“No frost” frižider i zamrzivač: čuvari namirnica, vremena i živaca

Ako u stanu nikada niste imali frižider koji ledi kao nenormalan – ne znate šta je uzaludno gubljenje vremena, uz prateće kidanje živaca i probleme sa nabavkom i čuvanjem namirnica. Novi led se pojavljivao za samo nekoliko dana, a doživela sam i to da bacam namirnice, posebno one ostavljene u vratima.

Kad je frižider ozbiljno prolupao, morala sam da nabavljam male količine hrane, jer sam pri odmrzavanju bila prinuđena da namirnice vadim napolje – a ne podnosim kad sir, pavlaka, zeleniši i meso stoje napolju dok radim to prokleto odmrzavanje. Posebno je opasno ostaviti ribu i piletinu napolju…

Kako je on brzinom svetlosti kreirao severni pol u svojoj unutrašnjosti, tako sam i ja učila da odmrzavam što je brže moguće. Znate, kad živite sami i žensko ste koje više ne vozi (bila sam očajan vozač) nije lako da “samo skoknete” po novi frižider. Za početak odlučite da “malo češće” odmrzavate i tražite način da to bude stvarno brzo.

Ubrzavala sam otapanje lednika svim poznatim i priznatim metodama, od kojih su mi tri posebno prirasle . . . za ganglije:

  1. Frizerska metoda: otapanje leda fenom
  2. Spa & wellness metoda: ubacivanje šerpica s vrelom vodom u ledom okovan friz
  3. Šeron Stoun metoda: udri šiljkom za led po santama oko friza

sharon_stone_basic_instinct

U mom ženskom mozgu nije postojao centar u kome je pohranjeno znanje o uzrocima brzopoteznog stvaranja leda. Spasilo me je ćaskanje sa pripadnikom druge populacije – one kojoj centar za “dihtovanje vrata” postoji u lobanji. Znači s muškarcem, koji je ukapirao da to ubrzano leđenje potiče od poremećene gume na vratima frižidera, te je istu zamenio. Sada odmrzavam samo ponekad, odnosno jako retko u odnosu na onu torturu od ranije. Ali mi se odmrzavanje smučilo do kraja života.

Moj praistorijski (i sada popravljen) “Gorenje” frižider jednostavno odbija da umre i spasi me svog prisustva. I dalje trpim oldtimera i sa čežnjom odmeravam njegove potomke – “Gorenje” omladince koji izgledaju više kao modni detalj u kuhinji, nego kao frižideri. Ne samo da su novi i lepi – nego nije potreban trud oko njih. No frost tehnologija potpuno sprečava stvaranje leda, što znači da nema vađenja namirnica iz frižidera zbog održavanja i ne rizikuje se njihovo kvarenje. Nepostojanje leda oseti se i kada stignu računi za struju.

Naravoučenije: Dobro je povremeno izigravati Šeron Stoun, ali isključivo u situacijama nevezanim za održavanje frižidera 🙂

Kako nas dobar zamrzivač spašava od loše ishrane?

Verujem da odabir zamrzivača ne interesuje one koji u svom frižideru imaju paštete, čips, keks i sok. To ne može da se pokvari ni na plaži u Egiptu, kada je u hladovini 56 stepeni. Ali sve te industrijske stvari, koje se samo pretvaraju da su hrana, mogu jako da pokvare čoveka – što u struku, a što zdravstveno.

Prava hrana nema dugačak rok trajanja kao industrijska, ali čoveku omogući duži rok trajanja. Jako je važno kako “pravu hranu” skladištimo. Čuvanje na niskim temperaturama i zamrzavanje su od davnina bile tradicionalne metode da se hrani produži trajanje – od nekoliko dana, pa čak i do nekoliko meseci.

Uslov je samo jedan: nema igranja igrice “toplo hladno, toplo hladno”, koja u nekim ljubavnim vezicama i kombinacijama može da prođe – ali kod hrane apsloutno ne dolazi u obzir:

U današnje užurbano vreme – jednostavno moramo da zamrzavamo! Zato što je zamrzavanje je Bog-Otac dobre organizacije! Jedan od najčitanijih i napopularnijih tekstova na blogu je “MOJ FAST FOOD: zdrava domaća brza hrana“.

I dan danas verujem u svaku reč napisanu u njemu: zamrzavanje spašava modernog čoveka od loše ishraneDa li onda možete da zamislite traume koje imam kada moram da odmrzavam i otapam svoj zamrzivač?

Titanic-Iceberg-Featured

Još uvek imam onaj mali zamrzivač, sa dve police, odvojen od frižidera. Na svu sreću, zamrzivač se lepo ponaša. Moram da ga odmrzavam povremeno, ali pre toga ide pražnjenje zaliha iz njega. Recimo da čupam kosu s glave ako mi je u zamrzivaču ostalo nešto poput morskih plodova ili pilećih šnicli – a vreme je za fen i šerpu vrele vode.

O odlasku u nabavku za pravljenje zaliha od početka – da ne pričam. Ako se sećate, ja sam ona žena koja je prestala da vozi, jer je očajan vozač… Znači – nosi, spremaj, pakuj, zamrzavaj, skladišti, uživaj neko vreme uz te smrznute zalihe hrane – pa ponovo prazni skroz do dna zbog sledećeg odmrzavanja. Zamorno. Iritantno.

Da! Volela bih da ne moram tako. Volela bih da jednom otvorim vrata, ne vidim led i znam da ne moram da praznim sve od vrha do dna, rizikujem kvarenja, brišem patos i pločice od razlivene vode… Mrzim dane pred “čišćenje zamrzivača” jer su to dani kad sam bez mog fast food-a 🙁

Lomi mi se led. Ali samo ako ću praviti osvežavajuća pića poput aromatizovane vode ili eventualno nekog Mojito koktela 🙂

sharon ice

Birajte pažljivo!

I tako… Još uvek nemam Gorenje frižider koji sprečava nastanak leda i oslobađa trauma. Ali mogu da ispričam kroz šta sam prošla jer imam oltimer-a koga mrzim iz dna duše. Mogu sa sigurnošću da kažem zašto ću, kad dođe vreme, prvo gledati frižidere koji se sami odmrzavaju.

Ne samo zbog te ne-moraš-da-me-odmrzavaš  funkcije, već i zbog svih onih drugih izuzetnih karkteristika u koje spadaju različiti nivoi temperature unutar aparata, za smeštaj različitih namirnica – ili pažljivo regulisanje hlađenja, čak i pri čestom otvaranju vrata.

Razmislite 100 puta kad kupujete novi uređaj ne samo o ceni, već i o njegovom održavanju i vremenu koje će vam oduzeti kasnije. Posebno ako ste mlad par koji će tu čuvati namirnice za bebu – mleko i osetljive voćke i povrćke za baby kašice.

Poklon uz kupovinu “No frost. No Problems” frižidera

Ako ste ovih dana krenuli u opremanje stana i stigli do kuhinje – pa se dvoumili oko toga koji frižider da kupite – videli ste ovde o čemu još vredi razmisliti pre konačne odluke.

Dodatni vetar u leđa pri donošenju odluke bi trebalo da vam da napomena da do 26. juna uz “No frost. No problems” frižidere u Gorenju možete dobiti i vredan poklon.

gorenje frizider

Instagram nagradna igrica

Ako ipak ne kupujete frižider baš ovih dana, već kao ja čekate da se oprostite od svog oldtimera –  zapamtite sadržaj ovog teksta za budućnost. Do tada, uključite se u nagradnu igricu koju “Gorenje” organizuje na Instagramu 🙂

Podelite od 11-17. jula svoje ideje za letnje osveženje – slikajte sladoled, letnji koktel, šareni led ili zamrznut jogurt i podelite ga uz hashtagove #LetnjeOsvezenje#Gorenje. Instagram profil “Gorenja” je: @gorenje_srbija

 

NoFrostNoProblems

U saradnji sa “Gorenje Srbija“. Pravilnik, tačka 4.

1 Komentar

Leave a Reply