Testenina za mršavljenje, bez kalorija i ugljenih hidrata

Imam neodoljivi utisak da nikada nije bilo lakše da budemo na dijeti za mršavljenje. Dostupno nam je toliko toga što može da olakša „muke“.

Kažem „muke“, jer se često dijeta upravo tako doživljava. Meni je, kada sam pre 3 godine bila na dijeti, situaciju olakšavala moja neizmerna tvrdoglavost, ali i znanje o ishrani. Većini ljudi će upravo zamenske namirnice biti ključne da istraju.

I ja to oduvek podržavam! Smatram da je potpuno besmisleno da se bilo ko muči ako ne mora:

 1. Za one koji bi slatko, tu su stevija, eritritol, bademovo ili kokosovo brašno, kakao prah i bobičasto voće. Uvek od toga može da se napravi nešto ukusno.
 2. Oni kojima nedostaje hleb, uvek mogu da kompenzuju tu želju LowCarb galetama ili „lažnjak pecivima“ s proteinskim brašnom.

Ali – šta ako vam nedostaju testenina i pirinač?

Šta ćete onda?

Da li stvarno uživate u karfiolu i tikvicama?

Dijet zamena za pirinač je bila usitnjen karfiol. Ova zamena i nije tako loša. Bar za nas koji volimo karfiol, a znam da nismo većina. Mada, ne mogu da kažem da mi se karfiol uklapa uz sva jela – pogotovo ne uz „home made“ kineske obroke. Baš ne ide nikako.

A dijet zamena za špagete ili nudle, bila su rezanca od tikvica, tzv. “tikvogete“. Tkvogete nisu bezukusne, ako se jedu uz dobar sos (s mesom). Ali da se ne lažemo – uopšte nisu zamena za testeninu. Ni sličan ukus, ni slična tekstura. Pre su „nemam drugog izbora, pa moram da pravim tikvogete“.

Za one koji nisu u Srbiji – bilo je još opcija. Na stranim sajtovima mogla sam da čitam o nekim novim proizvodima, poput Shirataki testenine koja nema kalorije. Ali samo da čitam, bez da je probam. Te testenine do sada nije bilo kod nas…

Shirataki testenina – konačno u Srbiji!

Od skoro, Shirataki testenina može da se naruči u Hema Kheya Neye online prodavnici. Već je pripremljena i spakovana u tečnost (čista voda) – pa priprema za jelo traje cela 2 minuta 🙂

Sem u formi špageta (nudli), postoji i „pirinač“ (zrnasta) vezija, koju takođe možete pronaći u istom online šopu.

Konjac je biljka koja se najviše koristi u Japanu, Kini, Vijetnamu i Koreji. Od vlakana dobijenih iz korena, prave se bezkalorijske Shirathaki testenine. “Bez kalorija” preciznije znači zanemarljivih 8 kalorija na 100 g.

Shirataki se, dakle, sastoji samo od glukomanana, biljnog vlakna, koje nas čini sitim i usporava prolaz hrane kroz creva. A vlakana nikada dosta – pogotovo ako neko pokušava da smrša. Zato je i bitno da znamo više o glukomananu. Da li je zdrav? Za šta se inače koristi? Zašto baš to, a ne neko drugo biljno vlakno?

Koliko je efikasan Glucomannan – glavni sastojak Shirataki testenine?

Ako ste ikada kupovali proizvode koji služe da ubrzaju proces mršavljenja i na njima je pisalo da sadrže biljna vlakna, ta vlakna su često mogla da budu upravo glukomanan.

Glukomanan je prirodno biljno vlakno i spada ona koja se rastvaraju u vodi. Kako ima izuzetno veliku sposobnost da apsorbuje vodu (50 puta više od svoje težine), svrstava se u najmoćnija rastvorljiva biljna vlakna na svetu.

Upravo zato se i dosta koristi, jer daje intenzivniji osećaj „punog stomaka“, čak i kada se unese u izuzetno maloj količini. Ako stavite u čašu vode minimalnu količinu ovog vlakna, celu čašu vode će pretvorti u gel. Upravo ova sposobnost ga čini toliko popularnim, a samim tim ispunjava ono što je obećano: pozitivno utiče na mršavljenje.

Kako je uloga rastvorljivih vlakana da u tom „gelu“ koji formiraju „pokupe“ i višak masti, ali i uspore apsorbovanje masti & proteina u crevima – ovo je još jedan način na koji utiču na mršavljenje. Na studijama koje su rađene, dokazali su da glukomanan u kombinaciji s dijetom za mršavljenje, ubrzava efekte dijete – ali usput smanji holesterol i trigliceride.

Količine koje treba unositi dnevno za ove efekte su 1-3 grama. Što je upravo oko 1/2 pakovanja Shiratake nudli ili zrna.

Da to ne bude sve, ovo vlakno se ponaša kao prEbiotik. Učili smo ranije o razlici između pObiotika i prEbiotika. Prebiotici su vlakna koja hrane jako važne bakterije u debelom crevu, čime se poboljšava imunitet, a smanjuje inflamacija.

Ukus i priprema Shirataki testenine

Svakako da je ono najvažnije pritanje, pre nego što isprobamo nešto novo, pa i malo egzotično – kakav ukus ima? Da li je prijatno ili ćete se teško navići?

Ovo su činjenice koje bi trebalo da znate:

 1. Naizgled, najviše liče na pirinčane nudle. Shirataki na japanskom znači „beli vodopad“, što opisuje njihovu transparentnu boju – ali će vas iznenaditi da imaju odličnu strukturu. Bez obzira na tu transparentnost, nećete pronaći u pakovanju ništa što je meko ili lepljivo, već nudle koje su jasno definisane. Imaćete „al dente“ osećaj pod zubima.
 2. Ukus je poptuno neutralan, što znači da će poprimiti arome sosa, čorbe ili jela uz koje su servirane. Nemaju miris.
 3. Jedno pakovanje je obično dovoljno za 2 ili 3 porcije, u zavisnosti od toga koje jelo se priprema.

Što se prireme tiče, možete ih spremati kako piše na pakovanju – a to je da ih procedite, pa prelijete vrelom vodom na 2 minuta, a zatim opet ocedite. Druga verzija pripreme je da je dobro isperete pod toplom tekućom vodom u cediljci, a zatim ih propržite na suvom tiganju.  Sami ćete već videti koja metoda vam se više dopada.

Višestruke prednosti

Po svemu ovome, jasno je da za razliku od npr. stevije ili eritiritola koji su samo bezbedna zamena za šećer – glukomanan nije samo zamena za testeninu. Shiratake testenine, zahvaljujući ovom sastojku, aktivno doprinose mršavljenju. Ne radi se samo u o pukoj uštedi na kalorijama i običnom uskraćivanju ugljenih hidrata – više su od toga 🙂

Ovde su linkovi za naručivanje:

 1. Poručite špagete/nudle: Shirataki nudle (špagete)
 2. Poručite zrno-pirinač: Shirataki zrna (pirinač)

A oni koji me prate na Instagramu uskoro će moći da učestvuju i u darivanju koje organizujem u saradnji s Hema Kheya Neye – naravno, vezano za Shirataki testeninu 🙂

6 Komentara

 • Glukomanan.
  Savršena priča ukoliko želite da pojedete i masni mesni obrok i ujedno regulišete lipidni status na duži rok.
  Vlakna su lipofilna i zadržaće veći deo unesene masti koja će se izbaciti iz organizma bez metabolisanja.
  Takođe ukoliko želite da smršate do 2kg za 10 dana koristite namirnice sa glukomananskim vlaknima u ishrani uz podrazumevanu restrikciju ugljenih hidrata.

 • Jao Majooo! Znas da te pratim sto godina, ALI uvek, UVEK mi ovako nesto korisno promakne, pa tako i ovaj tekst. I sad istrazujem o konjac i glucomananu i kao ajde da ukucam Vitk…. I IMAS I OVAJ TEKST. Idem po kuci odusevljena i pricam svima koji hoce da me saslusaju kako je Maja Petrovic carica, na nju se uvek mozes osloniti da je dobro istrazila i svaki novitet vredan pomena – isprobala! APSOLUTNA CARICA!

Leave a Reply