Plan ishrane nije dobar. Napravite lični plan promena!

Mnogi će vam prodati plan ishrane koji nema nikave veze sa vama i vašim dosadašnjim navikama. Zato mislim da je uvek bolje da napravite sami svoj plan, imajući u vidu sve ono što smo prešli u prethodnim delovima serijala “Osnova nutricionizma”. Najbolji način da ovo uradite je da počnete da unosite izmene u ono što trenutno radite. Malo po malo…

serijal #nutricionista

Promena ishrane je projekat

Na početku svakog projekta imamo određenu situaciju koja nam se ne dopada i nije željena – tačku A. Negde, u budućnosti postoji i tačka B koja je naša željena situacija. Ona je naš ciljProjekat predstavlja putovanje iz tačke A u tačku B ali to ne može da bude bilo kakvo putovanje.

mapa putovanje 1

Putovanje mora da bude isplanirano jer nema smisla da od Beograda do Vranja putujete preko Budimpešte i Sofije kada možete da idete preko Niša 🙂 Da bi ste mogli da putujete brzo, opušteno i uštedite živce, vreme i novac – potrebno je da poznajete najbolji put i da imate dovoljno informacija da bi mogli da za sebe odaberete najbolji mogući prevoz. Takođe, trebalo bi da budete u mogućnosti da precizno i jasno opišete Tačku A iz koje polazite.

U protivnom bili bi kao Kolumbotaj kada je pošao, nije znao gde je krenuo, kada je stigao, nije znao gde je došao i kada se vratio, nije znao da kaže gde je bio 🙂

Jednostavnijim jezikom govoreći: kako mislite da menjate svoju ishranu na bolje ako nemate ni najmanju predstavu šta sada radite sebi i šta to tačno treba da menjate? Na šta će se odnositi vaša promena? OK – bolji izbor namirnica – to se razume samo po sebi. Ali da li je to stvarno sve na čemu treba da radite?

 • Hoćete da povećate unos proteina?   Kako ako ne znate koliko proteina sada unosite?
 • Hoćete da smanjite unos ugljenih hidrata?   Kako ako ne znate koliko ugljenih hidrata sada unosite?
 • Hoćete da optimizujete unos kalorija?   Kako ako nemate ni najosnovniju predstavu koliko kalorija unosite trenutno i koja cifra je optimalna za vas?

Možete da se bavite Pokušaj & Greška metodama. Ali je to upravo ono putovanje preko Budimpešte i Sofije koje sam pomenula na početku.

mapa putovanje 2

Opišite polaznu tačku A

Napravite svoj profil i vodite nedelju dana evidenciju o tome šta inače jedete. Ne zabušavajte i trudite se da ti dani budu stvarno vaši uobičajeni dani. Nema potrebe da bilo šta krijete sami od sebe. Ovde imamo pravi primer jedne devojke koja se zove Marija.

Kliknite ovde i vidite kako izgleda Marijin profil i jelovnik za nedelju dana 

Sve što treba da uradite je da nosite sa sobom parče papira i olovku i da uveče podatke prebacite u urednu tabelu – kao iz primera. Nakon nedelju dana, pogledajte listu. Vidite koje namirnice jedete obično i šta je ono što može da bude boljeNeke stvari će biti očigledne: previše belog peciva, premalo svežeg povrća, previše sokova, slatkiši ili brza hrana uveče.

U tabeli ćete lako uočiti ono što prvo treba da napadnete: svog najvećeg neprijatelja, jer na osnovu ovakvog pregleda možete da vidite koje namirnice jedete, da razmislite o njihovom kvalitetu, da procenite da li nešto možete da poboljšate i zamenite. I naravno – uočićete šta nedostaje, a čega ima previše. Nekome će ovo biti dovoljno. Drugom će biti potrebno još malo malo matematike.

Pošto Marija nije ostavljala baš detaljnu gramažu obroka (a ko bi uopšte želeo da dobije nervni slom od tako nečega?!) dala sam sebi malo slobode da odokativne mere pretvorim u grame. Pri obradi “složenijih” jela, rastavila sam ih na sastavne delove (i to samo one najbitnije). Nedeljni jelovnik sam prebacila u tabelu sa izračunatim kalorijama i vidljivim podacima o unosu proteina, masti i ugljenih hidrata.

Kliknite ovde i pogledajte Marijin jelovnik izgleda u gramima 

Ova lista ne treba da vaš uplaši ni malo. Verujte mi na reč da pravljenje ovakve tabele ne oduzima mnogo vremena ako koristite dobre i praktične alate za izračunavanje.

EDIT: u vreme pisanja teksta postojala je baza na sajtu Kalorije.net i umesto da sve prikazuje na uobičajenih 100g, u ovoj bazi ste mogli lako da dobijete vrednosti za 13g badema, 6g maslinovog ulja ili 54g piletine.  Na žalost sajt je ugašen pre nekoliko meseci. Kada budem pronašla adekvatnu zamenu, dodaću linkove.

Sada, ovu kilometarsku tabelu, koja ne govori mnogo jednostavno sumirajte po danima i utvrdite prosek. Tek će onda tabela moći da progovori:

Šta vidimo ovde?

 1. Pošto je Marija zbog povrede prestala da trenira, unos proteina bi mogao da bude manji. Nema potrebe za ovim količinama. Opet cifra je pristojna kada se pogleda prosek.
 2. Prema formuli za izračunavanje kalorija, Marija koja želi 60 kilograma i trenutno ima sedeći stil života (zbog povrede) treba da unosi oko 1,950 kalorija. Dakle, da bi se desilo mršavljenje, trebalo bi da naprvi makar mali kalorijski deficit, ali ne ispod bazalnog metabolizma koji je za nju oko 1,500 kalorija. Ono što je dobro u ovom primeru jeste činjenica da Marija ima savršeno dobar osećaj o tome koliko kalorija treba da unese u toku dana, iako sa trenutnom cifrom ne može da ostvari svoj cilj (mršavljenje).
 3. Ako smanjenje kalorija ne bude dovelo do rezultata, znači da Marija sa opuštene Low Carb ishrane sa prosečnih 157g ugljenih hidrata treba da pokuša sa manje ugljenih hidrata. Koliko je potrebno za uspeh? Zavisi od toga kako reguliše insulin. I to niko ne zna. Njena je odluka da li će ići prvo na (recimo) 120g ili na 50g.

Čak i da Marija odluči da se posavetuje sa nekim stručnim licem, pitanje koje počinje konkretnim podacima, očekivanjima i ciljevima je dobro pitanje. Pre ovako postavljenog pitanja “Q Q ! Kako da smršam?” više liči na napad panike = gubljenje vremena i novca.

Po donošenju odluke o tome kakve promene Marija treba da uvede i nekog perioda sprovođenja izmena, ovu računicu treba ponoviti. Ono će vremenom razviti je osećaj za adekvatnu svakodnevnu ishranu, nakon čega treba da se prekine sa računanjem.

Iskoristite ovaj alat, promenite navike, steknite rutinu – a onda ga zaboravite. Dobar je za liniju i poguban za mentalno zdravlje! 🙂

Opšti i specifični ciljevi

Kada sam već pomenula projekat i ciljeve, pazite kako definišete svoje ciljeve. Opšti cilj može da bude “Želim da smršam”, mada nije baš ambiciozan i sjajan – ali poslužiće. “Želim da poboljšam način života i ishranu” je dobar opšti cilj. Opšti cilj znate već sada, bez analize.

Specifični cilj se definiše tek nakon analize. Bez analize, specifični cilj ne može pravilno da se definiše, zato što on mora da bude merljiv, vremenski ograničen, realan, dostižan i jasan. Specifični ciljevi mogu na primer, da budu:

 • “U periodu od mesec dana želim da ne okusim ni jedan kupovni sok”
 • “U roku od 6 meseci želim da naučim da kuvam zdrave obroke da ne bih više nikada ušla u pekaru”
 • “U naredna 2 meseca želim da prepolovim količinu ugljenih hidrata u svojoj ishrani”.
 • “U roku od 4 nedelje počeću da idem na jogu 3 puta nedeljno, a do tada neću pojesti ni jedan kupovni slatkiš. Ako želim slatko, moram da ga napravim sama kod kuće”.
 • “U narednoj nedelji nosiću svaki dan ručak na posao i zapisivaću kako se osećam”

Da postignete opšti cilj, verovatno ćete trebati da definišete više specifičnih ciljeva, koje ćete realizovati jedan po jedan, ili više njih odjednom. Vi sami najbolje znate za šta ste sposobni i motivisani! Zato i ne treba da vas interesuju tuđi ciljevi. Podredite sve sebi!

Sada vam ostaje samo da budete dobar projektni menadžer i vozite se iz Beograda do Vranja savršeno udobno, zadovoljni svojim  projektom.

plan ishrane

P.S. Svaki projektni menadžer prvo sebi obezbedi dobar tim. Ako dečko u sred vašeg projekta donese novu mapu puta na kojoj su ucrtane usputne stanice za sladoled i baklave, pustite mu prezentaciju o timskom radu. Prevela sam je i preradila za jednu obuku koju sam držala ali može i vama da posluži:

 • u situacijama sa manjim i većim “sabotažama”
 • pri gubitku motivacije
 • pri kreiranju “ličnog profila” sa početka ove priče
 • pre nego što se upustite u ovu (ili neku drugu) avanturu u vezi sa bitnim promenama
 • a možda i onda ako ne uspete iz prve i shvatite da vam je potrebna promena pristupa ili jednostavno – podrška.

Prezentacija:  Timski rad

 

14 Komentara

 • koliki treba da je dnevni unos proteina za zenu po kg?
  i koji odnos uh i proteina treba da bude.
  blog je super-pozdrav

 • ja sam se tek ukljucila u sve ovo i odusevljena sam, ali od mora informacija ne mogu da se snadjem! kako uop[te da odredim koliko mi treba proteina a koliko skroba dnevno da bih smrsala, odnosno gde i kako to da sracunam

  • Majo, piše ovde u komentarima gde potražiti smernice za ovo što ti pitaš.

   Citiram: “Odgovor na pitanje o proteinima je ovde
   http://www.vitkigurman.com/2012/03/15/sam-svoj-nutricionista-2-deo-poreklo-kalorija-i-proteini/

   Što se odnosa ugljenih hidrata i masti tiče, to je objašnjeno i 3. i 5. delu “Osnova nutricionizma”.

   Sigurna sam da nakon pazljivog citanja ovu odluku mozes da doneses sama i u skladu sa SVOJIM ciljevima.”

   U početku sve izgleda komplikovano a zapravo je vrlo jednostavno. I meni je u početku sve bilo zbrkano a sad više ni ne razmišljam o brojkama. Kod mršavljenja je skroz individualno koliko UH neko može da unosi a da ne blokira mršavljenje. Meni je, na primer, sve preko 25gr UH dnevno mnogo.

 • Sve je to lepo i ovo je super blog, ali da mi zivot zavisi od toga, mrzelo bi me da brojim kalorije i procente ovoga i onoga i da gubim svoje vreme na tako nesto. Izgleda nikad nista od mene nece biti.

 • ti si stvarno čudo!!!!!jasno,kratko,pametno,zanimljivo…..I onda neke pevaljke I sponzoruse su idoli I uzori mladim curama….grozno-meni si ti 🙂 kad odrastem želim biti vitki gurman

 • kalojije.net vise ne funkcionise.
  NOTICE: This domain name expired on 11/16/2013 and is pending renewal or deletion.

 • Majo, puno hvala na informacijama, mnogoo mi znace 🙂
  Posto sajt Kalorije.net ne radi, da li postoj neki drugi alat koji moze da ga zameni?

  Hvala!

 • Здраво.Прочитала сам Основе нутриционизма и још доста текстова овде.И свака част.Да знате колико ми је помогло!
  Ја сад имам једно питање.Можда ће звучати као да нисам добро разумела ствари које си писала овде али авај,можда и нисам.Али сам их усвојила,па ето напамет.Јер верујем да јесу здраве.
  Моје питање би било када и колико смемо да задовољимо очима и осећају укуса када поједемо нешто од нездравог?Рецимо чоколаду.Знамо да није здрава али оно нешто необјашњиво у нама је тражи.И сад,ако је поједемо где иду ти ух и масти?Да ли ћемо их потрошити ако смањимо унос нечег другог,мање рецимо ручамо итд или ће ,без обзира на мање порције тај дан зарад забрањеног,они ипак отићи директно и аутоматски у други магацин и не потрошити се уопште?
  Можда глупо питање,али ето.Питати девојку која ми је дала конкретне и конструктивне одговоре на већину мојих питања,чини ми се разумним.Желела бих себи дозволити понекад нешто забрањено па желим знати да ли ће се ,како и када то искористити или можда уопште никада неће.Поз

  • Nemoguće je da svaki dan bude idealan ili da svakodnevni kalorijski unos bude optimalan. I nemoguće i opteretljivo.

   Što se samog izbora “nezdravih” namirnica tiče – on je lična odluka. Ne mogu da kažem nekome da sme 1 sok ili 2 keksa nedeljno. Svi smo različiti, svi imamo različite ciljeve – pa ćemo prema tome donositi ovakve odluke sami.

   NPR. ja ću ponekad smazati neku pastu jer me nije briga za skrob pošto sam mršava i radi se samo o belom testu (praznim kalorijama) ili ću povremeno za goste napraviti pravi kolač koji ima manje šećera i isključivo prirodne sastojke. Margarin ne jedem nikada niti ću ikada popiti neki sok. Ovo nije recept niti pravilo već neki moj lični izbor koji me ne opterećuje i ne remeti mi svakodnevni život i ciljeve.

   Ovo svako mora da uradi za sebe, bez pravilnika – posebno bez TUĐIH pravilnika.

   A samo učenje što je “idealno” i kako bi trebalo da bude – spada u optimum koji većina neće moći da ispuni (i verovatno nema razloga za tim).

Leave a Reply