Ušteda vremena i kuvanje uz idealno zamrznute namirnice

Kad god kupujem smrznutu hranu, ako je to moguće – trudim se da odaberem onu koja je u vakuumiranom pakovanju.

Razlog očekivan i logičan – hrana zamrznuta u vakuumu ima manje mogućnosti da sakupi kristale leda, koji utiču na njenu strukturu i čvrstinu. Takođe, atmosfera bez vazduha značajno čuva kvalitet, ukus, miris i nutrijente.

Kako već godinama i sama zamrzavam hranu, o čemu sam vam pisala prilično detaljan tekst – trudila sam se da ona ne ostaje u zamrzivaču predugo. Klasično zamrznuta hrana u zamrzivaču može da se čuva kraće – dok vakuumiranje produžava to vreme.

Takođe, više od 5 godina koristim kuvanje u vakuumu – Sous Vide tehniku kuvanja. Naučila sam da izbacim vazduh iz kesa za kuvanje uz pomoć pritiska vode. Ovo je manje kvalitna metoda koja je ipak radila posao. Ali me je to sve vreme nerviralo – pa sam konačno shvatila da je vreme da napravim mesta na polici za još jedan važan mali kuhinjski aparat.

Aparat za vakuumiranje i zavarivanje kesa 🙂

Ovde je video u kome ćete saznati kako koristim aparat i na koji način skladištim namirnice u zamrzivač. Kao i kako ih posle koristim…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Naravno, zamrzavanje namirnica je bilo samo jedna od ideja 🙂

Mogućnosti je bezbroj, uključujući tu i zamrzavanje gotovih jela, koja često u te srhe, spremam u većoj količini.

Pogotovo kada su u pitanju ćufte, gulaši, kuvana jela i slično. Svakako da će im ukus biti kao da nisu ni zamrzavana, ako se prethodno vakuumiraju. Plus, duže će moći da budu u zamrzivaču, od hrane koja je samo zamrznuta u običnoj kesi ili plastičnoj kutiji.

I na kraju, ako kupimo veću količinu svežih namirnica – što pogotovo važi za osetljivo povrće ili sezonsko voće – jasno je da će duže zadržati svežinu u frižideru, ako se vakuumiraju.

Ne znam ni sama koliko mi se puta desilo da kupim više namirnica, pa odzujim neplanirano na jedan ili dva dana. Kad se vratim, namirnice više nisu onako sveže. Uz ovaj aparat, neočekivana odlaganja pripreme obroka više neće biti problem 🙂

Manje bacanja hrane, svakako jeste bitan cilj i ja imam velika očekivanja od mog novog kuhinjskog pomagača, kada je ta tema u pitanju 🙂

Koji uređaj za vakuumiranje sam odabrala?

Uzela sam ProfiCook uređaj na Bazzar.rs.

Naravno, pri kupovini sam koristila svoj promo kod vitkigurman20 – pa je umesto 8,800 (već je bio na akciji) – koštao samo 7,040 dinara.

Poštarine nema 🙂

Na Bazzar.rs postoji veliki izbor aparata za vakuumiranje, ali sam odabrala baš ovaj uređaj jer je prilično kompaktan i ne zauzima previše mesta. Baš nisam ljubitelj glomaznih aparata, koji stoje u kutiji i ne koriste se – samo zato što zauzimaju previše prostora. A ovo već znate iz slučaja mesoreznice.

Što se upotrebe tiče, jedno čitanje u uputstva je više nego dovoljno – onda bukvalno počinjete s radom, kao da je aparat korišćen već 100 puta do sada. Vrlo je lak za upotrebu.

A ono što jedva čekam, sada kada sam napunila zamrzivač – jeste da vakuumiram jedan Rib Eye Steak. I skuvam ga propisno tako vakuumiranog.

Sada će mi i Sous Vide tehnika biti značajno olakšana 🙂

popust od 20% uz promo kod VITKIGURMAN20 važi za 2 kategorije proizvoda: 1. MALI KUĆNI APARATI  &  2. KUHINJA

 

2 Komentara

 • Pozdrav Majo, ovo mi je omiljeni portal u vezi sa kuhinjskim displinama 🙂
  vezuano za vakuum aparate, kakvo ti je mišljenje ili iskustvo u vezi sa vakuum posudama za čuvanje hrane koje se mogu koristiti uz neke aparate?

  • Hvala 🙂 Nemam naviku da koristim vakuum posude, jer ne volim da jedem istu hranu više dana uzastopno.
   Tako da se najviše oslanjam na male pakete namirnica u zamrzivaču i kuvam za 1 – maksimalno 2 obroka.

   A kad kuvam nešto što ću zamrzavati u većoj količini (npr. seckana sarma u Slow Cookeru) – upotrebim to veoma brzo, u roku od par nedelja, pa koristim obične posude za zamrzavanje (uvek male, za 1 obrok).

Leave a Reply