoCMoPHiF navodi će izazvati IR ili pogoršati IR.
   A kako smo svi različiti kao nebo i zemlja – nekome neće biti ništa.

   Šta znači preterani unoš šećera? Zavisi od čoveka do čoveka.

   Ovde sam pisala više o tome kako danas maltretiramo pankreas kao nikada do sada:
   http://www.vitkigurman.com/2012/04/04/sam-svoj-nutricionista-5-deo-kljucevi-magacina/

  • Prevelik unos ugljenih hidrata na dnevnom nivou, rscunajuci dane bice ti jasnije. Celije postaju rezistantne zato sto su prezasicene Uh odnosno glikogenom koji se pre Skladistenja nazivao glukoza. Pokreni se dobro. Kreni da trosis rezerve koje borave u celijama. Moras napraviti obrt materije Unos – potrosnja inace ce te docekati rezistencija.

  • Draga Maja i poštovani LoCMoPHiF!

   I mene ova tematika jako zanima, budući da imam problema s laganim viškom masnog tkiva, znači i s lučenjem inzulina. Nakon komentara koji citira knjigu, ništa mi nije jasno, a ovi linkovi vode na stranice na engleskom jeziku – nisi svi Englezi ovdje, dakle, trebala bih prijevod.

   Mislim da ću radije ponovo pročitati Majino objašnjenje, makar više puta. Možda shvatim što je kod mene problem.

   Inače, gubim masno tkivo, mada polako, a vaga ne pokazuje nikakav pomak naniže! Traje to već nekoliko mjeseci, a 7 mj. sam na LCHF prehrani (strogoj, do 15 g ugljikohidrata dnevno).

   Puno pozdrava od Sanje B.!

  • Kao pravo ima nesto i na svedskom i latinskom 😉

   Hvala pa postoji google translate pa covjek moze povezati poentu. Oni koji su upuceniji i od strucne im je koristi,znati ce. U ostalom i sav ovaj Sylphov clanak je pokusaj crtanja (veoma uspjesan btw)

   Lako je izgubiti 30-ak kilograma kao ja za 6 mjeseci ali je najteze preci plato i izgubiti zadnjih 5 estetskih kilograma. To sto vaga se ne pomjera znaci da je tijelo naslu svoju idealnu kilazu, ma koliko se to protivilo mentalnoj predstavi tezine

   Znaci nista bez teretane i misicima potisnuti masno tkivo ka povrsini. Biti ce na vagu tezi ali na oko i u odjeci tanji…
   Sylph, to “Primal BP” ili nesto od Ratnika Ori-a?

 • LoCMoPHiF hvala na linkovima, ima stvarno dosta materijala pa ću polako proučavati narednih dana 😀

  • Priča o UH u knjizi koju sam ti predložila počinje na 101. strani i objašnjenje sa sve hemijskim formulama, grafičkim prikazima i sl. – traje jedno 15 strana. Meni je baš legla zbog stila pisanja, jer sam vizuelni tip.
   Uglavnom nađeš tu literaturu na Googlovanje reči: “Nutrition Metabolism Digestion”, ali ima i ubi-bože dosadnih knjižurina (zapravo 99.9% ljudi bi proglasilo i ovu za ubi-bože dosadnu knjižurinu -a ova nije takva) 😀

 • Zdravo Majo,

  Nije mi jasna samo jedna stvar: kazes neki Glukozni coveculjci ne mogu da udju kroz zardjala vrata Celijske fabrike. Zbog cega se desava da brava na tim vratima zardjaju pa glukoza ne stize do celije?

  Hvala unapred

  • Zdravo Igore!
   Već je Jovan postavio ovo pitanje 11. novembra, pa ima odgovora gore.

   Pogledajte još jednom i deo teksta “Kako se popravlja zarđala brava na vratima?”. Zapravo, da je drugačije formulisano ovo bi bili i uzroci.

   Nema na čemu i drugi put 🙂

 • Ja sam negdje naisla na to da je jedna od teorija kojom se pokusava objasniti inzuliska rezistencija, tj. zasto “brave zahrđaju” – izloženost prevelikim količinama inzulina za vrijeme trudnoće, tj. dok smo bili bebe…prema toj teoriji inzulinska rezistencija je obrana od prevelikog (majcinog) inzulina u bebinom organizmu.
  Pokusat cu to reci u tvom stilu – horde glukoznih covjeculjaka nahrupe s kljucevima u male stanice, i tako svakodnevno i kad ima i kad nema posla, i onda se male stanice naljute i kazu pa “nije ovo kolodvor” 🙂 i poslije toga, iz opreza unajme nabildane tipove kao security na ulazima 🙂 Ili puste malo brave da zahrđaju.

  Ovo se uklapa u moj slucaj, s obzirom da mi mama sad ima dijagnosticiran dijabetes tip2. Pretpostavljam da je u vrijeme kad je mene nosila njen vrijedni magacioner bio na zescim prekovremenim, dok nije dao otkaz 🙁

  • Vi ste nasledili dijabetes ili bar insulinsku rezistenciju od mame. 40% srodnika osoba sa dijabetesom tipa 2, dobije jednog dana dijabetes. Ja sam u situaciji da je moj otac imao dijabetes tipa 2, a ja isulinsku rezistenciju.

  • To se moze uklopiti i u IR kod moje kcerke od 12 g. Ja sam u trudnoci dobila preko 40 kg, uzasno sam puno jela slatko. Ovisnica bila. I evo nas sada obje u problemu. IR kod obje. Kcerka je smrsala 20 kg uz Siofor, fizicku aktivnost a mama oko 15 uz Glukophage xr. Ovaj vas tekst me naveo na razmisljanje da je moja bebica trpila nenormalne kolicine slatkisa a time inzulina u mom ogranizmu za vrijeme trudnocd 😔

   • Pozdrav..imam pitanje,kazete da vam je kcerka smrsla 20 kg uz siofor..i ja sam ga pocela piti,al me zanima da li je bila na nekoj dijeti,ja ne znam sta vise da jedem,zbunjena sam skroz?Hvala unaprijed na odgovoru

    • Izbacila je slatkise ,koje je jela u neogranicenim kolicinama, hljeb sveli na snitu uz obrok. Zbog straha od dijabetesa prvi mjesec je bas bio rigorozan. Jela je uglavnom spinat, grasak i kupus od povrca, jer nista drugo ne voli, uz to piletinu, puretinu, teletinu, dorucak jaja. Tri obroka dnevno sa razmakom najmanje 3-4 sata. Sokovi, slatkisi, krompir, riza, tjestenina, pizza sve to je eliminisano. Veoma teska borba je bila, jer uz to odricanje trpila je nus pojave prvih 20tak dana. Al je bila poslusna. Evo proslo je godinu dana ona je dobila 3 kg od januara jer smo se opustili. Pojede sad i pitu i cevape i pizzu, sve to ponekad, pa i nesto slatko. Nalaz joj je nesto bolji. Ali kad jede slatko ide na trening ili bude aktivna na bilo koji nacin. U suprotnom ide u hipoglikemiju. Njoj vec na 4,5 secer bude lose.
     I ja imam ir, pa se zajedno borimo. Dosta spinata jedemo, sataras, mahune, ponekad i grah, grasak, priustimo si i pitu sedmicno, ponekad i pizzu. Sokova nema, ponekad limunada, koristimo steviju. Ja sam izgubila na Glukophage xr 16 kg i odrzavam kilazu, mada bih trebala makar joa toliko.

     • Sada pijem od 1000 dvije tbl dnevno. Popustila sam s brigom o ishrani i opet se udebljala tako da sam na dozi od 2000

 • Fetus preko pupcane vrpce dobija ono sto majka jede (hranu,imuniter i glukozu) . Tako da ako mamin insulinma divlja indirektno i nerodjeno dijete zbog toga trpi (ni krivo ni duzno).

  Mozda sve zbog toga sto babice forsiraju hranu sa i previse UH i da se treba u trudnoci jesti za dvoje.

  Uz to kad se doda razne vrste pozude za hranom (cravings) za slatkisima /skrobom,onda je neminovno da se danas djeca radjaju sa dijabetesom i slicnim posastima koje su do prije 30 bile samo pripisivane odraslim osobama.

  Mami ti je prepisana neka vrsta lijekova ili ? Koliko je spremna odreci se nekih stvari da barem ne treba lijekove koristiti?

 • Da, tako nekako sam i ja to shvatila..

