Trans masti: prirodne, zdrave i izuzetno ukusne

Profesionalci za ishranu retko pominju prirodne trans masne kiseline kada se obraćaju široj publici jer ovo može da bude zbunjujuće. Pošto su trans masti koje je napravio čovek u laboratoriji jako štetne i opasne – lakše je samoreći #NoTransFat i na dalje izbegavati komplikacije.  

U prirodi postoje trans masti potpuno drugačije od onih koje se nalaze u štetnim “dijet” ili  integralnim keksićima pa kada kažemo da su trans masti opasne u određenom broju slučajeva – grešimo.

integralni keks

Trans masne kiseline (što je ispravni naziv mada smo se odomaćili na skraćeni “trans masti”) koje se stvaraju u probavnom traktu preživara su zdrave.

Prirodne trans masne kiseline su konjugovana linoleinska kiselina i vasenična kiselina (CLA – Conjugated Linoleic Acid i TVA – Trans Vaccenic Acid) i danas su poznati mnogi povoljni zdravstveni efekti koje one imaju: smanju procenat telesnih masti, pomažu u borbi protiv inflamacije, poboljšavju rad creva, u dosadašnjim testiranjima su pokazale sposobnost da snize LDL i trigliceride – a prema nekim istraživačima CLA ima antikancerogeno dejstvo.

U mleku preživara su prirodne trans masti zastupljene u količini od 2-5% od ukupne masti – a nalaze se i u jajima kokošaka koje kljucaju, puteru, mesu preživara hranjenih na travi dok su jedini biljni izvor neke pečurke. Najbogatiji izvori su mleko krave hranjene travom sa 5mg i organska #GrassFed junetina sa 4.3mg po gramu masti.

krava u travi

Ipak, u svetu industrijski proizvedenih mlečnih proizvoda i u svetu u kome krave nisu nikada videle pašnjak – prirodne trans masne kiseline postoje samo u tragovima.  Mleko neadekvatno hranjenih krava sadrži zanemarljivo male količine prirodnih trans masti.

Ako se snabdevate mlečnim proizvodima u samoposluzi verovatno možete da zaboravite na njih, a posebno ih nema u nemasnim mlečnim proizvodima. Odstranite mast – odstranićete i prirodne trans masti.

Pošto niko nikada nije pomuzao kravu koja daje niskomasno mleko jasno je da su niskomasni proizvodi neprirodni – kao što znamo i da im oduzimanje masti oštećuje i obezvređuje sastav. Ko bi rekao da još jedan dodatni razlog za za povratak na zdrave punomasne proizvode može da bude – da bi uneli trans masti? 🙂

Razlika između zdravih CLA i TVA

CLA može da se stvori samo u delu želuca preživara (krave, koze, ovce) i to zbog rada mikroorganizama koji se nalaze u njihovim sistemima za varenje. Čovek ne može da stvori CLA u svom organizmu – a ono jedino što čovek može je da putem prirodnog mleka i mlečnih proizvoda unese TVA od koje ljudski organizam može da „napravi“ CLA.

mlecni proizvodi

TVA u mlečnoj masti prosečno ima oko 1,7%. Tačnije može da je ima od 0.4% pa do 4% u zavisnosti od toga da li je životinja hranjena sojom i žitaricama ili živela onako kako joj je prirodno – napolju na travi. Od pojedenih i popijenih TVA čovek može da konvertuje oko 19-30% u poželjnu CLA.

Vreme je za još malo preciznosti. Ne možemo da kažemo: “Trans masti su štetne” jer bi to bilo pojednostavljenje. Pravilno je reći: „Svi molekuli masti koje je čovek veštački stvorio su štetni“.

Svakako u “štetne veštake” spadaju patetični pokušaji da se napravi “zdrav margarin” – poput agresivno reklamiranog “Fit margarina”. Ovoj EPP muci se valjda vidi kraj jer je sada i zvanično dokazano da zasićene masti nisu štetne i da proteklih decenija živimo u zabludi. Više nije preostao ni jedan jedini razlog da kupujemo veštački napravljenu zasićenu mast u vidu #NoTransFat margarina da bi se spasili prirodne zasićene masti iz maslaca ili mesa? 🙂

sirevi selekcija 1

Čudesni svet marketinških poruka

CLA se prodaje kao saplement koji efikasno topi masne naslage i učestvuje u očuvanju mišićne mase – a skoro nikada se ne napiše da se radi o trans masnoj kiselini da kupci ne bi odlepili od brige 🙂 Ovo prećutkivanje i nije toliko zabrinjavajuće, ali bi drugi scenario (ako bi se dogodio) mogao da bude jako loš.

Postojanje ovih dobrih prirodnih trans masnih kiselina može da bude i zloupotrebljeno u marketinške svrhe. Zamislite proizvođača margarina koji u jeku kampenje protiv trans masti poručuje: “Naš novi margarin nema trans masti, ali trans masti ima u maslacu i drugim mlečnim proizvodima”.

Osobi koja nije informisana o razlikama između masnih kiselina niti je čula o pozitivnim efektima ovih prirodnih trans masti – priča može da bude znak za uzbunu. Zato ne upadajte u ovu zamku ako se pokušaj dogodi u nekom trenutku!

Prirodne i veštačke trans masti se hemijski značajno razlikuju, a još više se razlikuju po efektima koje imaju na organizam.

sirevi selekcija 2

Pojašnjenje – samo za štrebere!

Polinezasićena biljna ulja (kukuruzno, sojino, suncokretovo) koja prolaze kroz proces delimične hidrogenizacije u kojoj nastaju trans masti imaju duplu vezu na C atomu koji se nalazi na mestu pod rednim brojem: 6, 9, 12 i 15. Upravo na ovim mestima, na svim ili na samo nekim C atomima, se u procesu delimične hidrogenizacije stvara trans veza.

Prirodna trans masna kiselina TVA ima trans vezu na 11. C atomu, dok druga CLA ima trans vezu na 10. ili 11. C atomu. U svetu masnih kiselina ova mala razlika u rednom broju i poziciji je od neprocenljive važnosti – a od još veće važnosti je znanje kako to utiče na naš organizam.

12 Komentara

 • Super clanak 🙂 Sta je sa hladno cedjenim suncokretovim uljem? Kod nas postoji suncokretovo ulje za koje pise da nije nacinjeno od GMO suncokreta i da je hladno cedjeno, tacnije “fizicka / rucna rafinacija” Hm.. Izvinjavam se ako je bilo clanaka o tome :/ Veliki pozdrav 🙂

 • Samo mala ispravka. CLA je smeša izomera i nije klasična trans kao što je VAKCENSKA. Ona je konjugovana nezasićena. A može da budd i u cis i trans konfiguraciji. Po intuiciji bih rekao da može da nastane čak i u procesu prerade margarina, ali bez njihove analize, teško je reći. 🙂 Pozz Z

  • Ako bude podpitanja oko izomera – samo da napomenem da je link ka vašem blogu u potpisu 🙂 😀

   Znači pravilan izgovor “Vaccenic” je “vakcenska” – a ne “vasenična”?

   Ja sam čitala knjige na engleskom i posle nisam našla puno tekstova na srpskom da vidim kako se uopšte ovo izgovara kod nas. Tako sam i našla da se kaže “vasenična”…

  • Da! Oko ovoga da može da nastane u procesu prerade margarina nije bilo reči kod Meri Enig – kao što je tvrdila da ona priča kako visoka temperatura može u kućnim uslovima da dovede do stvaranja trans masti – nije tačna.

   Ona važi za jednog od najvećih stručnjaka za trans masti, pa je ja čitam kao da čitam bibliju 🙂

 • Odlican tekst. Zanima me sta je sa plavlakom, da li se i ona ubraja u namernice sa zdravim trans mastima?

  • Hrana koja se daje životinjama utiče na količinu prirodnih trans masti. Kako su ovo masti a pavlaka je punomasna, u pavlaci krava koje pasu je ima – a u pavlaci krava koje jedu kukuruz i sojinu sačmu bi trebalo da ih ima jako malo.

 • Ja samo da se nadovezem ne znam da li je prava tema. Naravno samo sa vama da podelim da sam juce u marketu videla “izuzetan” proizvod: MARGARIN SA MASLACEM??
  Malo jeftiniji od maslaca a malo skuplji od margarina. U cemu je fora?

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро