Pileća krilca iz rerne: 3 najčešće greške (video)

Od kada spremam krilca u Air Fryeru, sigurna sam da je to metoda koje se nikada više neću odreći.

Ipak, jako dobra krilca mogu da se spreme i u rerni.

Postoji puno različitih načina da se spreme krilca i svi već imamo neki svoj recept. Za mene, idealna krilca su ona čije meso koje bukvalno pada s koske i imaju savršeno tanku, krckavu kožu.

Upravo zato, ovde je više stvar u metodi pečenja. Za mene, najčešća greške pri pečenju krilaca su:

  1. KOŽA NIJE KRCKAVA: korišćenje vlažnih začina za mariniranje mesa: med, soja sos, sos na bazi paradajza i slično – jeste jako ukusno. Ali samo ako će se krilca marinirati dugo (čak i do 24h). Ovo je tvrdo i koščato parče pileta i potrebno je puno vremena da začini dođu do unutrašnjosti. Neophodno je takođe ocediti krilca ubrusom nakon mariniranja (spuste se tako da koža bude gore i tako ocede). Nekada je dobra ideja i da se osuše: ostave se na tacni, nepoklopljana u frižideru. Čak i tada, ne mora da znači da će biti uspeha da se napravi krckava koža, ali će krilca svakako biti jako ukusna.
  2. IZGORELA KOŽA: do ovoga dovodi upotreba prevelike temperature za pečenje, istovremeno kada se koriste začini koji lako gore: biber, mlevena paprika, med… Med može da se koristi, ali je neophodno da se izmeša s ostalim začinima koji teže gore – tipa senf. Pa se tek onda, izmešano, nanosi na piletinu. Ovi začini u kombinaciji s temperaturama oko oko 200 stepeni, ne daju baš dobre rezultate.
  3. MESO NE PADA S KOSKE: takođe je greška u temperaturi. Pečena piletina se najbolje slaže s temperauturom od 170 stepeni. Jeste potrebno više vremena za pripremu, ali meso ostaje perfektno meko, pada s koske, a masnoća ispod kože se polako topi, ostavljajući kožu krckavom i tankom.

Kada se desi da mi posluže krilca bez krckave kože (greška 1) to mogu da smažem, ali mi bude žao kože – jer mnogo volim da jedem dobro istanjenu pileću kožu. Što se greške 2 i greške 3 tiče, verovatno ta krilca neću ni probati. Ne mogu da podnesem kada se ovako fino meso spali, a još manje žalim da se borim s mesom koje moram da čupa s koske.

Zašto je piletina stvorena za temperaturu od 170 stepeni?

Ako pečete baz kože, možete da se igrate temperaturama. Ali ako pečete s kožom, onda se treba setiti lekcija o sasastavu životinjskih masnoća. Moguće je da pamtite tekst “Kako je moja baba bila zdrava, a nije imala maslinovo ulje?” – gde sam pisala o tome da su naši preci mononezasićene masne kiseline (dominantne u maslinovom ulju) dobijali iz svinjske masti i pileće masti.

Svinjska mast je oko 44% mononezasićena, a pileća mast oko 36-48%. Isto onako kako ne bismo spaljivali maslinovo ulje u tiganju, ne bi trebalo tako da se ophodimo ni prema ovim prirodnim i zdravim masnoćama.

Dalje, pileća mast je istovremeno i oko 23% nezasićena i oko 32% zasićena. Pretežno dakle, piletina sadrži nezasićene masti (oko 65%). A odavno smo rekli da s njima treba biti fin i ne spaljivati ih. Zato pileća kožica i previsoke temperature ne idu zajedno (uz neke male izuzetke kao što je kratko grilovanje šnicli od belog mesa, a o tome ćemo drugi put).

Pileća krilca iz rerne s perfektno krckavom kožom

Sastojci:

Priprema:

Pileća krila bez vrhova oštrim nožem presecite na 2 dela. Ovo će obezbediti ravnomernije pečenje oko zglobova, koji su najčešće „problematična zona“. Posolite dobro krilca s obe strane. Po želji, upotebite i ostale pomenute suve začine. Krilca su najbolja kada odstoje u začinima više sati u frižideru – čak i do 24h, ali nije obavezno.

Na pleh s rešetkom stavite papir za pečenje, a zatim i 2 sloja aluminijumske folije. Ovo radimo da ne bismo prali pleh, jer će veći deo masti iscuriti dole. Ako nemate pleh s rešetkom, možete koristiti i sveže opranu rešetku od rerne – i bilo koji obloženi pleh podmetnite ispod rešetke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Poređajte začinjena krilca na rešetku tako da kože bude gore. Pleh pozicionirajte u donju trećini rerne i pecite dok krilca ne dobiju zlatnu boju. A to je nešto malo više od 1 sata. Nije neophodno pojačavati temepraturu pečenja pred kraj, ja to nikada ne radim.

Što se okretanja krilaca tokom pečenja tiče, imate 2 opcije:

  1. BEZ OKRETANJA: uopšte ne morate da okrećete krilca kad se ovako peku, ali preporuka je da pre pečenja četkicom premažete jako tanak sloj ulja na kožu, da ne bi izgledala suvo (pošto mast curi samo na dole)
  2. S OKRETANJEM: počnite pečenje s kožom gore, okrenite jednom da koža bude dole, a zatim pečenje završite s kožom gore.

S ovom bazičnom metodom pečenja, dobiju se perfektna krilca, koje možete servirati uz salatu, povrće, pomfrit – već po želji.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро