dmBio kulinarski izazov – 3 nagrade za najbolje recepte

Da. Kuvanje je lako. Prvo odabrete recept. Pa odete u nabavku i kupite baš one namirnice koje su napisane u receptu. Zatim spremite jelo.

Ali – šta ako je procedura potpuno obrnuta? Ako se ovaj uobičajeni i podrazumevani niz radnji malčice permutuje? 🙂

Recimo, dobijete 4 ili 5 namirnica, pa tek onda morate da se snađete i smislite šta ćete s njima?

Upravo to je sadržaj novog izazova: “dmBio Challenge” – čija pravila možete da pročitate ovde. Ukratko sve to izgleda ovako:

  1. Odete na @dm_srbija Instagram profil, na Reels stranicu. I onda razmislite da li više volite da kuvate nešto slatko ili nešto slano?
  2. Za slani izazov idete na “slani video”. Za slatki izazov na “slatki video”. Dakle odaberete jedan od ta dva… Na oba se smenjuju fotografije proizvoda.
  3. Sada preko telefona uradite “screenshot” najviše do 5 proizvoda/namirnica. Možete da se potrudite i pogodite ono što želite – ali je u suštini ovo igra brzih prstiju i oštrog oka 🙂
  4. Postavite na vaš Stori kojih 5 namirnica ste izvukli  (bitno je da vam Instagram profil nije zaključan) – i tu tagujete @dm_srbija. Takođe, upotrebite tag #dmBioChallenge
  5. Zatim ispod odabranog Reela, iz koga ste “izvlačili” namirnice – napišite ideju za recept od vaših namirnica. Dakle, nije obavezno da stvarno kuvate 🙂
  6. Sve ovo treba uraditi zaključno s 30.9.2022. – nakon čega će tročlani žiri odlučivati o tome ko je bio najkreativniji. A na narednoj fotografiji su nagrade:

Sve detalje konkursa, kao i tačan spisak proizvoda iz organskog dmBio programa koji će se naći u poklonima pobednika konkursa pogledajte u Pravilnku konkursa.

Kako sam se ja snašla u ovom kulinarskom izazovu?

Ja se ne takmičim, već je moj posao da vas insprišem i pokažem na primeru kako sve ovo može da izgleda. Samo što sam ja stvarno kuvala 😉

Tačno je da volim intuitivno kuvanje, redovno modifikujem recepte, luda sam za improvizacijom… Ipak, nisam nikada kuvala na ovaj način. Kada sam “printskrinovala” moje namirnice, prve reakcija je bila: “Iju! Šta ja sad s ovim da radim?!” 🙂

Odlučila sam se da pravim slano jelo i ovo su proizvodi koje sam ja izvukla (svi su veganski):

  • kinoa, ravioli u paradajz sosu, kukuruz, cvekla & namaz od žute paprike

Bilo je potrebno nešto vremena da osmislim jelo…

  • Tako sam se i dosetila da sam jednom davno već pravila pire od žute paprike i kukuruza – tu sam se i izvukla, zapravo 🙂 Kinoa je neutrralna i lako ću je dodati u pire koji liči na moj nekadašnji.
  • A cvekla se već slaže uz paradajz sos u kome su ravioli – samo joj treba malo modifikovati ukus. Jer kisela cvekla i kiseli paradajz ne bi bili baš dobitna kombinacija.

I evo kako sam pripremila moje jelo i kako je ono ispalo…

1) Pire od kinoe i kukuruza

Skuvati 70 g kinoe oko 20 minuta. Ubaciti u blender ili jačeg secka kukuruz, malo rastopljenog maslaca & so, pa dobro izblendati. Zatim dodati i kinou. Sjediniti sve u blenderu u glatki pire. Kad je gotovo, dodati 2 kašike namaza od žute paprike.

2) Začinjena cvekla

Iseći komade cvekle na štapiće. Zagrejati malo maslaca i propržiti oceđenu cveklu. Dodati čili ili kajenski biber, kao i malo šećera (on je začin).

3) Serviranje

Zagrejati raviole u sosu (ja sam koristila mikrotalasnu). Servirati pire na dno tanjira i preko naređati raviole u sosu. Preko se sve posipa začinjenom cveklom.

? Kakav je bio ukus ?

Prirodno blago slatkasti pire je bio obogaćen aromicama iz namaza, što se pokazalo kao prilično dobra ideja. Kada su tome dodate raviole u kiselkastom paradajz sosu – ono što je nedostajalo u kombinaciji je bila samo ljutina. Ona je postignuta začinjenom cveklom.

Većina ukusa iz jela je bila neutralna ili blago kisela, pa je cilj bio da se dođe do balansa. Balans je kada se u jelu pojave zajedno: slano, slatko, ljuto, gorko i kiselo. Operacija uspela! Ukus je bio odličan 🙂

Nadam se da vam se dopala ideja ovakvog neobičnog izazova i da ćete učestvovati.
Pratiću vaše kreacije na tagu #dmBioChallenge – i srećno 🙂

U saradnji s dm drogerie markt

Leave a Reply