Punjene smokve u čokoladi

Za julsku vrućinu, predložila sam “Čokoladni tart s malinama” – u koji zapravo ide kakao. I to u koru.

Ovaj put, u avgustu, nastavljamo isti trend 🙂 Ponovo nešto brzo i slatko. Ponovo bez pečenja i uz minimum kuvanja. Ako “kuvanjem” smem da nazovem rastapanje čokolade u mikrotalasnoj?

Ideja punjenja krupnog suvog voća, poput smokvi i urmi, miksom drugog suvog voća i orašastih plodova – jedna je od najboljih ideja za lagani desert.

Meni se pogotovo sviđa fazon pri kreiranju jelovnika kada se sveže smokve posluže uz pršutu i sireve na početku večeri, a na kraju večeri se iznesu kuglice sa suvim smokvama. Ume da deluje kao da ste jako pažljivo planirali posluženje 😉

Kao i svaki dugi sirovi desert (ne računam ovde u “sirovo” topljenu čokoladu, već samo osnovne namirnice za kuglice) – i ovaj dozvoljava varijacije:

  1. Suvo grožđe iz recepta možete zameniti urmama, ali i suvim šljivama
  2. Puter od badema može biti zamenjen susamovim, kikiriki, ili bilo kojim drugim puterom od orašastih plodova
  3. Generalno – kombinacija urma + tahini (susamov puter) smatra se nekom “sirovom zamenom za karamel”. Možete i to da isprobate za fil, mada spada u kombinacije s najjačim slatkim ukusom.

Sastojci:

  • 200 g suvog grožđa dmBio
  • 70 g putera od badema dmBio
  • oko 18 suvih smokvi dmBio (300 g)
  • 80 g crne čokolade dmBio
  • za serviranje (opciono): sirup od urme dmBio

Priprema:

Ubacite suvo grožđe i puter od badema u secka. Blendajte dok masa ne postane kompaktna. Prebacite na tacnu. Smokve malim nožićem ili makazama zasecite u centru, pa prstima pažljivo proširite otvor, kako bi ste dobili “džep”. Napunite otvor s pripremljenim filom. Rukama oblikujte što pravilnije kuglice.

Čokoladu istopite u činiji, pa uz pomoć čačkalica ili rukom (u rukavici) – svaku kuglicu obložite čokoladom. Ocedite kuglice iznad posude s čokoladom i poređajte na na providnu foliju. Dobro ih ohladite u frižideru i tek tada poslužite. Pre serviranja, ako želite – prelijte ih s malo sirupa od urme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро