Maskarpone torta s breskvama – bez kuvanja i pečenja

Torta je nastala slučajno i nisam ni mislila da je objavim na blogu, jer keks nikako nije moj fazon 🙂 Šta se desilo? Trebalo je da čuvam bratovu decu, a setila sam se da im odavno nisam pravila ništa slatko.

Zaluta tu i tamo poneki zalogaj prilikom izlazaka, dobijaju ih i kod svoje kuće – ne postoji nikakav ektremni režim, deca kao i svaka druga… Ali ja nisam pravila ništa slatko za njih i činjenica je da zbog ovoga rizikujem da budem ona “manje omiljena tetka” (imam konkurenciju u vidu snajine sestre) 🙂 😀

Preslišam se, i setim se da su od mene tortu dobili jednom kada su im brat i snaja zajedno slavili rođendan. Ona je punila 2, a on 4 godine. Napravila sam svakom po jednu tortu, njemu “arabiju” a njoj “kapućino s malinama”.

Računica kaže da ona u avgustu puni 7, a on u septembru 9. Očigledno, ovu tortu, koju sam sada napravila, trebalo je da nazovem “Torta najgore tetke na svetu”.

Kada sam shvatila tu činjenicu, pošto sam maskarpone već imala u frižideru – a da se ne lažemo, stvarno me je mrzelo da pečem kore – otišla sam u prodavnicu i prvi put, od kad imam blog, kupila sam keks. A imam blog 6.5 godina – pa sledeći put kada vam neko pomene ono “umereno” i “ponekad”, vi se lepo setite mene. Najgore tetke na svetu 🙂

No, kao što rekoh – ideja je bila da prokrijumčarim ovaj keks u stan i ne objavim recept na blogu, ali mi se nije dalo… Okačih sliku na Instagram i lični FB, a onda su krenuli da pljušte zahtevi za recept.

I šta ću, kud ću – evo ga 🙂

Sastojci za okrugli kalup od 18-20 cm:

 • oko 350 g Petit Beurre ili sličnog keksa
 • šolja hladnog mleka
 • 500 g mascarpone sira
 • 100 ml neutralne pavlake
 • malo zrna vanile
 • 100 g mlečne čokolade
 • 2 kašike kokosovog sirupa (može i med)
 • breskve, konzerva kompota  (manja je OK, a veća još bolja) – ili domaći kompot

Priprema:

Umutite mikserom 350 g maskarponea, 40 g rastopljene čokolade, neutralnu pavlaku, kokosov sirup i vanilu. Ako ima potrebe da fil bude ređi dodajte i koju kašiku sirupa iz kompota. Spremite okrugli kalup, pa keksiće kratko potapajte u mleko i ređajte. Slobodno ih lomite kad mora, kako biste dobili ravnu koru. Na koru nanesite fil, a zatim i seckane breskve.

Ponovite kora+fil+kajsije četiri puta i završite s keksom (to je 5. red keksa ali se ne filuje). Prekrijte providnom flijom i ostavite u frižideru. Neka se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Sutradan, izvadite tortu iz kalupa, stavite na tanjir za ukrašavanje. umutite mikserom 150 g maskarponea i ostatak čokolade (otopljene) pa premažite tortu spolja. Još malo ohladite i servirajte.

Po ukusu, rekla bih da ananas, banana, trešnje iz kompota i slično – mogu super da se konbinuju.

Šta mi se sviđa kod ove torte?

 • lako i jednostavno za pripremu
 • uopšte nije preterano slatka, jer fil jedva da je zaslađen
 • maskarpone je toliko genijalan sastojak – ne mora ništa da se kuva, ne treba vam veštački i bezvezni šlag, kojekakvi fiksatori za šlag i sl. On je već ukusan, gust i savršen da bude krem za tortu, pa i ukras – tek tako i bez intervencija 🙂

Šta mi se ne sviđa?

 • što sam koristila keks, jer svi keksići imaju palminu mast 🙁

Rešenje je valjda da sledeći put ispečem svoje biskvit-kore, ili se pomolim moćnom Manituu da neko konačno proizvede keks koji je 100% s maslacem 😀

6 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро