Mastilo sipe: egzotičan sastojak koji neizostavno treba isprobati

Mastilo sipe je veoma zanimljivi sastojak – ne samo da oboji hranu u misterioznu crnu boju, već jelo dobije zanimljiv morski ukus.

Danas mastilo sipe može da se nađe u ribarnicama u kesicama od 4 g i košta ispod 100 dinara, tako da bez problema možete sebi da priušptite ovu gastronomsku avanturicu 🙂

Do sada sam ga koristila da napravim Low Carb crnu pizzu….

Isprobani su bili i (ni malo low carb) ravioli s tunom

A svakako najjednostavniji način da se ovaj sastojak upotrebi je u rižotu. Jedna kesica od 4 g bude dovoljna ako pravite rižoto za dvoje.

Crni rižoto s lignjama i mastilom sipe

Odlomak iz knjige „Gurmanske veze“

U mnogim receptima za rižoto piše koliko se supe i vina sipa odmah na početku kuvanja – ali ako niste iskusni u spremanju rižota, ne rizikujte. Bolje je da tečnost dodajete malo po malo i stojite pored šporeta, nego da je sipate premalo ili previše – pa na kaju imate presušeni pirinač, prekuvani pirinač ili supu od pirinča.

Jelo koje želite da servirate na kraju može da se opiše rečima „sočno i kremasto“. Zato, nakon sipanja osnovnih količina vina i supe, kad se to ukuva – nastavite da dodajete samo vodu, ali malo po malo. Neprestano nežno mešajte i probajte zrna pirinča, jer on ne sme da ostane tvrd, ali ne sme da bude ni prekuvan.

Ako crni rižoto spremite bez lignji, može da bude
preukusan prilog uz ribu i kratko grilovan
cherry paradajz preliven maslinovim uljem.

Sastojci:

— 2-3 kašike maslinovog ulja
— glavica crnog luka
— 2 čena belog luka
— 400 g lignji (odmrznuti ako se radi o paketu smrznutih)
— 2 šake rižoto pirinča (neko pravilo je „šaka pirinča po osobi“)
— čaša belog vina
— čaša domaće supe od povrća
— još supe ili vode popotrebi
— so, biber
— kocka maslaca
— šaka rendanog parmezana
— kesica mastila od sipe (4 g)

Propržite sitno seckan luk na maslinovom ulju i kad omekša dodajte sitno seckane lignje, propržite i njih, pa dodajte i pirinač. Kad se i on proprži, sipajte čašu vina, zatim i supu od povrća.

Sve vreme rižoto mešajte i po potrebi dodajte supu ili vodu. Kad je pirinač kuvan, pobiberite i stavite vrlo malo soli, oprezno, jer slani sastojci tek slede! Kad procenite da je pirinač dovoljno kuvan, sipajte parmezan, maslac i mastilo od sipe. Servirajte dok je toplo.

Biće dovoljno da rižoto servirate u činiji i u običnom tanjiru – a ovo moje serviranje sa slike, bilo je ipak malo egzotičnije.

Rižotu sam dodala školjke Jakobove kapice spremljene Sous Vide, pa je rižoto serviran u školjkama – a meso školjke je ukrašeno biljnim kavijarom od algi.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро