Esencijalna ulja i aromaterapija: kako da napravite svoju ličnu kombinaciju biljnih esencija?

U trenucima kada imamo manjak energije ili nas nešto muči na psihičkom i fizičkom nivou, tražimo sebi pomoć kroz ono što nam je lepo i prijatno. Esencijalna ulja i aromaterapija mogu da budu jedno takvo sredstvo.

Da bi nam bilo šta na ovom svetu pomoglo da se osećamo bolje – potrebno je da počnemo da uživamo. Tonovi u muzici koju ćemo slušati biće usklađeni isto koliko i boje kojima ćemo se okružiti. Istu će ulogu imati i začini u našem omiljenom jelu, kao i njegov miris i ukus. Težnja ka harmoniji vodiće nas i ka drugim mirisima koji treba da nam povećaju zadovoljstvo – mirisima eteričnih ulja iz cveća, začina, lišća, stabala i korena.

aromaterapija i esencijalna ulja

Tek nakon 3 knjige o eteričnim uljima sam otkrila zašto godinama jurim pačuli i vanilu, dva mirisa koji su bili osnova mojih omiljenih parfema – Angel i Wish. Ispričaću vam zašto već dugo imam svoj miks pačulija i lavande, kako sam došla do njega i odabrala baš ovu kombinaciju kao “svoju ličnu“?

Tekst pred vama je najpraktičniji mogući priručnik koji će vam otvoriti svet harmonizacije mirisa.

Primena i namena esencijalnih ulja

Na početku da razjasnimo nešto – eterična ulja i aromaterapija nisu lekovi, niti su zamena za tretmane koje daje lekar. Koriste se za preventivu, relaksaciju, popravljanje raspoloženja, negu kože, otklanjanje problema i kao dopunska terapija lečenju koje je prepisao lekar. U nekim stanjima je potrebno konsultovati i lekara oko dozvole za korišćenje ulja (posebno trudnice). Aromaterapija se nalazi među metodama koje priznaje i naš pravilnik o “Tradicionalnoj medicini”, gde spada u “metode rehabilitacije”.

Danas ćemo više pričati o aromaterapiji iz nekog najlaganijeg ugla – nega, raspoloženje, manje nalagodnosti i uživanje. Za ozbiljnija stanja, ako vam je aromaterapija privlačna, ipak se konsultujte sa stručnim aromaterapeutom. Navešću radi ilustracije samo neka ulja koja su najčešće korišćena:

eterična ulja - upotreba - primeri

Ako ste već identifikovali određene probleme, ali se dvoumite oko pravog ulja imate laku metodu koja će vam pomoći da odaberete ono u kome ćete verovatno najviše uživati:

 1. Počnite sa analizom svojih omiljenih parfema i njihovog sastava. Pogledajte šta oni sadrže, posebno u bazi – otkrićete note koje “jurite” a onda pogledajte šta ta ulja koja stalno tražite simbolizuju i koja im je namena. Industrijski mirisi iz parfema su sintetički i ne koriste se u aromaterapiji, ali mogu da vam budu putokaz ka izboru pravog eteričnog ulja za vas. Možda se neka od omiljenih parfemskih nota poklapa sa problemom koji imate.
 2. Razmislite i o svojim omiljenim kuhinjskim začinima. Da li postoji nešto što volite i stalno koristite? Da li je taj začin i u vašim omiljenim parfemima? Da li postoje i esencijalna ulja od njega i čemu ona služe?
 3. Pronađite aromaterapeutske recepte koji deluju na problem koji vi imate, pa selekciju ulja radite prema postojećim receptima.
 4. I sada vidite gde se omiljeni parfemski mirisi, omiljeni začini i sastojci aromaterapijskih recepata poklapaju. Verovatno ste pronašli “svoje ulje”.

Upravo sam tako ja otkrila da sam stalno išla ka bazi od pačulija i pratila je vanilom. Vanilu obožavam, ali ulje od vanile teško da mogu da nađem i bilo bi preskupo. Na pitanje šta je rešenje i koju drugu notu mogu da ubacim umesto nje, dobila sam očitu kraljicu esencijalnih ulja – lavandu. Evo i kako 🙂

Načini kombinovanja esencijalnih ulja

Kad pričamo o uživanju u mirisima, već znamo da ne ide sve sa svim. Dve biljke koje su protiv migrene ne moraju dobro da se slažu, kao ni dve biljke koje pomažu u borbi protiv neraspoloženja. Evo nekoliko načina da dobro ukombinujete arome – a nešto oko slaganja će vam biti primenljivo čak i u kuvanju 🙂

1. Slaganje prema botaničkoj familiji/porodici kojoj biljka pripada

Kombinuju se samo biljke iz iste porodice gde će se neke međusobno slagati bolje, a neke gore. Ipak, ovo pravilo daje dovoljno harmonične kombinacije.

Prost primer ovakve harmonizacije u kuhinji je pravljenje pizze: bosiljak, origano i timijan su klasika u receptima – a ono manje poznato je da pripadaju istoj familiji koja se zove Lamiaceae. Sada vam je verovatno žao što ste zaboravili časove biologije i one bezbrojne latinske nazive? 🙂

Esencijalna ulja prema botaničkoj porodici

2. Slaganje prema grupi mirisa

Kako možete da mešate esencijalna ulja biljaka iz iste porodice, možete da ih mešate i prema grupi mirisa kojoj pripadaju. Jedna od jednostavnijih podela je na mirise koji su: drveni, biljni, citrusni, cvetni mošusni i začinski.

Eterična ulja prema grupi mirisa

I sada, ima tri načina da se ovo odradi:

 1. Blendovanje u okviru iste grupe – unutar grupe blendujte najviše tri ulja
 2. Komšijsko blendovanje – svaka grupa se slaže sa grupom koja je pored nje sa obe strane
 3. Blendovanje na suprotnoj strani – klasika je da jedno od 3 ulja bude iz suprotne grupe. Kombinacija Drveni/Cvetni i Začinski/Citrusni uvek radi dobro. Ipak, kod kombinovanja Biljno/Mošusno neke kombinacije nisu uvek uspešne, pa je potrebno razmisliti. Izuzetak od pravila “gledaj preko puta” je i kombinacija Začinskog/Cvetnog koja takođe daje dobre rezultate.

eterična ulja - slaganje prema grupama mirisa 2

3. Uklapanje prema notama, kao od parfema

Ovde su ulja podeljena prema “težini”. Bazna nota ima veće i teže molekule, duže ostaje na koži i duže deluje. Gornje note su laganije i brže izvetre. Koristite samo 3 ulja. Za raziku od prve dve metode kada ulja imaju sličniju kompoziciju i lakše se mešaju zajedno – ova metoda daje više šansi za grešku.

Jednostavni savet je da koristite pravilo “3-2-1” – tri kapi gornje note, dve kapi srednje note i jednu kap bazne note.

Parfemske note- eterična ulja

Da se vratimo sada na moj pačuli sa vanilom… Zašto stalno oni?

 • Pačuli služi za olakšanje stresa i promena raspoloženja, a vezuje se i za “prvu čakru” koja simbolizuje (ne)stabilnost. Kao “lek” na duhovnom nivou pačuli simbolizuje odstranjivanje crnih misli, sreću, više novca i prosperiteta. Pačuli je bazna nota, a bazne note se koriste za hronična stanja. Nije ni čudo što imam želju za njim poslednje 2.5 godine od kada sam freelancer, živim sama i o svemu sama moram da mislim 🙂
 • Note koje se koriste kao srednje su za nešto između hroničnog i akutnog stanja. Pošto sam pod čestim stresom, koliko god u parfemima birala antisrtes vanilu (ponovo bazna nota), za miksovanje sa pačulijem u svrhe aromaterapije mi je bolje esencijalno ulje lavande. Ne samo da se lakše nalazi, nego uvek može da mi posluži i za nešto drugo, jer ima prilično široku upotrebu.
 • Za akutna stanja (povremeni problemi, trenutno raspoloženje) koriste se gornje note. Zato sam u ovom trenutku izabrala ulje peperminta koji uklanja nakupljeni stres, podiže raspoloženje, razbuđuje i podiže koncentraciju – a ide i zima, očekujem zapušen nos 🙂

Kako još da se zabavite uz ovo novo znanje?

 1. Napravite miks začina u kuhinji koji ima neku namenu – “specijalne kombinacije” za tople napitke, kolače i dezerte mogu da budu posebno zabavne!
 2. Birajte sebi nove “namenske” parfeme 🙂 Da pored svog ličnog aromaterapijskog miksa odlučim da odaberem sebi i parfem, mogla bih da razmotrim Allure Sensuelle, Chanel. On ima baš sve – pačuli i vanilu kao bazne note, lavandu kao srednju, a u gornjoj noti ima bergamot i  narandžu. Podsećam da parfem od industrijski napravljenih mirisa nema aromaterapijsko dejstvo, ali je simpatična fora donositi odluku na ovaj način.
 3. Rešavajte ljubavne probleme magijom, kao Nikol Kidmen i Sandra Bulok u filmu Practical Magic 🙂 Ako ne želite da raskinete ili se razvedete od depresivca koji ima problema sa libidom smućkajte mu miks koji ima ulje tamjana u bazi, ispratite to uljem karanfilića ili muškatnim orahom u sredini, pa mu kao gornju notu dodajte žalfiju. Cela kombinacija je namenjena borbi protiv neraspoloženja, podizanju energije i afrodizijačkom dejstvu bilja. Manje poznati Jil Sander Man III i Endymion Penhaligon`s su muški parfemi sa ovom kombinacijom.

lavanda etericno ulje

Do tada, jedno pitanje za vas:

 • Da li možete sada da napravite svoju kombinaciju eteričnih ulja? Šta bi izmešali da dobijete svoj “lični aromaterapijski parfem”?

Ovo nije sve…. Tek ću vam ispričati kako se koristi taj vaš miks, zašto on ne sme da ide direktno na kožu, kako aromaterpija esencijalnim uljima zapravo deluje i koje sve metode postoje.

Probotanic esencijalna ulja

U saradnji sa “Probotanic”, Pravilnik tačka 4.

 

3 Komentara

Leave a Reply