Varjača i šporet

Potaž od lisičarki i sočiva (dmBio praznično predjelo)

U saradnji s dm drogerijom, na vreme sam se organizovala da vam predložim po malo neuobičajen novogodišnji jelovnik. Sva tri recepta koja slede moćićete da pronađete i u dm magazinu Active Beauty, u preko 90 objekata u Srbiji.

Evo kakav je plan:

 1. Danas 10.12. idemo s prvim receptom za predjelo: potaž od sočiva i lisičarki.
 2. Zatim ćete 17.12. videti recept za izuzetno neobično i preukusno glavno jelo. Modernu, pojednostavljenu verziju srednjevekovnog jela, koje je ljudima plave krvi služilo da fasciniraju goste.
 3. I na kraju, 24.12. ide recept za štrudlu kakvu sigurno do sada niste probali 😉

To je dovoljno vremena da se spremi plan i sastojci, ako vam se recepti dopadnu – a ja se iskreno nadam da hoće!

Neću vam ovaj put pričati u uvodu koliko je ovaj potaž preukusan i koliko je sočivo fenomenalna namirnica, to već znamo 🙂 Ovaj uvod želim da posvetim onima koji žele da novogodišnju noć dočekaju u romantičnijoj atmosferi, u dvoje. Ovo je odlomak iz moje knjige “Gurmanske veze” – priča o tome kako da napravite dobru atmosferu.

Vidite, svi recepti koje sam vam pripremila za novogodišnju noć mogu da se skuvaju ranije 😉 Spremajte hranu dan ranije, a to posebno veče odvojite samo za uživanje…

Ambijent i prostor za nezaboravno veče u dvoje (odlomak iz knjige)

Trebalo bi da hrana bude centralna stvar kad je u pitanju večera – pogotovo ona za dvoje. Ipak, adekvatna atmosfera, kao pratilac hrane, može ukusno jelo da pretvori u specijalan, nezaboravan događaj.

Mirisi i osvetljenje za sjajno raspoloženje

Osvetljenje je jedan od najbitnijih elemenata dobre atmosfere, a njime možete da upravljate u skladu s tim kakvo vam je raspoloženje potrebno u toku večeri. Sveća možda nije najfantastičnija ideja, posebno ako vam treperave senke preniskih sveća čudno osvetljavaju lice dok sedite za stolom. Ili ih ima premalo i predaleko su postavljene, pa jedva uspevate da vidite lice sagovornika i ono što se nalazi na tanjiru. Umereno osvetljenje iz više uglova, dovoljno i ne preterano jeste ono čemu treba da težite. Razmišljajte o svetlu koje daje iluziju „ravnomernog prvog sumraka“ dok ovo budete podešavali.

Kakva god kombinacija izvora svetlosti bila – svakako ubacite i sveće u deo te kombinacije. Ali pazite na mirise. U mešavini mirisa jela, njenog ili njegovog parfema – intenzivna mirišljava sveća nije nešto što bi trebalo odabrati za trpezarijski sto.

Mirišljave sveće nisu za trpezariju, ali zato desert može da se servira u dnevnoj ili spavaćoj sobi uz sveće s mirisom voća, jasmina ili čokolade – u skladu s odabranim desertom.

Isto pravilo o mirisu važi i za cveće ako ste odlučili da vaza sa cvećem treba da bude deo atmosfere. Pazite i na izbor biljaka, kao i na njihovu veličinu, količinu i na poziciju vaze. Ipak je važnije da se vi bolje vidite i da ništa glomazno (ili zapaljivo) ne stoji između vas kad poželite da se dodirnete za stolom.

Postavljanje stola

Postoje pravila, svakako, a ako im vi ili vaš gost niste vični – sve što treba da znate jeste da u skladu s tim koliko jela imate – stavljate i toliko pribora za jelo. Kašike, noževe i viljuške ređate onim redom kojim će se koristiti, tako da se prvo upotrebljava ono što je dalje od tanjira, a poslednje ono što je najbliže tanjiru. Mada smo ovo već videli u filmu „Titanik“, kad Leo di Kaprio odlazi prvi put na previše formalnu večeru. S leve strane su viljuške, a s desne noževi i kašike, iznad kojih se stavlja čaša za vino i čaša za vodu ili sok – gde je ta čaša bliže tanjiru, a vinska dalje. Pribor za desert ne mora da se postavi na početku večere.

Pribor za serviranje – kutlače, kašike za sipanje i slično, držite u blizini. Divno je i ako imate platnene maramice koje bi bile na stolu – one uvek deluju stilizovanije od papirnih.

I zapravo – ovo su jedina pravila. Sve ostalo je stvar vaše kreativnosti i osećaja. Da li ćete postaviti klasičan i elegantan sto u monohronim nijansama i s kineskim porcelanom, ili ćete koristiti kontrastne boje i moderno dizajnirane tanjire, ili ćete imati vintage ili ruralnu atmosferu u želji da iznenadite – to je samo vaša odluka. U slučaju nedostatka inspiracije, internet je pun divnih slika postavljenih stolova, pa jednostavno iskoristite resurse i ukombinujte ideje s onim što već imate u svojim kuhinjskim ormarićima.

U slučaju da je sto okrugao, smestite dve stolice ne preko puta već jednu bliže drugoj, tako da oboje imate dovoljno mesta a budete blizu.

Lake note

Muzika koja je prijatna, neprimetna, ne udaljava vas od konverzacije i zajedničkih momenata, bila bi idealna. Jedini razlog da se odstupi od ovog pravila jeste ako imate „vašu zajedničku pesmu“, koja bi bila umetnuta u odabranu kompilaciju. Radio i TV su „no-no“ – a Šade, mirniji džez tonovi ili ambijentalna muzika su već uobičajeni za ovakve prilike.

(kraj odlomka)

RECEPT: Potaž od lisičarki i sočiva

Sastojci:

 • 3 kašike maslinovog ulja #dmBio
 • crni luk
 • 3 čena belog luka
 • ½ manjeg korena celera
 • pakovanje suvih lisičarki Taste of the West
 • 200 g planinskog sočiva #dmBio
 • 2 povrtne kocke za supu #dmBio
 • sveža žalfija (zamena: majčina dušica)
 • so i biber
 • za serviranje: čips od žalfije i ulje od tartufa (zamena: maslinovo ulje i beli luk)

Priprema:

Pre pripreme jela, oko 4 sata ranije, potpite sočivo – pa prospite vodu i isperite ga. Oko 20 minuta pre pripreme jela, potopite lisičarke u toplu vodu da omekšaju. Procedite ih i sačuvajte vodu u kojoj su se natapale – a njih dodatno isperite u cediljci, pod tekućom vodom.

Iseckajte crni i beli luk sitno. Takođe sitno, na kockice, naseckajte i koren celera. Propržite na maslinovom ulju crni luk, ako je potrebno uz dodavanje malo vode tokom prženja, tako da potpuno omekša. Propržite i celer da malo dobije boju i omekša – pa na kraju dodajte beli luk.

U omekšalo i uprženo povrće dodajte lisičarke (ako ima krupnih, isecite ih na manje komade) – a zatim i sočivo. Vodu u kojoj su se natapale lisičarke još jednom procedite kroz sitniju cediljku i nalijte njom povrće. Dodajte još tople vode u kojoj su rastvorene kocke za supu. Neophodno je da sastojci u šerpci imaju dovoljno vode kako bi se kuvali, a po potrebi ćete tokom kuvanja dodavati još. Vodu dodajte prema svom ukusu: manje vode ako volite gušće potaže, ili veću količinu u slučaju da volite nešto ređe. Ubacite jednu grančicu žalfije u komadu, pa ćete je izvaditi kad povrće bude skuvano.

Kad je sočivo gotovo, izvadite grančicu žalfije, procedite supu i prespite je u blender – pa u blender ubacite i 2/3 skuvanog povrćai. Izblendajte dobro supu s povrćem i prespite u šerpu. Vratite i neizblendano povrće, dodajte malo vode ako je potrebno (do željene gustine), začinite solju i biberom. Zatim pustite da čorbica provri, kako bi se sve sjedinilo. Ako spremate dan unapred, ohlađenu čorbicu kasnije stavite u frižider.

Pri serviranju, u svaki tanjir sipajte preko čorbice kašiku ulja od tartufa, koji joj daje poseban i svečani ukus – pa dekorišite čipsom od žalfije. On se pravi tako što jednostavno ispržite listiće žalfije na malsinovom ulju i ostavite ih na papirnom ubrusu da se ocede i ohlade. Ako nemate ulje od tartufa, sipajte kašiku maslinovog ulja, a beli luk stisnite proz presu, tek da u tanjir ukapate malo svežeg soka.

Bonus savet:

 • Možete uz sve ovo da poslužite i dmBio proteinski hleb ili blago tostiranu ćebatu od dugo fermentisanog testa (pogledajte taj recept)
 • Takođe, između ovog potaža i glavnog jela, dobro bi se uklopio i “karfiol wellington” – još jedan izuzetno ukusan #dmBio recept 😉

U saradnji s dm drogerie markt

2 Komentara

Leave a Reply

×

Like us on Facebook!