Sam svoj nutricionista

Biljni preparati za mršavljenje: u kojoj meri i za koje pare?

Veliki broj ljudi danas smatra da su pilule za regulisanje težine poželjan dodatak dijeti i one su za kratko vreme postale tražen proizvod. Same pilule u sebi imaju sastojke koji potiskuju osećaj gladi, pa se uneta količina hrane smanjuje. Ipak, pilule imaju i prateće nus-pojave od kojih neke umeju da budu i veoma pogubne.

Kineska poslovica kaže: “Bolje je 3 dana bez hrane nego 1 dan bez čaja”, a svi znamo da su biljke od početka civilizacije korišćene u razne svrhe – od onih koje su lečile opekotine, čistile jetru i krv, do onih koje su obarale temperaturu ili umirvale nervni sistem i uspavljivale. Pred letnju sezonu, kako je i očekivano, postanu najatraktivnije biljke koje regulišu glad. Ponekad i jeste poželjnije pobeći od savremenih trendova i vratiti se na početak, tamo gde postoji prirodnija i možda zdravija opcija: biljkama i prirodi.

Ali u kojoj meri i za koje pare?

biljke preparati za mrsavljenje

Appetite suppressant sa poljane

Mnoge biljke stimulišu apetit ali ima i onih koje deliju kao prirodni lek protiv pojačanog apetita. Upotreba biljaka je svakako bezbednija od upotrebe preparata za mršavljenje i lekova, pa mogu da budu odličan prirodni pomoćni alat.

Naravno da ne može sve da bude onako kako kaže reklama.  Neće vam pomoći nikave kapsule zelenog čaja ili kafe u specijalnoj boji ako već niste napravili svoj plan ishrane i vežbanja. Biljni dodaci služe da se poboljšaju rezultati a ne za jednostrano rešenje problema.

Ovo su neke od biljaka kojim se često diče raznorazni prirodni i “prirodni” preparati za mršavljenje i regulisanje težine:

 1. Hoodia Gordonii –  bušmani afričkih pustinja su ovu biljku koristili da smanje glad dok su dugo u lovu. Sadrži komponente koje varaju mozak i stvaraju iluziju sitosti tako što signaliziraju visoku koncentraciju šećera u krvi, čak i kada šećera nema. Bušmani je koriste hiljadama godina pa se smatra da nema neželjena dejstva, u slučaju da se ne korste drugi lekovi i da osoba koja je konzumira nema dijabetes (izostankom osećaja gladi dolazi do opasnosti od hipoglikemije). Ova biljka može da se nađe u kapsulama ili kao osušena mlevena biljka koja se dodaje u vodu.
 2. Yerba Mate – je trenutni hit među poznatima zbog svoje mogućnosti da smanji apetit. Mate je najpopularniji u Argentini gdje su ga gauchosi uzgajali od početka 19. veka, da bi danas u Nemačkoj bio registrovan kao lek. Čaj se pije 60 minuta pre jela. Mate osvežava organizam i ublažava stres, reguliše poremećaje sitema za varenje i kontroliše apetit.
 3. Zeleni čaj – zeleni čaj stimuliše termogenezu, odnosno čini da telo efikasnije sagoreva kalorije. Veoma je ugodan i ukusan prirodni regulator gladi, tim pre što je i prirodni antioskidans. Kofein koji je u zelenom čaju takođe ubrzava metobolizam. Zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, pa se ne preporučuje upotreba kod anemije i nesanice.
 4. Kopriva – listovi i koren koprive su skoro neizostavni sastojak za čišćenje krvi i podsticanje boljeg rada jetre. Ona pomaže da se pojača cirkulacija i smanje masnoće u krvi pa se popravlja i regulacija žuči i varenje masnoća.
 5. Guarana – biljka iz brazilskih prašuma bogata kofeinom, koji je u biljci ukomponovan tako da ne ubrzava puls – za razliku od čaja, kafe i zaslađenih napitaka koji je sadrže. Urođenici su je koristili u iste svrhe – da smanje apetit – ali ne zbog dobrog izgleda već u periodima kada nije bilo dovoljno hrane. Ne pokušavajte da ovaj efekat postignete energetskim pićima sa ekstraktom guarane, jer ćete postići suprotan efekat i dodati kilograme zbog šećera i veštačkih dodataka u njima.

Ipak, najčešće se u kapsulama prodaju kombinacije ovih i njima sličnih biljaka. Recimo – guarana i Yerba Mate, ili Hoodia i zeleni čaj. A u reklami se se ovo što ste pročitali za pojedinačne biljke lepo “napakuje” u pričicu da baš ta kombinatorika čini čuda neviđena.

Koliko god neke biljke i čajevi bili učinkoviti, znamo da najbolje pravo ubrzanje metabolizma može da se postigne samo kroz jačanje mišića tokom vežbanja, jer izgrađena mišićna masa troši mnogo više kalorija od masnih naslaga na telu. Zato se i vraćamo na početak priče gde su biljke nazvane pomoćnim alatom. Sa njima ne počinje režim mršavljenja niti će one biti ključni faktor. Ali da – one mogu da budu neka vrsta podrške.

Cena, efekat i kvalitet?

Ako za 150 kapsula zelenog čaja date 750 dinara umesto 100-200 za kutiju filter kesica zelenog čaja – verovatno da je sve OK.

Ali ako date npr. 4500 dinara (oko 42$) za 60 kapsula Hoodie Gordoni, gde svaka kapsula ima 300mg ekstrakta ove biljke, možete da se pitate gde vam je bila pamet?

figure shaper

Evo zašto se to zove “zbogom pameti”:

 • 300mg ekstrakta je ekvivalent za 6g biljke. Kako ovde ima 60 tableta – znači da je kutija od 42$ ekvivalent za 360g biljke.
 • Možete da pronađete na iHerb-u 60 tableta ekstrakta Hoodie iste jačine za 13$
 • Ili da nabavite 65g filter čaja za 4$ – što je 360g biljke za 22$
 • One tablete sa slike koje su 42$ imaju Hoodiju i zeleni čaj, pa poređenjem cena dolazimo do toga da vam dodavaje zelenog čaja naplate 29, odnosno 20$
 • A vi 60 tableta zelenog čaja imate za 300 dinara, odnosno 2.8$

Dakle, još jedan tako tipičan primer bacanja para na reklamu i još jedan dokaz da treba čitati sastav svih proizvoda, ne samo prehrambenih 🙂

miranda ker

Naravoučenije

Ko biljke voli – nek izvoli! Ko misli da mogu da mu pomognu – OK.

Ali zapamtite da vam ne treba egzotično zapakovani „preparati za mršavljenje“ koje prodaju po sumanutim cenama jer sadrži neku ili više ovih biljaka – i nešto je kao “brendiran”. Potražite pojedinačne biljke, originalnog porekla, jednostavno pakovane i bez drugih dodataka. Ili tablete koje su sebi imaju samo ekstrakt ako vas baš toliko mrzi da kuvate čaj.

Mada svako ume sebi da skuva čaj. To je bolje nego da vas neko super-čudo-na-priodnoj-bazi košta ko Sv.Petra kajgana – a posle ne daje rezultat (jer niste vežbali i zaboravili ste šta znači hraniti se zdravo).

Ako se odlučite da koristite neku biljku – raspitajte se pre kupovine bolje o biljci koja vas je zainteresovala, razmislite da li stvarno ima potrebe za njom i ne preterujte sa količinama. I svakako, konsultujte neko stručno lice – posebno ako je biljka “novi hit u svetu koji od juče obožavaju holivudske zvezde”. Nije sve stari dobri zeleni čaj ili sušena kopriva sa livade pored tetkine vikendice – pa treba biti i oprezan.

5 Komentara

 • Sjajan tekst! Koristila sam biljnu mesavinu Josif Pancic za mrsavljenje, ali naravno da je uz zdravu ishranu i redovno vezbanje i te kako pomoglo, upravo tako kao pomocni alat, a pri tom je cena i vise nego pristojna.

 • 3 lista lovora i 5 klincica u litar kljucale vode. Piti “caj” u toku dana naredne 3 sedmice. Cuda cini za limfni sistem i probavu. Prestati ako dodje do pada krvnog pritiska i neosnovane dugotrajnije zimogrozljivosti.

 • zaista dobar članak. draga Maja, gušt vas je čitati, ovo bi trebao biti primjer kako svi trebaju pisati – odmjereno, duhovito, dobro objašnjavati temu o kojoj (vi, autor) znate vrlo dobro. sjajno.

 • Maja Petrović može li prijedlog tema? Prvenstveno me interesuje detoksikacija organizma (načini, namirnice…npr. čitao sam da je korijander jedan od najjačih prirodnih kelata)? Zašto detoks? Pa zato što sam bio “potonuo” do dna …i fizički i psihički…i onda imao sreće da se počnem mijenjati. Zadnje dvije godine sam “skinuo” 58 kg i radim što umijem (i mogu) na detoksikaciji, ali volio bi pročitati i vaš osvrt na tu temu. Sljedeće (meni zanimljive) teme su: načini skidanja/umanjivanje pesticida na voću i povrću; prirodna sredstva za higijenu (puno nekih tekstova sam našao o štetnosti fluora u zubnoj pasti?); “vitamin B17” (E. Grifin “Svijet bez raka”) i o drugim namirnicama koje navodno liječe rak; istine i laži o začinima (da li zaista kurkuma liječi demenciju?) … Naravno, ostavljam vama prosudbu da li vrijedi o ovome pisati. 🙂 Posebno su mi se dopali vaši tekstovi “¨Presna hrana vs. roštiljano mesište” i “Istorija gojaznosti” . Lijep pozdrav iz Tuzle.

Leave a Reply

×

Like us on Facebook!