Air Fryer, friteza na vruć vazduh. Da li rerna odlazi u istoriju?

U sklopu promocije malih kuhinjskih aparata & kuhinjske opreme, koje možete kupiti s 20% popusta na Bazzar.rs uz promo kod VITKIGURMAN20 – nastavila sam da testiram nove i zanimljive uređaje.

Početkom septembra, odlučila sam se za AirFryer – fritezu na vruć vazduh. I evo kakva su moja iskustva…

Ali prvo:

Šta je Air Fryer?

Koliko god postojala navika da se ovo zove “friteza na vruć vazduh”, ne radi se o procesu prženja. Radi se o sistemu brzih grejača, gde nema prethodnog zagrevanja + kakvo je neophodno za rernu. A zatim, uz te grejače rade i izuzetno jaki ventilatori i vreo vazduh cirkuliše oko hrane.

Ovako jak protok vrćeg vazduha “zapečati” hranu spolja – pa ona, baš kao i u procesu prženja, postaje krckava spolja i ostaje sočna unutra.

Dakle, ne radi se ni o kakvom prženju, već modernizovanom pečenju. Što je naravno zdravo.

Kako sam odabrala Air Fryer?

Prvi put sam probala Air Fryer pre dosta godina, rekla bih oko 5. Bio je to jedan od prvih pristupačnijih modela s premalom i loše oblikovanom korpom, slabom cirkulacijom vazduha i malo je reći da nisam bila impresionirana.

Tačnije je da sam bila toliko razočarana onom minijaturnom i nepraktičnom korpicom oblika polumeseca, da sam izjavila da AF nikada neću imati 😀 Drugi komentar je bio: ovo je dobro samo za smrznuti pomfrit.

Vreme je prolazilo, uređaji su se menjali i tako se desilo da, krstareći po velikoj ponudi kuhinjskih aparata na Bazzaru, naletim na Xoaomi Air Fryer.

Šta mi je bilo zanimljivo kod njega? Zašto sam baš njega odabrala za sebe?

 1. Ima posudu koja nije bazičnih 2.4 L, a nije ni porodični model od 5 L pa naviše. Xiaomi ima 3.5 L, što je dovoljno za dve osobe ako se sprema kompletan ručak – ili za meso za više osoba. Ili za mene koja živim sama, ali mi uvek dolazi neko društvance na klopu.
 2. Ovi aparati obično rade na temperaturama od 80-200 stepeni. Xiaomi je imao raspon temperatura od 40-200 stepeni. Znači mogao je da posluži i kao sušara za voće, povrće, meso… Nisam još uvek probala tu opciju, ali sam je poželela 🙂 Probaću nekad, verovatno prvo meso.
 3. I ima aplikaciju. Nije da je aplikacija neophodna, ali ako mi je nešto zabavno – to je to. I svoj SousVide aparat koristim s aplikacijom 🙂

Ovaj aparat je bio moj lični izbor, prema mojim potrebama. Ipak, već kukam oko toga da ne mogu da ubacim u njega celo pile – sem ako ne nađem neko minijaturno pile. Iskreno, volela bih da probam i nešto veće, sada kada znam koliko je moćan aparat.

 • Ako ste porodica, ipak razmislite o većim modelima. Na Bazzaru, među fritezama, imate ih puno.
 • Veličina jeste bitna – jer ako nabavite fritezu na vruć vazduh, nećete se više družiti sa svojom rernom toliko.

Videćete u nastavku i zašto…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Moji utisci i iskustvo s fritezom na vruć vazduh

Od kada imam Air Fryer, a eto tome već mesec dana – upalila sam rernu samo kada sam snimala recepte za kolače. I to samo zato što sam koristila veće plehove od onih koji staju u Air Fryer.

A ako niste znali, u njega možete da ubacite bilo koju posudu: vatrostalno staklo, silikonske kalupe za mafine, metalne pekače… Samo da su odgovarajućih dimenzija.

Za privatne potrebe, prestala sam da palim rernu. I verovatno je da je nikada više i neću koristiti, sem kad baš, baš moram. Zašto?

 1. Nema prskanja. Kad sam pravila pileću džigericu u rerni ili na tiganju, bilo je potrebno da ribam pleh ili dobro obrišem šporet zbog prskanja. U AF, bukvalno nisam imala nikakav posao. Ništa se ne lepi. Ništa ne prska.
  • (500 g džigerice, 180 stepeni, 20 minuta)
 2. Lako održavanje. Kad sam pravila svinjski vrat, sav višak masti je iscurio dole. Sačekala sam da se ohladi, obrisala salvetom – a ono ostalo oprala začas s malo deterdenta za sudove i mekom stranom sunđera. Bez ribanja, jer……
  • (svinjski vrat, 2 velike šnicle – prvo 15 minuta na 170 stepeni, pa još 7 na 180 stepeni)
 3. Ništa ne zagoreva. Jaka cirkulacija vazduha i kraće vreme pripreme dovode do toga da ne moramo da ribamo baš ništa, kao što je to slučaj kod rerne & pleha.
  • (10 većih ćevapa, 180 stepeni, 12 minuta — dok se dole peče krompir istovremeno)
 4. Kraće vreme pripreme. Šta kažete za bukvalno perfektna pileća krilca za samo 30 minuta?
  • (12 pilećih krilaca, 180 stepeni, 30 minuta)

Ovo su još neka jela za koja NISAM snimila video recept:

 1. Filet lososa. Ubaci se u AF i malo posoli. Dovoljno je samo 9 minuta na 180 stepeni. Kuća ne miriše posle toga. A losos ne nakupi one proteine, pa ne izgleda ružno – kao što je to slučaj kad se peče ili prži.
 2. Ramstek od 600 g. Prvo sam uradila SousVide 5 sati na 56 stepeni. A zatim “zapečatila” meso u Air Fryeru – samo 4 minuta na 200 stpeni.
 3. Mini pita s mesom – a na isti način se pravi mini gibanica. Evo recepta u slici i za to:

Video recepti za jela u fritezi na vruć vazduh

Sem jela pomenutih u prethodnom delu teksta, za neka sam snimila video recepte i to su ovd jela:

 1. Čips od jabuke i krompira – gde u komentarima imate i kako da popravite čips od krompira. Jabika mi je ispala super, ali sam ovde malo omanula 🙂
 2. Brzopotezni ajvar – o, koji je ovo hit bio! Paprika gotova za 20 minuta, plavi patlidžan za samo 25!
 3. “Pizza povrće” – bilo koje povrće gotovo začas, a zatim se samo na njega ređaju dodaci. Zdrava i Low Carb večera za nekoliko minuta.
 4. Projice od spelte – da, da! Možete da pečete i testo 😉 Projice su bile mnogo vazdušastije nego u rerni, a da ne pominjem da su ispečene za 20 minuta 🙂
 5. Supica od pečenog paradajza – nisam je spremala ranije, jer me je stvarno mrzelo da pečem paradajz 30 minuta u rerni. Kako u AF bude gotov za 12 minuta, sada je pravim svaki čas.

Bacite pogled na jela, pa razmislite koliko vam je važno da hranu možete da spremite zdravo i izuzetno brzo?

A meni ostaje da maštam o većem aparatu u koji ću ubaciti celo pile 🙂

 

popust od 20% uz promo kod VITKIGURMAN20 važi za 2 kategorije proizvoda: 1. MALI KUĆNI APARATI  &  2. KUHINJA

6 Komentara

Leave a Reply