Svinjski file u pršuti i testu – Lidlova gastro zvezda

Neke od mojih najdražih koleginica gastro-blogerki i ja, počele smo s blogovanjem iz hobija. Iz želje da prenesemo naše znanje, ideje, podelimo recepte, družimo se…

Vremenom, same društvene mreže su se razvijale i „Native Advertising“ je počeo da dobija na sve većem značaju. „Native Advertising“ je kada bloger svojim rečima prenese poruku o određenom brendu, njegovim vrednostima, akcijama, idejama ili novim proizvodima.

Portali i klasični mediji obično bi objavili PR saopštenje koje je kompanija poslala – dok bloger to ne treba da radi. Bloger je neko ko ima svoj, autentičan način da prenese poruku, koju vidi kao blisku sebi i svojoj publici.

Saradnja s kompanijama, brendovima je čast – jer znači da ste se izdvojili svojim radom, da umete kroz pisanu ili izgovorenu reč, fotografiju ili video – da adekvatno iskomunicirate i prenesete poruku. Takođe, ona je i odgovornost. Kako prema publici koja očekuje od vas da filtrate ovakve saradnje – tako i prema brendu koji od vas očekuje ujednačen kvalitet rada.

Biti bloger ili druga vrsta influensera je posao, koji poput svakog drugog posla, zahteva da razvijete određene veštine. Tokom vremena. Ili, ako imate sreće – uz prečicu:

 1. Šta ako ne morate da radite na razvoju svog bloga godinama, već jedan od najprepoznatljivih brendova odabere da podrži baš vas?
 2. Šta ako uočljiviji gastro-bloger možete da postanete bukvalno preko noći i odmah imate saradnju s velikim brendom, koji smo brzo prihvatili i zavoleli?

Šta ako baš vi postanete #LidlGastroZvezda?

Da li želite ekskuzivni ugovor s LIDL Srbija?

Onda dajte sve od sebe da postanete Lidlova gastro zvezda i saradnik 🙂 Dobićete podršku u promovisanju svog bloga i društvenih mreža. Uz ugovor o saradnji na godinu dana, snabdevanje proizvodima i promociju na izuzetno razvijenim & aktivnim LIDL društvenim mrežama – vi ćete biti osoba koja prati LIDL akcije i aktivnosti.

Naravno, od vas očekujemo da ste na početku. Možda tek razmišljate o gastro-blogu ili ste upravo zakoračili u svet blogovanja. Možda imate par hiljada pratilaca, ali do sada još uvek niste došli do željene vidljivosti i ostvarili prve saradnje. A znate da je vreme da to uradite 🙂

Do statusa Lidlove gastro zvezde dele vas 2 koraka.

 1. Prvi je da postanete jedan od 20 takmičara
 2. Drugi je da budete najbolji među njima

Kako da postanete jedan od 20 takmičara?

 1. Pripremite svoj „Signature Dish“ i fotografišite ga. O tome šta je „Signature Dish“, pisaću na kraju teksta uz moj recept 🙂
 2. Napišite zašto ste odabrali baš to jelo? Šta ono vama znači? Kratko ga opišite i takođe, kratko predstavite i sebe. Potrudite se da ovo stane u nekoliko rečenica – a ja ću vam dati primer takođe dole kod recepta.
 3. Da sumiram, potrebna je fotografija & 4 tekstualne celine: kratko predstavljanje + kratak opis jela + zašto je baš to jelo vaš „Signature Dish“ + kratak recept
 4. Sada, na svoje društvne mreže – dakle na vaš Facebook ili Instagram postavite svoju sliku i tražene opise, uz dva obavezna haštaga #LidlGastroZvezda i #LidlSrbija. Takođe, tagujte i Lidl Srbija. Važiće se i fotografije koje ostavite na LIDL Srbija FB stranici, ali bi nam se više dopalo da vidimo da budući bloger ima svoje društvene mreže.
 5. Vodite računa da vaša slika s pratećim tekstom bude postavljena kao Public na Facebooku, kao i da vaš Instagram profil nije zatvoren. U suprotnom nećemo moći da vidimo vašu prijavu 🙁
 6. Na kraju ovog perioda, koji startuje 9.5.2019. i završava se 27.5.2019. u 23:59h – sve pristigle fotografije se pakuju u FB album i objavljuju na Facebook stranici LIDL Srbija. Zatim se odlučuje o tome ko će postati jedan od 20 takmičara. 

Šta se dešava dalje, saznaćete ako pročitate pravila konkursa – a i ja ću pisati o tome u naredna dva teksta 🙂

Šta je „signature dish“?

To je veoma zanimljiva tema, a sam je obradila u posebnom tekstu još ranije, kada nisam ni mislila da će „signature dish“ biti tema ovako lepog takmičenja.

Kao što možete da vidite u tom starom tekstu, Gordon Remzi nije smislio recept za „Beef Wellington“. On je imao  izmenu: senf umesto guščije džigerice. Izmena je jelo približila prosečnijem konzumentu. Takođe je postao prepoznatljiv po perfekciji koju zahteva tokom pripreme.

Remzi nije smislio recept, ali je postao poznatiji po njemu – isto onliko koliko je mnogima to jelo postalo poznatije zbog njega. Zato će svako bez ustezanja reći da je Beef Wellington „signature dish“ Gordona Remzija.

A mi očekujemo da naša nova #LidlGastroZvezda ima neki svoj poseban i omiljeni specijalitet 🙂

Moj Signature Dish – rolnice s mesom

Tačno je da su me pratioci par puta pitali da li jedem još nešto sem lososa 🙂 Ipak, za mene su karakteristične rolnice s mesom. Da li sam te rolnice punila, pa uvijala u slaninu – ili oblagala nadevom i pakovala u testo ili lisnato testo, nije bitno. Poenta je: nisi Maja Gurmanka ako ne praviš rolnice od mesa 😀

Neke rolnice je najpravilnije zvati Ballotine – a pravila sam ih i punjene ajvarom i kulenom, punjene bri sirom i šparglom, karamelizovanim lukom i urmama, a nisu mi pobegli ni guščija džigerica i kesten.. I još se nisam umorila, jer non-stop razmišljam šta bih stavila u rolnicu.

Ali ovo važi samo za rolnice od mesa. Retko kada ćete me uloviti da pravim slatke rolnice, a tek ponekad da pravim suši.

Rekla sam vam na početku da ću vam dati primer prijave i evo ga:

 • „Ja sam Maja i volim da pravim zdrava jela, od prirodnih sastojaka, a tek ponekad iz zabave ili zbog društva upotrebim brašno i šećer. Moj stil kuvanja je opušten, volim da začinim jela skupim sastojcima poput tartufa ili šafrana – jer uživam u kuvanju za specijalne prilike. Moj „signature“ dish su rolnice od mesa, zato što gost nikada ne zna kakvo lepo iznenađenje ga čeka unutra – a ja mogu da budem neiscrpno kreativna. Današnja rolnica rađena je sa svinjskim fileom, dimljenim kačkavaljem i pršutom – a sve je u “velington” stilu spakovano u sveže lisnato testo (+ kratak recept). #LidlGastroZvezda  #LidlSrbija (+ fotografija jela) (+ tagovanje LIDL FB ili Instagram naloga) 

Naravno, možete nešto duže i nešto kraće. Možete da postavite i jednostavnije i komplikovanije jelo. Samo budite svoji i autentični. Ne zaboravite: stavite objavu na PUBLIC, koristite dva haštaga #LidlGastroZvezda  #LidlSrbija i tagujte Lidl Srbija na objavi 🙂

Rolnica s pršutom i dimljenim kačkavaljem (recept)

Sastojci:

 • 1 svinjski file težine oko 550 g
 • pakovanje svinjske pršute
 • nekoliko listova dimljenog kačkavalja
 • 1 komad svežeg lisnatog testa
 • so i biber
 • 1 žumance
 • malo ulja za prženje

Priprema:

Odstranite oko 100g najtanjeg dela filea (možete to da smrznete, pa upotrebite za neko drugo jelo). Dobro zagrejte ulje u tiganju i ceo file pržite na visokoj temperaturi, tako da se svuda lepo „zatvori“, kako sokovi ne bi curili iz mesa. Pred kraj prženja ga posolite i pobiberite. 

Optimisti koji vole Sous Vide metodu umesto prženja mogu da suvidiraju ovaj file na 66 stepeni, oko 1.5 ili 2 sata.  Tada je prženje nepotrebno.

Ugrejte rernu na 200 stepeni, a tanak lim obložite papirom za pečenje.

Otvorite sveže lisnato testo koje je već razvučeno na optimalnu debljinu i već je na papiru za pečenje. Na jedan kraj testa naređajte pršutu, pa preko nje dimljeni kačkavalj i onda spustite i meso. Sve uvijte u rolnicu tako da meso bude u sredini. Bukvalno kao da spremate Wellington.

Zatim premažite rolnicu žumancem, napravite nožem neku „rezbariju“ po svom ukusu – pa pecite dok testo ne dobije zlatnu boju. Pustite da se prohladi 10-15 minuta, pa isecite na parčiće i servirajte. Najklasičniji prilozi su krompir-pire i grašak, ali svakako da možete da se odlučite i na neko drugo povrće.

Isprobajte recept, spremite se za konkurs – a ja vam uskoro pišem neke korisne savete vezane za fotografiju hrane i šta očekuje one koji postanu jedni od 20 takmičara 🙂 Srećno i jedva čekam da se družimo uživo na velikom finalu!

Za više informacija pročitajte PRAVILNIK na sajtu www.lidl.rs

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро