4 neoboriva dokaza da je soft margarin zdrav doručak

U prethodnom tekstu ste saznali 7 razloga zbog kojih je bolje da kuvate sa margarinom. Naučili smo zašto su zasićene masti dokazano štetne, kao i koliko je puter užasavajuće skuplji od margarina – pa i to kako je margarin prirodnog sastava, nema aditive i pun je vitamina. Nećemo danas da ponavljamo već naučeno, nego ćete saznati nova 4 razloga zbog kojih je bolje da na leba mažete margarin nego puter ili svinjsku mast.

Samo ćemo puter odmah da gurnemo u drugi plan! Kako čitam, ali nikako da pitam nekog starijeg i proverim, maslac se ranije nije držao u frižideru. Bile su neke keramičke posude sa poklopcem. Sada ga držimo u frižideru.

irony-alert-ironic

1) Soft margarin se lakše maže

Mazanje okamenjenog putera iziskuje nadčovečanske fizičke napore. Zahteva i veliko umno naprezanje, jer pojedinac mora da se seti da ga izvadi iz frižidera par minuta pre doručka.  To je više nego dobar razlog da se odustane od ove isrpljujuće namirnice, pa da se dilema svede na onu – da li da mažem svinjsku mast ili soft margarin za mazanje?

Oni uporni i nerazumni ljudi svakako imaju mogućnost da u “secka” stave omekšale kockice maslaca i njih zaliju sa maslinovim uljem ili suncokretovim hladno ceđenim uljem – malo blenduju i dobiju domaći soft namaz. Ovo se radi u odnosu 1:3/4 i može da stoji u frideru i do 3 nedelje. Ali ko ima vemena i ko je lud da to radi? Ni mogućnost da se ovi namazi začine na oko 60 različitih načina tu ni malo ne pomaže.

Takođe, ovaj namaz ima užasno visoku količinu zasićenih masti u sebi!

puter namaz sa maslinovim uljem

Ima još neobičnog naroda. Na primer oni što od kuće sami u “secku” prave putere od orašastih plodova i semenki. Kupe na merenje kikiriki, susam, suncokret, badem, lešnik… stave u secka, dodaju par kapi ulja… blenduju malo duže… stave kojekakve začine – pa to daju deci. Sačuvaj bože! Ni to što ovakvi puteri sadrže “zvanično zdrave” nezasićene masti ne može da ih rehabilituje u očima normalnog sveta, koji nema kada da pere sudove nakon ovakvog maltretiranja.

2) Margarin je višenamenski proizvod u lepoj ambalaži

Prvo ćete obradovati vaše dete jer na poklopcu piše da je margarin za decu i ima nasmejanog crtanog junaka. To je svakako atraktivnije od kutije svinjske masti sa slikom praseta i poklopcem na kome ne piše ništa. Takođe su ona plastična pakovanja od margarina multipraktična jer u njima kasnije možete da čuvate eksere, igle, dugmiće, višak skuvanog pirinča, turšije, itd.

Sem što postoji margarin za decu, on se pravi i za druge bitne namene: za srce, za dobru liniju, za srećnu porodicu… Uskoro možda dobijemo i margarin za potenciju, lečenje depresije i protiv uroka.

Svinjska mast nema na poklopcu izjavu čemu služi, kao ni puter. To značajno zbunjuje potrošače, koji shvataju da ona verovatno ne služi ničemu. Kad izmisle svinju koja daje mast protiv celulita ili za bolji rast noktiju pa napišu to na poklopcu – onda ćemo imati razloga da razmislimo ponovo.

3) Uz margarin se dobija igračka

Šta?!?!    Ne dobija se igračka?!   🙁

Pa dobro… Ono… ni uz mast se ne dobija prvezak za ključeve sa likom Miss Piggy.

 • Bilo bi nerešeno ovde kada bi mast bila zdrava, ali nije! Ko vam je ikada rekao da je mast zdrava? .    .    .    .   Tako je! NIKO.
 • A ko vam je ikada rekao da je margarin zdrav? .    .    .    .   Aha, vidite! 😉

Ako PR saopštenja na domaćim portalima lepo kažu da je margarin prirodan izvor esencijalnih masnih kiselina i vitamina, da nema holesterol pa je nutritivno, visoko vredna namirnica i proizvođač margarina vam je omogućava da se hranite zdravo – ko ste vi sada, da tu glumite nevernog Tošu?

Mitoloski saveti Tatjana Mraović 5

Napomena: kao i u prethodnom tekstu, margarin iz primera je uzet tek onako, slučajno.

4) Soft margarin za mazanje ima manje opasnih zasićenih masti

Kako je svinjska mast rizična koliko i pileća jer sadrži opasne zasićene masti – zdravstveni profesionalci, motivisani isključivo brigom za naše zdravlje, savetuju da je uklonimo s mesa  – kao i da umesto toga na hleb mažemo margarin koji nema toliko opasnih zasićenih masti.

Mitoloski saveti Tatjana Mraović 4

Pošto je margarin očito zdrav doručak za decu, praćenje ovih saveta će pomoći da vaša deca ne dobiju holesterol u krvi.

U sledećim tabelama u vam dokazati koliko svinjska mast ima više opasnih zasićenih masti od soft margarina i zašto nikada – ni u ludilu svih ludila – ne smete mast da namažete na hleb!

Kada pogledate procente zasićenih, mono i poli nezasićenih masnih kiselina u margarinu i štetnoj svinjskoj i pilećoj masti – i sami ćete zaključiti koliko margarin ima manje zasićenih masti i koliko je zdraviji za vas. Brojke ne lažu!

poredjenje 1

Hmmm… samo sekund… mora da nešto nije OK i da je neka greška – jer vidite… margarin ima puno vode i one emulgatore koji vezuju mast i vodu…

… a oni namazi od mešavine putera i ulja imaju 35% i 37% zasićenih masti… pa WTF?!

Confused

Možda će biti bolje ako mu maknemo tu vodu, pa uporedimo samo sastav čistih masti? Napravićemo ga nekako da ima mnogo manje zasićenih!

poredjenje 2

Uh, opet ne valja… Sada se ni grami više ne razlikuju! 🙁 Pileća mast čak ima i manje grama zasićenih…

cekicem_po_glavi

Još sam dobila neku glupu i besmislenu situaciju sa mononezasićenim masnim kiselinama. One su jedine oko kojih se naučnici ne svađaju da su zdrave i slažu se da treba da ih jedemo što više. Lepo nam poručuju da kupujemo maslinovo ulje i avokado da bih ih unosili redovno!

Sad ja vas pitam, zašto njih ima više u nezdravoj pilećoj i svinjskoj masti – nego u zdravom margarinu? I ko ih je stavio tamo?!

Nešto ovde ozbiljno nije u redu… Izvinite me na kratko – moram hitno do oftamologa. Dokazaću sve kad se vratim 🙁

GlassesImaginations0032-vi

A dok se ne vratim – nemoj neko da mi je slučajno pomenuo da mast od mangulice koja košta oko 370 din/kg ima još više mononezasićenih i još manje zasićenih od obične masti koja košta 150 dinara. To uopšte ne bi bilo lepo od vas!

U ostalom, ako vam je teško da za 250g zdravog soft margarina date 70 dinara, a nije vam žao da za 250g obične masti date oko 37 dinara – znači samo jedno: da vas nije briga za vaše zdravlje!

Annex za radoznale

Za soft margarin se najčešće koristi suncokretovo ulje koje je ima 11g zasićenih masti. Soft margrin ima 32g (bez vode, koja se uz aditive dodaje posle). Znači, oko 28g masti je prošlo kroz promenu u “laboratoriji” (objašnjeno u prethodnom tekstu). Ali šta je za nas delije 28g neispitanih interesterifikovanih masti?

za mazanje 1

Sve ostale informacije koje nisam pokrila o maslacu i margarinu možete pronaći na domaćim portalima, gde tekstove pišu novinari upućeni u materiju i veoma zainteresovani za istu:

sa portala .

U nastavku: zašto margarinska industrija uspaničila i bombarduje nas nerazumnim i agresivnim reklama? Saznajte ko je kriv za to!

7 Komentara

 • Odličan tekst, aplauz 🙂
  Inače ne koristim svinjsku mast. Kada pronađem guščiju uzimam je obavezno, iako je kantica 450din. Puter kupujem na meru, u stvari uzmem celu onu “ciglu” u mlekari na pijaci pa mi dođe jeftinije.
  Ali da ne davim… Ima i 5. korist od margarina. Moja prijateljica je deci mazala kosu kada su imali vaške margarinom i uspešno rešila problem.

 • Evo, ja sam nešto stariji, ali izgleda nedovoljno da bih se setio kakva je bila konzistencija butera nekada?.
  Doduše, slažem se, da nema boljeg sredstva od margarina, ako je još obogaćen E vitaminom ………. za ispucale pete, svakako. Dvaput je bolji od vazelina, štono kažu. Kad smo već kod vazelina, ruku na međunožje, iskreno držim da je ipak bolji buter. Ne verujete mi? čitajte onda memoare Marlona Branda i dogodovštine sa snimanja ”Poslednjeg tanga u Parizu”. Vele da je Bertoluči tamanio puter ko alvu!. Lično mislim, da ni Marija Šnajder nije imala ništa protiv putera. Bar dok nije hronološki uznapredovala. Posle joj je, verovatno, bilo svejedno, jerbo je zaključila da su joj masti iz mladosti upropastile život. Svejedno, ja volim masti, i zato nastavljam da ih topim sve do ”baby fat -a” uz pomoć zdravog putera tog svemoćnog alata….

 • Zahvaljujući Vašim tekstovima kod nas se u kući više ne koristi margarin. Dete obožava maslac i med za doručak. Ali im u vrtiću mažu margarin na hleb, iako nutricionisti pripremaju jelovnike, a bar bi deci trebalo dati najkvalitetniju hranu…

 • Imlek je nedavno na tržište izbacio novi proizvod pod nazivom : Namaz od maslaca. Zanima me vaše mišljenje o istom?

 • Majo, zbunila si me ovim tekstom. Znam da si se borila protiv margarina čak i putem suda ali nešto nisam dobro razumela. Čitajući tekst shvatila sam da si rekla da je dobro jesti soft margarin. Nešto mi se tu ne slaže ili te nisam razumela.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро