Jesen u znaku PREMIUM burgera i pica!

Kažu da su “Spaghetti aglio e olio” najjednostavnije italijansko jelo i da se začas spremaju, bez puno truda. A ja tvrdim da je ovo potpuno netačno.

Do mog recepta za špagete s maslinovim uljem i belim lukom, niste ni mogli da nađete ispravan recept na srpskom. A recept za testo za pizzu nije bio slučajno prvi u Googlu i to godinama. Razlozi su jasni:

 1. Što je jelo jednostavnije – postupak njegove pripreme je važniji. Poštovanje procedura koje daju maksimum rezltata, izuzetno je bitno.
 2. Što su sastojci nazovi “običniji” ili bazičniji – kvalitet tih sastojaka je od presudne važnosti.

Bitna lekcija koju sam odavno naučila…

Baš zato, imam jedan zlata vredan savet: ako odlazite na novo mesto, gde ćete jesti picu – uzmite prvi put onu najjednostavniju.

 Vidite, lako ćete reći da je pica bila super nakon što zagrizete pršutu, komadić tartufa ili komad pancete. Ali šta ćete raditi ako su tu brašno, sir i paradajz? Samo ono najosnovnije? Baš tada i baš zato, uradićete ono najvažnije:

 1. Kroz ovu jednostavnost i bazičnost – ocenićete kvalitet sastojaka. Znaćete da li su loši, osrednji, dobri ili vrhunski.
 2. A moćićete da ocenite i umeće fermentacije testa – proces koji u Mio ristorante e caffetraje baš onoliko koliko treba: 3 dana.

MIO ristorante e caffe – neobične pizze i burgeri

Kad kažemo pizza i burger, obično pomislimo na brzu hranu – s ponekim kvalitetnijim ili maštovitijim varijacijama, tu i tamo. Pomislimo i na to da su ova dva sigurno najomiljeniji “fast food” na svetu. Ali, u Mio ristorante e caffe na Vračaru (Rankeova 1) – rešili su da cela ta priča s picama i burgerima treba da se ispriča potpuno drugačije 🙂

Mada možete naručti mnogobrojna jela zanimljivih naziva s “a la carte” jelovnika – ono što najviše privlači pažnju su upravo pice i burgeri, čija prirema je podignuta na vioki nivo. Radi se o picama  burgerima premijum kvaliteta.

Na prvu loptu, primetićete da ni uparivanje pića uz njih nije tipično:

 • Pice su uparene sa specijalno dizajniranim koktelima, među kojima se izdvaja dimljeni “gin tonic“.
 • Burgeri su upareni iz penušava vina.

A na prvi zalogaj, shvatićete i da su sastojci nešto stvarno posebno…

Italijanski šef Massimo Turano je postavio jelovnik – ali i odabrao vrhunske proizvođače iz Italije, čije specifične namirnice je želeo da koristi u novom jelovniku. Mnogi sastojci potrebniza jela MIO restorana, po prvi put su se uvezli u Srbiju bukvalno na njihov zahtev.

Namirnice za MIO premium pice

Upravo sada se vraćamo na priču s početka, kada sam vam rekla da prvo probate ono najjednostavnije – poput pice “Margherita“. U njoj ćete najbolje osetiti razliku koju pravi vrhunsko brašno, pelat i mocarela. Pa hajde da otkrijemo šta je to zbog potreba Mio ristorante e caffe stiglo u Srbiju?

PETRA brašna su među najboljima u svetu i namenska su. Rade se za različite potrebe, pa se u “Mio” jedna vrsta koristi za burger zemičke, druga za deserte – a naravno kombinacija više njih za testo za picu. Kod pice je najvažnije da brašno ima više proteina, jer će tada vezati više vode.

Kvalitetno brašno omogućava hidraciju testa od oko 75%, a visokoj hidraciji ćemo kasnije zahvaliti za vazdušasto, rupičasto i sjajno naraslo testo.

Kuvarima u “Mio” omiljena “Petra” brašna su ona koja u sebi imaju klice. Ukus ovog brašna je još bolji.

Pelat od koga se pravi sos za picu je vrsta “San Marzano”. On raste samo u jednoj oblasti Italije, koja ima više sunčanih intrvala. Upravo zato, nema one kiselosti karakteristične za paradajz, već je ovaj pelat punijeg ukusa i nešto slađi. U jelovniku ćete kod svake pice videti Gustarosso paradajz, pa sada znate više i o njemu 🙂

Fior di Latte mocarela ima neobičan proces prozvodnje. Proizvodi se u pletenicama težine 2 kg i možete da je nabavite samo u takvom pakovanju. Radi se o mladoj mocareli, proizvedenoj od čistog mleka. Glavna karakteristika je da se lepše topi i razvlači taman koliko treba: ni premalo, ni previše.

Za druge pice, sem one bazične Margherite (koju i dalje savetujem da prvu probate, upravo da biste osetili kvalitet sastojaka) – uvoze se i drugi italijanski proizvodi.

Šef Massimo Turano je napravio selekciju različitih italijanskih suhomesnatih proizvoda (pršute, salame), kao i drugih vrsta sireva – iz različitih oblasti Italije. Bez obzira što su svi ovi sastojci bili komplikovaniji za nabavku i u višem cenovnom rangu – nije pravljen kompromis 😉

Meso za MIO premium burgere

Ni ovde se nije štedelo na inovacijama 🙂 Kad dođete u Mio ristorante e caffeprimetićete da postoje 2 verzije burgera.

 1. Prva je od mesa organske staroplaninske Buše, autohtone sorte goveda iz Srbije (tačnije, sa Stare planine).
 2. A druga je Vicciola – autohtona sorta goveda iz Italije.

Možda za Vicciola govedinu niste čuli do sada, pa će najlakše biti da se napravi paralela s Iberiko prasetinom. Da li znate da je Iberiko španska vrsta praseta, čija šunka ima ukus lešnika, jer se hrane posebnom vrstom žira? Verovatno da znate, jer se Iberiko prase i proizvodi od ovog mesa, s vremena na vreme, pojave u Srbiji. Za to smo već čuli…

Sada je vreme da saznate i ovo:

Vicciola je govedina iz oblasti Piemont koja je hranjena lešnicima.

Koliko može da ima razlike u ukusu? Reći ću vam to, kao osoba koja kuva… Vicciola meso nisam nikada spremala, ali zato meso staroplaninske buše jesam. Aromatičnija je, pomalo “divlje” jer niste sigurni da li jedete govedinu ili divljač. Takođe, kada sam spremala vrat Iberiko praseta, pa pokušala da ponovim recept s običnim domaćim prasetom – jelo više nije bilo tako dobro. Izgubilo je izuzetnost.

Promena jednog sastojka, pogotovo onog ključnog, potpuno menja jelo. Ali, kada se kvalitet tog ključnog sastojka podigne na najviši nivo – spremni ste za let u orbitu 🙂

Oseti razliku!

Mio ristorante e caffe je novo mesto u gradu, radi proteklih par meseci. Ipak, zvanično svečano otvaranje je planirano za septembar. Baš zato, moj vam je savet da odete i probate picu pre nego što se tamo napravi gužva 🙂

Čisto da znate, moj favorit je “Innovativa pizza” (ljubičasti krompir, dimljena Skamorza, Fior di latte, bešamel sa tartufima, salama Nostrano Suino, gel od maline). Ako se odlučite za nju, javite da li je postala i vaš favorit 🙂

Za kraj 3 lepe vesti:

 1. Nepušače bih obradovala informacijom da na gornjem spratu nisu dozvoljene cigrete.
 2. Vlasnike malih pasa, da je donji sprat “pet friendly“.
 3. A vas koji redovno pratite blog, obradovaću informacijom da ćemo u septembru imati čak 2 “Mio” darivanja (tj. druženja)!

Saznaćete uskoro o čemu se radi, pa pratite na instagramu mene – i naravno Mio ristorante e caffe 🙂

Foto: privatna arhiva Mio ristorante e caffe

Leave a Reply