Japansko iscrtavanje obrva – ILI senčenje obrva (puder obrve)?

Statistike pokazuju da što je zemlja u većoj krizi i siromašnija je, to se prave veća silikonska usta, grudi i zadnjice – dok nokti, nadogradnje i trajne šminke odlaze u neku nadrealnu dimenzije i oblike. Kako sve ovo da preživite ako ste, kao i ja, žena u 40-tim godinama, koja voli pretežno prirodan izgled?

Nisam krila od vas da sam pre 40. rođendana (dakle prošle godine), počela s mezoterapijom, hijaluronskim filerima i botoksom, o kome sam baš detaljno pisala. Nije mi bilo sve jedno da se odlučim na taj korak, ali kada sam se odlučila – izbor je bila doktorka koja takođe voli „prirodno“ i „po malo“.

Kod nje idem tako što nosim svoje slike od pre 10 godina, dok za usta nosim svoje slike kada sam imala 16 godina. Za inspiraciju nam ne služi neka glumica ili pevačica, već nam za inspiraciju služim isključivo ja – samo raniji model 😀 Poenta Anti-Aging procedura je da ne menjam ono što jesam – već da izgledam odmornije i svežije. O ovim procedurama mogu da pišem drugi put ako vas zanimaju – ali su danas na tapetu obrve.

Zašto biste uopšte radili iscrtavanje obrva?

Stvarno dobro pitanje, jer kako je moguće da sam ja, ovakva kakava sam, uopšte poželela da imam trajno iscrtane obrve?

Oduvek imam svoje obrve, koje su tanke i svetle. Takođe su i asimetrične, a moje oči su „hooded eyes“ koje se već same po sebi teško šminkaju. S godinama ovo svakako ne ide na bolje.  Već dugo obrve šminkam prilično dobro – popunim da izgleda nenapadno, ispravim asimetriju i sve je OK. Zadovoljna sam kako to radim.

U čemu je onda bio problem?

 1. Šminkanje obrva mi oduzima previše vremena svaki dan
 2. Odgovara mi da se veći deo dana šetam bez šminke – a zbog obrva ipak moram da sednem pred ogledalce

Od kad sam imala problema s uništenim licem u dvadesetim i investirala živce, novac i vreme da oporavim kožu – ako nešto volim, to je da se šetam bez šminke. Nisam mogla da se šetam bez šminke s 25 godina i sada u 41. ne postoji ništa na svetu što mi pričinjava veće zadovoljstvo 🙂

Jedino što me deli od toga su bile moje obrve koje moram da korigujem i one mi nisu dopuštale da se samo umijem, stavim kremu na lice i izađem napolje. A kako sam više radila na nezi lica ovih poslednjih godinu i po dana (mezoterapija, derma-pen, hijaluronski fileri) – to me je više nerviralo vreme koje trošim na obrve.

Japansko iscrtavanje obrva VS. senčenje obrva (puder)?

Mili-bože-čuda-velikoga čega sam se sve ovde nagledala! Što na internetu, što uživo. Zastrašujuće slike predebelih i prejakih obrva za koje se iz aviona vidi da su veštaci. Ponekada ih nazivam „obrve za rasterivanje vrana“ 😀 Mislim da bih preplakala nedelje kada bi mi neko tako nešto stavio na lice.

Ne propuštam da se našalim na temu nerealnih dimenzija i preterivanja – što uživo, što u Photoshopu 😀

Da se razumemo, i među tim jakim obrvama ima kvalitetnih radova – fino definisanih obrva i dlačica, ekspertski urađenog oblika i boje… ALI! Kada se te devojke umiju, obrve izgldaju i dalje prejako. Kao da su urađene za večernji izlazak. Te obrvice čekaju da ostatak lica bude našminkan i ljute se kada ste bez šminke… Moguće da je to OK za devojke u dvadesetim – ali ne ih znala jer odavno nisam u dvadesetim.

Za mene, u mojim četrdesetim bile su potrebne obrve koje su:

 • „prozirne“, kao kad ja stavim senku na njih pre nego što izlađem napolje
 • obrve koje mi lepo stoje baš kada sam potpuno nenašminkana – a ne kada sam potpuno našminkana
 • obrve koje ja sama mogu da pojačam kada poželim „ful“ šminku (a to nije često)
 • obrve koje su dobro definisane i simetrične, kako bi doterale određene nepravilnosti na licu

Da li znate koliko sam pažljivo razmatrala“za“ i „protiv“?
Toliko da sam:

 1. Odabrala osobu kod koje bih radila ako se odlučim
 2. Zatim otišla na konsultacije decembra 2017. godine
 3. Da bih obrve uradila tek jula 2018.

Da, dobro računate! I ako sam bila prezadovoljna konsultacijama, trebalo mi je 8 meseci da donesem odluku.

Čeznula sam za trajnijim rešenjem kad god sam odlazila na rekreaciju ili istrčavala iz stana na brzinu. Odustajala sam kad god sretnem ženu za koju ne znam da li je u sebe natrpala više silikona, ili je na lice istetovirala više obrva.

Ono što mi je pomoglo jesu bile slike koje je radila devojka od koje sam bila na konsultacijama. Ali ne klasičnog japanskog iscrtavanja obrva. Radilo se o novoj metodi senčenih obrva – ili puder obrva. POWDER BROWS. 

POWDER BROWS je nežna senka napravljena tamo gde su prirodne obrve ili tamo gde uopšte nema obrva. Izgleda baš onako kako ja sredim moje obrve kada hoću iz kuće bez ostale šminke. Dakle nenapadno i prozračno. Samo što je oblik trajan i mnogo bolje definisan.

Između japanskog isctavanja dlačica i senčenih obrva – uopšte nemam dilemu šta bih preporučila bilo kome: senčene obrve.

Ovo su obrve s kojima izgledate nenašminkano, a možete da ih pojačate za večernje islaske i to začas – jer sada znate gde da crtate olovkom. I za razliku od japanskog iscrtavanja koje traje 1 godinu, senčene obrve traju 2 godine.

Sada, kada su se preljuštile – kad hoću napolje bez šminke, ja i dalje izlgedam kao da sam bez šminke. Samo što imam tu finu senku koja definiše nenapadne obrve. Savršeno 🙂

Šta se radi na konsultacijama i kako izgleda procedura?

Na konsultacijama u decembru 2017. godine, Sanja Grbić mi je iscrtala obrve olovkom i definisala novi simetričan oblik. Takođe mi je objasnila i celu proceduru. Ipak, o svemu ovome ću vam pisati detaljno iz ličnog ugla, umesto da prepričavam njene reči.

FAZA 1 – traje nekoliko sati

 1. ANESTEZIJA: kada dođete da radite obrve, prvo se maže anestetik u kremi, kome treba oko 20 minuta da počne da deluje. Radi se o sličnoj kremi koja se korsti kod mezoterapija i filera. Zatim se krema skine.
 2. ISCRTAVANJE OBLIKA: obrve se sada crtaju olovkom. Ima dosta bele olovke koja definiše tačke bitne za finalni izgled i simetriju, kao i braon olovke koja je za oblik. Finalni rezultat je nešto što je mnogo jačeg intenziteta od veših budućih obrva, svakako i deblje. Ipak, odmah vidite da vam je lice „sinulo“. Kod mene su problem supušteni kapci i nove obrve su imale „lifting efekat“ – značajno bolji nego ono što sam ja crtala kod kuće. Dakle, oblik je pogođen. Još jednom: u ovoj fazi nemojte da se plašite intenziteta šminke. Gledajte samo oblik i efekat na vaše lice.
 3. SENČENJE: radi se mašinicom koja je slična onima za tetoviranje. Mašinca se ne koristi kod japanskog iscrtavanja već minijaturni nožić, što je važna razlika. Videla sam da je korišćena mešavina tri boje. Dugo traje. Piše 2 sata ali je trajalo nešto duže. Sve vreme anestetik može da se dodaje.
 4. BOLOVI: Sanja kaže da je bilo žena koje su plakale, kao što ima onih koje umeju i da zaspe dok ih radi. Ja nisam osetila ovu proceduru, sem u par sekundi jači intenzitet nečega što bih pre nazvala „grebuckanjem“. Mogu bol da uporedim sa epilacijom kućnim aparatom, u momentu kad imate malo izraslih dlačica ili na čupkanje obrva. Ja sam na ove dve vrste bola potpuno neosetljiva i toliko naviknuta, pa me po istoj logici ni senčenje obrva nije ni najmanje bolelo. Baš sam bila iznenađena… Ipak, vodite računa o tome da je ovo individualno! Ako mene nije ništa bolelo, to ne znači da ćete i vi imati identičnu senzaciju.
 5. IZGLED ODMAH NAKON PROCEDURE: ustajete s kreveta i vidite sebe s predivnim obrvama koje vam sjajno stoje – samo što su debljina i jačina za noćni izlazak. Ovako mora da bude. Kod senčenja obrva, kada se preljušte, nakon oko 5-6 dana, sve će biti tanje i svetlije i prirodnije. Ovih 5-6 dana, osuđeni ste na „obrve za noćni provod“. Crvenila oko obrva nema i s te strane je sve OK.

Evo koliko boli – zaključite po mom izrazu lica 🙂

Slike urađene odmah nakon tretmana. Nema crvenila.

Nije gotovo – boja je sada prejaka i finalne obrve neće izgledati ovako!

FAZA 2 – traje dve nedelje nakon procedure

 1. NEGA NAKON PROCEDURE: prvih nedelju dana se maže antibiotska mast, više puta na dan. Nema šminkanja baš preko obrva. One su jake, tamne i masne od kreme. I fenomenalno vam stoje kad dosta našminkate oči li usta… Sve ovo je gotovo za oko 5-6 dana. Malčice svrbe 4. i 5. dan, ali ništa specijalno. Kad počnu da se ljušte to je za oko 48 sati gotovo. Ovo je jedinih nekoliko dana kad treba imati strpljenja.
 2. NEGA NAKON ŠTO SE PRELJUŠTE: nakon nedelju dana, kad se preljušte, maže se kremica za zaštitu pigmenata kojima su rađene obrve. Prvih nedelju dana je bilo smor, dok ovo više nije. Imate lepe obrvice, prirodnog izgleda, višak masne kreme možete da skinete štapićem za uši, pa da taj masni trag bude „definisan“ – i možete napolje bez brige, jer sada već sve izgleda super.
 3. JAČINA OBRVA: kad se preljušte obrve, delovaće vam da su bledunjave. To je zato što su par dana bile napadne (do ljuštenja) i zato što se koža oporavlja. Čim se oporavi u toku druge nedelje, deo pigmenta se vrati. Ipak, to vraćanje nema veze sa izgledom nakon procedure koji sam počela da zovem „noćna šminka“.
 4. FINALNI IZGLED: nema boljeg načina da vam ovo ispričam od reakcije moje majke 😀 Moja mama samo što nije pala u nesvest kada sam joj poslala sliku istog dana kada su obrve rađene. Rekla mi je da sada izgledam kao one „plastificirane pevaljke“. Uživo me je videla tek 6. dan nakon procedure kada sam se već poptuno oljuštila i imala svoju sadašnju boju i intenzitet obrva. Ovaj put su reakcije bile „pa ovo je fenomenalno“ i „uopšte ne vidi da si nešto radila“ – ali i „možda bih i ja mogla, vidi kako više nemam obrve“ 🙂

I na kraju priče, sve što mogu da vam kažem je da sam prezadovoljna. Ovo je slika „nepreljuštenih“ obrva, za koju mislim da najbolje dočarava kako je ispravljena asimetrija:

A ovo su fotografije finalnog rezultata nakon dve nedelje!

Jačina je kao da sam stavila finu senkicu. Uklapa se s količinom šminke koja je dnevna, svedena na minimum – kako i priliči temperaturama od 30+ 😀

Sem kontrasta i jačine svetla, ova fotografija nije dodatno obrađena.

Kako sam odabrala kod koga da radim obrve?

Instagram je pre oko godinu dana bio poptuno zatrpan nadogradnjama noktiju, kose, trepavica, trajnom šminkom i slično. Moje reakcije na ove radove su uglavnom bile „ni mrtva“ ili „samo ako mi neko prisloni pušku na slepočnicu“.

Dok jednog dana nisam naletela na sliku obrva koje su bile potpuno normalne – ono što ja kažem „ne viču na vas dok ih gledate“ 😀 Počnem da pratim devojku koja ih je uradila, da bih nastavila da gledam još obrva „koje se lepo ponašaju na dnevnom svetlu“.

Provučem je kroz Google i otkrijem da je završila „Akademiju Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konservaciju“. Tu mi bude jasno odakle ovakav kvalitet rada. Završila je i make-up školu Dragana Vurdelje, što o kombinaciju s Akademijom čini dobitnom.

Takođe, Sanja radi još nešto, što je i mene dodatno motivisalo da odaberem nju – a i da s vama podelim sve ovo.

Znate i same da ste ovde došle zbog priče o obrvama, estetici i lepšem izlgedu. Nadam se da ste pronašli korisne informacije. Ako jeste, zamoliću vas da još nekome pomognete da dođe do korisne i važne informacije. 

Ako smo mi koje ovo čitamo dobro, toliko da možemo da se bavimo estetikom – onda svakako imamo dovoljno vremena da obavestimo makar jednu osobu koja nije bila te sreće i primorana je da se bavi težim problemima. Recite toj osobi da može da dobije pomoć i podršku u svojoj borbi da se ponovo oseća ženstveno, i izbriše makar deo traume kroz koju je prošla.

Reci za ovo ženi kojoj će to mnogo značiti – ako poznaješ takvu ženu!

 

EDIT: 24. novembar 2023.

Tehnike se menjaju, ali umetnici u svom poslu ostaju. Novi trend su hiper-realistične obrve – tzv. kašmir tehnika. Danas sam uradila njih, takođe kod Sanje Grbić 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja Petrović (@vitkigurman)

10 Komentara

 • Obrve su prelepe.Mada se meni vise svidjaju tek uradjene 😀 ali i na ovoj slici gde je finalni izgled su prelepe i bas prirodne.

 • Ipak se vidi da nisu prirodne, naročito oblik obrva, ali ima zena koje vole plastic look. S obzirom da traju duze od japanskog da li to znači da se boja ubrizgava u dublje slojeve kože?

 • Podelila bih svoje iskustvo sa ovom tehnikom, pošto sam podstaknuta ovim tekstom i sama uradila puder obrve kod Sanje u septembru 2020.
  Sanja je predivna i prijatna devojka, sam proces je bio bezbolan, nedelju dana sam imala gusenice umesto obrva :-), a posle toga su izgledale lepo, mada mi je trebalo vremena da se naviknem.
  Sada, pošle više od godinu i po dana od ovog postupka sam u procesu skidanja puder obrva laserom. Razlog za to je što je kontura desne obrve iznad mog prirodnog luka zbog blage asimetrije obrva. Vremenom mi je ovo sve više smetalo i nisam bila srećna što moram da čupam obrvu sa desne strane, a sama tetovaža je bila vidljiva. Prema mom mišljenju, puder obrve bi trebalo da prate prirodan luk i budu senka iza dlake, ovako ceo proces gubi smisao.
  Nadala sam se da će izbledeti, ako kako se to nije desilo, iskoristila sam situaciju sa koronom i izolaciju da pustim svoje obrve, a puder obrve skidam laserom i to će izgleda trajati par meseci. Trenutno stanje nije baš sjajno, pošto imam i svoje prirodne obrve a odmah iznad i liniju puder obrva.
  Moj savet je da, ukoliko se odlučite za ovu tehniku, nikako ne pristanete da okvir obrva bude izvan vašeg prirodnog luka.

