Kako se sprema jastog? Najjednostavnija priprema za početnike.

Ako ste gledali film “Džuli i Džulija” sećate se scene gde mlada kuvarica, Džuli, pokušava da ubije jastoga tako što ga živog ubaci u lonac ključale vode? Jastog pokušava da pobegne, šerpa se trese, ona vrišti… Kompletna psihoza.

Ovakvo ubijanje jastoga koji skakuće u ključaloj vodi je još jedno preterivanje filmske industije, pogodno za ekranizaciju. Scena je za pamćenje (pogledaj je) – ali nije baš najtačnija.

Džulija Čajld je bila prvi TV kuvar i jedna od njenih emisjija bila je i “The Lobster Show” – i tu jasno demonstrira da su vitalni organi jastoga u glavi. Ako se potopi glavom na dole, umire istog momenta i nema nikavog skakanja po šerpi.

Takođe, u svojoj knjizi “Mastering the Art of Franch Cooking“, na 220. strani kaže da jastog može i prvo da se ubije nožem, rezom po sredini glave.

 • Mada, sve ovo vam treba ako ste u ribarnici kupili živog jastoga.
 • Ako ste kupili smrznutog – zaboravite na sve ovo. Smrznuti jastog je već skuvan. I često je bez klješta.

Sveže sam viđala u Matrou, a smrznute u Tempu – a sigurno da ih ima još negde.

Ja sam ovaj put išla na varijantu smrznutog jastoga. Odmrznut je u frižideru i bilo mu je potrebno oko 24 h da se potpuno odmrzne.

Radila sam najjednostavniju moguću pripremu: jastoga premazanog začinjenim puterom. Ovo je “basic” recept i postoji samo nekoliko koraka, a dole imate i video:

 1. Nakon što je jastog odmrznut, valjalo ga je preseći na pola. Imam pristojne noževe, ali imajte u vidu da ovo zahteva stvarno dobar i oštar nož!
 2. Kada je presečen na pola, kašičicom se očisti zelena masa (utroba, nejestivi delovi) – ali ne sme da se ispire, jer gubi na ukusu.
 3. Zatim se malo posoli – pa nanese fil na bazi maslaca i začina (recept dole), i ubaci u dobro zagrejenu rernu.
 4. Rerna je pripremljena tako da su gornji grejači uključeni na Grill opciju, ali se jastog ne diže previsoko ka vrelim grejačima. Stavi se malčice iznad srednje rešetke.
 5. Gotov je kada porumeni a pazite da se ne prepeče (oko 10 minuta je potrebno).

Fil za jastoga:

 • oko 80 g maslaca, potuno omekšan na sobnoj temperaturi
 • sitno naseckan prešun (oko pola veze)
 • sveže samleven zeleni biber
 • rendana korica limuna
 • malo čilija (opciono)
 • 2 čena belog luka, sitno seckan
 • malo maslinovog ulja

Sve sastojke izmešajte da se dobro sjedine i dobićete nešto kao začinjeni namaz od maslaca. Njega koristite za premazivanje repa, baš kao na video snimku.

P.S. Primetićete da sam i video i fotografije morala da uradim na brzinu. Imala sam goste ne klopi i bilo je nepristojno da škljocam foto-aparatom do beskonačnosti. Ali ono što treba da se vidi je tu… Nije teško i probajte za neku specijalnu priliku 😉

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро