Minestrone čorba na moj način

Iseckati jedan crni luk, 2 cena belog i propržiti na malo maslinovog ulja. Sitno iseckajte 20-30g pancete i propržite sa lukom. Ko želi da izbaci pančetu iz ove priče – bolje da ne pravi ovu čorbu ili da joj da drugo ime.

Ubacite seckanu šargarepu, paškanat i koren celera. Količine su po ukusu, a celer je obavezan koliko i pančeta. Dodajte jednu užu i dužu tikvicu, sečanu na tanke „polumesece“.  Ubacite mahunarke u manjoj količini – zeleno sočivo je odličan izbor. Varijante sa graškom i žutom boranijom mi se manje sviđaju, mada su često u receptima. Usitnjena zelena boranija je OK. 

Dolite vodu, ali vrlo malo, samo da prekrije povrće. Kada je povrće skoro kuvano ubacite goveđu supu (nadam se domaću), so, biber i majcinu dušicu i kuvajte još malo. I ova čorba treba da ima puno povrca i da bude gusta.

Originalno se dodaje i krupnija testenina, oko 1 male šoljice.  Mogu da produ i špagete izlomljene na sitne delove. Naravno, testenina može da se preskoči ili da se ubace na štapiće seckani komadići korena karfiola ili brokolija.

U jednoj ciniji izmešajte malo parmezana sa izblendovanim pelatom (2-4 komada) i sipajte ovo u supu. Korigujte ukus (so, biber, čili po želji). Proverite da li je testenina (tj. alternativa u vidu korena karfiola/brokolija) kuvana. Kad je gotovo dodajte peršun, bosiljak i list celera. Servirajte minestrone čorbu sa parmezanom.

2 Komentara

  • A ko zeli da izbaci przeni luk?? 90% jela se pravi sa przenim crnim lukom. Cemu sav trud oko drugih dodataka kada svako jelo ima isti ukus-ukus przenog luka.

    • Jelo može da ima ukus na prženi luk – samo ako taj luk zagori i prebrzo se „sprži“. Probajte sa umerenom tempratrurom, ili različitim nivoima karemelizacije. Mešajte maslac i maslinovo ulje, ili mast i maslinovo… Poigrajte se dinstanjem s malo vode, pa ga upržite – a onda dodajte sveže mleveni beli ili zeleni biber…
      Luk je čudo, kao i svaka druga namirnica – ako se potrudite da iz nje izvučete sve što može da da 😉
      Naravno – možete uvek i da ga izbacite 🙂

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро