Smørrebrød: sendvič-party u Danskoj

Da li ste znali da se Poli proizvodi izvoze i u Dansku?

Danska je poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, ali i po ukusnoj hrani – uključujući i sendviče, omiljene među lokalnim stanovništvom i turistima.

Evo nekoliko najpoznatijih sendviča u Danskoj:

  • Smørrebrød – tradicionalni danski sendvič koji je sigurno najpoznatiji. To je otvoreni sendvič sastavljen od komada tanko sečenog ražanog hleba, prekriven slojem putera (smør), a zatim ukrašen raznovrsnim nadevima.
  • Frikadelle sandwich sastoji se od danskih ćuftica, koje se često poslužuju u sendvičima. Ove sočne mesne okruglice se obično stavljaju između dva komada hleba, a mogu se dodatno obogatiti raznim umacima, senfom i povrćem po izboru.
  • Roastbeef sandwich – ovaj sendvič se često priprema sa sočnim komadima pečenog mesa, obično roastbeefa. Meso se iseče na tanke kolutove i poslužuje između parčića hleba. Dodaju se različite vrste sosova, a sendvič može biti obogaćen i začinima ili salatom.
  • Kartoffelmad – ima jednostavnu osnovu – kuvani krompir naseckan na tanke kolutove, postavljen na krišku hleba. Dodaje se majonez ili neki drugi sos po izboru, često uz dodatak svežeg luka ili drugog povrća.

Danski sendviči često predstavljaju savršen spoj tradicionalnih sastojaka sa savremenim pristupom pripremi hrane, čineći ih neodoljivim doživljajem za sve ljubitelje gastronomije.

Smørrebrød – sendviči za ljude pune kreativnosti

Za Dansku je Smørrebrød najkarakterističniji sendvič. Radi se o otvorenom sendviču od ražanog hleba i maslaca, s različitim topinzima. Ražani hleb i maslac su zapravo obavezna osnova – a svi ostali sastojci su prepušteni mašti i kreativnosti onoga ko ih pravi.

Prvo nepisano pravilo je da se prave oko 3 različite vrste sendviča. Drugim rečima, ako spremate sendviče za 2 osobe, napravićete 6 sendviča – a imaćete 3 različita ukusa. Za svakog od to dvoje ljudi po jedan 😊

Drugo pravilo je da se na maslac naređa dosta topinga i da budu raznovrsni. Nekada se toliko pretera s količinom priloga, da Smørrebrød mora da se jede nožem i viljuškom 😊

I treće, mada najmanje važno pravilo je da se izbegava stavljanje više vrsta proteina na jedan sendvič – a  tipični nadevi uključuju haringu, losos, šunku, sir, jaja i razne vrste povrća.

Smørrebrød, upravo zbog šarenila koje se dobija na tanjiru, kao i zbog raznovrsnosti ukusa koji mogu da se kreiraju – predstavlja i pravi vizuelni užitak. Već vidite da uvek možete da izmislite veliki broj svojih verzija sendviča 😊

A evo moje današnje kombinacije za 2 osobe:

  • ZAJEDNIČKI SASTOJCI: 6 kriški ražanog hleba i maslac
  • SENDVIČ 1: tanko narezana Poli kobasica, tartar sos, kiseli krastavčići, paradajz, mirođija
  • SENDVIČ 2:feta sir, kuvana cvekla, crveni luk, komad limuna, matovilac
  • SENDVIČ 3: majonez + sitno seckana Poli, kuvano jaje, praziluk, kapar, peršun

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja Petrović (@vitkigurman)

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро