Nikad lakše i jednostavnije: naučite hemiju masti i ulja!

Problem je što većina misli da je hemija masti i ulja jako teška za razumevanje. Pored toga, poslednjih decenija patimo od Opštenarodne Lipofobije.  I zvanično se poslednjih 35 godina očekuje od nas da budemo lipofobičariLipofobija je #onokad se plašimo da koristimo masti i ulja u ishrani, što se dešava sa određenim posledicama.

serijal #hemija

ulja i masti

Nedostatak masti u ishrani izaziva probleme u organizmu, pošto masti ulaze u sastav ćelijskih membrana, prenose neke vitamine u organizmu, zadržavaju minerale poput kalcijuma u zubima i kostima, štite organe, ali i organizam od temperaturnih oscilacija u okoruženju.  Još jedna posledica je to što o mastima ne učimo dovoljno. Kao je bilo dovoljno da znamo da su opasne i da ih treba ograničiti, pa šta će nam više?

Bio je ovo i moj slučaj do pre 5 godina, a bila mi je potrebna dodatna motivacija da se podsetim tog perioda. Moja drugarica je kriva što sam se setila koliko nisam znala…

 Od kafice s drugaricom do hemije masti i ulja u stripu

Posetila me je drugarica, pile smo kafu i tamanile japanske jabuke i bademe umesto dezerta. Pitala me je u jednom trenutku dok smo pričale o kokosovom ulju:

Pa kako ga koristiš kad ima zasićene masti?! To su valjda one loše i opasne masti?!

U stvari, nemoj ništa da mi kažeš! Čim počneš sa onim tvojim „mono, poli, bum-trans“ ništa te više ne razumem i glava me zaboli! Znaš li ti to da mi kažeš na normalan način?

Ej!!! Moja drugarica koja me zna iz jaslica u obdaništu i iz osnovne škole!!! Bila sam na ivici nervnog sloma jer smo puno puta pričale o stvarima koje pišem, a sada sam se pitala koliko toga je razumljivo ostalima koji ne piju kafu samnom 2 puta nedeljno?!

Onda sam pomislila – ako sam insulinsku rezistenciju mogla da objasnim u stripu, što ovo ne bih mogla? Naravno da mogu! Uzela sam svesku i počela da crtam Bojani nešto što je ličilo više na dečiji strip nego na hemiju masti. Kaže da je shvatila.

Onda sam onu ižvrljanu svesku „pretopila“ u postove i crteže iz Corela. Nakon ovog uvodnog biće 7-8 tekstova (poslednja 2-3 još nisu potpuno gotova). Svi će biti povezani tagom „hemija“ tako da možete uvek da se vratite i čitate ih redom. Preko reda će moći da se čitaju ali će neke metafore biti nejasne.

Napomenuću odmah da je ceo pristup morao da bude malo otkačen, ali nisam imala drugi način da složenu hemiju masti pojednostavim, sem tih šašavih SF pričica koje ćete pročitati. Tekstovi će ići jedan za drugim, a potrudiću se da to bude dan za danom.

Sada ste svi vi koji čitate – ona 🙂

I kontrola je bitna!

Namerno nisam poslala unapred ništa profesoru Hemijskog fakulteta i blogeru, profesoru Zoranu Vujičiću, mada se lično poznajemo. Nadam se da će, kada mu stigne pingback sa linka koji sam dodala pratiti ove tekstove i dati sugestije za poboljšanja, ili eventualno napomenuti da i sam napravila neku grešku.

Ovo pojadnostavljenje hemije masti i ulja nije bilo lako da se uradi, posebno zato što sam ga radila potpuno sama. Zato nemam ništa protiv da sugestije i kritike od njega dođu javno, jer verujem da ćemo svakom greškom koju ovde ulovi (ako je bude) – i ja i vi naučiti još nešto.

Napomenuću i da, kada je ova tema u pitanju, spadam u pratioce Meri Enig, koja se danas smatra najvećim stručnjakom za trans masti. Za sve što sam uradila u narednim postovima zaslužna je pretežno literatura koju je ona pisala, pa hvala za inspiraciju.

Idemo na prvi tekst: hemija masti i ulja u stripu! 

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро