fbpx

Iznenađujuće tajne stilizovanja hrane – koje bi trebalo da zna Lidlova gastro zvezda

Ako ste odmah kliknuli na link i požurili da saznate više – znači da ste već čuli da LIDL Srbija traži svoju gastro zvezdu 🙂 Čak i da niste čuli, a naslov vas je privukao, onda ovo jeste konkurs za vas.

Konkurs se odvija u 3 faze. U prvoj fazi između 9.5.2019. i 27.5.2019. postavljaćete na svoje društvene mreže fotografiju vašeg specijaliteta, uz neke detalje o sebi i jelu. O tome sam vam detaljno pisala pa dobro pročitajte, ako vas zanima da sarađujete s Lidlom punih godinu dana.

Nakon toga, žiri će odabrati 20 najboljih i oni postaju takmičari. Ono što sve vreme piše u pravilima konkursa, ali ja još uvek nisam prepričala svojim rečima – jeste šta čeka tih najboljih 20 kandidata 😉 Druga i treća faza takmičenja traju od 30.5. do 30.6.2019. – i evo šta će se dešavati!

There can be only one!

LIDL Srbija će nakon 27.5. kada se završava period za prijavljivanje – odabrati 20 kandidata koji ulaze u eliminacione krugove. Svake nedelje sledi po jedna tema i svake nedelje nam ostaje sve manje takmičara. Ne, neću kvariti iznenađenje i reći vam šta će biti konkretan zadatak za one koji će se takmičiti – ali ću vam opisati zadatke, tek da znate na kojim veštinama možete da radite do tada 🙂

 1. Prva eliminaciona nedelja: Naših 20 takmičara dobija prvi zadatak. Ja znam šta je to, ali vas sada držim u neizvesnosti 😉 Zadatak će kao rezultat imati recept i fotografije. Ali ne samo fotografiju jela spremljenog na zadatu temu – već ćemo želeti i vaš selfie, uz odgovore na pitanja koje vam pošaljemo. Cilj je da na osnovu vaših odgovora  procenimo koliko ste komunikativni i koliko volite kulinarstvo, blogovanje, druženje na društvenim mrežama – ili već nešto u tom fazonu.  
 2. Druga eliminaciona nedelja: Naših preostalih 10 takmičara dobija novi zadatak. Da, naravno da već znamo koji, ali opet to nećemo da vam kažemo danas 🙂 I naravno da ćete fotografisati svoje jelo, kao i obično. Ali ovaj put želimo da vidimo na video snimku – i vas! Uz neke dodatne smernice koje ćete dobiti, pričaćete u tom video-snimku o sebi. Želimo da vas bolje upoznamo. 
 3. Treća eliminaciona nedelja: Sada imamo 5 takmičara koji su pred novim zadatkom. Onim koji će vas dovesti do velikog finala! Ovaj put, vaš recept ćete i fotografisati, i snimiti. Naravno, uz sva uputstva i smernice koje ćete dobiti od organizatora.
 4. Četvrta eliminaciona nedelja (veliko finale): Vas troje je sada u finalu i ono se događa uživo! Da, da! Kuvaćete uživo i sada vam više neću reći ni reč – sem da se spremite za puno priče, multitaskovanja, kamera i gužve 🙂 Pobednika bira žiri. A ko je u četvoročlanom žiriju? Tu je važna dama gastro-blogerskog sveta – Dragana Pušica, s bloga “Moje Grne”, zatim Nebojša Anđelković – šef i vlasnik škole kuvanja „Kompot“, precizna programerka Maja Babić s bloga “Provereni recepti“, i očito – moja malenkost.

Jestive i nejestive tajne stilizovanja hrane

Objasnila sam vam u prethodnom tekstu kako da bolje uslikate hranu. Danas ćemo se malo pozabaviti onim što slikamo. Vidite, hrana može da bude slikabilna ili neslikabilna.

 • SLIKABILAN je hleb, kolačići, peciva – generalno sve što ima puno mrvica i krcka. Evo u prošlom tekstu o Lidovoj gastro zvezdi, kada sam vam pisala kratak kurs o fotografiji hrane, slikala sam hleb. Dobro spremljen hleb spada u izuzetno slikabilnu hranu 🙂
 • NESLIKABILNE su uglavnom špagete i druge testenine, supe, gulaši, jela iz rerne (jedne posude), burgeri, pojedina mesa… Ova hrana nekada zahteva određena pomagala da bi došla do izražaja. Najčešće, kada je samo stavite u tanjir – ne izgleda kako treba.

Vodite računa: važno je da je vaš recept dobar i da vam se dopao ukus hrane koju ste pripremili. Ali to što je ukusna, ne znači automatski da je ona pogodna za slikanje. Intervencije koje se tada rade mogu da budu jestive ili nejestive. Ovo znači da ćete nekada pojesti svu hranu koju slikate, ali nekad ćete morati deo da žrtvujete “Food Styling” bogovima 🙂 Ovo su moja 3 najvažnija pomagala u stilizovanju hrane. Idemo od najmanje važnog, do onog u koji se kunem:

1. Čačkalice, špenadle, špric i kartončići

Ako ste mislili da je lako napraviti burger ili sendvič, koji ima visinu i ništa ne kliza levo-desno zbog masnog sosa, u pravu ste. Ali samo ako ste se opremili s dovoljno čačkalica 🙂 Ne kažem da vam je ovo uvek potrebno, ali u većini slučajeva, posebno ako slikanje traje dugo – biće potrebno. Svaki sloj se odvaja malim kartončićima, kako pljeskavica ne bi potonula u salatu, pa burger izgubio visinu. Čačkalice i špenadle su tu da ništa ne beži. Dobra vest je ova: ako znate koliko ste čačkalica upotrebili, moćićete da pojedete meso nakon slikanja 😉

Naravno da salata koja je u lepinjici nije začinjena! Čim je začinite, izgubiće svežinu i volumen. Zato se salata u ovakve sendviče (pa i salate) stavlja sveža – a dresing nanosi špricem ili malom kašičicom na mesta gde treba da se vidi. Isto važi za kečap, majonez i slično.

2. Glicerin i voda

Kada sam stilizovala hranu za jednu od kulinarskih emisija na kojoj sam bila asistent, par puta sam za neku hranu rekla da izgleda “kao da je umrla” 😀 Morbidno, ali tačno – i niko nije kriv za to. Jednostavno, ako je hrana masna (kao npr. ćufte ili pljeskavica), čim se mast ohladi, hrana gubi sjaj i deluje “uvelo”. Dakle, ovo nije caka samo za voće na voćnim kupovima, ili za salate koje gube vodu. Važi za većinu hrane: spremljenu ribu, pečeno meso, sveže namirnice, priloge od povrća, skuvanu testeninu… Skoro sve sem ispečenih peciva.

Svežinu ne možete da vraćate četkicom natopljenom u ulje, jer je to premasno i previše cakli kad se fotka. Ni voda nije rešenje, jer voda prebrzo ispari. Zato odete u neku apoteku i za sitne novce kupite glicerin. Uzmete malu bočicu s raspršivačem, pa izmešate glicerin i vodu, u razmeri “koliko jednog, toliko drugog”. I hrana posle par pritisaka na prskalicu postane opet sveža i deluje primamljivo 😉 Najvažnije, ako prskate meso – glicerin je bezbedan za jelo. Neće vam biti ništa od njega.

Evo nekih jela koje sam smazala nekon što sam morala malo da ih “prelakiram” 😀

3. Pire od krompira u kesici

Ljubimac i čedo moje! 🙂 Ja ne znam šta bih bez njega! Da se razumemo – ne jedem ga. Nikada. Ali za stilizovanje hrane, nemam boljeg prijatelja i veću ljubav 😀 Da ne postoji pire u kesici, verujem da bih preplakala mnoštvo momenata kada sam stilizovala hranu. A pobrojaću vam samo neke i to uz slike (koje su dole):

 • Salata. Uzmeš činiju, pa sipaš pire do vrha. Naravno, umutiš ga na brzinu, bez začina i s vodom. A onda sedneš, pustiš muziku pa polako ređaš na taj pire listiće salate, komadiće avokada, kockice sira – i to samo one najlepše komade.
 • Pasta. Kada biste probali da napunite ceo tanjir za serviranje pastom, bila to velika količina hrane. Vidite ove špagete s papalinama? Naravno da nisu tako ispale iz šerpe kada sam ih presula u činiju 🙂 Slagala sam jednu po jednu “kovrdžu” od špageta na krompir-pire. Isto i ovaj spanać u tikvici: znate koliko spanaća treba da skuvate kako biste napunili tikvicu?
 • Palačinke i tortilje. Ovo u tortilji je bila prelepa salata s avokadom, jajima i pršutom – samo nisam bila gladna kada sam je napravila. Nisam želela ni da mi stoji van frižidera dok slikam. Zato sam tortilju napunila pireom, a salatu stavila samo na ivice tortilje. Kad sam ogladnela, pojela sam i dalje svežu salatu, koja je bila u frižideru… Isto je i s palačinkama. Ako pravite fil od recimo oraha i čokolade, treba da natrpate nerealnu količinu u palačinku, kako bi se videlo na ivicama, a palačinkice ostale debeljuškaste i zaobljene. Stavite u palačinke koje su za slikanje pire, a popunite samo ivice pravim filom. Za to vreme dok vi slikate, ukućani mogu da jedu – jer nije sav fil “zarobljen” u palčinkama koje fotkate.
 • Čorbica, gulaš, smoothie. U ovoj čorbici, dagnje nisu potonule na dno i prkose zakonu gravitacije. Ne treba da vam kažem kako. A to što se sve dimi uopšte ne znači da je čorbica bila vrela. Ima nekoliko metoda da veštačkim putem napravite dim kako bi hrana izgledala vruće 😉
 • Kugla saldoleda. Nisam ovo pravila za blog, ali jesam za emisiju na kojoj sam radila. Zamrznite pire u koji ste zbog autentičnosti boje sipali aromu vanile ili čokoladni toping. Nećete dobiti slom živaca kad se sladoled otopi u sred slikanja. Kad nađete pravi ugao i osvetljenje, možete brzo da zamenite pire pravim sladoledom i začas uradite završnu fotogarfiju. Mada, u većini slučajeva to neće biti potrebno jer je razlika skoro neprimetna. Ne bih vam nikada napisala recept za domaći sladoled s ovom lažnom kuglom. Ali ako zapravo pišem recpet za brauni ili kolač od bundeve, kome je kupovni sladoled samo lepa dekoracija – ne vidim problem u smrznutom pireu 🙂

Pire volim, pošto se baci ili izuzetno mala količina hrane ili uopšte nema bacanja. Za mene, koja živim sama – ovo je značajna stavka, jer ne moram da spremam skandalozno velike količine hrane kako bih napunila činiju. A nešto je stvarno nemoguće slikati bez ove pomagalice.

RECEPT: Sushi cupcakes – ili suši mafini

Da se sada vratimo na vaše pripreme za takmičenje, jer imam još jedan savet: budite autentični. Skuvajte ono što umete, na najbolji mogući način. Neka bude ukusno i neka izgleda lepo. U kulinarstvu je dosta toga već urađeno, ali i dalje ima dovoljno prostora da jelo pripremite malo drugačije, baš na vaš način.

Pokušaću da vas inspirišem… Ja sam jako sklona tome da sve izmenim. Meni recept ili fotografija na koje naletim služi samo kao inicijalna ideja, a kasnije kuvam uz muziku i onoliko izmena koliko mi u datom momentu padne na pamet 🙂 Ja sam kuvarica u fazonu: “bilo bi mi dosadno da uvek radim to isto, na isti način“.

Zato od mene umesto normalnog sušija – možete očekivati “sushi tortice” ili “sushi cupcakes”.  Svaki član žirija želi da vidi da imate potrebnu veštinu da jelo skuvate i servirate. Ali ova članica želi još jednu stvar: moram da vidim da u tome stvarno uživate i divno se zabavljate. Kuvanje je tu da se voli i da vas veseli 😀

Zato sam ovaj suši na moj način napravila za sve one kojima je bilo teško da smotaju suši-rolnicu, koji ne mogu da nađu egozotičnije sastojke i koji ne mogu da zamisle da jedu živu ribu. Ovakvo posluženje bez problema možete da spremite od sastojaka dostupnih u LIDLu. Evo nekoliko napomena:

 1. Nori algu sam koristila, ali možete na dno kalupa za mafine, prvo da stavite i malo blanširane blitve ili spanaća zbog boje. Kad prevrnete “suši tortice” zeleni deo će biti gore i to će lepo izgledati. Ako ne, možete da stavite prepečeni susam umesto alge, radi arome.
 2. Wasabi je vrsta japanskog rena. Možete da ga izbacite, a možete da ga zamenite običnim renom.  
 3. Kad uzimate soja sos, imajte u vidu da se za serviranje sušija koristi onaj blaži
 4. Pirinčano sirće se originalno koristi u sušiju, ali mogo restorana stavlja pristupačnije jabukovo sirće – što ćemo i mi danas da uradimo

Sastojci – tečni začin za pirinač:

 • 100 ml jabukovog sirćeta
 • 45 g šećera
 • 20 g soli

Skuvajte sve ove sastojke u šerpici, tako da tečnost počne da “struji”, ali da ne proključa. Kad se šećer i so rastope, jednostavno ostavite da se ohladi. Začin koristite ovako: na 500 g nekuvanog pirinča, rezervišite 100 ml ove tečnosti. Ili, za kalup za mafine sa 6 većih otvora kakav sam sada koristila – biće vam potrebno 300 g pirinča i samim tim 60 ml ovog tečnog začina.

Sastojci za pirinač:

 • 300 g pirinča okruglog zrna
 • 60 ml tečnog začina za pirinač 

Prvi korak je da pirinač dobro isperete. Suši majstori ga peru u 8 hladnih voda. Sipajte vodu u šerpicu, zatim malo “izmasirajte” pirinač, prospite vodu – pa sve ponovo, dok voda ne postane bistra. Budite nežni i pazite da ne izlomite pirinač. Kod poslednjeg prosipanja vode, gledajte da je u šerpici ne ostane puno. Sada stavite šerpu na ringlu i uzmite odgovarajući poklopac. Napomenuću da mi je suši pirinač ispadao bolje na običnoj ringli nego na staklenoj ploči, pa bih vam savetovala da imate šerpu srednje veličine i koristite običan šporet (ja imam ravnu ploču, pa za ovo palim rešo s običnom ringlom).

U šerpu s ispranim pirinčem sipajte 300 ml hladne vode i poklopite. Uključite ringlu na najjače. Kad provri smanjite temperaturu na srednju i kuvajte tačno 7 minuta. Zatim smanjite na najmanju vrednost i kuvajte tačno 10 minuta. Na kraju, šporet isključite i šerpicu ostavite na njemu još 5 minuta. Tek sada smete da skinete poklopac. Prespite pirinač na veću drvenu površinu. Ako na dnu ima malo zalepljenog pirinča, njega ne presipajte, već ga prelijte vodom i ostavite ga da se natopi, kako bi ste posle lako oprali šerpu.

Sada, prelijte tečni začin za pirinač, uzmite ravnu drvenu špatulu i pokretima koji liče na “sečenje” izmešajte pirinač i začin. Gledajte da pirinač ne gnječite i ne lomite. Kada je začinjen, prekrijte ga mokrom krpom da odstoji 15 minuta. Pirinač možete koristiti u naredna 2 sata.

Sastojci za suši-mafine:

 • pakovanje krem sira
 • 1-2 avokada
 • wasabi po ukusu (ili ren i čili kao zamena)
 • so i biber
 • pakovanje dimljenog lososa
 • nekoliko rotkvica
 • svež krastavac
 • susam (propržen na suvom tiganju)
 • nori alga (ako imate)
 • soja sos za serviranje 

Priprema:

Napravite avokado kremu, tako što ćete u secka ubaciti zreo avokado, krem sir, so i biber, kao i vasabi. Napravite glatku pastu – mada ovo može i viljuškom. Pasta treba da ima ljutinu, ali više na vasabi (ili ren) nego na čili. U kalup za mafine, idealno onaj sa 6 većih otvora, stavite providnu foliju na dno. Na dno stavite komad nori alge ako je koristite. Zatim kašiku suši-pirinča. Pa kašičicu avokado paste. Zatim još jednu kašiku suši pirinča. Nakon toga stavite komad dimljenog lososa i malo krastavca. I završite mafin pirinčem.

Ako koristite algu možete sada staviti još jedan komadić – a ne morate. Kao ukras mogu da posluže i avokado-pasta, rotkivce, krastavac, pravi kavijar ili biljni, još dilmljenog lososa, seckani avokado, ukiseljeni đumbir… Ako niste koristili algu ne zaboravite da obavezno stavite puno susama prepečenog na suvom tiganju. Prekrijte kalup providnom folijom i ostavite ga u frižideru.

Kad stignu gosti, izvadite ga da malo povrati sobnu temperaturu, jer se suši ne služi hladan. Za ovu veličinu “mafina”, idealno je da jako oštrim nožem isečete svaki na 1/4 pa ih jedete kao zalogaj, rukama ili štapićima.

Za više informacija o konkursu za Lidlovu gastro zvezdu – pročitajte PRAVILNIK na sajtu www.lidl.rs

 

Leave a Reply