  A mama je vec oko 15 godina na inzulinu (tabletama), i otkad su joj dijagnosticirali dijabetes stvarno se jako prepala i pocela paziti koliko jede i sto jede, tako da je slastice sve i secer izbacila, vecinu voca, i masnog, smrsavila 20ak kila, ali nazalost, mislim da se jos uvijek puno pati zbog krivih informacija.
  Prije par dana mi se digla kosa na glavi kad mi je rekla da za veceru pojede fetu kruha s margarinom. I nakon moje burne reakcije kaze – ali s lajt margarinom. 😀

  Mislim, meni je to nakon svega procitanog ovdje, na anitinom blogu i na hrpi stranih sajtova strasno, ali joj se bojim preporuciti lchf prehranu, jer ne znam kako bi to na nju moglo djelovati s obzirom da uzima inzulin, strah me da bi joj se secer mogao previse spustiti ili da joj se dogodi neka komplikacija koja mi ni ne pada na pamet sad.

  Ali mislim joj pokusati progurati makar neke osnovne stvari tipa da izbaci rafinirana ulja skroz (inace ih pomijesa s maslinovim), mozda da ubaci neki zeleni sok i sl.
  S kruhom imam okrsaj vec godinama, ali zasad mi nije uspjelo 🙂

  • Neka zamjeni bijeli onim beskvasnim kruhom, neka umjesto margarina koristi pravi maslac,krompir zamjeni brokulom a rizu karfiolom.

   Neka sve iz temelja kuha i zna u svakom trenutku sta jede. Eto ti opustenog lchf za pocetak. Kad primjeti i osjeti vise snage i energije,dublji san,manje lijekova onda ce i sama uvidjeti koliko su prehrambena/farmaceutska industrija usko povezani a ljudi su im labaratorijski zamorci i potrosni materijal.

   “Bolje da je narod sit i bolestan nego gladan i zdrav”

   Smanjena potreba sa insulinom znaci i smanjena doza lijekova. Sve te insulinske tablete vise stete nego dobra donose. Definitivno olaksavaju izlucivanje insulina ali ulijenjuju pankreas,skupljaju vodu u organizmu, bolovi u misicima i zglobovima,nagrizaju krvne sudove i uzrokuju inkontinenciju/impotenciju….izmedju ostalog probleme sa jetrom i zucnom kiselinom.

   “Davno” sam izmedju lijekova i operacija ipak izabrao ono sto bih u svakom slucaju dozivotno koristio. Prirodnu i domacu hranu. Sve dok postoji volja i zelja postoji i mogucnost promjene. Tako da danas mogu reci sa ponosom da sam dijabeticar tipa 0.

   Sam sebi dao sansu da se pankreas odmori i stekne normalnu funkciju za moje kolicine unosenja maloskrobnih namirnica.

   PS

   Glede kruha kod mene je od struce kruha pravljen sendvic, deep pan familijarna pizza se jela, za snack uz tv se pakovanje spageta znalo skuhati i pojesti…..Trebam li nastaviti ?? Medjutim doslo mi iz istocne na sjevernu stranu. Daleko od toga da je bilo lako i jednostavno ali danas i sam miris svjeze pecenog kruha me podsjeti samo da nastavim dalje jer ne zelim ni pomisliti sta bi bilo da nisam sve odradio “cold turkey”. ALi to sam ipak samo ja i do drugih je da sami odluce o svom zdravlju / sudbini.

 • Poštovana,

  Pre par meseci ustanovljena mi je dijagnoza PCOS, dodatno i Hashymoto sindrom.
  Na terapiji sam Glukofageom, zbog hyper insulinske rezistencije…. Iako imam normalnu tezinu i body masu.
  Izbacila sam iz ishrane slatkise, belo brasno, masnu hranu.
  Od voca ne jedem suseno voce, lubenice, dinje, grozdje. Ne pijem preradjene sokove i izgubila sam za dva meseca 4 kg, zbog cega mi je dr. endolrinog rekla da ne unosim dovoljno hrane u organizam bez preciziranja koju hranu da jedem sem one zabranjene i kako da kombinujem namirnice. I onda kao i uvek u nasem sistemu zdravstva moramo sami sebi traziti leka….

  Trazeci po nutricionistickim sajtovima nasla sam dosta kontradiktornih informacija da li je dozvoljena teletina, govedina, mladi sirevi, mlecni proizvodi.
  Da li mozete molim Vas da me savetujete koje namirnice su dozvoljene a koje nisu iz grupa mesa, voca, povrca ?
  Unapred hvala,
  Djeni

 • Sve aktuelniji problem i kod nas, mada još uvek taboo tema. Da li neko ima neke e-knjige na tu temu na srpskom ili engleskom?

 • Draga Majo,

  isčitala sam većinu tvojih članaka i zaista ti svaka čast na praktičnim objašnjenjima. Ono što bih te ja zamolila, jeste mala pomoć (barem za početak) jer bih voela da krenem da se hranim zravo i ispravno za moje stanje. A moram priznati dosta članaka i pisanja na ovu temu me zbunjuje i imam utisak da se stalno vrtim u nekom začaranom krugu:(
  Naime, imam insulinski rezistenciju sa PCOS sindorom, ukratko najgora kombinacija za mršavanjenje. A da bih sredila tačnije, ublažila svoje probeme, ja moram da smršam i onda se dovodim u začarani krug: ne mogu da smršam zbog insulinske rezistencije,a moram,da bih je ublažila. Tako da ja jednostavno ne znam gde da krenem. Bila sam kod svih mogućih nutricionista i na kratko rešila problem i posle odredjenog vremena sve se opet vrati na staro. Sada ima 31 godinu,visoka sam 165 cm i teška 70kg. Nki bi rekli da to i nije tako strašno, ali sobzirom da sam ja konstantno na kontrolisanoj ishrani bez šećera,belog brašna,jedno vreme i bez voća, testenina i svega što bi moglo da goji,onda ova kilaža i nije baš dobra.
  Da li bi mogla da mi kažeš gde da krenem – kao što rekoh, prčitala sam tvoje postove i shvatila da je za moj problem najbolja Low carb dijeta,ali mi je potreban neki plan, koji bi mogla da pratim?
  Očajniči mi je potreban help barem za početak.
  Hvala ti unapred

  • Hvala, Malena!

   Ovako, u ovom postu imaš 1 “sample LCHF dan” od 1800 kalorija (slika je pred kraj posta).
   http://www.vitkigurman.com/2012/11/25/sam-svoj-nutricionista-9-lchf-ishrana/

   Pogledaj primer a onda pročitaj redom i pažljivo kategoriju “Sam svoj nutricionista” i to uz olovku i papir!
   http://www.vitkigurman.com/category/sam-svoj-nutricionista/

   Sigurna sam da ćeš moći na osnovu ovga da sastaviš samoj sebi još jedan-dva dana dijete od namirnica koje voliš i koje su Low Carb. Ono što je ključno je da ne zakidaš sebi kalorije, uneseš dovoljno proteina, unosiš jako mnogo svežeg povrća i paziš da imaš Omega-3 u jelovniku, kao i dovoljno namirnica sa B vitaminima. Ako ovo ispuniš, jako će se teško desiti da ti nedostaje nešto.

   Sigurna sam da svako može da napiše sebi dobru dijetu za 2-3 dana ako prati instrukcije. Drži se svoje dijete nekoliko dana da postaneš svesna količina hrane, vrsti namirnica – a onda prekini da gledaš u papir i počni da to živiš. Ako ne voliš da treniraš, počni sa redovnim dužim šetnjama, jer nešto ipak mora.

   Ne zaboravi da Low Carb ne mora da bude prestrog 🙂
   I još jednom – NE GLADUJ i unosi DOVOLJNO svega što ti je potrebno!

   • Hvala puno na savetu, bila sam na moru i sada sam spremna, fizički i mentalno da preduzmem neke ozbiljne korake i poslušaću te-krećem sa čitanjem i zapisivanjem.
    Nadam se da ću naraviti neku kvalitetnu ishranu i postići dobre rezultate. Ako negde ‚‚zapnem‚‚, biću sobodna da te kontaktiram ovde:)

 • Postovana,
  zelela bih da pocnem sa ovakvim nacinom ishrane jer imam insulinsku rezistenciju i PCOS i na Gluforminu sam od pre dve godine.Zanima me sta jesti za dorucak i veceru,rucak mu nije problem,i da li bi trebala da imam uzine? Unapred zahvalna

 • Ja takodje imam pcos i insulinsku rezistenciju, dobila sam da pijem Glucophage 2 meseca i doktorka mi je naglasila da izbacim slatkise, secer, med, suvo voce i sokove. E sad, rekla je da mogu koristiti slatkise za dijabeticare a citajuci Vase postove vidim da ugljeni hidrati nisu dobri za osobe sa IR a jedne konkretno napolitanke za dijabeticare imaju 58,8g UH na 100g ?!
  Bila bih zahvalna na Vasem misljenju 🙂
  Puno pozdrava!

  • Nisu zdravi i od decembra 2013. u Švedskoj lekari mogu pacijente koji su IR da leče Low Carb dijetama (samo tamo, dok ostatak sveta mora da se drži postojećih pravila).
   Keksiči za dijebetičare sadrže margarine i fruktozu (više o fruktozi na ova dva linka, 1 i 2). Ja bih to izbegavala po svaku cenu.

 • A da li neko moze biti i insulinski rezistentan i veoma mrsav istovremeno (pri jednoj obicnoj ishrani, dakle ne posebno zdravoj)? 🙂 Pitam posto sam veoma mrsava a imam i probleme kad mi se rucak sastoji od ugljenih hidrata tipa krompir, testenina – uzasno mi se spava i nisam efikasna na poslu u tom periodu posle rucka….Mada, nemam pojma da li na to utice insulinska rezistentnost/nerezistentnost o.O

 • Molim za savjet! Naime, mom sinu koji ima 12 godina ustanovljena je dijagnoza Hyperinsulinemia. Gornja granica vrijednosti inzulina je 194, a vrijednost koju on ima iznosi vrtoglavih 1098! Endokrinolog pedijatar mu je odmah prepisao terapiju tabletama Siofor 500, jednu tabletu ujutro i jednu uz rucak, obaveznu dijetu baziranu na unosu oko 1300 KCal dnevno ( tri obroka i dvije uzine ) i povecanu fizicku aktivnost. Tablete moramo postepeno uvoditi, trenutno (treci dan ) od pocetka koristenja terapije smo na pola tablete ujutro i pola za vrijeme rucka…prema uputama doktorice vec 15-ti dan od pocetka terapije bi trebalo doci na propisanu dozu…Dijetu koju mora sprovesti dobila sam na papiru koji daju svim pacijentima koji imaju slicne probleme…
  Dijeta je sljedeca:

  DORUCAK do 8h: 40g hljeba( razani,integralni, ovseni, sa mekinjama)
  + 1 ravna kafena kasicica margarina ili
  1 ravna kafena kasicica kajmaka ili
  1 ravna supena kasika milerama sa 12% m.m
  + 50g mladog sira ili
  1/2 kutije sardina ocijedjenih od ulja ili
  1 ravna supena kasika tunjevine ili
  1 virsla ili
  50g pilece ili curece sunke ili prsa
  + malo zelene salate
  + 200ml. mlijeka ili jogurta ( do 1% m.m )
  UZINA oko 11h: 1 vocka do 200gr ( jabuka, kruska, narandza, mandarina, kivi)
  RUCAK oko 14h: salata 200gr ( svjeza )
  + varivo od povrca ( nemasno ) 200ml
  + meso ( pilece, purece bez kozice, junece, telece )
  100gr
  ili riba oslic 150gr, dva puta sedmicno pripremljeno bez dodatka masnoce
  + 40gr hljeba gore spomenutog
  Hljeb (40gr ) moze biti zamijenjen sa 90gr krompira ili 25gr rize.
  Uz grasak ili pasulj (grah ) jesti po pola snite hljeba.
  UZINA oko 16.30h: 200gr voca razlicito od prijepodnevne uzine
  VECERA oko 19h ili 2h prije spavanja:
  * kombinacija od dorucka bez dodatka masnoce
  * polovina od rucka
  200ml jogurta do 1%m.m
  + 2 supene kasike ovsenih pahuljica
  + 1 supena kasika psenicnih mekinja ( ove zitarice izmijesati u jogurtu, ostaviti 15 minuta da odstoje a onda pojesti ). Ovo jesti bar 2 do 3 puta u toku sedmice.
  Prvih mjesec dana piti po jednu solju dnevno zelenog caja. Priprema: 1 ravnu supenu kasiku zelenog caja ( u rinfuzi ) preliti sa 250ml kljucale vode, ostaviti da ekstrahuje 6-7 min ( ne duze ) poklopljeno, zatim procijediti, ohladiti do temperature tijela i u tako mlak caj iscijediti cijeli limun ili dodati sumecu tabletu vitamina C. Piti mjesec dana ne preskacuci dane.
  Eto tako izgleda ova dijeta…Interesuje me da li je ovo optimalna dijeta i da li smijem davati jaje djetetu ( ovdje nije nigdje spomenuto ) za dorucak i bananu za uzinu?
  Da li je neko imao iskustva sa ovim tabletama? U upitstvu pise da se koriste kod pacijenata koji imaju dijabetes tip 2… i da utjecu na smanjenje secera u krvi, to me zbunjuje, jer kod mog djeteta je i problem nastao kad mu je velika kolicina inzulina ” oborila ” secer i tada je doslo do uzasnih glavobolja zbog kojih smo i poceli sa nalazima i svom ovom pricom…
  Bila bih zahvalna ako biste podijelili vasa iskustva vezana za ovu dijagnozu, jer sve je ovo novo, nepoznato i poprilicno zastrasujuce za nas, a doktori se nisu ni udostojili posavjetovati nas…nemaju vremena ni za kakva dodatna pitanja.
  Zdravlje i svako dobro vam zelim!
  100n

  • Draga Dina,
   kako nisam nutricionista ni lekar uputiću vas na nutricionistu Anitu Šupe http://www.anitasupe.com/ i http://istineilaziohrani.blogspot.com/

   Takođe, mada vidim da niste iz Srbije možda možete da kontaktirate nekoga iz udruženja za borbu protiv dijabetesa “Plavi krug” http://www.plavikrug.org i vidite da li možete da popričate preko Skajpa. Sigurna sam da slična udruženja postoje i kod vas i obavezno ih pronađite.

   U svakom slučaju, dijeta koju ste dobili je užasna. Obezmašćeni proizvodi, margarin, viršle, šumeće tablete sa veštačkim zaslađivačima… Govori dovoljno o trudu koji je uložen da se nađe rešenje za ovaj problem.

  • Svakako se obratite nekom dobrom endokrinologu, zatim nutricionisti i na adrese koje je Vitki Gurman navela. Stanje vaseg deteta je ozbiljno i zahteva dalje pretrage. A dijeta koju ste dobilli je totalno van pameti.

 • Da li insulinska rezistencija može da se dobije samo od prekomerenog unosa šećera, ukoliko osoba nije gojazna i ima ispod 40 godina? I da li su simptomi dijabetesa istovetni sa simptomima IR? Pozdrav

  • Svi ovi “lekovi” za insulinsku rezistenciju kada se formulišu drugačije mogu da budu uzročnici. Cela stvar se još uvek istražuje i nema lakih odgovora. Ali da, ljudi koji nisu gojazni mogu da budu žrtve iste. Ono što je dobro je da postojanje IR može da se utvrdi kod lekara, što bih svakako preporučila da uradite ako sumnjate.

   U principu – kod dijabetesa i “kratkoročna” glukoza bude loša na testiranju krvne slike, a IR može da se utvrdi merenjem “dugoročne” glukoze (OGTT test).

 • Hvala mnogo na odgovoru. A samo još nešto: da li IR može da se leči samo redukcijom ishrane i fizičkom aktivnošću ili su lekovi neminovni?

 • Poštovana, da li mi možete dati neki predlo jelovnika i/ili neku tabelu sa namirnicama koje se smeju jesti, jer mi je otkriveno pre 20dana da imam jako povišen insulin u krvi (posle testa opterećenja glukozom ), a nemam šećer. Endokrinolog mi je dala Glukofage 850 2puta na dan i da korigujem ishranu(izbacim hleb,peciva,sve šećere). Problem je jer je to drastična promena, a još veći je problem jer sam trudna (oko 2 meseca), tako da sam izgubljena u tome šta smem, šta ne, šta kombinovati s obzirom na taj insulin i trudnoću??? očajna sam.
  Hvala unapred.

  • Pošto nisam nutricionista i ne radim predloge jelovnika, posebno ne bih to mogla u ovakvoj situaciji. Mogu da predložim samo da se jede prava hrana spremana kod kuće. Da se hlebovi i peciva zamene namirnicama koje imaju skrob ali “sporiji” poput korenastog povrća, mahunarki, orašastih plodova u hlebovima sa psilijumom

   Svakako izbacivanje bilo kakve industrijske hrane i margarina iz ishrane. Puno svežeg povrća i nutritivno bogate hrane.

 • Lijep pozdrav svima, čitam vas već godinama (i tebe Maja i sve vas u komentarima), ali nisam se javljala do ovog trenutka kada sam vidjela da trudnica treba pomoć zbog visokog šećera pod opterečenjem.

  I sama sam bila takva trudnica kojoj su u bolnici rekli da su na granici da mi uvedu inzulin. Mlada, a morala bih se pikati! Odlučila sam primjeniti ono što sam do tada čitala. Prije sam jela jaja ili meso + nešto (uglavnom povrće, krumpir, koji puta i riža… kruh nisam jela). Ovisna sam o slatkom, još uvijek, iako sada mogu i nekoliko dana da ne pojedem čokoladu.

  Da se ne bih pikala, promijenila sam razmišljanje. Glavno pitanje mi je bilo: koje povrće ću jesti za ovaj obrok? Dozvoljeno povrće zelene kure sa anitinog bloga. Prilog mi je bilo meso. Doručak mi se najčešće sastojao od 1-2 jaja na puno povrća. Nekada mi se jaja nisu vidjela od povrća. Sve to napravljeno na masti.

  U bolnici, kada su me pratili i mjerili šećer svaka 3 sata, su mi uz svaki obrok dali dvije tanke šnite bijelog kruha, prilog riža ili blitva sa krumpirom, dnevno 3-4 jabuke, a proizvodi light….. Šećer mi je divljao i kada bi pojela samo jednu žlicu riže. Pustili su me doma, nakon 3 tjedna što sam se hranila striktno po zelenoj kuri šećer mi je bio oko 4 (na ponovnom testiranju šećera svaka 3 sata unutar 24 sata) čak i nakon obroka, smršavila sam 4 kg, energije sam imala jako puno, lice kao u 15 godišnjakinje, kosa mi se nije mastila i puno bolje sam pamtila. Svaka od tih promijena je bila toliko drastična da se nikako ne može pripisati slučajnosti.

  Ovako drastično sam išla samo zato jer je bio u pitanju visoki šećer u trudnoći – trudnicama se dijabetes rapidno pogoršava i takav sam tretman koristila.

  Hvala Maja na blogu, pojedine stvari si mi dodatno objasnila.

  Lijep pozdrav,
  Julija

 • Ja imam problem sa insulinskom rezistencijom.Normala je 6-27 a kod mene je 81!Ja sam izbacila slatkise,testa..ujutru posle dorucka nakon uzimanja siofora od 500 mg posto ga uzimam posle dorucka i posle vecere i dalje nekako ne mogu da uskladim tačnu procenu jos cega ne bi trebala da imam u ushrani!Molila bih za pomoc i savet oko nacina ishrane ili ti takozvane dijete!Hvala unapred

 • Imate na internetu knjigu The Obesity Code koja govori bas o ovom poremecaju, ko ne zna engleski bitne su 2 stvari – morate dovesti ishranu u red i morate produziti vreme izmedju obroka, npr imate 3 obroka na svaka 4 sata bez ikakvih uzina, sokova i grickanja izmedju. Ovo je krucijalno, jer inace ako stalno nesto grickate stalno cete provocirati insulin i definitivno vam nece biti bolje… Preporucuju i post kome ne pada secer, pa procitajte malo o tome. Bitna je disciplina, jer je u pitanju zdravlje, a ako ne budete disciplinovani vase konacno odrediste je dijabetes tip 2.

 • Postovana,
  zelela bih da pocnem sa ovakvim nacinom ishrane jer imam insulinsku rezistenciju i PCOS. Lekar mi je dao da pijem Gluformin. Nisam gojazna, imam mozda 2-3 kile viska. Zanima me kako resiti zatvor koji se cesto javlja kod Low Carb ishrane. Posto se u njoj unosi vise masti, kako znati da nismo preterali sa njima, tj da ne dodje kasnije do povisenog holesterola?

 • Majo,hvala puno na ovom postu! Ja sam inuslinski rezistentna,i ovo je nesto najbolje sto sam procitala otkako mi je uspostavljena dijagnoza 🙂 Pozdrav

 • Postovani, pre par dana su mi otkrili da imam problem sa insulinom, a sam problem je poceo kasnjenjem menstruacije i pojavom cisti na jajnicima. Odradila sam OGTT i IGTT i glukoza mi je 6.10 a insulin 79 umesto max 33. Doktor mi je napisao niskokaloricna dijeta, bez slatkisa, bavljenje sportom. Prepisao mi je dva leka da pijem i za 3 meseca kon. U pitanju je koliko sam ukapirala insulinska rezistencija. Pocela sam ishranu da menjam, pijem lekove ali sam kao slomljena, nemam snage, zeludac me ubija. Mozete li mi dati savet kakvu bi tacno ishranu morala da imam i da li je normalno da osecam sad takve tegobe? Hvala vamm

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро