Razlike: tip građe i procenat telesnih masti

Pred stvarima koje su nepromenljive i nezamenljive, a pored toga ne dopuštaju ni jedno jedino poboljšanje imamo dva izbora:

 1. Da se večno uzalud nerviramo zbog njih
 2. Da nepromenljivo i nezamenljivo proglasimo savršenim i završimo priču

Procent telesnih masti može da varira i da se menja. Neko na njega neće obraćati pažnju, nekome će biti opsesija. Na njega je moguće uticati ishranom i sportom, onoliko koliko je kome stalo da utiče. Svi mi možemo tokom života da se provozamo kroz ove situacije:

Procentom telesnih masti može da se manilupiše ishranom i vežbanjem i taj posao nije nikako uzaludan. Razuman i umeren procent telesnih masti znači:

 • Imati pristojnu kondiciju za svakodnevne aktivnosti i makar laganu rekreaciju
 • Ne rizikovati gojaznost, a samim tim i dijabetes tipa 2 i priličan niz autoimunih bolesti
 • Zračiti zadovoljstvom zbog brige o sebi, kroz povećanje aktivnosti i poboljšanje ishrane

S druge strane, razuman i umeren procenat telesnih masti bi trebalo da znači i biti realan.

Procenat telesnih masti koji većina danas priželjkuje nije uvek posledica realne slike o sebi i sopstvenoj građi, već je ponekad i posledica trenutnog raspoloženja medija i trenutnih zahteva mode. A mediji i moda su sve sem realni. Posle svih modnih magazina i fotošopiranih fotografija, Fashion TV-a i masovnog bombardovanja slikama 15-togodišnjih devojčica koje su već izgladnele i već obučene i našminkane kao odrasle žene, zaboravili smo na nešto jako važno:

Zaboravili smo da ne objavljujemo rat sopstvenom kosturu!

Možda možemo da odlepimo kada se na naslovnici Ella i Cosmopoliten-a pojavi devojka koja ima „noge do brade“, ali nema ni jednog načina da produžimo sopstvenu butnu kost zbog toga. A često nam ni fotošop-velemajstor nije najbolji drugar. Zato treba biti svestan soptvenog tipa građe, sa kojim je svaki konflikt uzaludan i štetan za mozak.

Tip građe

Postoje tri osnovna tipa građe (somatotype):

 1. Ectomorph (tanko, izduženo)
 2. Mesomorph (jako, atletsko)
 3. Endomorph (teško, krupno)

.

Tipičan EKTOMORF teško može da nabaci kilažu i mišiće, a lako topi masne naslage. Mnogo je komotniji u izboru dijete. Čak i kada počne da brljavi, neće mu trebati puno da se vrati u svoje mršavo prirodno stanje. Lakše im je da ostvare značajne rezultate ako se odluče za jogu ili ples – jer je njihovo drugo ime „gipkost i okretnost“. Ohrabruju se da preteraju s kalorijama s vremena na vreme, posebno ako se bave treningom snage i žele vidljiv rezultat. Njihova izdužena i tanka tela nikada neće biti kandidati za pobednika na Miss i Mr Olympia takmičenju. Češće možete da ih vidite na pistama (posebno žene) jer je njima lako da budu manekenke. Neke od njih, dok su mlade, ne lažu kada tvrde da jedu puno i treniraju umereno. Zbog ovakvih karakteristika i građe, imaju čuvene „vretenaste“ mišiće. Jer oni ne zavise od tipa treniga nego od tipa građe.

poznati ektomorfi

Među Ektomorfima ima najviše „mršavih debeljuca„. To su one koji se šetaju po pisti u broju odeće 34 a istovremeno imaju procenat telsnih masti od 30%. Već je bilo reči o tome da je gojazan onaj ko ima previsok procent telesnih masti, a to se dešava i pri malim i pri velikim kilažama.

Ipak, i uz ovakvu „prirodno vizuleno mršavu“ građu, nisu ceo život isti, pa bi ovako izgledale varijacije u težini jednog tipičnog Ektomorfa:

ektomorf varijacije

MEZOMORFI su uglavnom sve oni koji su pobeđivalei na Miss i Mr. Olympia takmičenjima. Ovo su ljudi sa najpovojnijim vizulenim tretmanom. Problem mezomorfa je ta ista dobra genetika zbog koje sjajno izgledaju – mogu da se ulenje. Oni znaju da čim vide teretanu nabace mišiće i čim povedu računa o ishrani dobiju ono atletsko mišićavo telo.

Da li uopšte možete da zamislite sportski građenu Halle Berry kao mršavu manekenku? Ni ja. Takođe nemam opravdanja što sam zaboravila da dodam sliku Eve Mendes 🙂

poznati mezomorfi

Ako su muškarci, to su oni u čije slike gledamo sa posebnim zadovoljstvom. A ako su žene, često mogu da glume žene vojnike u SF filmovima. Mezomorf žena, kada i nabaci koji kilogram izgleda zanosno, jer ih dodaje svuda ravnomerno. Zbog jačih kukova i širih ramena, struk joj izgleda tanji nego što jeste. Drugi naziv za njih je Srećnice.

Naravno, i pored najboljih genetskih predispozicija, i oni mogu da nabace kilažu, pa kod Mezomorfa ta situacija izgleda ovako:

mezomorf varijacije

mezomorf varijacije1

ENDOMORF stvarno mora da vodi računa o ishrani. Ima krupnije i kraće kosti, ali i krupnije mišiće i sporiji metabolizam. Jako im je teško da „stešu butine“ ili postignu „izdefinisan“ izgled, ali im nije teško da budu u dobroj kondiciji i da sjajno izgledaju. Više im se preporučuju kardio vežbe, uz koje ne mogu previše da povećaju mišićnu masu, a efikasno tope masne naslage. Ako ste endomorf, najbolje što možete da budete je Kate Winslet i samo luda glava može da vas natera da patite zato što niste Kate Moss.

Žene Endomorfi obično imaju onaj „prirodno jedri“ dekolte i zbog toga što im je teško da se otarase masti – i najsavršeniji ten.

poznati endomorfi

Naravno, i Endomorf može da bude mršav. Ali ćete primetiti na slikama da u momentu kada Endomorf ima vizuelno tanke butine, takođe ima i ruke koje liče na štapiće, izgleda iscrpljeno. Izgladneli Endomorf i dalje ostaje Endomorf. A brzinom svetlosti se vrati na kilažu sa kojom nije tanak kao štapić i nema prenizak procenat telesnih masti.

endomorf varijacije

Svaki od ovih tipova može da doživi da bude žrtva i pozitivnih i negativnih sterotipova, koji bi imali više veze sa već pomenutom modom ili (ne)raspoloženjem komentatora, nego sa stvarnim stanjem stvari.

Koliko puta je svako od nas bar malo učestvovao u ovom opštenarodnom glupiranju nazivajući nekoga „krakatim“, „napucanim“, „debelim“ ili „lenjim“? Zlonamernost je posebna tema i bilo ko može da bude zlonameran prema bilo kome – zbog bilo čega (ono vidljivo je samo bilo i ostalo najbrži način).

Ipak, stvarno i jedino važno je sledeće:

 1. Preko 30% masti na Endomorfu nekome izgleda seksi i poželjno. Ali je opterećenje za kosti, mišiće, organizam i  povećava rizik od nekih bolesti i stanja.
 2. Ako ste ponosna vlasnica suknje broj 34, ipak proverite da i vi nemate procenat telesnih masti od 30%. Jedino u čemu se razlikujete od prethodnog primera je što ste gojazni Ektomorf, pa vam se to ne vidi na prvi pogled, što i nije neka prednost. Na istom ste, samo ste drugačije građeni.

Estetika jeste lična stvar svakog pojedinca, potpuno besmislena za bilu kakvu diskusiju. Jedino bitno je da je preko 30% opasno za ženu i ispod 12% je takođe opasno za ženu. Zapravo, o tome cela priča. O realizmu i umerenosti. Ne o estetskim standardima koje (i stvarno i nametnuto) imamo za sebe i za druge.

Karta telesnih masti

Kakav god kostur da smo dobili u vlasništvo, on je nepromenljiv. Nikada ni uz savršenu dijetu i savršeno vežbanje niko od nas neće imati:

   • Drugačiju visinu sem na štiklama
   • Duže ili kraće noge
   • Šira ili uža ramena (zategnutija i definisanija, da – ali šira ne)
   • Uže ili šire kosti karlice (kukove)
   • Struk uži od onoga što rebra dozvoljavaju
   • Duži vrat
   • Gracionzniju ili snažniju muskulaturu nego što je ona sa kojom smo rođeni

Da se vratim na početak priče: mnogo bi živaca i vremena uštedeli da zbog nepromenljivosti, svoj kostur odmah proglasimo savršenim. Jer samo bi nerazuman čovek želeo da „steše“ Marylin Monroe ili Monicu Bellucci, da bi se uklopile u današnje standarde ženskih časopisa. Ponekad stvarno mora da važi ona stara dobra:

Samo pas voli da glođe kosku.

Snupi i koska
.

Oni koji znaju svoj tip građe trebalo bi da su odavno odustali od ratovanja sa njim:

 • Trud uložen u kvalitetniju ishranu i rekreaciju vredi zlata, čak i kada su poboljšanja mala.
 • Trud uložen u to da svoje telo uskladimo sa tekućom modom, bez obzira na osnovu koju imamo, je gubljenje vremena i živaca.

Ako ne bi na ovaj način mučili Marilin i Moniku – još manje smisla ima da uzalud mučimo sami sebe.

.

od 12 do 30 posto telesnih masti

P.S. retko ko je „čisti“ jedan, drugi ili treći tip, pa je ova grafika „međutipova“ realnija

medjutipovi

24 Komentara

 • Zdravo 🙂
  Ja se trudim da naucim sto vise o zdravoj ishrani i da poboljsam svoje zdravsveno stanje i fizicku spremu ali mi tesko ide desifrovanje svih termina. Ne uspevam da otkrijem uzrok a samim tim i resenje svog problema, ili kako sam procitala u jednom od vasih tekstov „uzrok svoje gladi“.

  Dugo vremena sam verovala da je resenje za visak kg jesti manje pa sam jela jako malo. Ispostavilo se da sam se izgladnjivala i unosila oko 800kcal dnevno sto bi svakih par dana izazvalo stravicne napade gladi gde bih unela i po 3000kcal odjednom i to naravno „djubre hranu“ nakon cega bih jos odlucnije gladovala. Tako sam zapala u zacarani krug usporivsi svoj metabolizam a moje telo je i za vreme gladovanja nastavilo da cuva masnoce a ja sam se stalno osecala umorno, bezvoljno i zeljnom hrane. Bar sam ja tako protumacila celi taj proces.

  Sada sam povecala unos hrane na 1400kcal, naravno kvalitetne hrane kao sto su jaja, nemasni sirevi, povrce, voce, meso, riba, ukljucujuci i uzine. Medjutim, jos uvek svakih par dana imam stravicne napade gladi koje prosto ne mogu da kontrolisem i to me prosto baca u ocaja. Bavim se i sportom ali uz sve moje napore ne mogu da ostvarim svoj cilj jer takvo prejedanje me vraca 10koraka unazad i slabi moju volju da istrajem sa svojim rezimom.

  Da li mozete da me posavetujete sta da radim? U cemu je moj problem?

  Unapred vam se zahvaljujem 🙂

  • sve sto si napisala i ja prozivljavam! da li si dobila odgovor na svoje pitanje, sta treba da radis?

  • Razlog zbog kog ne idem baš uvek u teretanu je uvek isti: kad sam tamo ne umem da stanem. Dodajem tegove, počinjem da ostajem sve duže – a onda moj organizam bukvalno počne da „spaljuje“ svu hranu koju unesem.

   Poslednji put sam unosila 2300-2600 kalorija što nije bilo dosta za takve trenige – a ja nisam mogla više od toga. Profi bilderka iz LAKE kategorije jede oko 3600, što malo ljudi zna.

   Kako meni to nije posao, plus stvarno ne mogu da se maltretiram da žderem od jutra do mraka (nisam baš toliko motivisana) – pravim pauze u teretani i bavim se umerenijom rekreacijom.

   Šta sada misliš o 1400 kalorija – gde bar 200-300 spališ na sportu?

  • Prosla Sam tu fazu, pa mislim da mogu da pomognem. Napad gladi je ustvari samo losa navika sa kojom se treba suociti. Pogledajte na yutubu Osvescena prehrana, Yogapro, meni je pomoglo da se oslobodim te navike. Trudite se da ne pijete sokove, i gazirana pica, ( pogledajte na Yt.Secer-gorka istina ). Moze da pomogne I knjiga Pobeda na tanjiru (Novaka Djokovica). Krecite see, vezbajte…Iz sve ove informacija, nadam se da cete uspeti da dodjete do zeljenog rezultata, trajno.

 • Meni se čini da je tip građe ektomorf najčešći? Ili grešim, nisam objektivna jer bih volela da sam ektomorf. 🙂

 • Ovo je delimicno tacno i na kraju je receno da je vecina ljudi mesavina ova tri ili dva osnovna tipa. No, ne treba ovim tekstom pruziti priliku „masnim“ ljudima da relativizuju svoje nedostatke i proglase ih za trajno, prirodno i normalno stanje. Dakle, ishrana u kojoj preovladava voce i povrce, kvalitetni ugljeni hidrati (savetujem **** peciva kao jedina integralna u Srbiji) i vrlo malo mesa (ako vec ljudi vole lesine) uz kardio aktivnosti doprinece pravom izgledu.

  • Dragi Vladane,
   Vrlo precizno je napravljena razlika između tipa građe i procenta telesnih masti.
   Moram da naglasim da moji čitaoci koji jedu meso ne vole „lešine“ već „jedu meso“, što je njihov i moj lični izbor. Samim tim ne podržavam ovakvo izražavanje i u OVOM TEKSTU sam pisala više o tome.

 • Uzivam u vasim tekstovima ali zasto zaboga strana imena pisete u izvornom obliku? Vuk Karadzic se prevrce u grobu . Delujete kao obrazovana osoba , sta vam ovo treba- Marylin, Monicu, Audrey i Millu ?

 • Odličan tekst.
  Evo i mog primera:
  Već godinu i po kako sam promenio ishranu i uveo fizičku aktivnost u svoj život. Krenuo sam sa 120 kg ali tada nisam merio telesne masti pa ne znam sa kojom vrednošču sam počeo al mislim da je bila po mojoj proceni oko 35%.
  U trenutku kada sam imao oko 96kh izerio sam procenat masti (na tanita vagi – znači nije naj preciznije) procenat masti mi je bio oko 25%. Nastavio sam i dalje sa vodjenjem racuna o ishrani pa sam u jednom trenutku bio oko 92kg i procenat masti mi je bio oko 21% u tom periodu sam vozio biciklu i trčao.
  Kada sam ubacio sklekove, propadanja, trbusnjake, čučnjeve i slično telesna težina je skočila opet na oko 95-96 kg ali mi je procenat masti pao na ~17%.
  U poslednjih mesec i po, fizičku aktivnost sam proredio a ishranu zanemario. Kilaža mi je ista ali je procenat masti otišao gore.
  Lično mislim da sam kombinacija mezomorfa i endomorfa gde preovlađuje endomorf. Baš moram dosta da vodim računa o ishrani.
  Jednom prilikom mi je drug koji se bavio body bildingom rekao kako bi ubio za moju građu i da je šteta da što se ozbiljnije ne pozabavim bildingom.

 • Kako stvari stoje, kad nađem ženu (a ona bude htela da se uda za mene) koja će mi spremati isključivo LCHF hranu, mojih 34,5% će doći na prihvatljivih 20.
  A sve dok si sam spremam hranu, to nešto ide gore – dole… 🙂
  Inače odličan tekst, kao i obično.

 • Постоји занимљива књига Телоскоп (Керол Салтус; Арион 1987.) у којој су детаљно описани типови грађе ендо, мезо и екто, с тим што је сваки подељен на три подтипа (ендо типови: балансирани ендо, мезо ендо, екто ендо; мезо типови: балансирани мезо , ендо мезо, екто мезо; екто типови: балансирани екто, ендо екто, мезо екто). Књига се бави описом карактеристика особа за свих девет наведених грађа тела, јер сваки (под)тип носи са собом и одређене особине личности.

 • Jos jedna laz industrije hrane jer telo zavisi od onoga sto jedemo i cime se bavimo. Dosta vise sa relativizacijom ljudskih slabosti. Kada bi se ljudi hranili sirovom biljnom hranom i bavili sportom u prirodi (trcanje, plivanje, skijanje…) sta bi ostalo od kompanija koje proizvode hranu i od fitnes industrije? Koliko ima samo kvazi naucnih i narucenih tekstova i istrazivanja i shodno tome kvazi strucnjaka! Sada je hit oglasiti voce krivim za gomilu stvari.
  Ali ljudi sami biraju svoj put – u Eros ili u Tanatos.

 • Izvinite, ali ako niste bas cisti endomorf, vec vise neka kombinacija sva tri tipa građe (naraavno moguce je i to), mislim da limb lengthening surgery plus jos liposukcija menjaju stvari. Imam prijatelja koji je bio 183cm visok i nosio broj 34 pantalona, jeste predominatno bio endo, ali je imao i mezo i ekto tendencije. Nakon limb lengthening operacije ima 193 cm a isti broj farmerica nosi, uradio je i liposukcije, lice mu više nije okruglo već četvrtasto, tako da sada je dominatno ekto, sa mezo i endo uplivom i daleko srećniji da napomenem. Sve je moguće promeniti, a siguran sam da sa napretkom medicine bice jos unapređenja.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро