Šta je “Slow cooking” i kako nam štedi vreme? (VIDEO)

Slow Cooking (sporo kuvanje) dugo traje, pa na prvu loptu može da zazvuči malo udareno izjava da “štedi vreme”. Ipak, kada malo bolje upoznate koncept – postane jasno da je to 100% tačno.

Ipak, da krenemo od početka… Slow cooking nije nikakva novotarija i fenserica. Najbolji opis porekla ove metode kuvanja i najzanimljivije objašnjenje dobila sam od kompozitora Marka Kona (koji je odličan kuvar). Naime, u stara dobra vremena kada je većina ljudi u Jevrejskoj zajednici poštovala subotnji odmor na nastroži mogući način – oni su subotom naravno, jeli. Ali nisu smeli da kuvaju. I onda su se dosetili da uzmu u petak veliki pleh, napune ga mesom i povrćem, pa na laganoj temperaturi krčkaju do subote. Zatim bi ustajali iz kreveta, sipali, jeli, vraćali se u krevet.

Onda su ostali provalili da je ovo jako dobra fora jer je hrana preukusna, a kad se skuva i omekša – zapravo nije baš toliko ni bitno kada će grejanje biti isključeno. Mekoća mesa uopšte ne zavise od vaše veštine već od vremena koje ono provede na niskoj temperaturi.

A Elektrodistribucija d.o.o.?

Ako ćete uzimati kolenice, ramena, rebra i sve ostale tvrde i koščate delove životinja – radićete to jer znate da je meso ukusnije kada se dugo kuva sa svim kostima i žilicama. I naravno, zato što ovi delovi manje koštaju.

Ali nema uštede ni uživanja u ukusu ako vam od računa za struju nakon svega toga pozli. Nije strašno ako ovo radite u rerni povremeno – ali šta kažete za više puta nedeljno?

Kao ono… krenete na posao, ubacite u pleh meso i povrće, nalijete vodom/vinom, odete na posao i sve ostavite na niskoj temperaturi dok se ne vratite – a ručak za celu porodicu samo čeka da bude poslužen? E pa neće moći iz dva razloga:

 1. Plakaćete kad stigne račun za električnu energiju
 2. Plakaćete i ako voda/vino ispare u rerni dok dođete s posla i morate da ribate zagoreli pleh

Rešenje je aparat za sporo kuvanje, odnosno Slow Cooker. A najpoznatiji brend među njima je svakako Crock Pot.

Kako Crock Pot menja život?

Napakujete sve u njega i stavite u frižider. Izvadite ga kad ustanete iz kreveta da se malo “privikne” na sobnu temperaturu. Uključite i odete na posao.

Čak i ne treba da dodate vodu, ili ako želite da imate i supicu/sos – stavite je vrlo malo. Ne može da zagori jer to nije rerna, ne ponaša se na taj način.

Crock Pot ne traži ni mešanje i on baš voli da ga ostavite na miru. Poklopite, uključite i – gubite se da radite nešto drugo 🙂 Sada imate sve vreme ovog sveta za sebe…

Pogledajte prethodni video gde sam objasnila njegove karakteristike i kako da rešite problem ako imate aparat bez tajmera – a ovde je jedna ideja za jelo koje se krčka 6 sati 🙂

Nagradna igra je u toku!

Ako vam se uređaj dopao, možete ga nabaviti u svim većim prodavnicama tehničke robe (WinWin i sl.) a kako svi volimo poklone – pokušajte da ga osvojite!

Detalje nagradne igre su objavljani na FB stranici Crock Pot Srbija i klikom na sliku možete pogledati uslove 🙂

crock-pot-igra

U saradnji sa Crock Pot Srbija, Pravilnik tačka 4.

4 Komentara

 • Draga Majo, koji je tacan naziv ovog tvog aparata, kao i gde je moguće nabaviti ga, jer mi se upravo ovakav keramicki dopada (ne oni sa staklenim poklopcem)?Hvala mnogo, sjajna si, kao i obicno!

 • Hvala i na ovom i na prethodnom tekstu.
  Ja sporo kuvam u Zepter serpi na ringli, ali bih rekla da ova spravica em trosi manje struje od ringle em je jeftinija od doticne serpe. Samo sto joj je potrebno obezbediti mesto na radnoj povrsini.
  Nego, koliko je teska ta posuda? Da li se lako pere? Moze li u masinu za sudove?

  • Ja donji deo koji ide u struju (grejač) držim van kuhinje, a šerpu među sudovima u kuhiji. Tako mi ne zauzima radnu površinu – a pri ruci je 🙂

   Apsolutno ništa se ne lepi za nju pa nisam pala u iskušenje da je gurnem u mašinu za sudove – ali da, može da ide u nju, u frižider, na ringlu, u rernu (to sam već uradila).

   Nije lagana, kao i svaki veći lonac – ali nije ni preteška, normalno za tu vrstu materijala i zapremine 🙂

Leave a Reply