Šta su proteini & kako izgleda varenje i metabolizam proteina

Zvanične nutricionističke smernice preporučuju oko 0.8 g proteina po kilogramu telesne mase (premalo?), dok fitnes stručnjaci tvrde da se bez 2-2.2 g ne može (previše?) a neki da su Whey proteini neophodni.  Sada još i ja planiram da sipam malo soli na ranu pitanjem kako izgleda varenje i metabolizam proteina 🙂

Ako ste rekreativac, pa čak i onaj prilično ozbiljni rekreativac već ste čuli: “Whey je najbrži protein koji organizmu nakon napornog treniga omogućava da izgradi mišiće i neophodan je onima koji se bave sportom, posebno onima koji idu u teretanu”. Ipak, cene ovih proizvoda, za prosečan džep nisu ni malo ugodne, pa je pitanje da li treba ili ne treba uzimati proteinske saplemente, prilično važno pitanje.

Da li ste džabe prolili litre znoja u teretani, ako ne date poslednje pare za 2 kila Whey proteinskog praha?

arnold-schwarzenegger

* Slike oskudno odevenih muškaraca su ovde da nekako nateram devojke da pročitaju tekst. Proteini su bitni ne samo za vežbače i mišiće, već i za obnavljanje kože, čime konačno postaju zanimljivi široj ženskoj populaciji 🙂

Ono što treba da dobijete iz ovog teksta je da SAMI RAZMISLITE o tome šta je komocija, a šta stvarna potreba. Šta se mora i šta se baš i ne mora. Verujem da će svi nakon čitanja imati različito mišljenje, što pozdravljam. Razumeli smo se do sada da mi je bitnije da se RAZMIŠLJA o ovakvim stvarima, nego da se po svaku cenu slažemo oko krupnica i sitnica 🙂

U većini priča, protein iz surutke (whey proteina) je moranje jer su to “najbrži” proteini, a ta “brzina” je izuzetno značajna i mnogo veća od “brzine” svih ostalih proteina. Da vidimo koliko istine ima u tome i kako stvari stvarno stoje uz malo konsultacija sa delovima sistema za varenje: želucem i tankim crevom.

Varenje proteina: Želudac

Sve što pojedemo prvo mora da se obradi u želucu. Da ne bi ulazili u detalje oko želudačne kiseline i oko toga koji enzim utiče na koji nutrijent (ugljene hidrate, masti i proteine), prosto ću istaći samo to da ako je želudac bio prazan, hrana se u njemu zadrži oko 1 sat za tečne obroke, oko 2 za laganije obroke, pa čak i do 6 za one stvarno teške i obilne. Neki prosečan/normalan obrok je u želucu oko 4 sata. Ovo svakako varira kod žena i muškaraca, kod jednog i drugog organizma i nije nešto što se meri štopericom radi pravljenja zakonitosti.

ryan reynolds

I naravno, zbog jake želudačne kiseline, ništa ne može odmah da se ubaci u narednu fazu prerade (početak tankog creva, dvanaestopalačno crevo) već se hrana rastvorena u želudačnoj kiselini ubacuje malo po malo u njega, da bi se prejaka želudačna kiselina neutralisala. Ono što se dogodi proteinima u želucu, a možete da ih zamislite kao ogromne “lance” sa nekada i par stotina “karika”, jeste da se rastave na kraće lance. U želucu i dvanaestopalačnom crevu još ne postaju “karike“.

Priča da Whey protein, smoothie ili supa samo prolete kroz želudac jer su tečni – prilično je nemoguća. Kiselina je kiselina. A oni koji kažu da je jedan šejk na prazan stomak tu ceo 1.5 sat verovatno preteruju. Istina je tamo negde i nije ista za sve 🙂 Takođe, ni šnicla ili sir nam ne odlete u čvrstom stanju u creva da bi tamo “trulili”, već su prethodno već “kašasti i rastavljeni” u želucu.

Metabolizam proteina: Tanko crevo

Kada “kratki lanci” stignu do tankog creva, na njih deluju enzimi koji iz rastavljaju na “karike”. Karike su zapravo aminokiseline, osnovna gradivna jedinica proteina. I u toj formi ih organizam koristi, nakon što ih apsorbuje upravo iz tankog creva.

Karike/aminokiseline su ono što nama zapravo treba iz tog šejka, belanca ili šnicle.

marcus schenkenberg

Hrana se u tankom crevu zadržava nekoliko sati, opet u zavisnosti od kompleksnosti obroka. I nikada se ne obradi sve odjednom nego se obrađuje malo po malo, dok “kaša” od nekadašnje hrane putuje kroz tanko crevo. I tu stižemo do suštine problema. Kako je želudac nakon treniga prazan, jer niko nije ni otišao da vežba na (pre)pun stomak, a vreme prolaska kroz želudac i tanko crevo i pored toga mora da bude ispoštovano, vode se diskusije oko tog vremena.

 • Prema jednima potpuna apsorpcija jednog Whey proteinskog šejka, koji obično ima oko 22-24 grama Whey proteina, se dešava za 20 do 40 minuta. Meni je ovo naučna fantastika, ako ništa drugo zbog one želudačne kiseline, a vi kako hoćete.
 • Prema drugima za 2 sata se na aminokiseline rastavi i aspsorbuje 18g iz Whey proteina, a 3 sata 18g kazeina, pod uslovom da je sir bez laktoze i masti (poput našeg Ella sira). U druge “brzo svarljive” proteine kojima je takođe za 18g potrebno 3 sata spadaju teletina i belanca. Svako dodavanje masti bi svakako produžilo vreme varenja.

joe-manganiello-alcide-herveaux

Treći to prikazuju po satu, jer se ne apsorbuje sve odjednom. Ovo su grami proteina koje apsorbuje u sat vremena sitniji odrasli muškarac:

 • Sirova jaja cela, 1.3
 • Kuvano jaje, 2.8
 • Proteini graška, 3.4
 • Proteini iz mleka, 3.5
 • Izolat sojinih proteina, 3.9
 • Aminokiseline, 4.3
 • Izolat kazeina, 6.1
 • Izolat surutke, 8-10

Protein u prahu može biti koncentrat, izolat i hidrolizatKoncentrat je samo odstranjen deo laktoze i masti iz surutke, ali proizvod ima još neku količinu masti i laktoze (mlečni šećer). Izolat je kvaliteniji i skuplji, odstranjena je sva masnoća i sva laktoza (mlečni šećer) pa je i apsorpcija brža. Hidrolizat je najskuplji i u njemu su usput odrađeni i poslovi kidanja lanaca na manje lance. Ovo se još brže vari.

Po ovome, ne vidim neku drastičnu razliku između krem sira sa 0% masti i 0% laktoze i koncentrata. Posebno za nekoga ko je na nivou “ozbiljniji rekreativac” ili “razmrdavam se konačno”, a ne na nivou “profi sportista u pripremama za takmičenje”. Hidrolizat je verovatno ovde jedina ozbiljno brzopičeća stvar.

Mislite o tome koliko su komplekni svi vaši obroci i koliko su različiti izvori proteina, jer nije bitno koliko se proteina POJEDE, nego koliko se ISKORISTI.

Aminokiseline iz proteina: rastavile se, pa se i sastavile

To što smo iz tankog creva izbacili aminokiseline (karike) znači samo da smo dobili 20-ak različitih cigli da zidamo različite kuće.

Zamislite da su sve aminokiseline iz onih svarenih proteina cigle, koje su stigle na stovarište. Imamo 20 tipova cigli i sve su drugačije boje i veličine. Zato od njih možemo da sazidamo nebrojeno mnogo različitih kuća. I malih i velikih.

Ili – da su aminokiseline slova nečije abecede, sa tih dvadesetak slova bi napisali nebrojeno mnogo pesama. Od kratkih haiku, do predugih poema 🙂

Kuće su proteini koji našem telu trebaju, a te kuće još uvek nisu izgrađene od sada dostupnih cigli. Zato naš organizam ima građevince koji rade ovaj posao. Jedan tip našeg RNK je arhitekta koji ima plan kakvu kuću treba zida, drugi tip RNK donosi cigle na gradilište, a ribozomi su radnici koji zidaju kuću.

Ne koristimo protein koji smo smazali, već te karike da napravimo svoje proteine.

hugh-jackman

Veliki je problem kad arhitekti nedostaje neka cigla. Ako ne unesemo makar jednu od esencijalnih aminokiselina, organizmu treba vreme da je “pozajmi” od sebe samog. A ako ne unesemo neku od neesencijalnih, treba mu vreme da je napravi od druge neesencijalne.  Ovo vreme, ipak nije bitno za priču o Whey proteinu jer on sadrži sve esencijalne aminokisleine. Bitno je za nešto drugo:

Ovo “izvlačenje cigli iz postojećih kuća” je isto ono što sebi rade:

 • Nevežbači koji gladuju i drže izgladnjujuće i loše dijete
 • Oni koji su na voćnoj dijeti, jer voće uglavnom nema proteine (sa povrćem je druga priča)
 • I oni koji ne jedu ništa nakon treniga misleći da će tako brže da smršaju.

Vreme oporavka mišića

Proizvodnja proteina u cilju oporavka mišića je najintenzivnija od 4 do 24 sata nakon treniga. A ta 4 sata su očigledno dovoljna za sve one “brze”: i za surutku, i za kazein, i za belanca, i za teletinu. Odatle ispravna priča o pažljivoj ishrani nakon treniga.

Ceo proces intenzivnog opravka se smiri nakon prosečno 48 sati (mada ima različitih informacija: i 24 sata, i 48 sati pa čak i do 72 sata). Odatle i ispravna priča o obaveznom odmoru nakon treninga i o tome da ne valja da se forsiramo svaki dan ako je cilj izgradnja mišićne mase. Bitno je i šta smo jeli pre treniga, i šta smo jeli posle, i šta ćemo da jedemo narednih par dana.

Ili kratko: bitno je šta jedemo.

Uvek.

Mnogo bitnije od tog jednog šejka.

daniel-craig

Sa ili bez?

Jako je praktično i zgodno, ali to nije isto kao mora i obavezno treba. Definitivno zavisi od Vremena za pripremu obroka, što većini znači i Cene obroka po 1 g proteina koji će se uneti u želudac, što samo nekima ne znači.

Jasno je da se nikakav oporavak neće desiti brzinom svetlosti ni u prvih par sati. To je dnevni ili višednevni proces nakon svakog intenzivnog treniga. Kao što jedan lasta ne čini proleće, ni jedan Whey obrok dnevno nikoga nije spasio od dugoročnije prehrambene discipline.

Pisala sam već o proteinima koji imaju aspartam i sadrže GMO soju (navedeno na ambalaži, kao emulgator), pa treba voditi računa o izboru. Lakše je milion puta smućkati šejk, popiti, a onda razmišljati o još jednom konkretnijem i sporijem obroku za noć i dalji oporavak.

Druge stvari za koje je Whey puder dobar su: secanje na put, pravljenje muslija za doručak, pravljenje raznoraznih Low Carb i Low Fat (dakle visokoproteinskih) poslastica sa Stevijom. A takve poslastice su takođe dobre nakon treniga, ako slučajno dosadi standardni šejk.

Na kraju, jasno je da je upotreba Whey proteina stvar ličnog izbora, vremena, finansija i ciljeva. Whey stvarno olakšava život i rezultate vežbaču, ali se bez njega, po želji – može.

Napomena 1

Biljni izvori proteina ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa je neophodno kombinovanje, o čemu vegetarijanci, posebno vegani, moraju da vode računa. Recimo, redovnim kombinovanjem integralnih žitarica i mahunarki, više puta na dan, mogu da se dobiju sve esencijalne aminokisline. Nije nemoguće zadovoljiti sve potrebe za proteinima (tačnije – za aminikiselinama) kao vegetarijanac ili vegan, ali teže i zahtevnije jeste.

Napomena 2

Ako volite da žderete previše proteina (posebno ako to volite da radite u jednom obroku) treba da znate da se višak ne iskoristi. Organizam ne skladišti proteine i aminokiseline već “prerađuje i izbacuje” iz organizma (kome nije extremno dosadno neka čita i o deaminaciji). Dosta autora se danas slaže da kod osoba koje imaju zdrave bubrege ovo preterivanje neće napraviti problem – ali:

     • ipak sve to rasporedite malo bolje u skladu sa vremenom potrebnim za varenje
     • priuštite sebi konstantan priliv “svežih cigli na gradilište” kroz redovne i izbalansirane obroke koji uvek imaju i razumnu količinu proteina
     • pijte više vode. 

35 Komentara

 • Dva puta sam kupovala Whey i oba puta bacila oko pola kantice, možda čak i više. Povuče me ta brza, laka priprema, 20gr proteina u dozi – al ne vredi. Meni je whey preprepresladak, bude mi muka posle njega.

  Moje mišljenje je da se apsolutno može bez takvih suplemenata. Jeste s njima lakše, brže…ali i znatno skuplje. Pa ko voli nek izvoli.

  • Ni meni se uglavnom ne dopadaju. Elite koji sam davno koristila mi je bio prihvatljivog ukusa, ali je baš on morao da bude sa lecitinom od GM soje. Nism više raspoložena da probam nove.

   Slažem se u potpunosti 😉

   • Elite je bio moj prvi, a posle sam uzela čoko-lešnik koji Ivana i Markoni hvale….jednako bljak, nažalost 🙁

    Evo šta ja radim kada mi fali proteina u ishrani – u neki šejk koji mućkam dodam 1-2 sirova belanca. I to mi je super opcija, ukus ostane isti, čak doda malo gustine šejku, što ja lično volim. Koliko je to zapravo opasno? Hvala Bogu, nisam do sada zapatila salmonelu, ali nije da se ne bojim…. Inače, uzimamo uvek jaja u supermarketu – znači od velikih proizvođača.
    Šta misliš?

    • Još jedna srećnica koja može da jede sirova jaja – eto to mislim 🙂
     Opet mi stajete na žulj sa tim 😀

     (ne znam da li si naletela na te diskusije, pokušali su da mi daju recepte da savladam svoju gadljivost na živa ili nedovoljno pečena jaja, ali bezuspešno… a jako mi je krivo što to ne mogu da jedem) 🙁

     • Super,znači smem tako 🙂

      Nisam videla tu diskusiju…počela bih ja da te nagovaram ali verujem da nema vajde kad oni nisu uspeli. Još kad kažem da ih ja pijem u šejku sa sirovim spanaćem, neki bi pali u nesvest od gađenja 😛 ali sa jednom tableticom stevie meni je to super ukusna užina 😀

      PS pročitala sam u međuvremenu i onaj tekst za proteinski šejk od elle posle vežbanja, počela sam i njega da pravim i mogu samo da kažemNJAM – i hvala za ideju 😀

     • Ne smes jesti ziva jaja! Mozes da dobijes salmonelu a i sadrze stetne proteine koji sprecavaju apsorbciju ostalih hranljivih proteina! Tako da ti to doje kao da nisi popila nista.

  • Sipas malo vise vode i bude manje sladak… A postoje i whey proteini bez ukusa, tako da postoje opcije.

  • Kasnim sa reakciom na ovu temu i to debelo tako da ne verujem da cu Ivoni biti od koristi ali nadam se da nekom drugom hocu. Ja sam isto bezao od Wey-a bas zbog ukusa dok me jedan iskusni vežbač nije posavetovao da bežim od čokoladnih ukusa jer ih ipak mešam sa vodom a čokolada i voda i nisu baš neki srećan spoj i apsolutno je bio u pravu ( znači šumsko voće, jagoda ili u naj gorem slučaju vanila i to sve sa dekstrozom ali bez ukusa 😉 ) a da dodam još i za kazein obavezno nabaviti blender jer se teško muti do granice u kojoj je pitak, mešati sa vodom nikako sa mlekom ( ako pijete pred spavanje lakše ćete variti ) dodajte bananu ili dve i šaku šumskog voća ili višanja ( bilo čega u principu sa jakim ukusom, banana je samo kremasta ali i blantava tako da joj treba nešto što će da dominira ) i ako želite posebno da se zasladite šaku badema ili lešnika.

 • Kao i slike djevojaka ov su pozerske slike za reklamu filmova i nakon dugomjesecnih trening i vaganja hrane. Uz obavezni cjelodnevni PhotoShop

  Ako se vec “moraju” piti proteinski napici zasto ne ici korak dalje i uzimati samo BCAA,L.Glutamin,L.Arginine uz ZMA pred spavanje, Jeftinije i prakticnije
  Bez suvisnih sastojaka i off course bez soje.

 • Maja, evo recepta koji bi kod tebe možda i prošao, nema sirovih jaja! Tjednima sam isprobavala, pretraživala po internetu, tražila neke proteine, no, ništa mi se nije svidjelo, čak ni bjelanjci u prahu, jer nisam pronašla kakav je to postupak kojim se dobiva taj prah. Sve su to prerađevine sumnjivog porijekla, pa sam odustala od kupovine. Odvojim bjelanjke od jaja (domaćiih), uzmem, recimo, 3-4 bjelanjka, skuham ih (treba par minuta), malo ih ohladim, narežem 1/3 banane, dodam žličicu meda i malo cimeta, klinčića i sličnih mljevenih začina, dodam i hladne vode. Sve to u blenderu pretvorim u glatki, gusti napitak. Bez grama masti. Mišići mi se vidljivo izgrađuju i po tome sam zaključila da radim dobro. Cijena napitka…stvarno povoljna. Što kažeš? Pozdrav, Sanja B.

   • Naravno, bez majoneze ništa! Osim što redovito miksam majonezu, žutanjke ubacim i u jutarnji smoothie. Izbjegavam mliječno, pogotovo meke sireve, ustanovila sam da me debljaju, također i orašasti plodovi. Preostaju mi jaja kao dobar izvor masnoća (žutanjak) i proteina (bjelanjak).

  • Izvini nisam razumela. Kako kuvas samo belanca? Da li je to kao posiranje jaja sto je Maja objavilia ili..?

 • Pozdrav cure

  Uzitak mi je citati komentare djevojaka koje redovito treniraju . Naprosoto to mi je nesto prelijepo vidjeti curu u teretani .

  U nas u Mostaru toga gotovo pa i nema .

  Imam 18 godina treniram zadnjih par godina .
  Whey + creatin + dekstroza mi je vise presao u naviku, pa trazim recepte da pravim pretein shake-ove kod kuce .

  Jedini recept koji znam je 2 bjelanjka , + 300 ml mlijeka, 2 banane i kasiku meda .I odlicno je .

  Dali znate jos koji recept ?

  Pozdrav svima

 • Svasta se ovde reklo i sa nekim stvarima se slažem, sa nekim ne

  1) Ima raznih proizvođača, neki imaju ukusnije, neki manje ukusne. Po meni, Syntrax, Gaspari i Labrada su daleko ukusniji od ostalih. Elite je sa najgorim ukusom

  2) Gary Taubes je rekao na osnovu dostupnih istraživanja da jedan obrok treba da ima 30ak grama proteina. Preko toga je bacanje para i hrane, jer sintetisanje proteina u telu raste značajno nakon unosa 30ak grama proteina, a preko te granice nema značajnog rasta.

  3) Rekreativci i oni koje žele da smršaju, ako hoće da koriste proteine, treba da koriste mix proteina (uglavnom je to kombinacija whey, kazein, belance) ili samo kazein, jer je jeftinije i zbog (4). Naravno, svi, i profesionalni sportisti i običan čovek, treba da obrate pažnju na sve obroke tokom dana, ne samo na taj jedan nakon treninga. Taj jedan obrok neće da znači ništa, ako su ostali obroci loši. Tada je to bacanje para. Ali s obzirom na današnji način života, retko može da se ispune svi obroci svaki dan cele godine 🙂

  4) Što se tiče samog whey-a, rekreativcima nije potreban i može da ima suprotan efekat jer naglo diže insulin i posle sat vremena ćete biti gladni kao i da niste jeli. A razlika između 10 (izolat surutke) i 6 (izolat kazeina) grama na sat je velika iz više razloga. Prvo, retko koj proizvod sadrži kazein izolat, da ne pominjemo da Ella nije izolat naravno, a skoro svaki suplement sadrži whey izolat. Dalje, svaki protein je različit i ima različit sastav aminokiselina. Whey sadrži dosta BCAA, a BCAA (pre svega leucin) izazivaju jak odgovor insulina, a to je ono što zahtevniji vežbači i žele nakon treninga – da napune glikogen u mišićima i spreče dalji katabolizam, a za sve to je potreban visok nivo insulina. Za ovo je čak dovoljna merica BCAA pre treninga, i merica nakon treninga kako bi se sprečilo trošenje mišića (vidite Martin Berkhan – LeanGain 16/8 i Sara Solomon koji citiraju mnoga istraživanja) i praktično nije potreban whey, ali svako bira šta mu odgovara. Ja sam više za BCAA pre + mix proteina posle vežbanja, s obzirom da primenjujem IF i vežbam ujutru

 • ja sam pokusala da procitam tekst na poslu (sram me bilo) ali toliko je slika ovih golisavih muskaraca da ne bi bilo ok da kolege prodju iza mene i vide sta ja gledam! 😀

 • Svaka cast, odlican tekst. Svi zagovaraju obavezno uzimanje whey-a nakon teretane ali nisam naisao na jos ni jedan ovako dobro objasnjen tekst i razlozima za i protiv. Zanima me samo vaše misljenje o ,,obaveznom,, uzimanju dextroze ili njenih zamena u koriscenju whey-a u pwm-u. Upravo zbog one price o ,,projurivanju,, whey-a kroz organizam u odsustvu dextroze i boljem otvaranju celija za prijem proteina itd.. da ne duzim,znate o cemu pricam. Komentari koji se uglavnom mogu naci na raznim bb forumima vode ljudi koji imaju interes od prodaje suplemenata i svi oni zagovaraju manje-vise istu pricu i samo preslikavaju, niko da tako plasticno objasni zasto je sta potrebno kao sto je to u vasem slucaju. Unapred hvala

  • Insulin je i anabolički hormon pa u tom smislu dekstroza (tj. glukoza dobijena iz kukuruza) najbrže “reaguje” sa tzv. “brzim” proteinima. Običan šećer je pola:pola (glukoza i fruktoza) pa je zato baš dekstroza u igri a ne beli šećer.

   Što se mene tiče bitniji mi je individualni cilj. Ako je cilj rekreacija i postizanje nekih razumnih rezultata (bez nabacivanja ne znam kakve spektakularne mišićne mase) mislim da je pravilna i redovna ishrana više nego dovoljna – zato sam ja uzimala bobičasto voće i Ella sir odmah nakon treniga, jer sam smatrala da mi ništa više od toga ne treba (ne računam još jednu normalnu večeru nakon ovoga) 🙂

   Ovo nekom drugom neće odgovarati ili će želeti više. Ovde se nikada nisam bavila profi bodi bildingom ili ljudima koji baš žele da se “napucaju” jer su za njih ovakvi forumi mesta sa odgovarajućim savetima (a ima dobrih saveta svakako).

 • Majo, mogla si da das neki primer obnavljanja koze uz pomoc proteina, ne samo bitnosti za misice i vezbace 😀

 • Ja aktivno treniram vec godinu dana, i rezultati su do sada dosta dobri, samo zbog AC dijete sada vec ne smijem dekstrozu koristiti, a i whey se razmisljam zamijeniti. S obzirom da neko vrijeme smijem samo domaci kefir, planiram praviti pw sjek od kefira i bjelanaca, uz kokos i mozda malo sumskog voca (ali samo mozda), sa orasastim plodovima (prethodno natopljenih)… Nisam bas samo rekreativac, fitness mi je postao strast, i zelim bas zategnuti tijelo, i sacuvati misice koje sam dobila, ali i smanjiti procenat masnoce jer ima jos tu posla… Tekst je sjajan, kao i svaki, a i juce sam bas procitala Anitinu knjigu pa se moje znanje nadogradjuje, i jednostavno, mislim da nema potrebe za whey nije vise neophodan, jer lchf ima sasvim normalan izvor proteina koji su potrebni za nekog ko se bavi fitnesom (2g po 1kg – koliko ja unosim), UH idu iz povrca i orasastih pa nije potrebno jesti zitarice i ostalo, a masnoce mogu da nadoknade ostalo…
  Jedino sto ovaj mjesec planiram uzeti od suplemenata je L.karnitin + CLA + zeleni caj…

 • Wooow… ovi macani deluju motivisuce zaaaaa… pa vezbanje naravno… hihihihhiii 😀
  Htela bih da vas pitam sta mislite o biljnim proteinima poput SunWarrior? Ja bih bas da po prvi put uzmem neki, da mi malo pripomogne da brze skinem kilice, pa dosta razmisljam, a po sadrzaju ovaj mi skroz deluje ok, mada su jaaako skupi 🙁
  evo linka, kod nas ih jos nisam nasla, ali ih ima u HR i SLO

  Hvala i pozdrav svima 🙂

 • Odlican ti je tekst! Istaknuto najvaznije, zanimljivo, precizno, samim tim i veoma korisno.

  Pozdrav

 • Majo dušo 😀 uzmeš pa umutiš belanca u penu 🙂 pa onda umutiš i žumanca 🙂 pa onda u to dodaš borovnice recimo 😀 eto tako možeš da jedeš živa jajca 😀 Ali ne znam što se toliko gadiš… meni su živa žumanca nešto najlepše! 🙂 Ja pojedem 8 živih žumanaca dnevno 😀 a od belanaca pravim ,,pohovanu belanac pljeskavic,, :’D to ti je moj izum nemoj tražiti po internetu recept! 😀

 • Novi kolač ovde. Super je blog! 😀
  Ali ovaj tekst… Paaa recimo to ovako: Metodološki kvalitetne studije ukazuju da postoje velike razlike među pojedincima u metabolizmu proteina, a i menjaju se u okviru jedne osobe pod raznim uticajima. Iz tog razloga se merenja sinteze proteina puten balansa nitrogena uvek vrse na n=1 i univerzalne preporuke ili u velikim intervalima (0,8-2,2) to je prilično neozbiljno da ne kazem nesto drugo. Preporuke se daju na osnovu merenja i to individualno.

  Koliko god ja tražio po raznim bazama ne mogu da nađem ni 1 metodološki KVALITETNU studiju o benefitima wheya koja potrvđuje da ima neke koristi od njega. Jednostavno ih nema! A nije ih tesko uraditi, ni skupo. Randomizirana placebo studija sa kontrolnom grupom na monozigotnim blizancima. Na osnovu literature koju sam ja pregledao whey a i većina ostalih suplemenata su prevara ili u nekim slučajevima placebo. Mogao bih o tim studijama naširoko…

  Ne hranimo mitove(i fitnes industriju). Naše preporuke treba da budu zasnovane na kritički preispitanim činjenicama. 🙂
  Pozdrav svima. 🙂

  • E moj naucnice, slabo pretrazujes te tvoje “baze”. Postoje na desetine hiljada naucnih radova samo na Science Direct-u o Whey-u.

   Ako vec iznosis tvrdnje, referenciraj te tvoje “Metodološki kvalitetne studije”.

   >>Mogao bih o tim studijama naširoko…
   Nemoj, slabo ti ide i “nausko”

   Ako imate nesto da kazete, super. Stavite referencu.
   Ovako su vam price za kafanu.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро