Mislite da znate da ispečete pile u rerni?

Moj drugi post na blogu, objavljen oko 10. marta 2012., bio je o najboljem pečenom piletu iz rerne ikada. Morala sam da ga obrišem, jer je uz njega išao video snimak koji je nestao sa Youtube-a i koji posle nigde nisam mogla da nađem.

Ipak, bila sam uporna i iskopala video nakon više od 6 meseci 😀 Ovaj post je kopija onog starog, a snimak sada niko ne može da obriše.

*   *   *

Dugo sam mislila da znam da u rerni napravim ukusno pečeno pile. Ali nisam obožavala pečene piliće. Prva asocijacija mi je uvek bila “suvo i slano“. Nisam ih volela ni onda kada je “moje pečeno pile” ispadalo manje suvo od “tuđeg pečenog pileta” 🙂

peceno pile

A onda sam, tragajući za malim cakama velikih majstora kuhinje, videla kako je to davnih ’60-tih radila Julia Child.

Činjenica je da ima više posla oko pripreme i da treba posedovati alat koji više liči na pribor za mačevanje, nego na alatke za kuvanje, ali se na kraju dobija prelepo i sočno meso, koje se topi u ustima kao puter.

Neverovatno ukusno i vredno svake sekunde truda! 🙂

Kliknite OVDE ako vam je lakše da gledate snimak na Youtube-u 

Bitan deo snimka je i objašnjenje kako da odredite starost već očerupanog pileta. I vrlo je korisno!

Jedini loš deo ove priče je to što je pile koje sam spremala bilo iz samoposluge i osećala se aroma koncentrata nakon pečenja, jer je meso uglavnom zadržalo sokove. Koncentrat se oseća više neko kod pileta pečenog na uobičajeni način. Taj začin ja nikada ne bih stavila 🙁

Vodite računa o poreklu pilenceta kada ovo budete rešili da spremate.

*   DANAŠNJA DOPUNA STAROG TEKSTA   *

Velike igle koje Julia koristi sam viđala u pozamanterijama i na pijačnim tezgama među koncima i dugmićima. Konopac treba da bude nefarbani pamučni, a i to se lako nalazi.

Prvi put kada sam ovo pravila, gledala sam video na telefonu i pritiskala pauzu nakon svakog provlačenja konopca.

Imala sam malu iglu i previše tanak kanap, pa je priprema bila cirkus 🙂 Bez obzira na to ispalo je super, kao i kada sam kasnije nabavila ogromnu iglu i odradila “ušivanje” kako treba.

U slučaju da neko pomisli da je ovo teško, setite se samo da je do pre par decenija “ispeći pile” značilo:

   1. Izaći u dvorište
   2. Uhvatiti pile
   3. Lišiti ga života
   4. Preliti vrelom vodom da se lakše očerupa
   5. Povaditi iznutricu
   6. Pripremiti i ispeći

Zamena koraka od 1 do 5 obićnom iglom i koncem više ne izgleda tako problematično, zar ne? 😀

 

18 Komentara

  • Ja sam poskidala sve njene emisije sa interneta koje sam uspela da nađem pa ih gledam pred spavanje. Ima i dosadnih stvari, ali podeliću sve što je zanimljivo 🙂

   Inače, upravo sam na “Probajovako” saznala ovo:
   “CVJETAČA – će biti mekana i bijela ako je kuhate u mineralnoj vodi kojoj ste dodali malo šečera.”
   Znala sam za mleko, ali ne i za mineralnu vodu i šećer 🙂

   I izdvojila sam recept koji moram da probam:
   http://probajovako.blogspot.com/2012/07/nabujak-od-kelja.html

   Tako da – hvala na javljanju 🙂

   • Jeste da kasnim PET godina, ali, Video, nažalost, nije više dostupan.
    Blog ti je sjajan, sa zadovoljstvom čitam.
    Nedavno sam ga otrkrila, sasvim sličajno.
    Tebi i svima koje voliš želim dobro zdralvje, radost, sreću i svako blagostanje.
    Pozdrav, lJiljana Ružin

  • Bubrege u životu nisam spremala, kao ni creva. I mogu da tvrdim da neću 🙂

   Jedem samo srca i džigerice, mada što ređe, jer se u jetri prerađuju svi toksini, a životinjice su nam danas pune toksina.

   Ono što je bitno za džigerice (ako mogu da se nađu domaće) je da svinjska i teleća imaju najviše B12 vitamina i gvožđa, a i jedno i drugo “rade zajedno” protiv malokrvnosti.

   Sad sam zaboravila koja ima čega više (mislim da teleća gvožđa, a svinjska B12). Proveriću ako treba.

   Kada sam pisala tekst o koenzimu Q10, objavila sam i listu gde ga ima najviše i napisala za šta je važan, to je OVDE.

   A nakon poziva za recepte, napravljen je i kuvar u kome ima dobrih recepata sa srcem i džigericama. Tako da imamo nešto i za prvu pomoć 🙂
   http://www.vitkigurman.com/2012/09/25/recepti-q-var-lepote/

 • Još jedan dokaz da kuvanje baš i nije uvek jednostavno, ako hoćeš da bude besprekorno. No, kako se “jede” i očima onda to i ne bi trebalo da predstavlja smetnju.
  Umrsila mi se pamet od silnog konca, ali razmrsiće se sigurno kad budem probala ovaj način:) Čove3k se uči dok je živ, a pravo da kažem, a i iskreno, meni nikad nije pečeno bilo ovako lepo oblikovano, pa ako je kunst u kanapu, e onda ću i da ga koristim. Hvala Majo:)

  • I meni se umrsila pamet kada sam prvi put gledala 😀

   Iskreno, bila sam šokirana kada je krenula da filozofira o starosti pileta i da veze goblene po njemu, a danas im stalno pipam grudnu kost i hrskavicu i brižno čuvam svoju veliku iglu 🙂 😀

 • Ja bih da ispecem pile po LC, ali ja pojma nemam sta od sastojaka/zacina da ubacim iznutra i spolja, posto cu ja lepo to da tutnem u jednu kesu, jer da usivam kokos/pile, ne mogu, nemam vremena, nemam zivaca (isekla sam nokte do samih zivaca i na nekim noktima i preko toga, i sad me boli dok tipkam). Mislim da je kokos, te da je malko starija, pa tu treba sta tacno da se potegne da se dobije socno meso? I Koji zacini/sastojci iznutra/spolja? Ja video do kraja nisam mogla da gledam, gledah na preskoke i zabatalila, em ne vidim najbolje, em mi nista nije jasno sa zena govori a engleski mi je maternji maltene.. :S Bojim se nozeva.

  • Pile je samo po sebi LC 🙂
   Jedna od jednostavnih fora je da se (ako je meso tvrdo) peče malo duže na nižoj temperaturi pod folijom, a onda otvoreno. Možeš i samo so ako se ne snalaziš sa začinima.

  • Baš ne mogu da kažem da studentkinja prestižne “Le Cordon Bleu” akademije može da spremi pile “poglešno”, tim pre što sam ga probala i neviđeno je dobro 🙂

   Ipak, u stalnoj potrazi za dobrim, originalnim i ukusnim receptima svakako ću pogledati bilo koji interesantan DRUGAČIJI način pripreme.
   Hvala na linku 🙂

 • Ama umalo da odumrem sve skupa s premotavanjem :D. Premetnula je to jadno pile 389 puta. Ali ono pile na kraju… Pa joj, sutra kupujem konac, iglu imam (njome provlačimo konopac za pečenice i slaninice ;)). E, sad sam gladna, uf.

 • Odlicna je! Obozavam Džuliju i neverovatno mi je zabavna. Treba izabrati dobro pile, ali treba i dobra rerna za pile! I ja sam ovde vise za Hestonov metod kao pera, ispostavilo se kao mnogo bolji metod za pečenje i za kožicu i za sočnost! A ako nemam vremena da potopim pile noć pred pečenje, onda je pile pečeno na limenci od piva apsolutno najbolji i nacin za dobijanje slicnog efekta!

Leave a Reply