Cassata – neodoljivi troslojni sladoled

Kad sam bila klinka, imala sam dve sveske za recepte. Jednu za slana i drugu za slatka jela. Slana “plava” sveska, s jedne strane, imala je recepte za salate i predjela – a s druge strane za jela s mesom. Crvena “slatka”, s jedne strane imala je rukom zapisane recepte za torte – a s druge strane za kolače 🙂

Jako rano sam počela da kuvam pa sam recept za ovaj sladolad zapisala u crvenu svesku pre oko 25 godina

Prošle godine, dobila sam zanimljiv posao: trebalo je da kreiram i fotografišem 16 recepata za Imlekovu kampanju za “Moja Kravica kuhinjica” proizvode.  Za te potrebe, ovaj stari recept, bio je idealan da ga preradim, spremim i konačno fotografišem.  Svih 16 recepata koje sam tada uradila, možete pronaći na njihovom sajtu.

Kako je leto počelo, poželela sam da imate ovaj – a ja i dalje čuvam te dve sveske, pa možda nešto ponovo izvučem iz njih 🙂 Svakako, imajte u vidu da procedura pripreme ovog sladoleda nije onakva kako biste pripremali pravi domaći sladoled, već je sve prilično pojednostavljeno.

Kasato (cassata) je poznati sicilijanski kolač koji se pravi od rikota sira i ukrašava marcipanom i voćem. Ipak, kada je napustio svoju domovinu – pojavile su se varijacije. Američki kolač istog imena je zapravo sunđerasti biskvit natopljen rumom, ukrašen voćem i ulupanom pavlakom. Još jedna popularna verzija je napolitanski kasato ili harlekin kolač: troslojni sladoled, veoma sličan indijskom kasatu – koji je takođe sladoled.

Najčešće, jedan  sloj je čokolada, drugi pistaći ili kikiriki – a treći je uvek liker ili rum sa ušećerenim ili kandiranim voćem, ili samo sladoled od jagode. Neke verzije imaju biskvitnu koru, a neke ne. Naš kasato je samo sladoled, bez kore.

Pravljen je od koncentrisanih sastojaka (ušpinovan šećer, pavlaka i kondenzovano mleko) – pa i bez mašine za sladoled i mešanja u toku zamrzavnaja – neće doći do stvaranja kristala leda. Garantujemo!

Izuzetno je kremast, ali i kaloričan. Sreća pa je u zamrzivaču i možete da duže vreme, uživate u malim porcijama!

Potrebno je:

 • 300 ml Moja Kravica mleka * (pogledajte napomenu)
 • 250 ml Moja Kravica Kuhinjica slatke pavlake
 • 200 g šećera
 • 5 žumanaca
 • 100g pistaćija koji treba da oljuštite i naseckate
 • Opciono: zelena prehrambena boja ili malo Matcha čaja za boju
 • štangla čokolade za kuvanje
 • 70 g iseckanih čokoladnih pralina s kikirikijem ili samo seckani kikiriki
 • rum ili aroma ruma
 • 70 g kandiranog ili ušečerenog voća u crvenoj boji (mango, višnja, trešnja, brusnica…)

NAPOMENA:
Za ovaj recept potrebno je napraviti kondenzovano mleko. Ono se pravi tako što se mleko kuva na umerenoj temperaturi dok se masa ne prepolovi. Dakle, od 300 ml mleka, trebalo bi da dobijete 150 ml koje dalje koristite u receptu. Ako vam se ne kuva, možete kao zamenu da uzmete 150 ml Moja Kravica Kuhinjica neutralne pavlake sa 20% mlečne masti.

Postupak: 

Skuvajte gust sirup od 200 g šečera i pola šoljice vode, pa ga prohladite. U jednoj šerpici umutite žumanca, a u drugoj skuvajte 150 g kondenzovanog mleka, da počne da vri. Presplite mleko u šerpicu u kojoj su žumanca uz stalno mešanje mikserom. Zatim jaja i mleko stavite na ringlu mešajte mikserom ili žicom dok ne provri i onda kuvajte još malo (30-35 sekundi). Neka se prohladi.

Ulupajte slatku pavlaku sa šerbetom. Masa bude tečna i to je OK. Sada spojite pavlaku i prohlađeno mleko sa žumancima.

Podelite masu na 3 jednaka dela.

 • U prvi deo koji će biti dole, stavite rastopljenu čokoladu i seckane praline s kikirikijem.
 • U drugi deo dodajte seckani pistaći i po želji malo matcha čaja ili zelene prehrambene boje.
 • U treći sloj dodajte rum i seckano crveno voće.

Ostavite sva tri sladoleda u frižideru da se dobro ohlade, a kalup u kome će se zamrzavati sladoled obložite ako želite papirom za pečenje i ostavite u zamrzivaču da se zaledi. Dobro je da se sladoled brzo hladi!

Sipajte prvi sloj (čokoladni) i ostavite u zamrzivaču dok se ne stegne. Drugi sloj sipate preko prvog tek kada je on  zaleđen – što ćete uraditi i sa trećim slojem, koji se sipa tek kada se drugi zaledi.

Najbolje je ostaviti preko noći i služite sutradan. Idealan ukras je ulupana slatka pavlaka i listići sveže mente.

SAVET:
Za kasato je idealno da se koristi manji kalup za hleb i da se nekon zamrzavanja seče na kriške, ali nećete pogrešiti ako koristite okrugli kalup isečete kao tortu – ili upotrebite manje modle za individualne porcije.

Leave a Reply