Marokanska kuhinja – 5. veče projekta “Let’s Chef Together” (+RECEPT)

Kada su u pitanju zemlje Severne Afrike, nekako se desilo da su me putovanja odvela ka Egiptu i Tunisu.

Neobično je što Maroko nisam obišla, jer na ovom sajtu već imam 5 jako zamimljvih Marokanskih recepata. Oduvek mi je bila zanimljiva njihova kuhinja…

Spremala sam ta jela mnogo pre nego što je 24. novembra 2022. bilo organizovano marokansko veče “Let’s Chef Together” projekta. Znate već, ako pratite ove moje gastro-izveštaje, da smo bili u hotelu Prezident Palace. Organizator je Color Media Communications. Pokrovitelj LIDL Srbija.

Ambasador Kraljevine Maroko NJ.E. g-din Mohammed Amine Belhaj, njegova supruga g-đa Safae i tim šefova – ostavili su nas prisutne bez daha ukusima tradicionalnih jela iz svoje zemlje.

Moram da vam kažem da je prilično uobičajeno da se na ovakvim događajima ukusi malo “utišaju”, kako bi bili prihvatljiviji nepcima prisutnih gostiju – gde su neki gosti iz drugih ambasada, a ostali pretežno iz medija. Upravo ovo, na moju veliku radost, Ambasada Maroka nije uradila. Išli su na 100% autentičnu kuhinju i maksimalan doživljaj.

Zasluge svakako pripadaju šefu kuhinje koji u Srbiji živi već 11 godina. Proverila sam s njim moj recept za čuvenu marokansku Pastillu koji sam objavila pre 4.5 godine. Rekao je da sam sve uradila kako treba 🙂

Priznajem da sam bila jako srećna zbog tog komentara, jer me je nešto uvek vuklo ovoj kuhinji i njenim začinima. Ostali marokanski recepti, pored Pastille,  koje već možete da pronađete na blogu su:

 1. Marokanska čorba s leblebijom – videćete kasnije da se razlikuje od tradicionalne čorbe koju smo imali na večeri
 2. Marokanske pitice s piletinom – karakteristične po jako začinjenom filu i time što se kore premazuju žumancem, što daje ekstra ukus i krckavost
 3. Piletina s urmama i začinjenim pirinčem – uobičajeni miks slanih i slatkih ukusa, s karakterističnim začinima
 4. M’Hanncha: marokanski kolač u obliku zmije – fantazija od kora, putera, orašastih plodova, cimeta i crne čokolade

Na moju veliku sreću, na ovoj večeri nismo probali jela koja sam ja već spremala. Bili su to noviteti, čak i za mene, koja sam se potrudila da i ranije saznam nešto o marokanskim jelima…

Jela s Marokanske večere

Veče smo, kao što ste videli na fotografijama gore, započeli uz fantastičan i aromatičan marokanski čaj od mente – zbog koga je na ulazu napravljana prelepa postavka. Impresionirala je svakoga ko je zakoračio u restoran na 9. spratu Prezident Palace hotela 🙂

Na švedskom stolu bila su postavljena predjela – a za stolom nam je servirana Marokanska supa od sočiva. H’rira je sačinjena od crvenog sočiva, leblebije, paradajza i mnoštva začina. Mogu se pronaći i verzije s jagnjetinom, kao i one bez mesa.

Što se predjela tiče, kada pogledate fotografije, možete pomisliti da izgledaju obično. Ipak, svakim zalogajem ovih naizgled jednostavinih predjela – mi bismo otkrivali novi sloj ukusa i začina.

Ja se uvek na ovakvim događajima trudim da od svega sipam samo po zalogaj, da bih probala – a zatim odaberem samo jedno jelo s mesom, kao obrok. Na ovoj večeri, moja taktika je bila neprimenljiva. Vraćala sam se za još! Što se meni ne dešava u 99% situacija 😀 Na fotografijama vidite:

 1. Tektouka: paprika i paradajz sa belim lukom i peršunom.
 2. Zaalouk: pire od plavog patlidžana s paradajzom i belim lukom. Verovatno moj favorit!
 3. Šargarepa s Chermola sosom – ako mislite da ste ikada pojeli ukusnu šargerepu, a niste probali ovu – onda grešite. Malo je reći da sam fascinirana time šta su uradili s ovim tako običnim povrćem.
 4. Zelje s leblebijom – takođe začinjeno na njihov specifičan način

Pileća Pastilla s bademom i cimetom je bila negde “ni na nebu, ni na zemlji” – kada je bilo potrebno da odlučimo da li spada u deo s predjelima ili glavnim jelima. Kada sam je spremila pre 4.5 godine, nisam ni sama znala šta da očekujem od ukusa, jer je u njoj bilo izmešano bukvalno SVE 🙂 Ali, sam bila očarana – isto kao i prijatleji koji su tada došli kod mene da probaju ovaj specijalitet. I dan danas pominju ovo jelo.

Onda samo možete da zamislite kako Pastilla izgleda kada je pripremi profesionalni marokanski šef, s višedecenijskim iskustvom? 🙂

Glavna jela koja su nam poslužena bila su:

 1. Royal Couscous – jelo koje se sprema s mesom i 7 različitih povrća.
 2. T’Faya – karamelizovani luk sa suvim grožđem. Ovaj luk je prilog koji se servira uz Royal Couscous.
 3. Tri vrste marokanskih Tajine 

TAJINE je važan deo marokanske kuhinje. Ima 2 značenja. Prvo se odnosi na samu široku, glinenu posudu za kuvanje, koja ima poklopac u obliku visoke vaze (vatra ide ispod nje). Drugo značenje je: jelo – koje je slično našim glulašima i generalno duže krčkanim jelima od mesa i povrća. Naravno, ono što marokanski Tajine razlikuje od naših slično kuvanih jela, jesu začini.

Probali smo:

Na kraju, probali smo i veoma neobičan desert iz severa Maroka. Pitice punjene jakim sirom, bademima i medom.

Meni sada ostaje da dobro razmislim o marokanskom jelu koje ću spremiti s ove večeri…

 • Ono što bih ja najviše volela jeste “Tajine s pletinom i usoljenim limunom” – ali nemam mesec dana da čekam da se limun usloli.
 • S druge strane, ne pravi mi se predjelo koje me je oduševilo – ono s plavim patlidžanom – jer sam s prve, Turske večeri, pravila “Imam Bayildi“. Nije isto, naravno – ali mi je previše “tu negde sa sastojcima”.

Možda po prvi put i uradim nešto što nije bilo na ovoj večeri, jer već i sada imam dosta marokanskih recepata – pa bih volela da odem u nekom malo drugačijem smeru. I da svakako bude nešto što ćete i vi lako pripremiti kod kuće 🙂 Hajde, videćemo!

Sve dosadašnje večere i recepte
možete naći na tagu:
Let’s Chef Together

EDIT: 16.12.2022.

Odlučila sam se po prvi put za jelo koje nije bilo deo menija. Razlog je bio što sam nekome spremala posno jelo – a slučajno sam naletela na recept za marokansku ribu iz rerne – s krompirom, paradajzom i maslinama. I tako, pomalo neplanirano, uradim nešto drugačije 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро