Trajna epilacija – lično iskustvo s IPL tretmanom

Nothin’ lasts forever…” pevao je W. Axl Rose – ali bi nam u reklamama za trajnu epilaciju obećavali upravo to: zauvek glatku kožu. Koliko je to tačno? Koje su istine i zablude?

Trajna IPL epilacija (intense puls light) nije jeftin tretman, jer mora da se ponovi više puta. Traži vaše vreme i strpljenje. U tom smislu, jako je bitno da očekivanja s vaše strane budu objektivna. Trajna epilacija jeste čudotvorna – ali samo u okvirima realnih mogućnosti koje pruža. Detaljno objašnjenje uz neko predviđanje uspešnosti, trebalo bi da vam daju na mestu gde ste odlučili da radite ovaj tretman.

3 beauty tretmana su mi uštedela silno vreme. Obrve koje sam uradila metodom senčenja (puder obrve). To što sama radim gel-lak kod kuće.  I trajna epilacija.

Pročitajte novi tekst o odabiru kućnog IPL aparata.

Život pre epilacije: električni aparati i brijač

Kad odemo na “čerupanje” voskom, obećaju nam 4 nedelje mira i glatke kože. Ali, to se ne dešava. Mir ne možemo da imamo – jer ako želimo da sprečimo urastanje dlaka, moramo redovno da pilingujemo kožu i hidriramo je, kako bi ostala meka. Glatka koža se takođe ne dešava, jer neke dlačice krenu da rastu ranije. Onda se čeka da sve dovoljno porastu, kako bi se opet otišlo na depilaciju…

Kad sam bila klinka, mama mi nije dala da koristim brijač. Bilo je: ili vosak – ili se šetaj dlakava 🙂 Stisla sam zube, ali kako mi se glatka koža nakon voska jako dopala – vrlo brzo sam naučila da se sama “voskiram”. Ipak, mrzela sam taj period čekanja da porastu. Onda su se pojavili prvi električni aparati za čupanje dlačica, sećam se da je mama kupila neki “Zepter” – kome bih se danas verovatno smejala zbog nezgrapnih i malobrojnih pinceta.

Zbog navike od rane mladosti, moj prag bola na “čerupanje” je izuzetno visok. To radim godinama i toliko sam ogluglala na senzaciju, da sam sposobna da sebi očupam svaku dlaku od vrata naniže i da ne trepnem. Bukvalno.

Ko mi je gledao FB profil – vrlo dobro zna koji deo tela najviše volim kod same sebe 😀 A baš taj deo je bio onaj koji me je izdao i postao problematičan

Već dugi niz godina uvek moram da imam 2 električna aparata za čupanje dlačica. Moji aparati su oni najjednostavniji, kupujem ih često jer ih ne gasim, pa ne dajem puno para za njih. Gledam samo da ima veliki broj pinceta i to je sve. S jednim čupam bikini i (već 10 godina) pazuh. Drugi je za ruke i butine. Pošto ne podnosim dlake, koristim ih svaki 2. ili 3. dan da pređem celo telo. Obožavam ovaj svoj sistem!

Nikada nemam dlake na sebi, ne trošim previše vremena na depilaciju, ne gubim vreme po salonima, ne čekam da porastu za vosak i ništa me ne boli, jer za par dana jedva da nešto poraste.

Ali od kolena naniže, svaki dan sam morala da uzimam brijač u ruke i gledam one grozne, tamne tačkice kako se pojavljuju nakon nekoliko sati…  Moja koža se promenila tokom vremena i postala prilično debela. Ne bih trepnula dok čupam noge, voskom ili aparatom – to me nije bolelo. Ali sam bukvalno kukala od bolova kada dlačice počnu da rastu. Moja debela koža nije dopuštala izrastanje čupanih dlaka i one su urastale. Kad bih se naježila ili mi je bilo hladno, to urastanje je bukvalno bolelo.

Koliko god da sam mrzela brijač, bila sam prinuđena da počnem da ga koristim na nogama od kolena na dole. I tako je bilo godinama. Nisam imala izbora.

Zone hitne za epilaciju – i ostale tačke na telu

Bila sam na mom omiljenom “light” tretmanu lica, Cryo Meso Lift, i slučajno ispričala za svoj problem s nogama. Naravno, dobila sam predlog da probam trajnu epilaciju. Da me danas pitate što se nisam setila ranije, odgovor bi bio da ne znam. Ali verovatno zato što nemam puno drugarica koje su to odradile, ni dovoljan broj iskustava iz prve ruke. Tema je slučajno bila bačena u neku poslednju fioku u mom mozgu…

Kad mi je predložila noge, znajući da moram da dolazim veći broj puta – razmotrila sam i ostale delove tela. Suma je bila:

 • 1 zona za obradu koja je hitna i moranje (noge, donji deo)
 • 2 zone koje su “moglo bi, ali nije frka ako ih ne uradim”
 • ostali delovi tela, koji su bili “ne raditi ništa” – jer s njima nemam problema i lako ih održavam

Dakle, odlučila sam se na kraju za 3 zone. U tekstu, fokusiraću se samo na noge jer su meni bile najvažnije.

Naravno da mi je lakše sada kada su urađene sve 3 zone – ali nije isti nivo zadovoljstva. Razlika je u sreći koju osetite kad rešite mali problemčić – i ogromnu problemčinu. Te dve dodatne zone znam da sam odradila, osećam, vidi se, lakše mi je… Ali je to neuporedivo sa srećom zbog nogu, koje su mi stvarno bile muka i nerviranje.

Koji su faktori uspeha trajne epilacije?

Trajna epilacija metodom IPL (intense puls light) nije egzaktna nauka, kao ni bilo koja druga metoda trajnog uklanjanja dlačica. Uspeh varira s određenim faktorima. Neki zavise od vas (prag bola), na neke ne možete da utičete (boja kože i dlake). Evo šta morate da razmotrite:

 1. Prva i osnovna stvar, sada nije sezona da radimo epilaciju jer smo svi, makar malčice – pocrneli. Epilacija najbolje uspeva kada je koža svetla, a dlaka tamna. Naravno, to se dešava s jeseni, zimi i s proleća. Idelano vreme za trajnu epilaciju je onda kada ste najbleđi.
 2. Takođe, epilacija funkcioniše samo kada su dlačice u fazi rasta, pa nikavo čupanje dlaka bar mesec dana pre tretmana ne dolazi u obzir. Za noge, to mi je bilo OK – već sam brijala taj deo. Što se druga dva dela tela tiče, njih sam čupala – pa je upotreba brijača na tim mestima bila izluđujuća i mnogo me je nervirala, ali sam preživela 🙂
 3. Epilacija se radi u serijama od 4 do 6 tretmana. Kod svih i po pravilu, najsporije uspeva lice. Naoružajte se strpljenjem ako je lice vaš problem, jer sve ostale zone na telu reaguju brže. Muškarci koji se odluče da uklone bradu, nekada moraju da idu i na više od 10 tretmana.
 4. Ako imate neki hormonski poremećaj rezultati će biti slabiji ili izostati. Ovo bi trebalo da znate, ali svakako ćete dobiti upitnik o zdravstvenom stanju, jer ne mogu svi na ovaj tretman.
 5. Aparat ima različite programe, u skladu s bojom kože i osetljivošću osobe kojoj se radi tretman.  Što ste tolerantniji, to će uspeh biti veći.

Ako ste pocrnela dlakava plavuša, ovo nije za vas. Ali ako ste bledolika brineta, šteta je što već niste rešili problem maljavosti 🙂

Kako izgleda tretman trajne epilacije?

Koža mora da bude savršeno obrijana, pa ako ste nešto promašili – doradiće vas na stolu jednokratnim brijačem. U suprotnom, aparat bi spalio vidljivi deo dlake, što ne miriše prijatno. Koža se belom “kredom” podeli na zone, a zatim se aparatom, mic-po-mic “pecne” redom svako mesto na tretiranoj zoni.

Tamo gde su dlake slabije i ređe imala sam senzaciju laganog udara toplote. Tamo gde su bile guste i jake – taj udar toplote je bio neprijatan. Problem sam rešila tako što sam zamislila umesto “peckanja” da mi zapravo čupaju malu kocku od voska s noge. Tako sam “zavarala mozak” i bilo mi je lakše.

Najneprijatniji je prvi tretman kada su svi folikuli dlake “živi”. Prvi tretman uništi određeni broj folikula, pa sledeći više, pa sledeći još više… Drugim rečima, prvi tretman je najgori i oseti se neka bol, koja je u nagorim trenucima ekvivalent čupkanja voskom. Ali već na drugom tretmanu, toga više nema. Meni su prilično pojačavali aparat, dosta iznad proseka – ali kasnije nisam reagovala. Nije ni prvi put bilo strašno, da se razumemo – samo nije prijatno.

S mojojm bledom kožom, tamnim dlakama na nogama, koje su godinama brijane i visokim pragom bola na senzacije slične depiliranju – bila sam super kandidat. Očekivala sam rezultat nakon 3. ili 4. tretmana.

Na moje iznenađenje, rezultata je bilo odmah. Osetno proređivanje i potreba da se brijam ređe, već nakon drugog tretmana. Uradila sam ih 6.

Rezultati trajne IPL epilacije

Očekuje se da u ovakvim uslovima, na 6 tretmana bude uništeno 80-90% dlačica. Ali kako dlaka mora da bude u fazi rasta, uvek preostanu neki folikuli koji se ne unište. Ipak, one dlačice koje se ne unište, postaju jadne i bedne u odnosu na svoju prvobitnu verziju.

Od svakodnevnog brijanja nogu – došla sam do savršenog nemara i bezbrižnosti 🙂 Brojčano, ostalo mi je oko 15% dlačica, koje su bleda senka onoga što su nekada bile. Sada kada sam se vratila na čupanje tih “zaostataka” – više nema urastanja i bolova. Konačno, u ime održavanja, mogu da očupam električnim aparatom cele noge i da sve bude glatko danima. Onda poraste nešto malčice, a ja i dalje imam sistem da sve “pređem električnim čupačima na svaka 2-3 dana”, pa mi to održavanje oduzima nekoliko minuta povremeno. Ako odložim čupanje dan ili dva, to se ne vidi sem na suncu i ako baš piljim u svoje noge.

Što se ostale 2 zone tiče, jedna od njih je išla isto ovako sjajno kao noge, a drugoj je trebalo više vremena. S obe sam zadovoljna, ali kao što sam već rekla – te 2 duge zone me nisu mučile, pa ih drugačije doživljavam.

Da li je vredelo redovnih odlazaka na tretmane? O da! Apslutno jeste. I ne mogu sebi da oprostim što noge nisam radnije uradila i poštedela sebe onolikog maltretiranja.

Moj saveti u vezi IPL epilacije:

 1. Imajte realna očekivanja. Niko nije potpuno ćosav posle ovoga. Čak ni najveće srećnice. Jednostavno, tokom vremena aktiviraju se folikuli koji su bili neaktivni tokom tretmana i na taj način se pojavljuju dlačice koej nikada nisu ni bile tretirane.
 2. Rešite problem na najgorim mestima na telu, onim koja vas stvarno muče – a ostalo kako vam dođe. Ako nestane makar jedna zona, ona najmučnija, to će biti dovoljno da sebi olakšate život i svakodnevnu negu.

Zapamtite takođe da su reakcije na ovaj tretman, kao i svaki drugi – individualne. Postoje neki pokazatelji šansi za uspeh u samom startu, ali precizni proračun ne postoji. Zato odaberite mesto koje ima savremen aparat, gde vam neće preskakati određene tačke na tretiranoj zoni, gde će se truditi da vam idealno podese aparat prema boji i stanju kože i dlačica… A vi, ako treba, malo stisnite zubiće da na prvim tretmanima izdržite veću jačinu – i mislim da bi sve to trebalo da bude u redu 🙂

Ja sam moju IPL trejnu epilaciju uradila na istom mestu gde od oktobra 2016. godine radim i sve ostale tretmane: Anti Aging Studio. Pregled je besplatan, pa ako imate neke dileme, zakažite konsultaciju i vidite da li ste dobar kandidat za ovu proceduru.

Održavanje

Koliko sam shvatila u cilju dugoročnijih rezultata, a upravo zbog tih folikula neaktivnih tokom tretmana – preporučuje se ponavljanje tretmana jednom svake godine, tj. odlasci na godišnje održavanje. Ovo bi naravno zavislo od toga koliko folikula je preživelo, što je se razlikuje od osobe do osobe.

Ne znam da li u svrhu održavanja mogu da posluže oni kućni aparati za trajnu epilaciju koji su se pojavili? Nešto ne verujem da s njima može da se uradi ovaj “prvobitni” tretman. Za to mi deluju preslabo. Ali imam utisak da možda mogu da budu praktično sredstvo za održavanje. Ako neko ima iskustva s tim aparatima, kada je održavanje rezultata profesionalno urađene epilacije u pitanju – to bi me već zanimalo i javite mi 🙂

 

EDIT: 23.09.2020. 

Prošlo je oko godinu i po od mojih tretmana. Trebalo je da početkom proleća 2020. odem na osveženje koje se radi jednom godišnje, ali znate situaciju – korona i vanredno stanje. Onda su mi noge malo pocrnele i nisam otišla, jer nije uobičajeno da se radi kad koža potamni.

Ipak, bez obzira na preskočeno osveženje – ona sirotinja od dlaka na nogama nije nešto posebno napredovala. Nešto malo više se pojavilo na kolenima, ali u količinama koje bi opisala kao “jadne i bedne”.  Bilo je dovojno da noge pretrčim brijačem kad se setim – na svaka 2 ili 3 dana – da bi bile savršeno glatke. U odnosu na one nekadašnje probleme to je neprimetan posao,  rađen usput, bez ikavog pritiska.

U toku jeseni planiram jedno osveženje, koje uopšte nije hitno. Svanulo mi je, časna reč! 🙂

19 Komentara

 • Nemoj da ocekujes da si trajno resila problem dlaka na tretiranim podrucjima. Nakon nekog vremena ce se vratiti. Ne sve, ali vecina da.
  Ja imam vec par godina philips lumeu i mislim da sa njim mozes da odrzavas, ali nisam sigurna koliko puta godisnje bi morala da koristis. Meni je ta spravica mnogo olaksala zivot.

  • Da, znam da ne može sve da se uništi i da se folikuli koji su bili neaktivni tokom tretmana, aktiviraju kasnije. Videćemo samo u kojoj meri.
   A Philips Lumea mi deluje jako zanimljivo za održavanje. Ti dakle, imaš neki od starijih modela i OK ti je?

   • Moj je lumea prestige sc2009. Koristim ga poslednje 4 god. Jednom u dva meseca prelazim tretirana podrucja i zadovoljna sam glatkocom. U medjuvremenu (izmedju dva koriscenja lumee) izraste manji broj tanjih dlacica koje predjem brijacem s vremena na vreme…i stvarno nema nikakvih ranijih problema uraslih dlacice i bezbroj fleka od kopanja istih.

  • Poštovana Branislava,
   Tehnički su u pitanju različite tehnologije koje funkcionišu na sličan nacin.
   IPL koristi svetlost visokog intenziteta i širokog spektra koja se emituje u različitim talasnim dužinama. Dok laser koristi jednu, precizno plasiranu, talasnu dužinu svetlosti.
   Obe tehnike zahtevaju više tretmana, broj tretmana je individualan a zavisi od regije koja se tretira, jačine dlake, jačine pigmenta, tona kože i drugih faktora.
   Srdačan pozdrav,
   Dr Anica Jevremović

 • Razlika je sto je laser skuplji a isti efekat 🙂 Laser je monohromatska svetlost, IPL je uglavnom svetlost celog vidljivog spektra. Širina spektra zavisi od aparata – ako je u spektru i štetna ultraljubičasta, onda stave preko filter da je blokira. Oba funkcionišu na isptom principu (spaljivanje). Tamni pigment dlake prihvati mnogo više energije nego svetla koža okolo, tako se spali samo dlaka i folikula oko dlake, ali ne i koža. Ako je koža samo malo pocrnela, peče katastrofa. Kod nas se popriličan broj salona reklamira kao da imaju laser, pa tek kada vidite model i broj aparata i potražite ga na netu, vidite da nije laser nego ipl. Pošto je princip je isti, a i rezultat, ovo lažno reklamiranje nije toliko bitno.

  Javljam se kao još jedna prezadovoljna korisnica ipl-a 🙂 Posle samo 3 tretmana, 5 godina od poslednjeg tretmana, dlake na nogama su toliko retke i svetle da je dovoljno da pređem brijačem jednom mesečno.

  • Ja sam kupila ipl laser jer imam problem sa maljavoscu, nisam isla u salone ali sam isla skoro svakog meseca na depilace bukvalno celog tela, imam neki srednji ten koze i svuda crne dlake, crnije da ne mogu gore da budu, jedino mi na rukama nisu toliko jake, jel moze malo upotstvo u ipl? Posto imate iskustva

 • Nadam se da će rezultati biti dugoročni. Mada i sa godišnjim održavanjem se isplati ako je rešen veliki problem!
  A ja čekam zimu za IPL, imam i ja neke problematične zone 😁

 • Radila sam u salonu ipl lica, nausnica i prezadovoljna sam! Rešen problem! Nestale su tamne dlačice koje su urastale! Radila sam tretman pre 1,5 godinu.
  Za noge sam kupila jeftin epilator Babyliss i veoma sam zadovoljna, dlačice rastu sporije, dosta ih je nestalo, nema urastanja, noge glatke! Od srca preporučujem!

  • Ja sam radila trajnu epilaciju laserom prije 4 god…u pocetku mi je zena koja je to radila rekla da je dovoljno oko 8-10 tretmana. Ja sam uradila 12 tretmana i odustala jer mi nista nije pomoglo, a radila sam celo telo. Dlake nisu nestajale. Bila sam razocarana sto nikakav rezultat nisam videla a ona me iskulirala, bas je briga. Ne bih se usudila opet da dam toliko novca, niti mi pada na pamet da probam ovakvu neku proceduru. Cupam dlake secernom pasta sama kod kuce i to je to!

  • Nema potrebe za promenu nastavaka. Philips lumea ima odredjen broj bljesaka( zavisi od modela), od koji zavisi njegov radni vek. Npr. 100000 bljeskova, radni vek je priblizan 10 godina…

  • To i mene zanima..da li tolika svetlos ne dovodi do ostecenja ćelija ili kasnije do nekih mutacija, a da to niko ziv ne moze da poveze sa depilacijom.

Leave a Reply