Margarin bez trans masti: štetne laži, obmane i prevare

Proizvođač margarina hvali svoj novi margarin bez trans masti, slika lekare i heroje lakih nota uz njega. Piše na svom sajtu priču o tome kako je njihov nekadašnji proizvod margarin sa trans mastima opasan – ali je novi proizvod skoro pa lekovit.

U tekstu sa sajta dobro znanog  proizvođača, koji ću sada secirati, on se javno odriče onoga od čega je sebi priuštio da plati medicinske i muzičke glasnike. Danas piše o trans mastima ružnije reči od onih koje sam ja ikada napisala – a znate koliko sam ružnih reči napisala.

Pomalo sam srećna jer su konačno priznali koliko su trans masti štetne, ali i nezadovoljna sam jer nakon ovog priznanja ne sledi nikakva presuda, sem ako je mi sami ne donesemo.

margarin bez trans masnih kiselina

Šta nam poručuju nove reklame za margarin bez trans masti?

Trans masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje nastaju u sledećim uslovima: u procesu hidrogenizacije nezasićenih masnih kiselina u biljnim uljima pri proizvodnji margarina i drugih čvrstih masnoća; u procesu rafinacije biljnih ulja; pri zagrevanju ulja na visokim temperaturama pri prženju hrane.

Ako oni kažu da rafinisana ulja sadrže trans masti za promenu mogu i da im verujem. Ovo su ista ona ulja za koja su nam decenijama pričali da treba da ih koristimo za kuvanje da bi se spasili srčanih bolesti i bili zdravi. I ista ona ulja koja se koriste za proizvodnju margarina – onih sa trans mastima ali i onih “bez” trans masti.

Ipak, deo priče o tome da se trans masti stvaraju pri kuvanju, ako ćemo verovati jednom od vodećih svetskih stučnjaka za trans masti Marry Enig,  nije tačan. Tačno je da polinezasićena ulja, zbog svoje velike nestabilnosti, lako oksidišu i kvare se pri izlaganju temperaturi i na taj način postaju štetna.

Trans masne kiseline koje se stvaraju u probavnom traktu preživara nalaze se u mleku preživara u malim količinama od 2-5% od ukupne masti u mleku. Prirodne trans masne kiseline: konjugovana linoleinska kiselina i vasenična kiselina nastaju u stomaku preživara, a danas su poznati mnogi povoljni zdravstveni efekti konjugovane linoleinske kiseline.

Iznenađena sam jer nisu napisali: “Naš novi margarin nema trans masti, ali trans masti ima u maslacu” – samo bez pominjanja pozitivnih efekata ovih prirodnih trans masti. Izjava je bitna jer će verovatno u nekom trenutku biti korišćena da vas odvrati od upotrebe maslaca, kada priča o margarinima bez trans masti zaživi – ako je mi pustimo da zaživi od našeg novca.

Da, prirodne trans masne kiseline postoje ali samo kod životinja koje pasu travu.  Mleko neadekvatno hranjenih krava sadrži zanemarljivo male količine. Te trans masne kiseline imaju povoljne zdravstvene efekte i antikancerogeno dejstvo, ali ako se snabdevate mlečnim proizvodima u samoposluzi možete da zaboravite na njih, jer ih u tim proizvodima više nema. Posebno ih nema u onim jadnim nemasnim mlečnim proizvodima.

Delimična hidrogenizacija produžava vek trajanja proizvoda i omogućava da se proizvodi ovako napravljeni čuvaju na sobnoj temperaturi. Delimično hidrogenizovana ulja su zamenila čvrste i tečne masti u proizvodnji brze hrane, čitavog niza tzv. grickalica, prženoj hrani, u proizvodima pekarske i konditorske industrije. Ova ulja su i jeftinija od čvrstih masti (puter i druge životinjske masti) i zato se često koriste za prženje ili proizvodnju konditorskih proizvoda.

“…a mi smo firma koja ih je do skoro proizvodila i pričala vam da je to zdrava hrana. Nadamo se da ste zaboravili taj sitan lapsus, pošto imamo nešto novo za vas.”

Poslednju rečenicu svakako nisu napisali na svom sajtu, ali bar piše zašto je bilo bitno da se od javnosti sakrije koliko su zapravo štetni i opasni margarini. Jedino što je im je bilo bitno je rok trajanja njihovih proizvoda, a nikada nije bilo bitno što je uz njihove proizvode naš vek trajanja bio kraći.

Zašto su industrijski dobijene trans masne kiseline nepoželjne u ishrani? Trans masne kiseline utiču na povećanje LDL holesterola tzv. „lošeg holesterola“, a pri tome istovremeno dovode do pada nivoa „dobrog“ HDL holesterola. Značajno je istaći da je efekat trans masnih kiselina na nastanak i tok aterosklerotskih procesa mnogo veći nego što je to efekat zasićenih masnih kiselina. Dokazano je da unos trans masnih kiselina u hrani povećava smrtnost od infarkta srca.

Većina razumnog sveta piše o ovome već godinama a ne od skoro. Klinci koji su se rodili u vreme prvih upozorenja na trans masti danas su odavno punoletni. Nismo verovali da je tako i tražili smo dokaz veći od: “Ovi molekuli ne postoje u prirodi”.

Da li je sada momenat da prestanete da kupujete margarin i proizvode koji ga sadrže? Da li smo dovoljno dugo davali deci svaki dan keksiće sa trans mastima? Onda kada vam vodeći proizvođači margarina kaže: “Jeste, lagali smo godinama da imamo bezbedan i zdrav proizvod. On je sve vreme bio ubica.” Da li je to dan kada se konačno prestaje sa kupovinom?!

U toku su ispitivanja o uticaju trans masnih kiselina na nastanak šećerne bolesti. Studije su već dokazale da je efekat unosa trans masnih kiselina na nastanak gojaznosti značajan. Posebno se to odnosi na nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka. Kod ovog tipa gojaznosti je češći nastanak šećerne bolesti i arteriosklerotskih oboljenja srca i krvnih sudova.

Ne ispituje se uticaj trans masnih kiselina na nastanak šećerne bolesti. Zna se odavno da su trans masne kiseline jedan od uzročnika insulinske rezistencije i zna se da je insulinska rezistencija jedan od uzročnika gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Kako smanjiti sadržaj trans masti u ishrani? Korišćenjem Naših soft margarina i Naših stonih margarina izbegavate transmasne kiseline jer ih je naša kompanija savremenim postupkom izrade i primenom nove recepture u potpunosti eliminisala iz svojih proizvoda.

Prvi predlog o tome kako da se izbegnu trans masti je naravno kupovina novog proizvoda od iste ekipe koja je proizvodila te trans masti. Nisu ni objasnili taj “savremeni proces”, ali će biti objašnjen do kraja teksta.

Češće jedite posna mesa (živinsko). Sa svinjskog i govedjeg mesa uklonite mast pre pripreme. Pitajte u restoranu na kakvoj je masti pripremljena hrana koju naručujete. Čitajte deklaraciju i prepoznajte termine „delimično hidrogenizovane masti“ jer su to izvori trans masnih kiselina.

Zašto je savet za izbegavanje trans masnih kiselina “skinite mast sa životinje”? Meso, mleko, jaja i bilo koje “delo pirode” ne sadrži trans masne kiseline (sem onih dobrih, gore pomenutih u mleku krava koje pasu).

Dobro memorišite savet da ne jedete životinjske zasićene masti.

Ovaj savet čini još jedan sumanut i drzak deo priče, a takođe i pokazuje šta ova kompanija misli o našoj sposobnosti da razumemo njihov novi proizvod.

 

Šta su margarini bez trans masti? tj. interesterifikovane masti (IE)?

Verovatno ste polomili jezik kada ste pročitali inter-ester-ifikovana mast? Znam i ja sam. Ne želim da i objašnjenje bude tako komplikovano pa ću pojednostaviti koliko je to moguće:

(1)  Svaka mast je molekul koji se sastoji od glicerola i tri masne kiseline.

(2) Masne kiseline ne moraju da budu iste. Zasićene, Mononezasićene ili Polinezasićene mogu da budu organizovane recimo ovako:

ZMZ         PPZ        MPZ       PPZ        PPM        MPM

(3) Ipak ovaj raspored nije proizvoljan kako sam ga ja sada ukucala. I tu postoji neki red – bar u prirodi.

(4) Polinezasićena biljna ulja nisu nikada 100% od polinezasićenih masnih kiselina. Ona imaju najviše polinezasićenih masnih kiselina, ali imaju i zasićenih i mononezasićenih u svom sastavu. Kliknite ovde da bude jasnije.

(5) Pretežno polinezasićena ulja su uvek tečna ali se i lako kvare, jer su polinezasićene masne kiseline jako nestabilne. Zato industrija voli da ih očvrsne i videli ste gore da je to zbog roka trajanja proizvoda.

 1. Jedan način da tečno ulje postane čvrsto jeste da se ove polinezasićene masne kiseline delimično hidrogenizuju i tako postanu čvrste. Na ovaj način se dobijaju trans masne kiseline.
 2. Drugi novi način je da neodgovarajuću polinezasićenu masnu kiselinu jednostavno “izvade” iz molekula masti i zamene je zasićenom masnom kiselinom. Na ovaj način se dobijaju novi margarini bez trans masti.Ili drugim imenom – interesterifikovane masti.

(6) U što više molekula masti se obavi proces interesterifikacije, to nekad tečno ulje postaje sve čvršće. Takođe ono postaje i stabilnije i manje podložno kvarenju, jer je glavna osobina zasićenih masti stabilnost.

(6)  Polinezasićena masna kiselina koja se zamenjuje zasićenom se nalazi u sredini – na drugom mestu. Još uvek se vode diskusije među istraživačima koliko ta nova pozicija, nepostojeća u prirodi, zbunjuje naš organizam – pošto je bitno na kojoj poziciji određena masna kiselina treba da se nalazi da bi bila prepoznata od strane organizma tokom varenja.

Ove nove masti nisu ni dovoljno istražene. Jedno od retkih istraživanja je pokazalo da pri unosu interesterifikovanih masti u periodu od 4 nedelje proizvodnja insulina opada za 20% uz smanjenje nivoa HDL (“dobrog” holesterola).

Iz lekcije o margarinima i trans mastima smo valjda konačno shvatili da svaka promena masnih kiselina ili masti obavljena u laboratoriji znači da se stvaraju neki novi “vanzemaljci” sa kojima naš organizam nema pojma šta bi radio. Pitanje je da li nas je ta lekcija bar malo opametila i da li nam je bilo dosta?!

Margarin bez trans masti je zapravo veštački napravljena zasićena mast!

Možda interesterifikacija nije bila jasno svima i ko bi takve krivio! Zato ne sumnjam da će drugačije objašnjenje koje sledi svi zapamtiti i razumeti.

Zamislite da molekul iz tečnog ulja izgleda ovako:

nezasicena na drugoj poziciji

Onda se proizvođači margarina bez trans masti uvate baš za tu polinezasićenu u sredini. Hej! Nisam ja kriva što je ona u sredini! 🙂

margarin bez trans masti

I onda tu – za koju su se uvatili – uklone i zamene zasićenom masnom kiselinom!

zasicena na drugoj poziciji

Sada, kada je jasno, vratite se na njihov savet da jedete nemasna mesa! Rekli su da treba skinete prirodnu zasićenu mast sa kokoške i praseta, da bi to prirodno zamenili zasićenim mastima koje su oni u laboratoriji prikačili tamo gde im nije mesto (?!)

