Sutlijaš s vanila-pudingom i namazom od jagoda

Naši kulinarski gresi su stvarno raznovrsni i svako od nas dobro zna šta “nosi na duši” 😀

Skoro svi poneko zagorelo jelo – kako u rerni, tako i na ringli. Uz ta jela, uglavnom bi i poneki pleh ili šerpa pali za slobodu 🙂 Zgrešili bismo povremeno i preteranom upotrebom začina, ili njihovim potpunim izostavljanjem.

Uz ove opštenarodne grehe, bilo je i onih nešto više personalizovanih – koje bismo činili prema namirnicama i jelima. Optuživali bi ih da su čudni, neukusni, bljutavi, pa čak i “nejestivi” – da bi ih jeli s apetitom već nakon nekoliko godina.

Jedan od mojih takvih grehova je nešto manje zastupljen, ali ni njega – kao ni sve ostale – ne mogu tek tako da izbrišem s liste. Naime, davnih dana, proglasila sam sutlijaš za “bebi papu”. Tvrdila sam da uz puno vanile i nešto malo suvog grožđa, može da dobije na zanimljivosti. Ali da u njemu stvarno nema ničeg interesantnog.

I tako je to bilo dok nisam bila zamoljena od strane bratanaca da im skuvam sutlijaš… Tek da ne bih počela da zevam od dosade dok mešam pirinač u mleku, pazeći da se ne uhvati za dno šerpe – na drugu ringlu stavila sam još jednu šerpicu i skuvala puding. Što da ne probam da ih kombinujem? Deca vole pirinač. Deca vole mleko. A vole i puding. OK… Zatim sam se setila da imam i namaz od jagoda u frižideru. Deca vole i jagode 😀

Kad sam sve uklopila i sastavila, priznajem da sam bila jako prijatno iznenađena činjenicom da je “bebi papa” dobila neku potpuno novu dimenizju i postala neodoljivo ukusna. Pirinču su sve vreme nedostajale jagode – a ne suvo grožđe!

Sastojci za sutlijaš:

 • 150 g pirinča za sutlijaš #dmBio
 • 85 g šećera od šećerne trske #dmBio
 • 850 g Alpskog mleka #dmBio
 • zrna burbon vanile (opciono)

Sastojci za krem od vanile:

  • 2 pudinga #dmBio
  • 450 ml Alpskog mleka #dmBio
  • 2-3 kašike šećer od šećerne trske (opciono)

Ostali sastojci:

 • oko 120 g namaza od jagoda  #dmBio
 • indijski orah #dmBio

Priprema:

Stavite u šerpu sve sastojke za sutlijaš: prinač, mleko, šećer i vanilu (ako koristite). Kuvajte uz mešanje dok pirinač poptuno ne omekša. Počnite s višom temperaturom i smanjujte, dok pirinač omekšava, a mleko se redukuje. Kada je sutlijaš skoro gotov, napravite i puding. Treba da bude gušći nego što piše na uputstvu s kesice, dakle – 2 kesice pudinga na 450 ml Alpskog mleka.

dmBio namaz od jagoda (75% jagoda) umutite u činijici, pa prebacite u dresir kesu na kojoj je nastavak s oštrim vrhom.

Puding možete servirati u većoj posudi, ili u čašama kao na slikama – zavisi od toga kako ste raspoloženi i da li volite mala ili velika serviranja 🙂

 1. Pola skuvanog pirinča ide na dno jedne providne posude za serviranje – ili se razdeli više čaša, za jednoperskonska serviranja.
 2. Preko njega se stave tačkice džema uz samu ivicu čaše ili providne veće posude za serviranje. Radim ovako da ne bih preterala s količinom, nema potrebe.
 3. Zatim sipate/rasporedite sav puding (krem). I ponovo napravite ove “tačkice” od džema.
 4. Ostatak sutlijaša rasporedite malo po malo i veoma pažljivo, kako bi sve ostalo na svom mestu. Ne pritiskajte da sutlijaš ne bi potonuo u puding.
 5. Sve premažite namazom od jagoda i pospite seckanim indijskim orasima.

Ostavite da se prohladi i servirajte. Dobro je i sutradan, kada je potpuno ohlađeno.

Namaz od 75% jagoda koji sam koristila nije previše sladak, kakav bi bio klasičan džem – pa mi se takav namaz mnogo više dopada u ovom desertu. Takođe, ukus jagoda je baš intenzivan. Ako ipak više volite slađe, možete da uzmete i dmBio džem od jagoda.

U saradnji s dm drogerie markt

3 Komentara

 • Prelepo, obožavam voce i vanila kombinaciju… U mom rodnom kraju postoji sličan recept. Samo što se mešaju puding i sutlijaš, nije u slojevima, zovu ga turski sutlijaš 🙂

 • Savrseno! Od kad sam na keto-u nedostaje mi pirinac u svim oblicima 🙁 mada ga je orah vrlo lepo zamenio u svim punjenjima sa mesom (sarma, paprike, itd).

  Prateci sa uzivanjem Vas izuzetno gurmanski i mastefchef blog, verujem da imate info pa rekoh da Vas pitam – znate li gde da nabavim ekstrakt vanile? Ne bljutavkaste arome tipa Dr.O i sl, nego bas ekstrakt (tecni ili prah oblik, svejedno).

  Hvala puno na divnim receptima 🙂

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро