Obrok-salata s karfiolom, komoračem i gamborima

Uopšte nije bilo u planu da danas pišem bilo šta za blog. Plan je bio da odmaram i završim prvu sezonu „The Knick„.

Onda sam ogladnela i poželela da napravim neku klopu na brzinu, nešto što ne moram da nadgledam dok se kuva – i otišla do frižidera. Gvirnula u njega i zamrzivač, izvukla karfiol, smrznute gambore (neljuštene) i komorač. Upalila Thermomix da se ugreje za kuvanje na pari…

Posle pola sata, uglavnom nerada – ovo je ispalo tako brutalno dobro da sam odmah sela da zabeležim recept 😀

Napomene:

 1. Plan je bio da kao dresing upotrebim maslinovo ulje i sok limete, pa sam se zanela i napravila malo složeniji. Slučajno sam imala majonez u kući, jer sam pravila Cezar burger pre neki dan, ali generalno izbegavam majonez. Ako ga koristim obično uzmem „Thomy Light„, pošto nema horor-sastojke. Malo suncokoretovog ulja, kad baš nema alternative, mogu da preživim.
 2. Jelo možete da uradite i s filetima bilo koje bele morske ribe seckane na kockice – ili čak i s belim pilećim mesom. Slagalo bi se s ta dva – ali realno, s gamborima je top. Neljuštene gambore sam našla u LIDLu, ostalo je smrznutih od dana španske kuhinje, a možete da ih nađete u ribarnicama. Ako nema, svakako da je OK da se upotrebe i smrznuti oljušteni, mada nemaju tako dobar ukus kakav imaju ovi koji se kupe celi.
 3. Kad imate kiseli limun, ljut biber i đumbir i so – logično je da radi balansa treba dodati i nešto slatko. Ipak, kako sam odlučila da mi je dosta šećera za ovu nedelju, jer sam pojela parče maminog rolata s orasima i bananama (dobili ste taj recept) – nisam bila raspoložena za još 🙂 Zato sam umesto kašičice šećera, dodala u dresing jednu kesicu PreviaPlus. Vi upotrebite šećer ako ste tako raspoloženi, ja sam pre bila raspoložena da dodam prEbiotik.

Lični utisak, pošto sam prvo salatu jela sveže spremljenu, a zatim i kasnije dobro ohlađenu: bolja je hladna. Napravite je bar oko sat vremena pre jela.

Sastojci:

 • manja glavica karfiola
 • 1/2 srednjeg komorača
 • oko 20 gambora
 • šaka kalamata ili crnih maslina bez koščice

Dresing:

  • 2 kašike Light majoneza
  • 1 kesica PreviaPlus (ili šećer)
  • sok 1 limete, ili 1/2 limuna
  • so po ukusu
  • svež biber po ukusu
  • 1/3 kašičice đumbira u prahu
  • listići komorača (može i peršun)

Priprema:

Očistite karfiol i razdvojite cvetiće. Ako imate aparat za kuvanje na pari biće vam mnogo lakše. Ja sam samo ubacila karfiol na jedan nivo, a neodmrznute gambore na nivo iznad – pa kuvala oba zajedno oko 15 minuta. Tajming je bio odličan, jer je karfiol bio skuvan kako treba, a gambori – pošto su bili smrznuti i na višem nivou – nisu bili prekuvani. Oljuštila sam ih tek posle kuvanja.

U slučaju da nemate aparat za kuvanje na pari, karfiol skuvajte u vodi i dobro ocedite. Sačekajte da se odmrznu gambori, oljuštite ih i ispržite na tiganju ili ubacite na 2-3 minuta u kipuću vodu.

Dok se ovo kuva, nasecite komorač što sitnije, na kockice – a masline na kolutiće. Izmešajte u činiji sve sastojke za dresing, dodajte masline i komorač – pa stavite u frižider.

Pre nego što ubacite i karfiol i gambore u dresing, sačekajte da se dovoljno prohlade i postanu bar mlaki. Umešajte sve sastojke, ohladite salatu. A eventualno i Chardonnay  😉

2 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро