Kupovina i preuređenje kuhinje – korisni, praktični i stručni saveti

Više puta u proteklom periodu, zazvoni mi telefon – zove me drugarica. I onda traži broj telefona mog brata. Rešila je da menja kuhinju, pa zna da ima koga da pita…

Na neki način, mi smo se – onako “porodično” – uvek motali oko kuhinja, samo na drugačiji način. Mama i ja smo kuvale (i čitale knjige o zdravoj ishrani) – a tata, kao inženjer obrade drveta, između ostalog pravio kuhinje i stolariju od masivnog drveta (sada je u penziji).

Logično, moj brat Marko je pošao tim istim stopama, tako da je od deteta bio “tatin šegrt”, a u poslednjih 10 godina projektovao je kuhinje u Kiki, Emezzeti i Lesnini. Onda uopšte ne čudi što u sopstvenom društvu, ja nisam “tražena roba” 😀

Naravno, kad zanima moje drugarice, palo mi je na pamet da verovatno zanima i vas. Pitala sam vas na Instagramu da li želite savete o tome kako doći do idealne kuhinje po meri i o čemu da vodite računa. I bila sam jako iznenađena kada je samo 15 vas u anketi reklo ne – a čak 554 poželelo da pročita ovakav tekst!

Radila sam dosta intervjua na ovom blogu, ali do pre par dana nisam ni mislila da će jedan od njih biti s mojim rođenim bratom (poznatiji kao onaj lik čiju decu čuvam i slikam) 🙂

Evo nekih od pitanja na koje ste tražili odgovore:

 • Ako neko poželi novu kuhinju, šta su prve stvari o kojima mora da se razmišlja?

Lista želja kada je kuhinja u pitanju ume da bude jako dugačka, ali svako mora da bude svestan svog prostora. Da li sve što želimo možemo da unesemo u buduću kuhinju? Svaki element – da li je to šporet, frižider, mašina za sudove  – zauzeće 60 cm dužnog metra. Ako imate malu kuhinju od 2 m – već postoje značajna ograničenje oko toga šta možete u nju da smestite. U tom slučaju od vaših navika i preferencija, zavisiće čega možete da se odreknete. U slučaju da ne želite da odricanje ide u pravcu opreme – žrtvovaćete površinu za rad.

Još jedan limitirajući faktor je raspored instalacija: priključka za vodu, odvoda vode, priključaka za trofaznu i monofaznu struju. Ako nećete investrati u izmene instalacija, svaki vaš projekat moraće da bude uklopljen u postojeći raspored.

Ne zaboravljamo naravno ni na broj članova domaćinstva. Ne samo kad pričamo o tehnici, već i o kuhinjskim elementima – veličini i broju ormana i fioka. Neophodno je da definišemo šta želimo u njima da držimo, šta sme i šta ne sme da bude na dohvat ruke deci, da li imamo dodatni skladišni prostor van kuhinje za ono što ređe koristimo.

 • Da li je pri pravljenju rasporeda nešto jednostavno – zabranjeno?

Idealno je da jedna strana bude za kuvanje, a druga za pranje – tako da se voda i struja ako je moguće odvoje. Ipak, u jako malim kuhinjicama, dolazi do situacija da je neko prosto prinuđen da stavi šporet pored sudopere, koliko god ovo bilo nepreporučljivo.

Zna se i da ugradni šporet ne treba stavljati iznad mašine za sudove. Ali je zato praktično da frižider bude pored ploče za kuvanje, a mikrotalasna blizu frižidera – što omogućava lakše kretanje u prostoru i efikasniji rad.

 • U današnjim stanovima, postoji fenomen minijaturnih kuhinja. Kako maksimalno iskoristiti mali prostor?

Ključna reč, na žalost, jeste – odricanje. I druga: snalaženje.

Današnja tehnika je urađena sa sjajnom izolacijom (posebno ugradna), pa je moguće da se kombinuje ono što je nekada bilo nespojivo. Rerna može da bude deo “stubnog” elementa, jedan uređaj može da bude iznad drugog i neke kombinacije hladnog i toplog više nisu razlog da se odustane od ideje za uštedu prostora, moguće je korišćenje visine do određene mere i sl.

Uz obilje malih kućnih aparata, lako je odreći se šporeta s 4 ringle. Domino ploče s 2 ringle su u većini slučajeva više nego dovoljne za kuvanje, a zauzimaju duplo manje provršine od šporeta. Najnovije domino-ploče su indukcijske i može da se greje cela površina ploče, u zavisnosti od toga koliku posudu za kuvanje spustite na nju.

Često se zaboravi da i uglovi mogu da se iskoriste i napravi se koristan skladišni prostor. Postoje moderni “karusel” i “leman” sistemi otvaranja ugaonih elemenata – pa uglovi visećih i donjih elemenata mogu da budu do 90% iskorišćeni.

Isto važi za često neiskorišćeni prostor ispod sudopere, koji često služi kao skladište. Danas tu mogu da se urade ugradne kante za otpad, jer u maloj kuhinji kasnije bude problem gde staviti “sitnice”, uključujući i kantu. Drugim rečima, treba iskoristiti svaki delić prostora i svako ćoše.

 • Svi želimo moderne materijale koji se lako održavaju i lepo izgledaju. O čemu treba razmisliti kada je ova tema u pitanju? 

Najpopularniji materijali su medijapan i iverica. Danas su materijali i tehnike izrade moderni, pa oba lepo izgledaju.

Kao što već znamo, medijapan je skuplji i za to postoji dobar razlog. On je urađen tako da može da “imitira” puno drvo. Dakle, može da se farba, da se rezbari, da se buši, da se u njega ubacuju stakla i slično. Sve ovo nije moguće s ivericom, koja ima nepromenjivu, definisanu boju i ravnu površinu. Naravno, vi uvek možete u jednoj kuhinji da kombinujete medijapan i ivericu, kao biste postigli određeni efekat – tu je bitno samo uklapanje boja i dezena.

Ako vam je prioritet cena, odgovor je iverica. Ali kao pričamo o lakoći održavanja – onda je medijapan neprikosnoven. To specijalno važi za medijapan koji je lakiran po sistemu “soft mat”. On ima poseban zaštitni sloj koji ne zadržava ostiske prstiju.

Boja bi trebalo da bude svetlija ako pričamo o lakšem održavanju. Na crnom se sve vidi. Postoje klasične boje koje ne izlaze iz mode i ne zastarevaju: bela, bež, boja drveta… Danas mogu da se nađu moderni dezeni i boje koji su u trendu, obično aktuelni nekoliko godina – ali je moje iskustvo da klijenti češće bitaju klasiku. Ne samo zbog “neprolaznosti”, već i zato što je lakše uklapaju u postojeći enterijer: trpezarija, dnevna soba, parket, tepisi…

Naravno, imamo i temu radnih ploča. Najčešći materijal koji se danas koristi za radnu ploču je univer presvučen materijalom koji trpi vodu i visoke temperature – npr. šerpu spuštenu diektno iz rerne. Koliko god ideja mermera ili granita bila atraktivna, uvek je i značajno skuplja – a materijal je pretežak.

 • Ventilacija i mirisi iz kuhinje su izuzetno bitna stavka. Koji aspiratori su najbolji?

Savršen aspirator je bilo koji s otvorom za vazduh koji je izveden spolja. Nije bitno da li je to dimnjak ili spoljni zid. Odvod spolja podiže kapacitet aspiratora i ako je izvodljivo, šporet treba postaviti na poziciju gde je moguće da se aspirator instalira na ovaj način.

Čak i najosnovniji tip aspiratora, na ovaj način, imaće vrhunski kapacitet.

 • Kad kuvam u nekim kuhinjama, posebnu pažnju moram da obratim na to da u polumraku ne isečem prst. Šta je bitno kada se osvetljava kuhinja?

Najveća greška je što ljudi stavljaju svetlo na gornje, viseće elemente. Takvo svetlo bije u glavu, a ne na radnu površinu. Pravilan način da se postavi rasveta jeste u pod visećih elemenata. Na taj način, radna površina će biti osvetljena kako treba. Danas se koristi led rasveta koja se ne greje i ne zrači, malo troši i dugo traje.

Dekorativno osvetljenje je nešto drugo. Ako poželite danas možete da imate svetlo i u fioci koju otvarate 🙂 To može da se ubaci bilo gde, ali uglavnom služi za ukras.

 • Ugradna ili samostojeća tehnika?

Ugradna tehnika se svima više dopada, ali kada se troškovi stave na papir, nekada nije rešenje. Ako se odlučite za samostojeću tehniku, treba da znate da je standard za nju visina od 85 cm. Uređaji poput šporeta i mašina za sudove se prave da budu te visine (mada mašine za sudove mogu da se postave i ispod radne ploče, tako što se skine ploča s mašine). Vi uvek možete da napravite da kuhinjski elementi budu viši ili niži od 85 cm, ali to vizuelno neće biti dobro rešenje, jer oni neće biti u nivu šporeta.

Kod ugradne tehnike, standard je da visina kuhinjskih elemenata ide na 91 cm. Ako ste visoka osoba, i ovih nekoliko santimetara olakšaće vam rad u kuhinji, jer će manje opterećivati leđa.

Kao i za visinu donjih elemenata – postoji standard i za razliku između radne površine i visećih elemenata. Razlika ne sme biti manja od 52 cm. Drugim rečima, visina visećih elemenat od poda biće 143 cm. To je po nemačkim ispitivanjima najidelanija visina koju može da koristi 60-70 % populacije, čak i starija deca.

 • Nakon kanala 24Kitchen, mnogi od nas sanjaju o atraktivnom “kuvarskom ostrvu”. Može neka reč o tome?

Na žalost, u većini stanova je teško da se to sprovede. Možete uvek imati neku izdvojenu radnu površinu koja ispod ima i skladišni prostor – ali kada pričamo o sudoperi ili šporetu na “kuvarskom ostrvu”, postoje ograničavajući faktori. Naime, odvodi za vodu, priključci za vodu, izvodi za aspirator i struja, skoro nikada nisu na pozicijama na kojima bi se nalazilo “kuvarsko ostrvo”.

Ako živite u kući ili u prizemlju, moguće da biste mogli da investirate i dovedete nešto od ovoga na novu poziciju – ili možete u stanu da izdignete deo poda, kako biste sproveli potrebne priključke ispod. Da li je ova investicija isplativa, odlučićete sami.

Najnovija tehnologija je ploča za kuvanje s integrisanim aspiratorom, koji vuče vazduh na dole, bočno od ringli. Ipak, i taj vazduh bi trebalo da se negde sprovede, upravo zbog one priče o efikasnosti aspiratora. Dakle, izvodljivo jeste – ali ne uvek lako i jednostavno.

 • Nekada smo ormane otvarali na veoma jednostavan način, sada ima raznoraznih, prilično kreativnih ormarića… 

Danas imamo ormane koji se zatvaraju na „dodir“, imamo fioke za šerpe umesto klasičnih polica (veoma praktično!), zatim viseće kuhinjske elemente koji se otvaraju na gore, Fioke koje idu celom stubnom dužinom i služe kao “ostave na šinama”…

Sve ovo vredi dodati u skladu s vašim potrebama u kuhinji – ali samo ako su okovi kvalitetni. U slučaju da želite ovakve elemente i zbog uštede se odlučite na manje kvalitetne okove, moguće je da ćete imati problema sa zatvaranjem, izvlačenjem fioka… Sve ovo može da se uradi, praktično je, omogućava da se bolje iskoristi prostor – samo mora da bude kvalitetne izrade.

 • Šta ima novo, a da se ljudi i ne sete da pitaju, jer još uvek nije dovoljno popularno?

Svi smo navikli da u kuhinju lepimo pločice – ali i znamo da nije zabavno kad tražimo pločice, majstora, imamo višednevne radove u stanu…

Danas postoje moderne zidne obloge, koje su kao i radna ploča otporne na vodu i visoke temperature. Ovo je lakše i jeftinije rešenje koje se jednostavno montira, pa u slučaju da dosadi dezen – takođe jednostavno zamenjuje novim (tj. mnogo lakše nego pločice).

 • Sada, kada znamo kakav prostor imamo, kakve su nam potrebe, gde su priključci, koje radove možemo da uradimo ili ne – sledeći korak je izrada kuhinje. Kupiti ili praviti?

Kod nas i dalje postoji mišljenje da se kod majstora ide da se pravi kuhinja, a u velike renomirane salone da se kupi nešto što je izloženo. To je daleko od tačnog.

Veliki saloni, a tu mislim na ozbiljne firme s kvalitetnom ponudom, imaju svoj izložbeni deo – koji se obično sastoji od većih kuhinja. Razlog za veću kuhinju je taj što žele da prikažu što više mogućnosti koje određena kuhinja ima. Ali je treba znati da je eksponat samo to – eksponat.

U 99,9% slučajeva niko neće kupiti takvu istu kuhinju kakva je izložena. Ona je dezen, boja, ideja, mogućnost…

Ali za svakog klijenta se, isto kao i u manjim firmama, projektuje kuhinja na osnovu dimenzija, želja, potreba, rasporeda priključaka… Dakle, videćete 3D nacrt svoje buduće kuhinje, dizajniran od određenih elemenata sa eksponata koji vam se dopao. Onda ide narudžbina, isporuka i montaža.

Drugim rečima, sve kuhinje se prave po meri 🙂 Odluku o tome gde ćete praviti treba da donesete na osnovu cene, kvaliteta materijala i okova, kvaliteta izrade, i naravno – garancije.

Manji prozivođači su najzgodniji kada vam je arhitekta radio projekat samo za vas i na bilo koji drugi način bi bilo nemoguće da se taj projekat realizuje. Ako insistirate na nekom samo svom dizajnu, koji bi na drugi način bilo nemogue uraditi.

U slučaju da sami uređujete prostor i nemate puno iskustva – često vam je lakše da već unapred znate kako će sve izgledati. Svakako, tu je i činjenica da veliki sistemi daju garanciju na kuhinju čak i do 25 godina.

 • Neki savet za kraj? Nešto što sam zaboravila da te pitam?

Ne bi smelo da se dogodi da uradite lep projekat i vizuelno lepu kuhinju – ali da posle u njoj ne funkcionišete kako treba.

Kad dobijete 3D nacrt svoje kuhinje – sedite, zatvorite oči i probajte sebe da zamislite kako radite u tom prostoru, kako se krećete… Uzimate namirnice iz frižidera, prilazite radnoj površini, seckate, ubacujete u šerpu koja vam jeste ili nije bila na dohvat ruke, odlažete prljave sudove u sudoperu ili mašinu, proveravate jelo u rerni dok se nešto kuva na šporetu…

Da li je sve tu? Da li se lako krećete? Da li se osećate prijatno? Da li, na primer, imate gde da odložite pleh iz rerne ako je radna površina trenutno zauzeta? Razmislite o svojim navikama!

Evo primera moje sestre koja ima precizno definisane navike i ponašanje u kuhinji. Ona voli da pere sudove tokom kuvanja i kad sedne da jede želi da nema prljavih sudova. S takvom navikom, njena sudopera ne sme da bude baš predaleko od šporeta, kako bi mogla da nadgleda jelo koje kuva. Tačno je da bi u idealnim uslovima sudoperu i šporet trebalo odvojiti, ali ne previše ako će to nervirati osobu koja kuva.

U slučaju da za nju radimo malu kuhinju, mašinu za sudove bismo odmah žrtvovali, kao i šporet s 4 ringle. Ona u sadašnjoj kuhinji, zbog manjka prostora, na šporetu drži Thermomix koji koristi više puta na dan (blokirala je dugme za tu ringlu), pa u 99% slučajeva koristi samo 1 ringlu i njega. Aspirator bi morao da pokrije 2 ringle i taj aparat, ali ne bismo mnogo investirali u njega – jer ga ona uključi samo kad prži luk 🙂 Znam već i da bismo najviše para potrošili na rernu, jer ne priznaje rernu koja radi na 250 stepeni i ima samo “obične funkcije”. Druga velika investicija bila bi svetlo, pošto fotografiše hranu i značilo bi da ne namešta svoje osvetljenje za neke brze fotografije.

Nadam se da sam primerom moje sestre, prilično plastičnim i jednostavnim, ilustrovao kako treba da razmišljate o sopstvenim navikama

Ako je kuhinja rađena po meri, onda ona mora da bude odgovor na vaš ritam, potrebe i “mala zadovoljstva”, pa možda i poneke kaprice. To je jedini način da uživate u svakodnevnom radu 🙂

(Marko Petrović)

10 Komentara

 • Draga Majo,
  Hvala puno tebi i tvom bratu na svim detaljima ☺️
  Moje pitanje je zašto ne bi smela ugrađena ploča za šporet da ide iznad mašine za sudove?
  Hvala još jednom 😊
  Pozdrav,
  Jelena

  • Prilikom ugradnje, posebno ako je ploča za kuvanje dublja, ne ostane dovoljno mesta za sudo-mašinu – pogotovo jer i kabl za prikljucak ide odozdo. Potom, postoje i “žabice” koje pričvršćuju radnu ploču…

   Da je sudo-mašina odmah ispod ploče, jednostavno ploča za kuvanje teško moze lepo da se ugradi i bila bi pod stalnim pritiskom. Najčešće bi se desilo da ne moze lepo da legne kad se ugradi…
   Ako se sve ovo uzme u obzir, jasno je da se otvara previše problema.

   Kod indukcijskih ploca postoji još jedna razlika. One su dosta deblje u odnosu na radne ploče (čija debljina je 38 mm) pa zahtevaju poseban element i metalnu zaštitu, kako bi se obezbedilo korišćenje kuhinjskih elemenata (npr. fioka, ukoliko su dole, ispod ploce za kuvanje)

   • Super! Hvala puno Marko, sad mi je jasno ☺️
    Nova nedoumica koja mi se javlja ovih dana je: da li mogu nekako na radnoj površini da napravim nekoliko dodatnih utičnica ukoliko mi npr. jedna dupla na zidu nije dovoljna (a sve preostale su dole niže na zidu i one služe za priključenje uredjaja)?
    Hvala puno unapred!!! 😊
    Jelena

  • Ovo pitanje sam i ja htela da postavim 😀 upravo sam nagovorila muža da baš tu uglavim mašinu za sudove a iznad ugradnu ploču za šporet.

 • Odlican tekst! Hvala.
  Nadovezala bih se na prethodni kometar i pitala da li se isto odnosi i na ugradnu rernu iznad ugradne sudo masine. Konkretno nas stub bi bio dole sudo masina pa ugradna rerna pa ugradna mikrotalasna. Naravno sve odvojeno u zasebnim kutijama. Da li je to izvodljivo u smislu bezbednosti? Pozdrav
  Snezana

  • Hvala 🙂
   Da, ovo svakako jeste izvodljivo. Radi se o potpuno drugačijem tipu ugradnje.

   Imajte samo u vidu da bi u ovom sliučaju mikrotalasna bila visoko postavljena – pa to može da bude problem (tj. zavisi ko će je koristiti).

 • Divan clanak. Zamolila bih vas samo za savet, da li moze rerna da se ugradi iznad masine za susenje (primorani smo da je drzimo u kuhinji)
  Hvala i svako dobro.

 • Hvala na odličnim savetima. Da li može da se stavi ugradna rerna iznad mašine za sudove? Ako može na kojoj visini? Koliko ih razdvojiti? Hvala unapred.

 • Odlični saveti!
  Imam pitanje. Na kojoj visini treba da bude kanalizacioni odvod za sudomašinu, ako nije povezan sa odvodom za sudoperu?
  Unapred hvala.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро