Croquant zanatska pekara – duga fermentacija, prirodni starter & maslac

Prošlo je nešto više od 5 godina od kada sam se zainteresovala za fermentisana testa i prirodne startere. A prvi tekst na tu temu, desio se pre više od 4 godine…

Tekst „Zašto je beli hleb koji su pravile naše bake bio zdraviji?“ – izazvao je mnogo pažnje i približio se brojci od 900 šerova. Za razliku od nutricionističkih znanja, ili znanja o mastima – za koje sam se sama borila sakupljajući knjige i elektronske knjige, ovo znanje mi je bilo preneto.

Učila sam od svog prijatelja Ivana Šarenca, kome je u tom momentu, pre 5 godina, fermentacija testa bila višegodišnji hobi. Mada, kada se setim koliko se detaljno udubio u temu, znala sam da neće zauvek biti samo hobi 🙂 Kada vas nešto toliko vuče, zanima, proučavate, isprobavate, testirate – jednostavno mora da ode dalje…

Dok sam ja sakupljala knjige o ishrani, on je sakupljao knjige o zanatskom pekarstvu. Nisam nikada uzela ni jednu da pročitam – sačekala bih da mi on prepriča. I još važnije – pomogne oko recepata za blog.

Vi koji pratite blog ste Ivana odavno upoznali…

Tačno. Nema osobe koja prati ovaj blog a da nije probala makar jedan od njegovih recepata.

Ko je pažljivije čitao – već zna da ja nisam bila zaslužna ni za jedan recept na ovom blogu, koji se tiče fermentisanih testa. Zaslužna je Ivanova „opsesija“ ovom temom i neverovatno usavršavanje koje se dogodilo.

Podsetiću vas na te recepte – a primetićete po broju šerova i komentara koliko je bitnu ulogu odigrao u vašim kuhinjama 🙂

 1. Prava italijanska pizza kod kuće – savršeno testo za picu i najdetaljniji postupak“ – od kada je objavljen, po čitanosti ne izlazi iz top 10 tekstova na blogu. Javljalo se puno ljudi koji su počeli da prave picu po ovom receptu i više ga nisu menjali.
 2. Drevna vrsta pšenice KAMUT + recept za ‘sourdough’ hleb“ – bukvalno ne bi bilo nikave šanse da ovo spremim sama, jer su stare vrste pšenice veoma netipične. Uz Ivanov recept ne samo da sam ja uspela iz prve, već i masa ljudi. Svi saveti o hidraciji testa koji su u tekstu, takođe su bili dragoceni.
 3. Kako da spremite hleb od trunčice suvog kvasca? I to bez mešenja!“ – sećate se nestašice kvasca u vreme vanrednog stanja?! Istom čoveku možemo da zahvalimo što nas je izvukao iz te krize i „rastegao“ jednu kesicu kvasca u beskonačnost 🙂
 4. Prirodni starter – recept, način upotrebe i održavanje“ – kada je važnost fermentacije testa postala poznatija stvar, jasna široj publici, naravno da su svi hteli da probaju. Znatskih pekara ima malo, pa je prva opcija bila uraditi sve od početka i kod kuće. I tu smo dobili recept, prepun detalja.

Ali, neki više neće morati da rade sami ništa od ovoga 🙂

Croquant zanatska pekara – Novi Beograd, blok 19a

Posle toliko godina rada, učenja, planiranja – konačno je otvorena zanatska pekara. Nalazi se u bloku 19a, Vladimira Popovića 44.

Ali, prvo da pojasnimo šta je zanatska pekara?

 • Zanatska pekara znači da se peciva i hlebovi rade isključivo s prirodnim starterom.
 • U zanatskoj pekari sva testa imaju dugu fermentaciju, neka od 24 h, pa čak i do 3 dana.
 • Lisnata testa se prave isključivo s tradicionalnim masnoćama – dakle maslac. Margarin nikada nije prešao prag proizvodnje.