Interesterifikacija je pravljenje veštačke zasićene masti. Zato je savet da skidate i ne jedete prirodnu zasićenu mast obično vređanje inteligencije. Mislite o svemu ovome kada sledeći put izvučete novčanik iz tašne..

*   *   *

Ako ne želite više da trpite ovakve podmetačine – naučite hemiju masti na lak način i kroz “strip”. Pogledajte redom tekstove iz serijala #HEMIJA i više nikada nećete imati problema s ovom temom.

I PODELITE TEKST!

 • Zato što se o ovome ne piše i nema drugog teksta.
 • Zato što ovo ne sme da bude nejasno i tajna.

 

26 Komentara

 • Ko drugi moze da napise ovako dobar tekst nego nasa Maja, nas glas razuma. Sad cu ja ovo lepo da odstampam i da podelim svima 😉

 • Meni se citajuci sve ove strahote o silnim ubitacnim prevarama zeludac prevrce.Nije mi zao mene,vec sam i ostarila, ali mi zao ove djecice sto sad tek odrastaju.
  Sutra cu ovo da isprintam i da u Bosnu posaljem cijeloj familiji i prijateljima sa obavezom da proslijede dalje.

 • Bravo Majo, još jedan odličan članak! Kako stižeš napisati sve ovo, u nedelju dana četiri vrhunska članka, prepuna korisnih informacija, analiza, razmišljanja… verujem da će sve više i više ljudi da posećuje tvoj blog, da čitaju tvoje tekstove i da u krugu svojih prijatelja razotkrivaju istinu i nastave svojevrsnu food revoluciju koju ti definitvno pokrećeš.

  Lansiranje ovih kako oni kažu „zdravijih“ proizvoda postaje trend, marketingaši iz spomenutih kompanija nemaju originalnija rešenja nego da u tom sve većem tržišnom segmentu traže povećanje svojih profita. Ja ipak verujem u ljude i sve bolji protok informacija koje su istina, i da ćemo svi vremenom bolje čitati između redova i znati da izaberemo ono što je najbolje za nas i našu decu.

  Pozdrav iz Osijeka.

  • Hvala Saša, baš si me obradovao porukom 🙂 Taman sam bila u onom “načisto sam se umorila” raspoloženju 🙂

   Znam da se mnogo toga pomerilo s mrtve tačke, da sve više ljudi misli svojom glavom i bogu hvala – bilo je onih pre mene od kojih sam učila, i dolazi sve više onih posle.

   Volim o ovome da mislim kao o masi krugova u vodi, gde se svaki dan baca sve više kamenčiča. Jednog dana i to uskoro TALASAĆE SE DOVOLJNO 🙂

   Pozdrav za Osijek iz Beograda!

 • postovana Majo, bravo!
  SAmo me buni jedna stvar u celom tekstu: zar margarin nije vec neko vreme veliki no-no? sa mastima ili bez njih ili bez bilo cega ili sa bilo cime?

  • Na žalost nije.
   ga i dalje koriste, neki lekari ga i dalje daju u dijetama, ima ga svaki keksić i kupovna grickalica, pašteta, peciva…

   Ne da nije proteran, nego ga još nismo posuli kartranom i perjem. Valjda tek podgrevamo taj katran 😀

 • Pročitam savet o vitaminima na “Najbolja mama na svetu” i poludim….:
  “Čaj+ kolač = hrana za mozak
  Crni čaj je bogat polifenolima, dok je margarin (u kolačićima) dobar izvor polinezasićenih masti. Istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Barseloni su pokazala da je miš koji je hranjen nairnicama bogatim sa oba sastojka imao veću stopu izgradnje moždanih ćelija.”

 • Sve više počinjem da sumnjam u ove tekstove. Volela bih da navedete ime tog proizvođača, kao što ste eksplicitno ispljuvali Argetu. Ili se u ovom slučaju ime ne spominje, jer ste skoro bili na događaju gde ste nosili kecelju tog velikog proizvođača??
  Verovatno nećete ni objaviti ovaj komentar, ali makar da znate da neko kapira i te stvari…

  • Sve u zivotu je stvar licnog i slobodnog uverenja.
   Ne veruj nego se uveri na jednostavnom pokusaju.
   Uzmi komad maslaca i komad margarina. Ostavi na tanjiric pa vidi sta ce mravi i muve izbegavati. Ponudis li isto psu / macki , sta ce prvo uzeti a sta samo pomirisati??

   • Izvinite, ali ne mislim na Vapiano. Daleko od toga da mislim da grešite u ovom tekstu, samo isto tako mislim da vrlo dobro znate koga ćete da napadnete i zbog čega…. Vi, Majo, radite PR sebi bolje nego mnogi profesionalci.
    Ali isto toga imam i pohvale za nekoliko tekstova koji su sjajni.

    • Poslednji put sam nosila kecelju krajem aprila 2011. godine – pa tek sada u Vapianu. Daj proveri ti to još jednom za svaki slučaj 🙂

     Na ostalo nemam šta da ti kažem jer je lično mišljenje.

  • Nikada nisam probala, mada ako već imam samo kupovno mleko i pavlaku – napraviću isti onakav puter koji mogu da kupim.
   Da mogu da nađem domaće od krave koje su pasle – jedino tada bih se potrudila.

   U svakom slučaju, ako padne proba recepta, rado bih čula utiske 🙂

   • Hm, a ima li smisla kupovati domaći puter, ako krave nisu pasle? 🙂 Ja kupujem odličan domaći puter na pijaci, ali nešto sumnjam da je od pašnih krava :/

 • “Iz lekcije o margarinima i trans mastima smo valjda konačno shvatili da svaka promena masnih kiselina ili masti obavljena u laboratoriji znači da se stvaraju neki novi “vanzemaljci” sa kojima naš organizam nema pojma šta bi radio. Pitanje je da li nas je ta lekcija bar malo opametila i da li nam je bilo dosta?!”

  Jedna rec – BRAVO!

 • Evo ja cu olaksati svima o kojem proizvodjacu je rec. Jedan od vodecih proizvodjaca u srbiji ima edukativan tekst, iz kojeg su vecina ovih citata, a jedna od najvecih fitnes sampionki koje ova zemlja ima je postala (tj se prodala) njihovo zastitno lice i reklamirala njihov nov bez transmasni proizvod u vreme kad je objavljen ovaj clanak. “konacno moze da ima divno izbalansirani dorucak, uz jedno parce hleba namazan light margarinom i medom ili dzemom preko, a dosad nije smela jer su margarini losi”

  Eto, ja u to vreme nisam bio dovoljno edukovan o tome, pa sam poverovao u to sto sam cuo! Obradovala me informacija da postoje “zdravi” margarini, mada nisam ljubitelj margarina i dugo godina ih ne koristim direktno – namazi na hleb varijanta. Hvala autoru ovih tekstova, zaista otvara oci!

 • mali doprinos naučnoj strani-strana 3. teksta
  http://www.three-treasures.com/downloads/Three%20Treasures%20Magnesium%20Stearate%20Article.pdf

  The National Academy of Sciences (NAS) advises the United States and Canadian governments
  on nutritional science for use in public policy and product labeling programs. Their 2002 Dietary
  Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and
  Amino Acids[ contains their findings and recommendations regarding consumption of trans fat.
  The NAS reached the conclusion that “trans fatty acids are not essential and provide no known
  benefit to human health”, whether of animal or plant origin. They also concluded that, while both
  saturated and trans fats increase levels of LDL cholesterol (so-called bad cholesterol), trans fats
  also lower levels of HDL cholesterol (good cholesterol); thus increasing the risk of coronary
  heart disease. Because of these facts and concerns, the NAS has concluded there is no safe level
  of trans fat consumption.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро