Domaccinske rolnice – ili okršaj između dva ajvara & dva kulena

Dođem ja kod Domaccina da onako domaćinski ubacim u torbu neko kulenče, ajvarče, a boga mi i konjsku kobasicu. Kod kuće nisam mogla da rešim šta od svega da napakujem u novo jelo, pa sam donela odluku:

– upriličiću jedan okršaj da i vidim kako se (samo na izgled) slične namirnice snalaze u istom jelu. I to kada se od njih zahteva da rade timski!

Pošto postoje Ratovi Zvezda, Alieni i se sukobljavaju s Predatorima – uopšte ne vidim ništa neobično u tome da zarate i dva jestiva valjka od svinjskog filea, kulena i ajvara 😀

Neophodno je utvrditi koja kombinacija će ostaviti jači utisak, pa je u najavi bio baš ozbiljan boj, onako – do poslednjeg zalogaja.

Timove sam napravila sama, jer ljutenica i Sremac imaju jaču aromu belog luka i bilo jasno da treba da ih razdvojim:

  • u levom ćošku, sever i zapad: Sremski kulen & Domaccini ljuti ajvar from Čačak  
  • u desnom ćošku, centar i jugo-zapad: Kosmajski seoski kulen & Ljutenica Slatka Jesen from Požega

Dobro… U jednoj rolnici je završila ljutenica , a ljutenica nije isto što ajvar. Samo je bilo lakše da napišem “ajvari” nego “namazi/salate/prilozi na bazi crvene paprike”. Štedim tastaturu 🙂

Nego pre recepta, da vidimo…..

Ko su Domaccini?

“…fino mesto u kojem pristojan čovek sebi može da priušti rukom pravljenu, neindustrijsku hranu, i da dobije ono što piše na proizvodu. Da se prepusti mom znanju i struci da ću za redove mojih dobavljača izabrati samo one koji ispunjavaju visoke standarde” (Marija Slović, Domaccica)

Danas nije lako kupiti hranu proverenog kvaliteta. Još preciznije – nije više toliki problem ako želite da kupite kvalitetno povrće i voće, jer dosta ovakvih proizvoda ima organsku oznaku. Slično važi i za hlebove, brašna, pa i jaja. Manje je lutanja i umaranja malih sivih ćelija.

Ipak, kada pričamo o mlečnim i mesnim proizvodima – sve postaje maglovitije i teže. Obišla sam ranije neke velike fabrike i znam da industrija napreduje i pokušava da napravi lepeze proizvoda, od onih niskog pa do premijum kvaliteta. I dalje, to su velike količine u velikoj fabrici. Koji god kvailitet da se postigne u njima, ne može da nam odstrani jednu strast. Onu koja je Srbima ugrađenu bukvalno u genetski kod. To je ljubav prema domaćim proizvodima, malim serijama, poznavanjem ljudi koji su hranu proizveli i saznanje da su pružili pažnju svakom komadu mesa ili sira.

“Stari zanati” i “tradicionalne metode” su prosečnom Srbinu neke od omiljenih reči, posebno kada je u pitanju hrana. I dobro je što je tako, jer udružiti ova dva sa modernim standardima proizvodnje i znanjima o bezbednosti hrane – daje nadu da ćemo umeti da sačuvamo recepture koje čine našu nacionalnu kuhinju.

Jedan Italijan se ne brine da li će u narednom veku imati gde da kupi kvalitetan, originalni i tradicionalni parmezan. Po toj logici, bilo bi jezivo da se Srbin brine da li će u decenijama koje dolaze moći da kupi pravi ajvar, kajmak ili čvarke.

Zato će uvek biti potrošača istančanog ukusa. Onih koji uvek ili makar ponekad tragaju za autentičnim zalogajima kako bi zadovoljili svoje zahtevno čulo ukusa, smisao za hedonizam, želju za očuvanjem tradicije… Tragaće za zalogajima najboljeg kvaliteta, bez trunčice aditiva, koje bi posetiocima s ponosom predstavio kao “hranu svojih predaka“.

I upravo se takva hrana nalazi kod Domaccina 🙂

Marija Slović je prehrambeni tehnolog i ocenjivač hrane i njen posao je da zna šta kvalitetna hrana treba da sadrži i šta ne sme da se nađe u njoj. S takvim znanjima, pažljivo je odabrala saradnike čiji prozvodi mogu da popune police njene radnje “Domaccini”.

Sem što nakon posete radnji može dobro da se klopa – može nešto i da se nauči. Naime, Marija piše i blog, pa možete da saznate kako se proizvode čvarci, zašto je važo da se ajvar krčka na “smederevcu” i naravno – kako da razlikujete pravi kajmak od kajmaka-lažnjaka.

Recept za “Domaccinske rolnice s kulenom i ajvarom”

Kad sam gore spojila sever i zapad, centar i jugoistok, nisam imala ozbijne Feng Shui namere – samo sam htela malo da se zabavim. Ali me je rezultat iznenadio. Mislila sam da će razlika između rolnica biti mala – i pogrešila.

Ali pre ocenjivanja, prvo ide recept! Potrebno je za dve rolnice:

  • 2/3 većeg svinjskog filea (gornji deblji deo)
  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • oko 80 g kulena  
  • 4 ravne kašike ajvara  
  • So, biber
  • folija ili kuhinjski konac, čekić za meso
  • za serviranje: bilo koje povrće, skuvano na pari i začinjeno po ukusu

Istanjite svinjski file nožem, tako da dobijete pravougaonik, a zatim ga stavite na dasku za sečenje i dobro izlupajte čekićem. Prepolovite pa još malo izlupajte. Trebalo bi da dobijete dve lepe i tanke šnicle, blagog pravougaonog oblika. Posolite ih i pobiberite s obe strane.

Na svaku stavite po 2 kašike ajvara (ja sam na jednu ajvar, a na drugu ljutenicu) i razmažite. Zatim na svaku stavite po 3-4 listića kulena (ja sam na onu s ajvarom stavila sremski kulen, a na onu s ljutenicom kosmajski seoski kulen). Na kraju krupno iseckajte kuvana jaja, pa na svaku rolnicu stavite i po jedno jaje.

Umotajte i učvrstite ili koncem ili aluminijumskom folijom. Možete da pržite u tignju (oko 15 minuta je potrebno) ili da pečete u rerni. Ja sam radila verziju folija+tiganj. Nakon termičke obrade, neka rolnice odmore oko 10-15 minuta i mogu da se serviraju s povrćem.

Ukus? Različit skroz! Moj pobednik je bila rolnica ljutenica+seoski kulen. Rolnica s ajvarom je bila neko “kremastija” i ispala je manje ljuto, skoro da kažem – nežnije. Verujem da bi oni koji ne vole intenzivne ukuse nju proglasili za pobednika.

Ali, kod mene važi pravilo: “daj Maji nešto ljuto i Maja je srećna – sve dok ne počne da plače od ljutine” 😀

Definitivno, manje ljuta rolnica nije imala nikave šanse da pobedi u slučaju kada sam ja jedini sudija. To vam dođe isto kao da je takmičenje bilo namešteno 🙂

Bilo mi je zabavno da se poigram sa ovako jednostavnim jelom od samo nekoliko sastojaka i utvrdim koliko je svaki od njih važan. Verujem da razluku ne bih osetila da sam jednu rolnicu pravila danas, a drugu sutra. Istovremena priprema i ocenjivanje je bilo ludo zabavno.

Padam u iskušenje da za novi okršaj, zapad protiv juga, isti recept napakujem ovako:

Deluje kao poštenija podela, jer nema feferona i čilija da mi eliminišu svaki smisao za fer-play 😀

Probajte rolnice, javite utiske!

I naravno, napišite mi i koji proizvod jednostavno morate da kupite kad svratite do Domaccina?

U saradnji s Domaccinima 🙂

Leave a Reply