Afrodizijaci: ljubavna hrana iz mitova i stvarnosti

“There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same: only love.” – Don Juan De Marco movie (1994)

U modernoj potrazi za vitkim stasom i zadovoljstvom samim sobom naučili smo da je neukusna i oštećena hrana (poput niskomaskog mleka) zdrava i dresirali se da nam cilj bude brojanje kalorija. Da li smo posle toga još uvek sposobni da stavimo fokus na onaj divan uticaj koji prava hrana ima na naša čula i da li je tačno da nam je potrebno vreme da ponovo uživamo u pirodnim ukusima?

Ako ova priča ne otera pogrešno nametnutu grižu savesti – ništa drugo neće 🙂

afrodizijaci 1

Da li verujete u afrodizijake?

FDA je 1989. godine tvrdila da je očekivani uticaji takozvane afrodizijačke hrane utemeljen samo na pripovedanju i folkloru, ali ne i u činjenicama. Na pokušaje naučnika da pokvare zabavu mogu da kažem samo jednu stvar – nikada neću biti u mogućnosti da poverujem u njihove tvrdnje kada je ova važna tema u pitanju!

Postoji verovatnoća da neki tajni sastojak ostriga ili špargli neće hemijski pojačati libido i određena šansa da se radi o placebo efektu. Možda će “dokazati” u laboratoriji da phenethylamine u crnoj čokoladi ne stimuliše privlačnost ili čak i to da veće količine cinka u ostrigama nemaju dejstvo prirodne Vijagre iz mora i pokušaće da nas ubede da je bolje verovati u Deda Mraza nego u afrodizijake. Ali sve ovo nas ne sprečava da u mnogo ugodnijem prostoru nego što je laboratorija odradimo sami svoja istraživanja (a kladim se da će vama biti neuporedivo zabavnije dok vršite eksperimente) 🙂 Za početak, možemo da dobro pogledamo svežu smokvu presečenu na pola i asparagus i razmislimo o asocijacijama koje izazivaju – a istina će biti više nego očigledna:  postoji veliki i neobjašnjen međuprostor između osećanja izazvanih vizuelnom stimulacijom, mirisom i ukusom – i zaključaka o nekim izolovanim sastojcima hrane.

Zar je hrana ikada bila samo skup mikro i makro nutrijenata i zbirka raznoraznih hemikalija? Hrana je prvenstveno sjajan doživljaj. Ona je žudnja i flert sama po sebi – a flert je univerzalni metod za dobro raspoloženje. Makar i samo na taj način ona deluje i njeno dejstvo je jako – posebno situacijama kada se kombinuje uz uzbuđenje zbog nove ljubavi ili uz želju da se u pravoj atmosferi ponovo usija stara.

afrodizijaci 2

Da li jaki začini imaju neku drugu moć sem nagoveštaja da možete da začinite i ostatak većeri istom „hot“ notom kojom je bila začinjena i vaša zajednička večera? Da li osećate zadovoljstvo dok posmatrate kako neko vama specijalan uživa u hrani znajući da će isto tako uživati i u vama kasnije? I da li ćete posle svih podsvesnih i svesnih poruka koje dobijate dok gledate jedno u drugo preko tanjira imati bilo kakve mogućnosti da poverujete da afrodizijaci ne postoje i ne deluju?

Najpoznatiji mitološki afrodizijaci

Većina kultura širom sveta je od davnina ustanovila link između ljubavi i hrane. Tragove prvih afrodizijačkih namirnica nalazili smo u legendama i mitovima drevnih naroda, kao i u biografijama vladara iz prošlih milenijuma. Legendarni afrodizijaci posebno svedoče o tome koliko je očuvanje libida bilo i ostalo važno za stanovnike svih perioda i svih meridijana naše planete.

Nosorozi su skoro istrebljeni jer su vekovima lovljeni zbog svog roga, koji se i danas smatra moćnim afrodizijakom – a na dalekom istoku se i dalje u restoranima stidljivo traži supe od ptičijeg gnezda. Ni danas nije baš najjasnije kako rog i gnezdo utiču na libido, ali oni ostaju legendarni. Ako strepite za svoju vitalnost, na Tajlandu će vam ponuditi čašicu zmijske krvi, a u Kini i Vijetnamu čašu zmijskoga vina 🙂 Da afrodizijaci ne deluju, astečki kralj Montezuma se ne bi mučio da pije 50 šoljica čokolade na dan u ubeđenju da će tako lakše hendlovati svoj harem od 600 žena.

afrodizijaci 5

Šefovi kuhinja iz prošlih vremena su poput alhemičara mešali sastojke koji treba da kreiraju potentne recepte i garantuju osećanje zadovoljstva, opuštanje i sreću. I mi danas treba da budemo više nego spremni da nekome nama bitnom tim legendama začinimo trpezu, jer mogu da budu u funkciji obostranog zadovoljstva:

  • Jabuke – od dana kada je trojanski princ Paris dao jabuku najlepšoj od boginja i zauzvrat dobio najlepšu ženu, Helenu Spartansku, jabuka je bila simbol ženske lepote – dok je biblijska jabuka voćka greha i ženske zavodljivosti.
  • Majoram – po verovanju starih Grka, začin je stvoren iz samog Afroditinog daha i do viktorijanskih vremena cvetni buketi sa grančicama majorama značili su ljubav pošiljaoca.
  • Bosiljak – od Indije do Italije bosiljak je bio na glasu da je biljka koja donosi strast i ljubav onima koji je jedu. Predanja severne Italije kažu da žena koja drži bosiljak na prozoru može da očekuje posetu svog ljubavnika.  U svojoj pradomovini Indiji muškarci starih plemena žvakali su sveže listove bosiljka za bolju cirkulaciju. Verovalo se i da rascvetali bosiljak u kući znači da će u nju doći devojka.
  • Cimet – kraljica od Sabe je, pre nego što je ušla u grad da upozna Solomona, namazala na sebe ulje od cimeta i kralj je bio oboren s nogu.
  • Đumbir – čim bi u antička vremena muškarac osetio da “posustaje i ima problema da postigne cilj” – popio bi čaj od đumbira. Kad je ovaj začin donet iz Egipta u Rim smesta je dobio titulu „začina prvog reda“.
  • Vino – ljubavna čarolija u tečnoj formi je predstavljala večnu vezu sa Erosom. Grožđe je već bilo simbol plodnosti u većini starog sveta a reč “vino” potiče od imena boginje Venere – pa zajedno stvaraju neraskidivu vezu erotske simbolike.

Ovozemaljski afrodizijaci

Danas moć afrodizijaka nije ostavljna samo praznoverju, pripovedanju i primitivnoj simbolici vizuelnih asocijacija. Znamo da kofein stimuliše određene delove mozga i podstiče erotska osećanja kada smo u prisustvu prave osobe – a znamo i da hrana sa lako svarljivim cinkom poput ostriga, škampa i semena bundeve popravlja cirkulaciju krvi u telu – čime se povećava i fizička i psihička spremnost za seks (po jednoj od priča Kazanova je za svoju reputaciju mogao da se zahvali i doručku od nekoliko desetina ostriga).

ostrige

Ljute papričice će zagrejati kožu i podići puls – a ljutina može da “iziritira” usta i učini ih privlačnije za ljubljenje. Selen i vitamin E iz brazilskih oraha su dobri i za muškarce i za žene jer balansiraju polne hormone i povećavaju i želju i izdržljivost.  I to nije sve što su nam ponudila moderna istraživanja:

  • Jaja – cenjena su od od davnina, ali tek danas znamo da su bogata vitaminima B5 i B6 koji uravnotežuju nivoe hormona, a važni su za savršeno funkcioniranje libida. Pomažu i u borbi protiv stresa jer kao nutritivno bogata namirnica povećavaju energiju. Bogata su i holesterolom – važnim u proizvodnji svih polnih hormona.
  • Celer – ova fantastična hrana je idealna za stimulaciju jer sadži androsteron, muški feromon bez mirisa koji stimuliše polni nagon kod žena i koji muškarci izlučuju znojenjem. Zato je celer najbolje jesti sirov.
  • Avokado – stari meksički narod, Asteci, bili su toliko uvereni u afrodizijačke sposobnosti avokada kao stimulansa da su mlade žene držali zatvorene u kući sve dok su se brali plodovi – a današnja nutricionistička znanja kažu da je to zato što je bogat magnezumom i vitaminom E.
  • Lavanda – osim što štite odjeću od moljaca, a kuću od zlih duhova, ljubičasti cvjetovi lavande uzbuđuju muškarce više nego bilo koje drugo aromatično bilje na svetu – posebno ako se lavanda kombinuje uz bundevu. Lavanda deluje i na žene jer deluje opuštajuće pa se lakše prepuštaju strastima.

afrodizijaci 4

Renesansa čula

U nekom trenutku cilj moderne ishrane nije više bio da kreira pravi miks sitosti i zadovoljenja čula, pa je niskokalorična bezukusnost preuzela dominaciju. Verujem da se vraća vreme kada ćemo ovom načinu razmišljanja okrenuti leđa. Doživećemo renesansu gurmanskog uživanja u prirodnim namirnicama koja će brojanje kalorija iz niskomasnih krekera odvesti u zaborav. Vreme je da svojim čulima vratimo ono što im je oduvek pripadalo: puni miris i ukus tradicionalnih namirnica koje jačaju, stimulišu i donose sreću i zadovoljstvo.

Ne verujem da  uz pravu, ukusnu i prirodnu hranu treba da brojimo kalorije – ali verujem da svaka nutritivno bogata hrana može da bude afrodizijak, samo ako volimo njen ukus. Zato kombinujte ponovo uz punu slobodu i za sopstveno zadovoljstvo magični dah iz prošlih vremena začinjen mirisima drevnih tajni i romantične misterioznosti.

Ako slučajno i dalje mislite da treba da se pribojavate kalorija – jednostavno ih potrošite na način koji je u skladu sa temom ovog teksta 🙂

 

Tekst je deo akcije “Coca-Cola Bloggers Network Adria”.

3 Komentara

Leave a Reply