Kuhinja Indonezije – 2. veče „Let’s Chef Together”

U ponedeljak 30.05.2022. u hotelu Prezident Palace održao se drugi od planiranih 10 događaja “Let’s chef together”.

Organizator je Color Media Communications. Mesto Prezident Palace Hotel. Pokrovitelj LIDL Srbija. To je bilo isto kao i prošli put.

Ono što je bilo novo je domaćin.

U toj ulozi koja je prvi put pripadala Ambasadi Turske  – našla se Ambasada Republike Indonezije.

Ambasador Indonezije, H.E. Mr. Chandra Widya Yudha, uz pomoć saradnika, upoznao nas je sa zanimljivostima iz istorije i kulture svoje zemlje – a naravno, podelio i dosta zanimljivioh informacija o najpoznatijim indonežanskim jelima.

Ono što bih izdvojila s ovog egzotičnog jelovnika su:

OTAK-OTAK – mlevena riba, dobro začinjena i zavijena u lišće banane. Tako se griluje, zatim odmota list banane i jede uz kikiriki sos. Kikiriki sos se servira uz mnoga jela i sjajno je začinjen.

Ukusno, mesno, Low Carb, spicy – jasno je zašto mi je ovo jelo bilo jedno od favorita 🙂

Mi smo dobili manje ljute verzije jela, jer ne vole svi pikantnu hranu, ali kada sam potražila Otak-Otak na internetu, našla sam i narandžaste varijante ovog „ribljeg ćevapa“.

U njega može da ide dosta čili-paste, pa zbog toga dobija narandžastu boju. Sastojci koji se pominju kao deo recepta su gambori, jaja i kokosovo mleko.

Kao glavno jelo dobili smo nešto izuzetno zanimljivo i izazovno za serviranje.

Naime, u tanjiru je bio miks 3 potpuno različita jela:

  • riba s kiselkastim prelivom
  • sporo kuvana junetina u kokosovom mleku
  • piletina na ražnjićima

Ne bih mogla da kažem da mi je riba bila neko iznenađenje – ali su ukusi junetine i piletine stvarno bili spektakularni!

RENDANG je junetina sporo kuvana u kokosovom mleku i začinima. Kada kažemo „začini“ mislimo na kari koji, standardno, sadrži limunovu travu i dosta ljutih sastojaka. Ipak, kao i kod svih karija, tokom dugog kuvanja, ljutina se izgubi – pa ostane samo fantastičan miks začina. Od začina se koriste i kardamom, anis & cimet.

Postoje mišljenja da kari potiče iz Indonezije. Britanci su ga davnih dana popularizovali kao „uvozni ukus iz Indije“, pa je tako indijski kari postao popularniji – a i mi ovde u Beogradu imamo indijske i talandske restorane. Nije čudno što prvo pomislimo na njih. Mada, kada je kari u pitanju, svaka zemlja ima svoje specifičnosti. Možda teško utvrditi poreklo jela – a i bitnije je uživanje u svim tim različitostima i varijacijama 🙂

SATE AYAM – da, svi smo jeli piletinu na ražnjiću, ali nismo svi ovakvu 🙂 Glavna razlika je serviranje uz prepoznatljiv kikiriki sos, ali i u začinima u kojima se piletina marinira pre grilovanja.

U receptima se pominju začini poput komorača, korijandera, kurkume, muskatnog oraščića – kao i Kecap Manis, (indonežanski sladak soja sos).

LAPIS LEGIT je torta koju smo dobili kao desert.  Možda kod nas torta nije prava torta ako nema bar 3 kore. Ova indonežanska ima preko 10 tankih kora. Servirana je bila uz sladoled i voće.

Na kraju, da ugođaj bude potpun, imali smo priliku da vidimo i indonežanski ples s Balija: Cendrawasih dance. Ovaj ples prikazuje ritual udvaranja rajskih ptica i izvode ga dve plesačice – jedna je u ulozi mužjaka, a druga u ulozi ženke.

Uskoro ćemo saznati koja je treća od 10 zemalja koja će biti domaćin „Let’s Chef Together“ događaja.

A vi za to vreme javite da li ste priobali neko indonežansko jelo i koje vam je ostavilo najači utisak?

Delić atmosfere možete videti na ovom snimku:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро