Gola joga – nevidljivi veo samopouzdanja

Gola joga i priča o njoj će biti prihvatljivija onima koji su se bavili jogom ili na bilo koji način susreli sa njom. Oni će razumeti koliko je važno da se uspostavi kontakt sa svojim telom dok ništa ne ometa praksu. Ako trenutno ne znate o čemu pričam – priuštite sebi jedno ovakvo iskustvo.

Po izgovaranju reči “joga” u umu se obično jave asoscijacije o zdravstvenim koristima povezanim sa praktikovanjem joge: kontrola anksioznosti i stresa, redukcija bolova u leđima, smanjenje depresije i glavobolja. Dodajmo ovome i fleksibilnost, bolji tonus mišića, snagu i koncentraciju – i lista koristi još ne bi bila iscrpljena dok je ne dopunimo i kontrolom telesne težine i učenjem tehika disanja.

Ali šta se još dešava kada jogu radite bez odeće na sebi?

Mnogo više od običnog tizera

Možda će vas ideja o goloj jogi zaintrigirati, zagolicati vam maštu ili vam biti odbojna ako niste osoba koja voli nešto van uobičajene rutine. Ipak, ovo je tema o kojoj se priča i mnogi u određenom trenutku požele da probaju.

Suprotno onome što ćete prvo pomisliti ako se nikada niste susreli sa ovom vrstom prakse – gola joga nije povezana sa seksom i erotikom, već odbacivanje odeće simbolizuje odbacivanje neprirodnog, ambicije, materijalnih stvari – pa čak i nepoželjnih emocija.

Prvo mi je bilo čudno i ćaknuto što je moja instruktorka sa CD-a gola, ali kako je trenig odmicao, dok sam slušala poruke koje su dolazile do mene – počela sam da se osećam nelagodno zato što sam ja bila obučena. Nije bilo u skladu sa porukama koje su bile istovremeno prirodne, snažne i opuštajuće. Onda sam ispravila grešku…

gola joga

Golo telo predstavlja nezamaskiranost i iskrenost – mada će na početku nedostatak odeće prvenstveno značiti manje prepreka i smetnji tokom vežbanja. Pokreti će biti slobodniji i osećanje nesputanosti je na početku fizičko. Kasnije sloboda postaje prvenstveno psihički osećaj i stanje uma.

Zaintrigirani da probate?

Onda jednostavno probajte! Dok posmatrate i osećate svoje telo kako se pomera iz jedne u drugu asanu, stičete sve veću gracioznost i iskustvo – iz dana u dan postajete sve više inspirisani – ali i imate osećaj većeg samopouzdanja.

Nakon jednog treniga koji sam radila prepodne u jako lošem raspoloženju i neispavana, našla sam se sa prijateljima. Rekli su da delujem odmorno i da blistam. Jasno mi je i zašto – već par meseci na ovaj način se potpuno posvećujem samo sebi i isključujem iz spoljašnjeg sveta. Naravno ne reagujem svaki dan ovako, ali ima dana kada se na licu jasno vidi pozitivni rezultat.

gola joga 2

 Pravo značenje gole joge je oslobađanje od stega, eliminisanje predrasuda i postizanje veće slobode.

Obično ćemo misliti da naša tela imaju neke značajne greške i nedostatke, ali dok postajete fleksibilniji, gipkiji i naučite da uživate u praksi – počećete više da uživate i u sopstvenom telu. Da primećujete kako ono što je najlepše na vama postaje još lepše – a sve ono što ste smatrali manama i nesavršenostima počinje da se briše pred vašim očima kao gumicom i postaje prvo manje vidljivo – a onda i beznačajno. Uživaćete u poboljšanoj slici sebe samih.

Na samom početku, možda ćete osećati posramljenost ili nelagodnost zbog svog golog tela, ali vremenom – slika će postati realnija. Stvorićete naviku da gledate u sebe dok ste opušteni i krećete se, naučićete da uživate u svojoj koži – i shvatićete da vas je nekadašnji tabu u jednom trenutku oslobodio i stimulisao.

U trenutku kada odbacite inhibicije i zebnje od onoga šta bi neko mogao da misli o vama i stida od sopstvenog tela – kad prihvatite sebe i osetite potpuni komfor prirodnosti – pašće i lanci lažne pristojnosti koji su čvrsto držali vaše pantalone za jogu stegnute oko struka.

Bićete preplavljeni osćajem zadovoljstva koji dolazi iz vaše prave prirode i oslobođenije svesti.

Imam svoje i dobre i loše dane. Znam šta je na meni lepo više a šta mnogo manje. Sve me to odavno ne opterećuje. Ali ipak i pored toga – ovaj način vežbanja je bio eliksir komocije i samopouzdanja. Bilo bi mi drago kada bih znala da će većina žena koje ovo čitaju stvarno i da probaju. Zato što znam koliko dobro možemo da se osećamo nakon ovakvog treninga 🙂

gola joga 3

Napomene:

 1. Napisala sam ovaj tekst za one žene kojima ovakav vid vežbanja može mnogo da znači i kojima ga od srca preporučujem. Trening može da se pronađe na internetu i skine. Tražite sledeće reči u Googlu:  Yoga Undressed – The Goddess – The Beginner.
 2. U slučaju da probate – koristite ogledalo i prostirku za jogu – kao i mali čist peškir za vežbe prilikom kojih se sedi (ili udobne gaćice ako vas nervira da pomerate peškir svaki čas). CD je fantastičan – ali njihovo sedenje direktno na prostirci za jogu i dalje ne razumem 😀
 3. U kasnijoj fazi, kada naučite trenig, pokušajte da radite u mraku. Potpuno „resetovanje“!
 4. Ako nikada niste radili ni najosnovnije joga vežbe, preporučila bih da pre ovoga ipak pokušate sa nekim „tradicionalnijim“ vođenim treningom ili odradite sve (u odeći) sa osobom koja je išla na jogu – kako ne bi došlo do povreda, nepravilnog izvođenja ili nepotrebnog nerviranja oko toga kako izgledate dok radite ovakav trenig potpuno nepripremljeni.

23 Komentara

 • vec (se) skinula 😉 nisam ni cula ni probala do sad ali mogu da pretpostavim da oslobadja .. i zato hvala na informaciji! javljam utiske

 • jako zanimljivo. idem na jogu nekih 2-3 meseca i vec mi jako prija. prvi put sad cujem za jogu koja se radi bez odece, ali kada sam videla naslov teksta, pomislih prvo: pa nema ni teoretske sanse… (a onda) …pa dobro, mozda kad se jos malo zategnem. ha! zaista jeste povezano i sa samopouzdanjem i generalnom slikom o sebi svome telu. a ove zene na video klipovima, sto rade jogu gole… ne mogu jos da odlucim da l me deprimiraju (jezivo su elasticne + graciozne) ili motivisu. moram da pogledam jos klipova. 🙂

 • Hah, znači prelomio i ovaj blizanac na jogu 🙂
  Ja sam skoro ponovo krenula posle x godina, i osećaj je prelep… a ovo je svakako pa, hm, novo 🙂

 • Jogu vezbam aktivno evo skoro godinu dana. Nisam probao golu jogu jos uvek. Ali na odmoru smo supruga i ja naisli na polu divlju plazu na kojoj u ranim jutarnjim satima jos nije bilo kupaca.
  Supruga je prvo skinula gornji deo da osunca grudi, a kada smo usli u vodu ja sam skinuo kupaci i ona takodje.
  Zaista neopisiv osecaj slobode i spajanja sa prirodom.
  Prosto neverovatno da tako malo parce tkanine moze toliko da zarobi coveka u bezbroj okvira, pocev od moralnog.
  Eto da sam tada znao za golu jogu mogla je da bude uvod u slobodno golo kupanje i spajanje sa prirodom.
  Ali nikada nije kasno za golu jogu a ni za golo kupanje 😉

 • Joga i hinduističke meditacije imaju svoje mesto u višemilenijumskom verskom životu indijskog potkontinenta. Problem nastaje pri bilo kakvom pokušaju premeštanja tih praksi i njihove primene među narodima čije je versko (ili makar kulturno) nasleđe hrišćansko.
  Joga i meditacija kada se uvezu na naše podneblje često stvaraju niz problema kako praktikantima tako i njihovim porodicama. Ljudi koji počnu da se bave jogom govore kako je za sada sve u redu i kako im prija. Ali u suštini time pristaju da na sebi sprovode eksperimente neizvesnog ishoda.
  Nemaju nikakvu garanciju da možda sebi već nisu naudili na neki način. I najmanja greška u primeni ovih tehnika ponekad ima nesagledive i dugoročne posledice koje se što je najgore od svega ne otkrivaju odmah.

  Joga je forma fizički manifestovanih i pripremnih radnji za meditacije. Ono što će vam malo ko reći je da tim vežbama već i pre meditacije otvarate “čakre” (energetska čvorišta kod čoveka) i da većina vežbi predstavlja oponašanje pokreta kundalini zmije!
  Takođe niko vam neće reći da se čakre ne otvaraju bez razloga nego radi uspešnog učešća u magijsko-kontemplativnim ogledima, i da ih takođe treba i zatvarati. Samo više forme realnog i visokoinicijatskog spritualnog satanizma saopštava svojim adeptima da čakre treba zatvarati.
  Običan čovek koji se ne upušta u duhovno problematične delatnosti nije u opasnosti da će mu čakre biti otvorene bez njegove volje i znanja.
  Međutim, oni koji jednom na to pristanu svojom voljom postaju znatno podložniji uticajima sila nad kojima nemaju spoznaju i kontrolu. Na žalost, joga-vežbe često na vrlo perfidan način rade upravo ovo – čovek za osećaj ispunjenja, relaksiranosti, psihofizičkog rasterećenja i užitka trampi kroz jogu deo svog psihokognitivnog kritičkog aparata kojim razum drži kontrolu nad psiho-čulnim zadovoljstvima i senzacijama koje ih izazivaju.
  Da li će i u kojoj meri tu dalje biti većih ili manjih problema zavisi pre svega od same osobe koja je započela sa ovakvim praksama.

  • Prvo, malo sam sredila komentar pošto je kopiran sa nekog drugog sajta (tj. serijski se kopira po sajtovima) 🙂

   Drugo, osećam se kao da sam kliknula na svoj blog a onda sam nekim čudom bila redirektovana na online izdanje magazina „Treće oko“ ili „Zona sumraka“. Ko ne zna šta je to – to je nešto mnogo gore od „Farme“ i „Velikog brata“ 🙂

   Treće, ako mi još neko ostavi ovakvu copy-paste mambo-džambo budalaštinu svakako ću početi da brišem – jer sam jako gadljiva na sve teorije zavere protiv pravoslavne braće i sestara. Posebno sam gadljiva na ovako glupe teorije koje se serijski kopiraju po internetu na svakom mestu gde stoji reč joga. Dajte malo originalnosti!

   Četvrto, očigledno da je jedina čakra koja se meni otvorila ona za iskrenost. Stvarno moram da čitam sve i svašta – a trenutno baš nisam raspoložena za diplomatski odgovor.

   Peto, idem da širom otvorim treće oko koje mi je niklo od „joga istezanja“ i da gledam 24Kitchen. Možda bolje zapamtim recepte 🙂

   N A M A S T E !

   • Bravo Majo za ovaj odgovor, ni sama ga ne bih bolje srocila 🙂
    Yoga je metoda duhovnog samorazvoja i nema nikakve veze sa bilo kojom religijom. Hatha joga koristi fizicko telo kao instrument na putu tog samorazvoja. Covek bilo koje veroispovesti je moze praktikovati ali kako se duhovno razvija moze spoznati ogranicenja religije. I tu nastaje opasnost po religiju, i to ne pravoslavnu vec bilo koju. Kako covek spoznaje istinu, jednostavno odbacuje ono sto istina nije. Nema tu velike filozofije 🙂
    Vezbanje hata joge vremenom dovodi i do prihvatanja svoga tela i bezuslovne ljubavi prema njemu, pa je gola joga sledeci prirodan korak. Kao sto je prelep osecaj plivati bez kupaceg kostima, prelepo je i raditi jogu bez odece. Nema ni tu velike filozofije 🙂

 • Majo, jel bi mogla da postavis linkove ili imena videa joge koju radis, osim ove? Pocela bih, ali ne znam odakle, na youtube-u je toliko snimaka… Kapiram da ti znas sta valja 🙂
  Hvala 🙂

 • Duštvo, nisam sigurna oko tog ostavljanja linkova jer vode ka piratksim sajtovima… Iskreno nikad nisam pitala da li smem ili ne smem da ih ostavljam.

  Samo kucnite reči u Google:
  „Torrent Yoga Undressed – The Goddess – The Beginner“
  Odmah izbaci link i treba da imate BitTorrent ili neki sličan programčić.

  Za počenike ovo:
  http://www.youtube.com/watch?v=tEoxkEEKmLs

 • Gola yoga je prava stvar ,radim je dugi niz godina jer to nije bilo kod nas ,samo seljacka yoga …
  Samo bez odece i obuce covek,zena moze da se oseca opusteno i slobodno pogotovo ako nije stidljiv i ne misli stalno sta ce neko misliti.Gola yoga postoji odavno u svetu a hit je medju naprednima.Preporucujem da zbacite stege i prihvatite svoje telo.Ako dodje do uzbudjenja ,pa nije to lose za zdravlje.

 • Ako neka zenska zeli samnom u paru da radi golu yogu,moze i napolju,dogovoricemo se, neka mi posalje sms na 0612349397 Bogdan Novi Beograd

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро