50 nijansi sivila: moja afera s Filipom

Milion modernih klopki je pažljivo raspoređeno oko nas u vreme kad smo mladi. Tako nisam bila ni prva ni poslednja koja je pomislila da neće pasti na Filipa – baš zato što nije bio ni malo privlačan. Flertovala sam, povremeno ga puštajući u svoj život, potpuno ubeđena da nikada neće moći da mi postane bitan. Dok jednog dana nisam shvatila da se plašim da ostanem bez njega…

Nekada bih uspevala da mu pobegnem, ali samo privremeno – pa mu se u trenucima slabosti vraćala nazad. Nekad besna zbog toga, a nekad jako tužna. Jednom sam čak i plakala kad sam mu se vratila i nastavila da sa njim radim sve ono u šta ne verujem. Lutala sam između dva ekstrema: perioda potpune slobode i upetljavanja u mrežu koju samo on zna da isplete. Bio je moja bolest i zavisnost. Mrzela sam ga a nisam mogla da ga pustim od sebe bez patnje.

smoking_kills4

Vraćala sam mu se sa glupošću mlade devojke, a onda i sa besom odrasle žene koji je bivao sve veći. Zbog nemoći. Želela sam da nestane i ostavi me na miru ubeđena da će tako nestati i moja veza sa njim. A onda mi je jednog dana neko rekao: “Ili završi s njim jednom zauvek ili prekini da se ljutiš na sebe što još uvek nisi uspela. Ne možeš da uspeš u svemu baš danas – i univerzum neće eksplodirati zbog toga.”

Puno sam razmišljala o tome i shvatila istinu: sama sam to sebi radila. Nikada i ni u jednom trenutku nije pored mene bio čovek koga Filip plaća da me natera da mu se vratim. Niko me nije vukao, ubeđivao, pretio. Sve vreme sam to bila samo ja. Jedan i jedini krivac. Jedna i jedina odgovorna osoba. Prvi put sam ga pogledala iz drugog ugla – bez besa, nemoći i straha. Ono što sam shvatila je bilo iznenađenje…

Filip je bolest. Filip je i učitelj.

Kada sam “preuzela odgovornost” za svoj neuspeh, razumela sam koliko sam bila arogantna dok sam mislila da se samo igram sa njim i da mogu da izađem iz naše veze kad god poželim. On me je naučio da danas razmišljam o odnosu snaga, pre nego što uletim u novi okršaj. Više ne potcenjujem. Naučio me je da umesto toga – procenjujem.

filip 3

Naučio me je da prestanem da se zaričem u svoje “izuzetne” kapacitete da se izborim sa svakim problemom odmah. Danas znam da se na problemima radi bez prestanka, jer su oni kao bumerang ili Lesi. Umeju da se vrate. Prvi put kada sam ga na duge staze uspešno ostavila, likovala sam i slavila – a prišunjao mi se ponovo iza leđa, jači nego što je ikada bio. Uništio mi je tada samopouzdanje jer je bio moj prvi katastrofalni neuspeh. Tek kasnije sam shvatila kolika sam “punjena ptica” bila, koliko sam gledala sa visine na tu jednu uspešnu bitku misleći da sam dobila rat.

Da li znate koliko samo boli kada se sa olimpijskih visina naglo tresne na guzicu? Ja znam zbog njega. I znam još nešto: nekada određeni uspesi nisu trajni i uloge se menjaju svaki čas. Tada se ne ruši svet i ne treba da se besni zbog nemoći. Samo se počinje iznova.  To je priprema za novu bitku, jer rat nisam završila. Možda je on moj večni neprijatelj koji će se ponovo povampiriti? OK. Ni toga se više ne bojim jer me je baš on naučio upornosti.

I ne samo to – naučio me je nešto o poniznosti. Bila sam tako arogantna kada sam ga pobedila prvi put, misleći da sam ponela lovorike pobednika. Opalio mi je šamar, a niko drugi to nije uspeo da uradi. Ne busam se u grudi jer sam ga oterala, već sam oprezna i znam da savijem glavu pred njim. Svesna sam koliko ume da bude jak. Neprijatelj se ne pobeđuje nepoštovanjem.

filip 2

On, kao moj “demončić” mi je doneo i više razumevanja za slabosti drugih. Ne mrzim više svoju “rupu u sistemu” već živim sa njom. Svi mi imamo nekog našeg “demončića” i neki od nas ga nisu pobedili danas, ali to ne govori ništa o našoj ličnosti, opredeljenju, niti o željama. Govori samo o tome da imamo još uvek protiv čega da ustanemo i da naš svet nije idealan. A kao da nekome jeste?

On me je naučio da ne moram da budem savršena da bih mogla da radim ono što smatram ispravnim. Da smem da podelim ono što znam i bijem bitku čak i kada sam samo 80% opremljena za nju. Sad se ne bojim svojih nesavršenosti – niti mislim da 20% slabosti uništavaju 80% snage. On mi je pokazao da ne moram da budem perfektna i da sam samo prosečna osoba.

Učinio me je realnom. Nema superheroja i nema “perfektnih kiborga” koji su u svemu savršeni i sve mogu. Uglavnom je neko naše parčence mozga napravljeno s greškom i on me je naučio da se bavim samo svojim greškama. Dok gledam greške koje čine drugi – ne smem da zaboravim na svoju “falinku”. Zbog njega sam prestala da sudim jer mi je oduzeo to pravo. Na ovome sam mu najviše zahvalna.

filip 4

Svoje razvode sam platila sama. Sada želim da platim razvod nekome od vas.

Ludo je to, skoro do besmisla – ali me je, onako užasan i omražen, promenio na bolje. A možda sam to sama uradila onda kada sam odlučila da želim ovako da vidim njegovu ulogu u mom životu? Mada sada više nije ni bitno. Njegova moć je iščezla i ostale su mi samo lekcije. Filp i ja smo se razveli zauvek i već dugo mi ni malo ne nedostaje.

U emisiji na TV N1 mi je postavljeno pitanje o tome da li sam nekada imala neki porok i odgovorila sam: “Da, imala sam Filipa”. Nikada se nisam krila ali nikada ni javno pričala o “mojoj grešci u sistemu” – a upravo je to ćutanje bila greška.

Ćutala sam zbog zaostataka stida, jer nisam uspela iz prve da ga se otarasim. Danas mislim da je to bilo užasno glupo i skinula sam omču koju sam sama okačila oko svog vrata. Kako da se borim protiv Filipa dok ćutim?!

U ostalom, ne može niko da me krivi više nego što sam ja godinama krivila samu sebe. I ne može više da mi oprosti koliko danas znam sebi da praštam.

filip 5

Sama sam se spetljala sa njim pa sam tako i sve svoje razvode od njega – sama plaćala i sama prolazila kroz njih. Ovaj tekst jeste rađen u saradnji sa “Ixilijom”, ali honorar za pisanje nisam mogla da zadržim za sebe. Celokupan iznos sam odlučila da uložim u to da razvedem nekoga od vas.

Šta treba da uradite?

 • Uzela sam 4 seta elektronskih cigareta koji čine: atomizer, baterija, punjač – i dodala uz svaki i ulje (dabrala sam ulje “Tiha” zbog prijatne arome).
 • Ostavite u kometarima na tekst vašu ličnu priču na ovu temu. Ono što hoću da budem sigurna kada pročitam komentar je da stvarno želite razvod, a ne tražite novu “dopunsku igračku” za momente kada vam je duvan zabranjen.
 • Bilo bi mi žao da set dobije neko ko nije odlučan u tome da želi da reši problem, pa ću ih deliti onda kada osetim odlučnost i iskrenost u priči. Nemam rok za ovo. Samo ću ispod kometara napisati koji po redu set je “udomljen” i javiti se dobitniku na mail ostavljen prilikom komentarisanja.
Ixilia

U saradnji sa Ixilia elektronske cigarete. Pravilnik, tačka 4.

Napomene:

 1. Čvrsto sam ubeđena da je svaki način borbe protiv zavisnosti od cigareta dobar i da su svi alati koji danas mogu da se upotrebe neuporedivo bolji i bezbedniji od “originalnog problema”.
 2. Ako budem imala priliku da ponovim ovakav model teksta i time direktno pomognem nekome da se otarasi pravih cigareta – ponoviću. Važi kako za e-cigarete, tako i za druga sredstva za odvikavanje, knjige, predavanja…
 3. Pozivam sve organizacije za borbu protiv pušenja da prilikom kampanja protiv duvanskog dima kontaktiraju ovaj blog da bih mogla da akciju podržim banerom ili na neki drugi način. Pošto konačno znam da sam se izvukla – proglašavam sezonu pucanja na duvansku industriju otvorenom.

Na kraju, molim vas da se trudite
da za duvan više ne koristite reč “NAVIKA”
jer se radi o teškoj “ZAVISNOSTI”.

29 Komentara

 • Ja želim razvod, ali za muža. Jer je situacija takva da mislim da on više voli njih nego mene. Više voli njih nego i sebe, da budem iskrena. Ugroženog zdravlja, visokog pritiska i sa manjkom samopouzdanja – sve im je podredio. Kad mu kažem bilo šta, krije se iza onog “Ja to ne mogu”, a znam da je pravi razlog strah – od neuspjeha. Samo što muškarci (ili bar ovaj moj muškarac) nemaju uvijek hrabrost da to priznaju – sebi, pa ni drugima.
  Želim razvod za njega, zato što mi je stalo do njega, više nego što je njemu stalo do sebe. A valjda to i jeste suština ljubavi – da neko u vas vjeruje više nego što sami vjerujete u sebe.
  Taj razvod bi pomogao meni, jer se niko ne osjeća ugodno na drugom mjestu u vezi.

  • PRVI SET UDOMLJEN.

   Posle one moje prve bitke i kasnijeg neuspeha, znam vrlo dobro kako izgleda taj strah da si sve radio džabe jer ćeš početi opet.

   Srećno! I kada ovo stigne – kontroliši ga da te ne “vara” sa oba. Jedno je dovoljno 🙂

 • Ja sam filipa ostavio bez najave i odmah. Međutim dasa se pojavio posle 10 godina prerušen u Moods i sad se opet borim sa smrdljivkom.

 • Uuuu, fenomenalan tekst. Moj dečko je ostavio klasične cigarete uz pomoć elektronske još prošle godine. Sada i nema više želju da ih koristi svakodnevno a da ne pominjem koliko je lepše kada nema smrada, punih pepeljara i frke kada ostane bez cigareta. Možda nije zdravo rešenje ali neuporedivo bolji izbor od klasičnih cigareta i jedan od boljih načina da se potpuno oslobodi od nikotina.

  • Da, slažem se. Na žalost u ovoj priči je tema – izvlačenje. Zna se da je samo čist vazduh zdrav 🙂

   Pričamo o manjoj šteti i o načinima za spašavanje od mnogo većeg problema. Drugačije sve ovo ne bi ni smelo da se postavi.

 • Evo mislim da sam privukla ovu pricu.. Danima razmisljam pusila sam pola kutije. Onda kutiju da bi pre neki dan shvatila da sam pocela da povecavam a razlog je sto sam resila da ostavim svog Filipa zauvek.. I eto ga koprca se podmuklo danima a da nisam ni shvatila otkud odjednom veca potreba za njim sto vise moje resenosti to je veci otpor , cupa on mene cupam ja njega . hranim sebe i klince zdravo svako vece sedim i gledam te nove zdrave kombinacije i recepte , sta mi nedostaje u kuci od namirnica izbacila gluten iz jelovnika svih nas secer i dok sve to gledam sa ushicenjem i u mislima vec osecam divne ukuse i mirise sutrasnje trpeze .ispred mene laptop pepeljara kafa i marloboro touch.. Ljuta na sebe resena ali eto danima mi sapuce nemoj me ostaviti uzmi me vise trebam ti , sta ces raditi drugo kada sednes da odmoris prijam ti volis me.. I taj rat traje danima i sada tek vidim koliku moc sam dala tom neprijatelju.

  • Tvoja akcija je zapocela pre ove sadasnje-i navijam za to da ostane trajan proces.
   Da i dalje pronalazis mudre kompromise izmedju komercijale i poruke koju saljes.

   Zelim bi da ti se zahvalim Majo sto si mi pomogla u mom razvodu pridruzujuci se tvojoj akciji ovom porukom u boci buducim ‘nepusacima’

   ……………………..

   Ne mozes samo reci da je kraj I ostaviti sve pratece elemente na svom mestu.
   To je korenita promena I nadovezuje se na svesno zacrtan plan.

   Tacno ‘cujem’ sve ‘koristi’ duvana koje navodis u sebi-svi mi ‘bivsi pusaci’ smo se pravdali njima.
   Danas sam svesna da sam zapravo samo odlagala da uzmem stvari u svoje ruke.
   Pre svakog pocetka sam palila cigaru.
   Koliko puta si zapalila I otisla da uradis to nesto sto nikako da krenes?
   Cinilo mi se da necu znati zapocinjati sama.
   Cinilo mi se da bez cigarete ostajem sama na svetu I da cu sagledati svet u svom njegovom uzasu u toj samoci.

   I znala sam da bi hrana mogla biti ‘anestezija’ kojoj cu da pribegnem.

   I krenula sam u potragu kako na zdrav nacin biti ovisnik od hrane.
   Trazila sam nacin kako da se ne ‘navucem’ na secer I ostale trankvilajzere na koje bi ‘zver’ u meni presla da se hrani.
   Nisam znala odakle da krenem i kako da sistematizujem gomile inormacija koje trebaju za takav preokret.
   Vitki gurman I slicne stranice su mi bile dragocena pomoc.

   Isti dan kada sam ostavila cigarete ostavila sam I secer I pocela da vezbam.
   Naravno da sam u startu u svemu preterivala.
   I imala utisak da ce zver u meni uvek naci sebi oduska kroz neku neumerenost.
   I pitala se hoce li te neumerenosti imati vece posledice od ‘obicnog’ duvana.
   A postojali su I dani u kojima sam samo sedela I osecala beskrajnu tugu.Neutesnu………..I kako mi se u tim trenucima cinilo-dozivotnu.

   Neumerena u meni je apsolvirala razne oblast vezane za ishranu I vezbanje.
   Expermentisala sam na svim poljima-i kako je vremenom telo jacalo moglo je da nosi novu snagu misli-I obrnuto.
   Neumerena u meni se naucila umerenosti,i vremenom sam prestala da se mrstim kad situaciono moram da prekrsim neku od vaznih ‘zapovesti’ zdrave ishrane,ali sam isto tako usvojila i mehanizme kojima se vracam na pravi put.

   Danas sam svesna da je duvan bio tu za mene kad ja nisam.
   Trebalo mi je vremena da oprostim sebi sve sto nisam znala ili mogla I dam sebi novu sansu.
   Volim se zbog toga sto jesam a ne zbog onoga sto bi zelela da sam za druge-ne postapam vise druge iluzorno kao sto je mene cigareta.
   Dobro izmerim sve svoje bitke pre nego sto u njih krenem I ne treba mi snaga veca od one kojom vladam.

   Da mogu sebi da saljem poruke kroz vreme poslala bi neke od razloga zbog kojih je vredelo:
   Okoncala sam tadasnju vezu u kojoj ocigledno nisam bila dovoljno srecna I upoznala svog sadasnjeg ‘princa’.
   Na putu sam u novi zivot I novu drzavu u kojoj bi bila nepozeljna kao zavisnik
   Izgledam kako nisam imala ni sa dvadeset
   Uzivam kad u kaficu punom pusaca ‘osetim’ da sam medju retkim osobama u ful kontaktu sa sobom
   ….stvaram neprestane koalicije sa tom istom sobom I konacno imam to drustvo ciji je nedostatak cigareta neuspesno pokusavala da nadomesti.

   Sebi ne mogu da posaljem tu poruku…mogu samo da se zahvalim onima koji su mi je poslali i nadam da ces stici i do tebe
   ………pridruzi nam se

 • Pokusavao sam vise puta da se razvedem ali bezuspesno. Svaku put počne da mi nedostaje posle dva tri dana. Ljubav se ne zaboravlja tek tako i tako lako. Sve bude u redu, pomirimo se, pa opet pocne svadja. Strahovita. Pa pretimo razvodom. I tako stalno. Sada, kada je vazna vise puta razbijena, ne vredi vise da se sastavlja. Zato tražim novu, mladji, moderniju

 • Dobar tekst, nije mi bilo jasno do samog kraja o cemu se radi, samo sam se pitao zasto je svaka fotografija sa cigaretom 😀
  Ja kao bivsi pusac bih preporucio knjigu:
  Allen Carr-Lak nacin da ostavite pusenje
  Moze nekom da pomogne !
  Postoji elektronsko izdanje a moze da se skine i u pdf-u.
  Veliki pozdrav !

 • Eto ja bih zelela taj razvod za moju dragu mamu. Nikada nisam mogla da je razumem u odustajanju u nebrojenim pokusajima da se otarasi zavisnosti, samo da je podrzim da ponovo pokusa. Narocito sam bila ljuta na nju svaki put kada se to desi, jer je ona veliki borac- neko ko je puno puta dobio zivotnu bitku, preziveo nekoliko operacija srca i puno drugih teskih stvari u zivotu prebrodio i drugima puno pomogao. Zelim ja njoj da pomognem, jer je ona jedno retko humano bice i mislim da je zasluzila barem jos jednu sansu.
  Inace, mislim da je tekst sjajan i da bi trebali svi da se udruzimo kako bi se ova posast iskorenila.

 • Hiljadu puta sam ostavljao cigarete… pio razne lekove, uzimao zamene… govorio – nikad više! I najduže sam izdržao mesec dana ili tako nešto… E onda sam prestao da vičem “nikad više”, već – zapaliću kasnije! I evo već godinu dana odlažem sledeću cigaretu… Nikad neću reći da sam nepušač – JA SAM PUŠAČ – koji NIJE zapalio već godinu dana, i trudi se da taj niz nastavi…

  • Ja sam na sličan način ostavila cigarete: jednog dana sam rekla sebi: hajde da vidim koliko ću da izdržim da ne zapalim – i evo već 15 godina 🙂 Posle nekog vremena je prestalo uopšte da me privlači (mada naravno ne bih ni po koju cenu se usudila da zapalim iz straha da se opet ne navučem). Tako da je sasvim moguće na taj način, na suvo, trajno ostaviti duvan (ni meni nisu pomogli nikakvi trikovi koje sam pre toga pokušavala). Puno uspeha ti želim!

 • Ja bih jako voljela da se moja majka razvede od tog za mene strasnog poroka.. Ona je prije 4 godine oboljela od tumora limfnih cvorova i cigarete je bacila samo na odredjeni period, dok nije zavrsila sa hemoterapijama i zracenjem. Ubrzo potom im se vratila. Sada kad je otac obolio od karcinoma pluca i on je bacio cigarete i stvarno toliko je bio odlucan u tome da je i uspio. Cak sta vise tvrdi kako nikad vise i ne pozeli da ih stavi u ruke. Ali majka je problem i pored svega ona se krije od nas da bi to radila, pa tako joj nalazimo ostatke ispod kreveta, u nekoj drugoj prostoriji i slicno. Jednom prilikom vozila se u mom autu i kad je ustala kutija cigareta se ssmo prosula sva izmrvljena, ni danas mi nije jasno kako i gdje ih je sakrila.

 • Sjajan tekst Majo. Ostavila sam cigarete pre više od godinu dana i mogu samo svima da kažem da je to jedna od najboljih stvari koja mi se desila. Prodisala sam i shvatila koliki sam zavisnik bila. Slažem se sa prethodnim komentarom. Knjiga Lak način da ostavite pušenje by Allan Car mi je mnogo pomogla da shvatim zašto ja uopšte pušim i kada sam shvatila razlog, prestala sam i nikad se nisam okrenula.

  Ne bih baš preporučila e-cigare. To mi nekako deluje još gore. Čista hemija. Možda grešim….

 • Majo a sta cemo sa ovim?
  “Većina e-cigareta i e-tečnosti proizvodi se u Kini, bez valjane kontrole. Niko praktično ne zna kakve su dugoročne posledice korišćenja ovih proizvoda. Jedna od glavnih kompomenti e-tečnosti ima loš efekat na pluća kada se udiše. Zna se da može da izazove oštećenje očiju, grla i kože. Postoje neka istraživanja koja govore da kod ljudi sa oštećenim plućima, ova supstanca izaziva kašalj i otežano disanje. Produženo dejstvo moglo bi da dovede do pojave astme. Veliki proizvođači cigareta razvijaju svoje linije e-cigareta. Uz znanje i kapital koji imaju, očekuje se da će uskoro dominirati svetskim tržištem, piše novi Newsweek.”

  • Izbacila sam imena proizvođača cigareta iz komentara, nije im mesto ovde.

   O tome ću pisati ako ponovo budem imala priliku da na ovaj način objavim tekst.
   Ima mnogo toga da se napiše na ovu temu, ali smatram metodu koju sam primenila danas najadekvatnijom jer sem informacija neko može da dobije i direktnu pomoć.

 • Prva pomisao pri budjenju i pitanje koje je postalo hronicno: Da li cu stici na vreme za posao, na ustrp biranja garderobe, make-up-a, dugi niz godina, tacnije 23 god. nerazdvojnog zivota sa NJIM. Vetar,kisa,sneg-zajedno smo, na hladnoci koja prodire u kosti, na vetru koji je unistio frizuru koju sam tako dugo sredjivala-zajedno smo. Jurnjava po aerodromu i mogucnost propustanja leta, kako bi smo opet bili zajedno, a onda osecaj mucnine, da li od kratkotrajnog rastanka ili umisljenosti koliko je bilo dobro i smirujuce. Vreme je da ga ostavim, i posvetim se sebi, bez stalnog kasnjenja, zavisnosti od NJEGOVOG mirisa po sebi. Vreme je za konacni obracun.Vreme je za KRAJ.

  Sneska

  • Naježila sam se dok sam ovo čitala… Setila sam se svojih zimskih cupkanja na terasi, dok sam bila uvijena u ćebe, a nije moglo da bude dovoljno hladno da me spreči da izađem napolje i zapalim. Sećam se vetra koji duva svom silom dok ja tražim zavetrinu u kojoj će upaljač raditi. Život koji se delio na momente kada sem i ne smem da pušim…

   Ja sam ovo već uspela da zaboravim – zaboravi i ti uskoro.

   TREĆI SET UDOMLJEN.

 • Moj razvod od Filip-a bio je fazon: ostavi frajera zbog bebe. To je bio definitivni kraj, pre 6 godina. Ni ne pomislim nikada na njega i ni malo mi ne nedostaje.
  Kad pročitate bilo šta na temu trudnoća i pušenje shvatite da je jedno šta radite sebi, a drugo šta radite malom nedužnom biću koje samo od vas zavisi.
  I što neko reče miris bebe i miris cigarete ne idu zajedno.
  Srećno svima sa odvikavanjem!

 • ja zelim za mog muza… borimo se lavovski za potomstvo, a on se (ujedno) bori i sa filipom… jako,dugo,iscrpljujuce i neuspesno… i onda dodatno “zdere” sebe i krivi sebe zbog steriliteta…

 • Svima vama koji želite da se rešite duvana od sveg srca želim sve najbolje!

  I sama sam kroz tu muku prošla pre 16. godina. I dan danas smatram da mi je to najveći uspeh – bez obzira na fakultet, odgovoran posao, kuću, muža, troje dece, …

  srećno svima

 • Bravo Majo, znam kroz šta si prošla i znam da je upravo to ono što odbijam sebi da priredim. Doktori bi to nazvali psihoza, zavisnost baš kao u partnerskom odnosu. “Ok, evo ja odlazim, a ti gledaj prašinu za mnom.” I onda ostaneš sam sa svojom kafom. A onda pomisliš – još samo ovaj put. A put traje toliko dugo, da si pola života proživeo kao sopstveni rob. I pitaš se gde je granica, šta to treba da se desi da malo više zavoliš sebe, i iza koje krivine je znak da si stigao na cilj?

 • Mama bila kod astrologa koji joj je rekao da treba da ostavim Filipa. Ne znam, ne verujem u astrologiju i iznervirala me je mama jer misli da ću ga ostaviti jer je to neko pročitao u zvezdama. Samim tim jer ona ima ozbiljne zdravstvene probleme a u tešnjoj je vezi sa Filipom nego sa svojom porodicom.

  To kako si ga nazvala, potpuno je sa velikim F. Milion puta sam ostavljala, kada počnem da osećam zavisnost. I onda se vratim, jer ga volim. Da, pobesnim zbog toga, da bude mi loše, da zamenim ga nekim ukusnim stvarima, ali ga nikad ne zaboravim.

  Najlucidniji su mi snovi vezani za njega. Sanjam, budim se bojim se, osećam se loše što sam mu toliko dopustila. Dopustila sam da me kroji, da me oblikuje, da crvenim. Da pred samom sobom kažem sad je dosta, a onda se vratim ponovo, reći ću dosta posle.

  Ponekad mrzim ljude koji nemaju veze sa njim. Idu mi na živce, tako su čisti, važni i pravedni. Boje se bolesti, žele da budu zdravi. Sad počinjem da se pitam da li meni Filip donosi hrabrost? I ta tvoja reč Majo, zavisnost, kako da svoju hrabrost zovem zavisnošću?

  Nerviraju me i priče o tome da ću zauvek da ga ostavim, kao zauvek… Ma šta je to? Nikad više neću probati? Kako? Pa on je za mene bio tu milion puta, kada niko drugi nije bio… Sretnemo se i onda iz dima kao iz magle izađe rešenje. Da li je on zaslužan, ili sam to bila ja?

  Da, taj mali ritual jutarnji, večernji, popodnevni, ostavlja mi vremena ustvari za samu sebe, da se saberem, da usporim, da malo uživam… ili da proslavim, da se počastim… Svugde je on svugde? Da li je on ja, da li sam ja on? I do kad? Kako da znam da je došao trenutak? Posle toliko vraćanja kako da znam da smo sad raskrstili?

  Iskreno, mislim da mi elektronska verzija neće pomoći, kao ni pretnje astrologa, nije to za mene… Možda bi mi pomogao temeljan pristup i čips od cvekle. A ovde komentarišem, kako se ne bi izgubila misao u gomilama mojih pisanija na računaru. Ostavila sam belešku za sebe, kojoj ću moći da se vratim…

  Tebi, Majo, hvala na želji da nam svima pomogneš, da nas motivišeš i ubediš da je za sve pravo vreme sad.

Leave a Reply