Ako ste na ovom blogu naučili nešto o fermentaciji, probali neki od ovih recepata, nastavili da ih koristite – onda bih vas pozvala da na jedan od 4 načina kažete „hvala za znanje koje si nam preneo“:

 1. Prvo je naravno da podržite i zapratite Instagram stranicu Croquant Artisan Bakery
 2. Drugo je da ako idete do „Pet Centra“, ili Sava Centra, ili prolazite tu negde – navratite i isprobate neko od peciva, ili hlebova
 3. Treće – naručite! Više o tome dole…
 4. A ako niste iz Beograda – preporučite Croquant nekome od prijatalja koji jesu, pogotovo ako žive blizu pekare.

Croquant zanatska pekara & Wolt dostava hrane

Rekoh gore „naručite“ – pa evo i kako 🙂  Corquant je od sada na Woltu.

Kako pekara radi do 16 h, ovo znači da dok ste na poslu:

 1. Zajedno s kolegama možete naručiti doručak.
 2. Ali i naručiti izuzetno kvalitetne hlebove koje ćete poneti svojoj porodici.

Ja se stvarno nadam da ćete uživati u ovim ukusima i da ćete zahvaljući Croquantu razviti drugačije preferencije ka ukusu hlebova i peciva. Posebno će vam biti važno to što hlebovi s prirodnim starterom dugo zadržavaju svežinu 😉

I naravno…

10 Komentara

 • Kuku meni, pa ja sutra moram da okasnim na posao 🙂
  Nadam se samo da ima neki parking u blizini

  Hvala na dojavi Majo 🙂

   • Pisem i zvacem 🙂
    Bila sam u pekari u 11, danas. Kupila sam kis-loren (odlican, hvala), tart s pistacima (meni presladak – meni bi bolje bilo bar da kora nije slatka, ali vrlo ukusan), hleb od spelte i baget (probacemo hlebove porodicno popodne). Kafu ne pijem.

    Upozorenje kupcima: hlebovi se rasprodaju u toku prepodneva i nisam imala mnogo izbora. Znaci, potrebno ipak poraniti / okasniti na posao.

    Drugo, sve radnje u okolini imaju ili istaknut znak ili stonu reklamu, samo pekara nema. Prilicno je neuocljiva i da nisam ciljano isla, verovatno bih zavrsila u nekoj drugoj.

    • Hvala ti puno na javljanju 🙂 Drago mi je što ti se dopao moj „ljubimac“ – kiš 😀

     Ja nisam probala ni jedan tart još uvek… U svađi sam sa slatkišima (ne volim slatko) – pa sam probala samo krafine (malčice) i jednom pojela ceo „double baked“ kroasan s kremom od bundeve.

     Za slatko nisam neki savetnik – ali za „slaniše“ jesam…

     Probaj sledeći put sendvič s ćuretinom… Deluje „hlebasto“ ali je kifla jako meka i mnogo je dobar.
     Kao i „country“ kroasan-sendvič 😉

 • Већ сам постала редовни купац , када год уђем у пекару не могу да се одлучим који хлеб да купим. 🙂 Размишљам – нисам знала шта је хлеб читавих 38 година. Сјајни су. Хвала на препоруци!

  • Ne znam kada će Ivan svratiti do bloga, pa ću ja reći ono što znam…

   Da bi nešto bilo stvarno „free“ od čega god – laktoze, glutena, itd. – potreban je odvojeni magacinski, pekarski i skladišni prostor za gotove proizvode. Pa i odvojene police u pakari (kao i transport). Za bilo koga ko je tek počeo, ovo je izuzetno težak poduhvat. U suprotnom, ne bi moglo da se garantuje, što osobe sa alegrijama može skupo da košta.

   Mislim da svi hlebovi (sem mlečnog) ne dolaze u dodir s jajima, maslalcem i mlekom – kao i da se koristi poseban mikser za njih. Ali ovo Ivan mora da potvrdi jer nisam 100% sigurna.
   Zamoliću ga da javi – jer su ovo ozbiljne stvari i ne bih da pogrešim.

   Hvala na pitanju 🙂

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро