Hormon ljubavi: oksitocin i hemijska romansa

Zdravo telo uvek ide u paketu sa zdravim duhom – a duh je najzdraviji onda kada smo srećni. Najsrećniji smo onda kada smo zaljubljeni i okruženi prijateljima. Naučite kako da proizvedete veću količinu jednog jako lepog “srećnog” hormona.

Stalno razmišljate o njenim ili njegovim očima, rukama, kosi, osmehu, poljupcima… Nesanica uvek dođe kao propratni efekat, dok u stomaku neprestano leprša roj nemirnih leptirića. Svaka romantična pesma je baš vaša, često poželite i da sami napišete neku – a mašta vam je u 5. brzini kad god pogledate krevet. Zaljubljeni ste i to znate. Ali ne znate da ste puni oksitocina i da na ovaj način proizvodite još, i još, i još… 

oksitocin 4

Jak zagrljaj je ljubavni super-lepak

Prema istraživanjima koja su nam sada dostupna, Kupidonove strele su gađale na pogrešno mesto – umesto u srce, trebalo je da gađaju mozak, a svoje strelice je Kupidon trebalo da dobro umoči u oxytocin. Ovaj hormon je dežurni krivac za vernost, duge veze, formiranje poverenja između ljudi i za veću spremnost za podršku partneru.

Najveći nivoi ovog hormona, koji proizvodi organizam svih sisara, je kod čoveka detektovan upravo u periodima koda se zaljubljuje – čak duplo više nego što je nivo koji je izmeren kod trudnih žena (pošto ovaj hormon učestvuje i u formiranju veza između majke i deteta).

Parovi koji su u periodu zaljubljivanja imali najviše nivoe ovog homona su najčešće ostajali zajedno u dužem periodu vremena – stvarajući jači osećaj privrženosti i intimnosti. To su bili oni koji su se češće smejali i dodirivali. Objašnjenje za ovo ponašanje je pronađeno u tome što je povišeni nivo oxytocina uticao na poboljšanje komunikacije i na smanjenje hormona stresa (kortizola) i samim tim na mnogo bolje snalaženje u situacijama koje su konfliktne.

Dalja istraživanja su pokazala da ovaj hormon ima ulogu u socijalnom povezivanju gde pojačava poverenje i empatiju. Zbog ovoga pored titule „ljubavnog hormona“ dobio je još jednu – „hormon poverenja“ – očigledno radeći nešto mnogo više od pretvaranja dva usamljena srca u jedan srećni par.

oksitocin 2

Vernost uslovljena oksitocinom?

U socijalnim interakcijama može da ga izazove nešto jako jednostavno poput prijatnog rukovanja ili zagrljaja – sam telesni kontakt odpušta određenu dozu oxytocina i na ovaj način se uspostavlja poverenje. Ponekad samo gledanje u nekoga ili pozitivno razmišljenje o određenoj osobi odradi sav posao.

Iz Nemačke stiže još jedna dobra vest – njihovi naučnici su otkrili da kod muškaraca koji u monogamnoj vezi već ima visok nivo oksitocina, šanse da ostane veran su mnogo veće. Ovaj hormone promoviše želju da se održi distance sa nepoznatim i novim osobama koje bi u drugim okolnostima bile smatrane privlačnim. Opažanje ne postaje promenjeno – muškarac pod dejstvom oksitocina će i dalje smtrati nekoga privlačnim – ali će istovremeno imati želju da zadrži fizičku distance i neće signalizirati “romantično interesovanje”:

Oni koji ne proizvode dovoljno oksitocina mogu da ga dobiju kao lek, ali umesto da pokušavate da nabavite ovaj hormon u formi nazalnog spreja – bolje pojačajte dnevne doze aktivnosti koje povećavaju količine oksitocina u vašem organizmu: grlite se, dodirujte i imajte više seksa.

Parovi sa višim nivoima oksitocina su takođe osećali i veću seksulanu privlačnost i češće vodili ljubav i na taj način povećavali doze – jer su naleti oksitocina u organizmu najveći u trenucima orgazma. Zatim bi tada imali želju da se maze – i ponovo upadali u začarani oksitocinski krug.

oksitocin 3

Da li i samci mogu da imaju nešto od ove priče?

Veća proizvodnja ovog hormona neće unaprediti samo romantični aspekt života. Ako ste trenutno ipak sami a pri tome patite od glavobolje ili nekih drugih bolova, prijatelj koji vas drži za ruku ili mazi po kosi može da pomogne da se otkloni bol. Koliko god u trenucima bola nije lako odlučiti se za oksitocinsku terapiju – nekad vredi probati.

Viši nivoi oksitocina utiču na toleranciju na glukozu i insulinsku rezistenciju pozitivno, pa u slučaju da se borite da održite svoju kilažu, pokušajte to sa još nekom dragom osobom od poverenja – šanse za uspeh će vam biti mnogo veće. Ovaj hormon je uticao i na bolje varenje jer utiče na pokretljivost creva. Situacija je identična ako ste anksiozni ili pod stresom. Kako oksitocin proizvodi osećaj poverenja svakodnevni stres koji imamo u interakciji sa ljudima se redukuje.

Očigledno da bez ovog hormona ne bi bili toliko uspešni sa drugim ljudima i da on ima ključnu ulogu u našoj sposobnosti da pokrenemo varnicu nove veze – bila ona prijateljska ili romantična – ali i da tu vezu zadržimo. U svakom slučaju – oksitocin je dokaz da ljubav rađa još više ljubavi, poverenje još više poverenja, a posvećenost još jaču posvečenost.

oksitocin 1

Ako želite da kreirate oksitocinsku auru oko sebe, a nije se pojavio niko zbog koga vam je srce zalupalo – pokušajte da sami ili sa nekim od prijatelja pokrenete pozitivan lanac događaja i ne dopustitie sebi da se više izvučete iz oskitocinskog vrtloga:

  • Smejte se – uz film, viceve, zabavno društvo
  • Prošetajte u prirodi i ne morate to da radite sami – idite sa nekim sa kim želite da se bolje povežete
  • Nastupite s poverenjem i otvoreno i prekinite začarani krug rezervisanosti
  • Duboko dišite uz muziku u kojoj uživate i koja vam budi lepa sećanja na događaje vezene za drage ljude
  • Ponovo se povežite sa dragim ljudima koje niste dugo videli – recite im nešto lepo, makar i preko telefona ili društvenih mreža
  • Zagrljaj je bolji od rukovanja – ali čak i zamišljanje da to radi neko koga volite može da deluje 🙂

2 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро