Zlatni hleb bez glutena

Dobila sam organsko kukuruzno brašno od druga pa mi je bilo žao da ne pripremim nešto s njim. Napravila sam bezglutenski hlebić od njega i integralnog pirinčanog brašna.

Naravno, ovaj hleb nije Low Carb/LCHF već je prepun skroba! Dalje prste od njega ako imate višak kilograma, a odlučili ste se za dijetu s manje ugljenih hidrata 🙂

bezglutenski hleb

U jelu “Pačije grudi sa smokvama i pomorandžom“, njega sam koristila za pravljenje krutona.

pacije grudi 6

Potrebno je:

 • 1 šolja kukuruznog brašna
 • 1 šolja integralnog pirinčanog brašna
 • 2/3 šolje krompirovog ili kukuruznog skroba
 • 1/3 šolje brašna od tapioke (ili isto toliko skroba)
 • 1 kašičica šećera
 • 2 kašičice instant kvasca
 • 1.25 kašičice soli
 • 1.25 kašičice ksantan ili guar gume (vidi više o ovom aditivu)
 • 1 šolja toplog mleka
 • 1/4 rastopljenog maslaca ili maslinovog ulja
 • 3 velika jaja

Izmešajte mikesrom sve sastojke sem mleka, maslaca/ulja i jaja.

Dodajte mleko i mutite, a onda i puter/ulje. Smanjite brzinu miksera i dodajte jaja. Ostavite da narasta u prekrivenoj posudi oko 1 sat. Namastite kalup za hleb ili još bolje – obložite posudu papirom za pečenje.

stipaljke na kalupu za hleb

Prespite masu u kalup, ponovo ostavite da testo naraste – oko pola sata. Peče se oko 40 minuta na 180 stepeni.

Moja najveća inspiracija za bezglutenske hlebove

Moj brat od tetke ima 20 godina, a već nekoliko godina bira hranu uz saznanje da ima celijakiju i ne sme da jede gluten. On i ja se povremeno nađemo da bi se družili, fotografisali hranu u klopali zajedno 🙂 Njegove su fotografije za “crnu pizzu sa mastilom sipe” kao i za “čokolešnik pizzu“.

Takođe je obradio sve fotografije za moju knjigu “Gurmanske veze”.

Uglavnom je lako kada smo zajedno, jer ja u 97% slučajeva ne spremam hranu sa glutenom. Ali spremam hranu sa malo ugljenih hidrata. Ovo mu ne odgovara u potpunosti – jer zbog dijabetesa tipa 1 uzima i insulin. Svaka količina insulina koju sebi da, mora da bude pokrivena sa određenom količinom ugljenih hidrata.

Već sam pisala o tome koliko su bezglutenske mešavine za hlebove loše (čist skrob). To nikada ne bih spremila. Ali zato, imam motiv da pokušam da naravim kvalitetniji bezglutenski hleb. Ovaj sa organskim brašnom je bio više pokušaj da napravim nešto stvarno ukusno.

Uspela sam, hleb jeste bio preukusan, ali i dalje mislim da mogu da uradim nešto što bi bilo zdravije i kvalitetnije.

bezglutenski zlatni hleb 1

Moja “bezglutenska ambicija” je da napravim hleb od natapanih i proklijalih bezglutenskih žitarica – po uzoru na Tonus hleb.

Ako je Tonus sa semenkama najbolji hleb sa glutenom kod nas – onda je najbolje bezglutensko rešenje može da bude samo neki ekvivalent tome. Prvi  pokušaj pravljenja “bezglutenca po uzoru na Tonus” nije bio baš uspešan:

 • Dobila sam fantastičan ukus i teksturu koja se ne mrvi. Ali hleb nije narasao 🙁
 • Bogovski ukusna korica je pojedena, a lepljiva i vlažna sredina je završila u kanti.

Bezglutenski hleb po uzoru na Tonus hleb

OK, ovakvi neuspesi su normalna stvar kad pokušavam da izmislim recept bez adekvatnih smernica. Na svu sreću, znam gde sam pogrešila i mislim da će sledeći put biti kako treba 🙂

Kad uspem – dobijate i ovaj recept!

 

2 Komentara

 • Vec sam nekoliko puta pokusavao da napravim ovaj hleb, ali mi nikada ne naraste dovoljno, tako da je sredina prilicno gusta i mozda i nedovoljno pecena, nije tako vazdusast kao na slikama. Pokusavao sam da stavim vise instant kvasca, jaja su na sobnoj temperaturi, zagrejem mleko, znam daje za kvasac vazno da tecni sastojci budu topli ali i daljene narasta dovoljno. Ako neko ima ideju u cemu je problem, bio bih zahvalan na pomoci.

  • Stvarno ne znam… Ja ne jedem često hleb, pa sam ga pavia samo nekoliko puta. Uvek je bio OK. Mada meni sve uvek uspeva, ne kapiram ni ja više kako…
   Nadam se da će neko ko ga pravi češće imati savet…

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро