Varjača i šporet

Riblja čorba od šarana

Kažu da je dobra riblja čorba ona u koju se ubace različite ribe. Pošto nemam nameru da unesem u svoju kuhinju deo one gomile glava i kostiju za  čorbe iz ribarnica, a riblju čorbu jedem samo kada sam 100% sigurna da neću naleteti na neku kosku – morala sam da nađem neko rešenje.

 

Ovaj problem rešavam kupovinom jednog kilograma šnicli šarana koje kratko prokuvam, tek toliko da odstranim onaj prejaki ukus i miris ribe i da meso tek počne da se odvaja od kostiju. Zatim prebacim meso na dasku za seckanje i cistim ga viljuškom (više liči na pasiranje). Tako odstranim sve kosti i kožu i ostane mi samo čisto usitnjeno meso. Tek sada može da se kuva:

Očistite crni i crveni luk (ne štedite na količini!), paškanat , šargarepu i praziluk. Mala tajna je da se šargarepa, paškanat, luk i praziluk ne seckaju. Riblja čorba najbolje ispada kada se ovo povrće obradi u “secku” sa malo vode. Količine za onaj jedan početni klogram ribe su takve da u “secku” ovo treba odraditi iz 2-3 ture. Zatim se povrće sa onoliko vode koliko ste dodali u toku obrade u “secku” sipa u šerpu u kojoj je maslinovo ulje i dinsta.  Kad malo omekša, doda se očišćena riba.

U ovoj fazi jednu polovinu mase kutlačom izvaditi u manju šerpicu da se porpuno ohladi, radi zamrzavanja. Nema potrebe da svaki put kada poželite riblju čorbu kuvate i čistite ribu, seckate povrće i čistite “secka”.  Ova nezačinjena “osnova” je jako zgodna za zamrzavanje. Isto važi i za bilo koju drugu nezačinjenu osnovu za čorbu od povrća i mesa (npr. onu sa brokolijem i piletinom koju sam pomenula na početku).

U čorbu koja je ostala na ringli dodajte još malo vode. I dalje treba da ostane gusta! Dodajte: lorber u prahu, biber, dosta slatke aleve paprike, malo čilija i belog bibera za ljutinu. Posolite po ukusu. Glavna stvar je da se ne štedi na luku i alevoj paprici, jer je cilj što pikantniji, malo ljutkast ukus.

Poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte što duže. Povremeno proveravajte ukus i korigujte (najčešća korekcija je još aleve ili belog bibera). Kada je gotova, sklonite sa ringle, dodajte 1-2 kašike sirćeta i peršun. Servira se uz kašiku maslinovog ulja i svež peršun.

U verziji “samo jedna riba u čorbi”, ova čorba može da se pravi i sa lososom. Probala, ali šaran mi se više dopada.

Predlog za serviranje: Kad pravim ovo za sebe – nema hleba. Ali kada imam goste (često se dešava da zovem goste na neku novu čorbu, vino i dezert – a uopšte ne pravim “glavno jelo”) pripremim im i bruskete. 

Napravite u “secku” (opet taj secko!)  pesto od bosiljka, peršuna, maslinovog ulja, soli, belog luka i belog bibera. Bogato premažite kolutiće francuskog hleba pestom (idelano silikonskom četkicom) i kratko zapecite bruskete u rerni. Naravno, kao i uvek – stavite papir za pečenje u pleh 🙂 Servirajte čorbu u činijici na tanjiru, uz par brusketa i čašu vina.

Leave a Reply

×

Like us on Facebook!