Detoks sokići i najezda “health coach” prodavaca magle

“Imala bih jedno pitanje u vezi detoksikacije organizma. Šta mislite o tome i na koji nacin je najbezbednije i najsigurnije to izvesti?” – stiže u moj Inbox po ko zna koji put.

Ovo pitanje izazvalo je u meni samo jednu reakciju: “Da li je moguće da neko stvarno veruje da će očistiti organizam nakon par dana ispijanja sokića?!” – ili nakon par dana bilo čega?! 

Ljubav prema prečicama i rešenjima preko noći  omogućila je navalu samozvanih health coach kvazi-detoks “stručnjaka”. Danas je “health coach” svaka ženska osoba prijatne spoljašnjosti, koja nije jela meso minimum 2 meseca, usput je kupila najnoviji blender i na Instagram profil dodala #plantbased.

I stvarno, kad god uđem na Instgram iskoči mi sponzorisana objava nove Snajke Blenderajke sa novim detoks sokićima.

Snajke Blenderajke obećavaju da vas “očiste” za nekoliko dana. Iznutra. Sokovima. Možete da kupite sokiće za 3 ili 5 dana. I toksini lete napolje – za samo 120-200 EUR 😀

A u realnosti – šta stvarno možete za 3-5 dana? Nakon nekoliko dana nespavanja možete npr. da budete neuračunljivi. Ili nakon nekoliko dana gladovanja, možete da budete malaksali.  Uglavnom takve stvari možete za 3-5 dana. Za kratko vreme, može da se napravi samo neka glupost i šteta.  

ALI! Za nekoliko dana ne možete da postignete bilo kakav (pravi) uspeh. Nikad bilo i neće biti. 

 • Nakon nekoliko dana seksa s nekim, vi nećete biti u srećnoj vezi.
 • Nakon nekoliko dana bez duvana, niste postali nepušač.
 • Nakon nekoliko dana u teretani niste u dobroj kondiciji.
 • Nakon nekoliko dana na drumu, niste vozač.
 • Niste ni smršali posle nekoliko dana dijete.
 • Nakon nekoliko dana kvazi-detoksa, niste izbacili nikakve toksine.

Nakon nekoliko dana nikada ne možete popraviti greške koje ste pravili više nedelja, meseci ili godina. Kako onda očekujete da se “detoksikujete i očistite” nakon 3-5 dana, bilo kakvog režima? Posebno ispijanjem sokića!

To što od gomile rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana iz sokića ne izlazite iz WC-a ne znači da je neki toksin napustio vaše telo. Kapiram želju da se greške isprave preko noći. Ali je to nemoguće.

Ne vidim razlog da sebe danima izgladnjujete ispijanjem sokića, koji će vas samo terati na druženje sa daskom na vašem toaletu. Laksativi koštaju mnogo manje i deluju za samo par sati 🙂

Koji su to tačno toksini?

Pa kaži mi da ti kažem 🙂 Neće vam to reći ni Snajka Blenderajka, jer realno – nema pojma.

Da pojasnim na primeru…

Znate kad se razbolite, pa vam uzmu bris i kažu “imate X bakteriju i to u količini Y i nju ubija antibiotik Z” – pa vam daju taj antibiotik i vi ga pijete. Onda lepo dođete za pet dana na kontrolu. Oni vam opet uzmu bris i izmere da bakterije X ima 20 puta manje od početne cifre, kažu da se to smatra bezbednim i proglase vas za izlečene. Takođe još jednom potvrde ovim merenjem na početku i kraju da antibiotik Z efkasno deluje protiv bakterije X.

Hajde sad da vidim kako biste ovu istu logiku primenili na toksin X koji će biti izbačen iz vašeg organizma sokićem Y?
(nisam rekla da se smejete, nego da primenite istu logiku)

Dakle, ko vam je na početku izmerio taj toksin X? I ko ga je izmerio posle? Kako ste uopšte uneli toksin X u organizam? Zašto je baš sokić Y najefikasniji protiv njega, kad ima i drugih sokića? Da je za izbacivanje toksina X stvarno dovoljno 3 ili 5 dana?

Očito, kad vam neko ponudi da vam odradi detoks, ja vas najlepše molim da ga pitate koji će to toksin tačno da vam izbaci iz organizma, u kojoj meri i kako ćete meriti uspeh. Da ne bude posle kako vas je prodavac magle čistio od – magle.

Nekoliko dana na biljnoj hrani ne predstavlja nikakav detoks organizma – dok su detoks sokići čista prevara. Ako provedemo neki dan na laganoj biljnoj hrani s više vlakana možemo da rasteretimo sistem za varenje i “odmorimo” od teške hrane, splasnemo i smirimo organizam. Posebno nakon slava, proslava, praznika – kada su svi neumereni. 

Ali vam niko ne prodaje “Sok za odmor od svadbarskog kupusa”, niti “Smoothie za rehabilitaciju od manifestacije Trubači u Guči”. Oni vam prodaju doslovce – eliminaciju toksina.

A vi kupujete kao da vam odavno nije jasno da nikakav režim od par dana ili napitak neće rešiti probleme nagomilane tokom vremena.

Šta je pravi detoks?

Da li ste znali da se naše ćelije stalno menjaju? Za oko 10 godina sve ćelije u vašim kostima se zamene. Neke ćelije se zamenjuju brže, kao one koje se nalaze u crevima i zamene se u roku od nekoliko dana. Zato crvena krvna zrnca žive 4 meseca, a ćelije kože se u potpunosti zamene za 3 nedelje. Jetri je potrebno oko godinu dana, a nervne ćelije su doživotne.

Mi smo ono što jedemo i ono što živimo – ali ne možemo da se “pokvarimo” preko noći. Ne možemo preko noći ni da se “popravimo”. Svakako ne tako što ćemo malo više sedeti na WC šolji jer smo se predozirali vlaknima 😀

Sem toga što se organizam obnavlja, mi već imamo način da vršimo detoks i tome nam služe jetra, bubrezi, koža… Njihov posao je da izbace iz organizma sve što može da mu našteti. I ne – jetra i bubrezi neće raditi bolje jer ste vi 3 ili 5 dana ispijali nekave sokiće.

Pravi detoks je kada dugoročno odaberete ishranu i stil života koji neće opterećivati organe-čistače.

Pravi detoks je kada prestanemo da se trujemo industrijskom hranom, alkoholom, duvanom (ili smanjimo maksimalno sve ovo u skladu sa mogućnostima) – pa pustimo organizam da se dovodi u red. Što ume da traje mesecima i godinama. 

Nemoguće je da ne unesemo baš ništa štetno, ali što manje loših stvari unesemo – to će se zdravo telo lakše obračunavati s nepotrebnim “viškovima”. 

Ako vam telo ipak nije zdravo i osećate da vaši organi ne rade detoks koji je predviđeno da rade – valjda ima više logike da posetite lekara, nego Snajku Blenderajku?

Detox – or not to Detox?

Samozvani health coach kvazi-detoks “stručnjaci” su zapravo samo prodavci sokova ili salatica. Bukvalno ništa više od toga. Ako želite pravi detoks – morate da promenite način života i to na duge staze. 

Kvalitetna ishrana će u određenom i dužem vremenskom periodu pomoći da vaša jetra bolje radi. To ima smisla jer što jetra bolje radi, vaš “prirodni detoks” je lakši i efikasniji.

 1. Da li će vam u tim promenama ishrane pomoći nutricionista, lekar ili neko ko se školovao da sprovodi određene programe ishrane – odaberite sami.
 2. Da, možete se odlučiti i za lekovite trave, čajeve i slične stvari – ali to nisu magične pilule već pomočna sredstva koja vremenom doprinose, u zajedništvu sa ključnim promenama (ishrana i kretanje)

Zato je jedini pravi detoks savet: čuvajte Glavnu Čistačicu, jetru.

Pregledajte redovno rezultate za jetru kod vašeg lekara. Uradite snimke da vidite da li je ona masna – jer je masna jetra osnova za metaboličke poremećaje.

I zaboravite na snajke blenderajke!
Ako volite sokiće, jednostavno svratite u neki smoothie bar ili kupite blender. Manje košta i niko vam ne prodaje budalaštine o ispiranju toksina trodnevnim sedenjem na WC šolji.

 

14 Komentara

 • Prosto je neverovatno koliko sad svi vi blog-nutricionista-samozvani expert upirete da je detox besmislica. To je bas trendi (da namerno upotrebim taj izraz).
  Edgar Cayce je mnogo puta preporucivao detox (3 dana samo jabuke ili 4 dana samo grozdje ili 5 dana samo pomorandza). Kao najprostije je preporucivao popiti bas tu toplu vodu sa limunom. Da li je to skupo?

  • Taj isti se bavio reinkarnacijom, Atlantidom, proricanjem sudbine i naravno, detoksom 😀
   Mada, ako neko voli da glođe jabuke 3 dana – ko sam ja da mu stajem na put?

   P.S. kako je izračunao koje voće dobija koji broj dana? 🙂

   • isto kao sto je znao npr za devojku za koju su mislili da je umobolna gde je on predlozio da joj izvade zub koji je pritiskao nerv u glavi; nakon sto su joj izvadili zub, devojka se oporavila.
    ili kad je predlozio da se bebi da beladona (otrov u kolicini koju je predlozio da beba proguta) kako bi ozdravilo i da se namaze nekom kremom. doktori su bili nevoljni da daju beladonu jer su ocekivali da ce ta kolicina ubiti dete i tek kad je majka ispizdela i insistirala da se to uradi (jer je bilo ocigledno da ce beba umreti), doktori dadose beladonu, umotali ga u vruc peskir natopljen kremom, beba se stresla i zaspala prvi put dubokim snom jos od rodjena (3 i po meseca). mali se potpuno oporavio. pri tom je kejsi, dok je radio skeniranje tela uredno rekao tacnu temp i pritisak bebe sto nikako nije mogao da zna jer je beba bila u drugoj prostoriji. sve to je radio u snu a kad se probudio i sam se uplasio kad je cuo da je predlozio da se da otrov detetu. ili sto je dao citanje coveku o njegovom zivotu u francuskoj u nekom selu u zapizdini. neko se zainatio da to proveri i nije mogao da nadje nista. naravno, odmah eto dokaza da je Cayce prevarant, da bi ipak izbilo da je lik bio vojnik po ugovoru koji je tamo ziveo i da je uredno bio upisan u vojne knjige. na pocetku proslog veka je bilo citanje. nista brat google itd. ovakvih primera je jako, jako, jako mnogo.
    nameru da ga razotkrije kao prevaranta imao je i neki profesor sa harvarda (mogao bih i ime da iskopam) pa je otisao do kasea i uzeo da prati i belezi njegov rad samo da bi ustanovio da je ovaj genuine.
    ali dobro, sad ce neko reci da je taj profesor sa harvarda bio budala koja nije znala sta radi.
    prosti seljak koji veze nema ni sa medicinom niti sa bilo kakvom naukom je tako nesto uradio vise hiljada puta. njegovi saveti su izlecili hiljade ljudi.
    vas rad (blog) o ishrani je corbine corbe corba. njegov je izvorni. razlika je ogromna.

    • – “sve to je radio u snu a kad se probudio i sam se uplasio kad je cuo da je predlozio da se da otrov detetu.”     Volela bih da je ovo samo Vaš smisao za humor, jer bi mi u tom slučaju, zbog očitih karakterističnosti, odstupanja i različitisti – bio zanimljiv.

  • Ka pročitam šta je sve taj Edgar Cayce uradio nekako mi padne na pamet ona pesmica iz South Parka “What would Brian Boitano Do” 🙂

 • Majo, moj like za vas.
  Ovaj gore je zasigurno šaljivdžija.
  Vaš izraz Snajka Blenderajka je antologijski… haha.
  Hvala na savjetima i dobrom sajtu.

 • U principu se slažem sa suštinom teksta – detoks sokovi su glupost, jedino što je autor trebalo da malo bolje pojasni zašto je to glupost, umesto što iz pasusa u pasus viče “to je glupost”. Takođe, nije tačno da ćeš se od detoks sokova više družiti sa wc šoljom (što se više puta pominje u tekstu) – naprotiv, možeš imati problema i sa zatvorom. Ceđenjem voća i povrća eliminišu se vlakna koja bi te inače malo češće terala u toalet. I naravno, mora da se bar izokola, opljune po “plant based” ishrani koju autorka pljuje u svakoj prilici, sem ako joj npr. dm ne plati, pa je onda u redu. I da, vegan sam, čisto da dam autorki “municiju”.

  • Uglavnom ovakve komentare ne puštam jer me mrzi da odgovaram na njih – ali ovde ima par zanimljivih mesta 🙂

   Prvo je ono što je očito – da tekst nije pažljivo pročitan. Lepo sam objasnila suštinu detoksa i činjenicu ako “detox organi” ne rade posao, vreme je za lekara – a ne za sokić. Kao i da za par dana na sokićima ili nekoj nezačinjenoj biljnoj hrani neće biti baš ništa s našim organizmom. To j epremalo vremena da bi se postigao neki rezultat. Ovo su objektivne činjenice.

   Drugo, za DM ja biram recepte – a ne oni, iz prostog razloga što je to moj posao. Dakle, moja slobodna volja je da li ću staviti jaja, sir, meso, ribu – ili se malo poigrati sa zanimljivim veganskim receptima, kad već imam sjajne i organske biljne sastojke.

   I ne, ne “pljujem” po samoj ishrani koliko po zaluđenicima kojima sve služi da dokažu sve ostalo 😀 Zaboravljajući pri tome na zakonitosti u funkcionisanju ljudskog organizma, naučne činjenice – pa naravno i socijalni faktor hrane. U ovakvom kontekstu, stvarno mi podatak da ste vi vegan nije preterano zanimljiv.

 • Svaka čast Majo na tekstvoima i Vašem radu, ja sam se oduševila za vašu konstataciju za Gi, stvarno ste novima u moru ljudi koji rade isto što i Vi, ali nekako površno i isprazno, kao da ponavljaju nešto što su čuli bez da su razmislili o tome. Pogledala sam i snimak “Bitter Sugar” – mnogo su jasnije stvari. Samo nastavite tako.

Leave a Reply