  • Hvala na javljanju, jer ovo jesu stvari koje treba unapred ispitati i dobro razmisliti. A ja bih to prva savetovala da se uradi pre bilo koje intervencije – pa bile to obrve, hijaluron u ustima, botoks i čak, nova frizura. Zato bih iskoristila priliku da druge još jednom opomenem da postave prava pitanja dok donose odluke!

   Kao prvo, ja uvek i sebi, i onome ko mi nešto radi postavljam pitanja: „Da li ću dati dinar da uđem u kolo, a dva da iz njega izađem?“
   Kada sam otišla na prve konsultacije kod Sanje, bio je (čini mi se) decembar. Postavila sam sva „izlazna“ pitanja, uključujući i ono – šta ako mi se ne sviđaju obrve? Obrve sam uradila tek u julu, nakon mnogo meseci. A odgovor na ono moje pitanje je bio: „Ne mažeš kremicu za zaštitu boje, kako bi ih delimično uništila u samom startu“. To svi traba da znaju ako ih urade i ne odgovaraju im.

   Drugo, ono što je važno jeste da se čak i ovo prethodno spreči! Obrve se pre rada mašinicom – crtaju olovkom. Klijent mora da odobri taj oblik. Svako ko nije siguran, svako ko ima trunčicu dileme – treba da traži da se crta ponovo ili još bezbednije – da odustane ako nije siguran.

   Ono što je već stvar ličnog izbora jeste gde će biti obrve. Meni je osustajanje od prirodnog oblika na desnoj obrvi donelo blagi lifting očiju i konačno – simetriju. Imala sam asimetrične obrve, koje su svojim krajevima išle na dole. Smatram da bi u mom slučaju „tetoviranje“ na prirodnoj liniji samo pojačalo tu asimetriju. Kao što će olovka za usta i jak karmin vizuelno istaći npr. asimetrična usta ako se prati prirodna linija, bez korekcija – tako je sa svim ostalim „iscrtanim delovima lica“, bar kod većine ljudi.

   Dok ovo pišem, rećiću da sam juče odvela kod Sanje i mamu koja u septembru puni 68 godina. Proređene i jedva vidljive obrve. Sada su prejake, jer čekamo da se oljušte – ali upravo zbog odustajanja od prirodnog oblika, skinuto joj je bar 10 godina s lica. Obrve više nisu „tužne, na dole“. Postaviću slike ćim se preljušti, jer nema puno slika „gospođa u godinama“.

   Opet, oblik apsoutno jeste stvar ukusa i izbora.

   Zato mislim da je sjajno što si se javila. Valja podsetiti sve koji ovo čitaju da postoje različite opcije rada i da postoje trenuci da se traži nešto drugačije, ili odustane.

   Nadam se da ćeš uspeti brzo i efikasno da izvršiš željenu korekciju (uklanjanje). Srećno! 🙂

 • To da li ce neko raditi obrve ili ne je u potpunosti stvar lincnog izbora. Devoke su obicno prezadovoljne jer su iskreno to htele. Ukoliko nisu zadovoljne, to obicno znaci da nisu zadovoljne KAKO je posao uradjen. A na vama je da se informisete, ptiate, gledate slike prethodnih klijenata i da nadjete ljude koji posao rade kako bi trebalo.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро