Da li vam treba “Fit jogurt” za mršavljenje ili jogurt za bolji rad creva?

Nagledala sam se Facebook reklama za Fit margarin. Upravo mi je na FB iskočila još jedna reklamica, ona za Fit jogurt  a reklamica koja ne iskače je za jogurt koji pospešuje probavu. Njega viđam u radnjama. 

Više mi nije zanimljivo da pišem o pojedinim reklamama jer odavno znamo da je termin za reklame onaj termin kada se menja kanal na TV-u i da treba da im verujemo onoliko koliko verujemo i političarima. Ali mogu da posvetim malo pažnje do sada nepomenutom fenomenu – kada neki od ovih proizvoda zapravo imaju veze sa svojom reklamom.

jogurt u casi

Fit svašta-nešto

Fit margarin proizvodi kompanija “Dijamant” i reklamiranje veštački napravljene zasićene masti kao zdrave, u današnje vreme kada se već zna da prirodne zasićene masti nisu štetne, se graniči sa tragikomedijom. Retka istraživanja koja su rađena o margarinima bez trans masti (interesterifikovane masti) pokazuju da ove veštačke masti obaraju produkciju insulina za 20% za samo 4 nedelje i smanjuju “dobar holesterol”. To ipak ne sprečava fitnes profesionalce i doktorku sa VMA da budu zaštitna lica i eksplicitno preporučuju upotrebu ovih proizvoda.

Oko fitnes profesionalaca ne bih dramila jer je ljudima posao da se slikaju, od nečega treba da se živi i nije im posao da se bave javnim zdravljem već da pobeđuju na takmičenjima. Oko zdravstvenih radnika bi već trebalo da se napravi velika drama. Ne verujem da je samo meni odavno muka od zdravstvenih radnika koji pomažu da se đubre prodaje kao hrana, a odavno ih ne smatram boljim od nutricionista koji dojiljama preporučuju gladovanje.

Nemam ideju šta VMA misli o svemu ovome – ako misle uopšte? Da li im je cool da njihovi lekari upadaju u biznis sa ovakvim problematičnim proizvodima i pričaju da se za doručak jede veštački napravljena mast i mesna prerađevina?

?????????????Fit jogurt proizvodi kompanija “Imlek”, poznata i po organskom mleku “Bello organic” o kome sam već pisala. Jogurt ima 0% masti. Kako znamo zašto je bitno da se jedu prirodni, neoštećeni punomasni proizvodi ova nulica nije pozitivna nulica. Ipak, ovo obezmašćivanje nije opasno već zapravo stvara nutritivno nekvalitetniji i siromašniji proizvod. Kako neki i dalje misle da je ekstremno niskomasna ishrana dobra i da treba težiti ka niskokaloričnosti, razni obezmašćeni proizvodi se i dalje prodaju uz iluziju da su dobri za održavanje linije (gde bi nemasni krekeri sa margarinom bili ozbiljan problem, a ne nemasni jogurt ili mleko).

Sem niskokaloričnosti proizvod sadrži Q10 a pisala sam o Q10 i tome da smo njime što smo stariji sve deficitarniji, kao i da je jako važan za ljude koji imaju problema sa srcem ili su na statinima. Na 100ml proizvod ima 3g Q10 pa iz flašice od 1/2l jogurta dobijamo oko pola dnevnih potreba. U tekstu o Q10 imate i listu prirodnih izvora pa ako vam je do Q10 možete da popijete ovaj jogurt ili možete da jedete hranu koja ga sadrži ili možete da popijete tabletu. Ko šta više voli…

“Fit jogurt” sadrži i L-carnitin koji je jedan od poznatijih sagorevača masti. Mišljenja o L-carnitinu se razlikuju – od onoga da ubrzava sagorevanje masti ali samo ako se već vežba i već se pazi na ishranu, pa do toga da je izuzetno preporučljiv dodatak ishrani (1, 2) koristan u mnogo više smisla nego što je to puko sagorevanje masti. Najgore što sam pročitala o L-carnitinu je da ne radi ništa (mada je više mišljenja da on deluje). Nisam pronašla ni da ga smatraju štetnim kod zdravih ljudi koji ga koriste kako je propisano.

Prirodno je njime najbogatije crveno meso (junetina). Za istu količinu L-carnitina koji se nalazi u 1/2l jogurta treba da pojedete 200-300 grama junetine. Znači možete da jedete crveno meso ili da pijete ovaj jogurt ili da popijete kapsulicu. Ponovo ko šta više voli…

krava na fitnesuNaravoučenije je svakako da treba držati prste dalje od Fit margarina i ako vam je do kvalitetnog namaza – kupite maslac ili pavlaku. Što se Fit jogurta tiče – svakako da je prioritet da se Q10 i L-carnitin jedu iz prirodnih namirnica uz težnju da se kilogrami redukuju ishranom i vežbanjem – ali stav i reklama da ovaj proizvod može da bude koristan nisu netačni.

Creva koja rade kao švajcarski sat

Ako imate probleme sa radom creva – prema “Imleku” Balans jogurt može da vam pomogne jer u sebi sadrži oligofruktozu. Oligofruktoza i inulin su dve jako, jako slične stvari pa u tom smislu proizvod nije jedini na tržištu jer možete da pronađete i AB jogurt mlekare iz Subotice (sa inulinom).

Izjava da oligofruktoza/inulin mogu da pospeše rad creva je potpuno tačna. Oni fermentišu u crevima i proizvode se dobre bakterija koje utiču na rad creva. Prirodno se inulin nalazi u čičoki koja je najbogatiji izvor a može da se nađe na pijacama i super je ukusna (posebno sveža). Inulina ima još i u šparglama, luku, belom luku i bananama.zdrava creva

Preporučuje se dnevni unos oligofruktoze/inulina do 10-14g dok za tretman prilikom zatvora prerepučuju dnevni unos od 20-40 grama u trajanju od par nedelja. Pola litre Balans jogurta sadrži 7.5g oligofruktoze i to je OK. Ni ovaj proizvod se nije posvađao sa svojom reklamom.

Zamerka na crevce-friendly proizvode je ista kao i na mršavela-jogurt: smanjen procenat mlečnih masti, gde su jogurti za bolje varenje ipak ostali normalniji jer im je ostavljeno oko 1.5% mlečnih masti.

A voćni jogurtići?

Kad su oni u pitanju – ozbiljno povedite računa. Koliko god vam veze između jogurta (koji je sam po sebi zdrav jer prirodno sadrži probiotike i lakše se vari od mleka) i voća izazivale lepe i zdrave asocijacije – voćni jogurti su sve sem zdravi. Voća najčešće ima u tragovima, dodaju se šećerni sirupi sa aromama i po par komadića voća čisto da ima šta da se napipa pod jezikom. Često sadrže fruktozni sirup a viđala sam i one koji sadrže aspartam da bi se proizvođač pohvalio da je jogurt niskokaloričan.

Kako nema svrhe zujati po radnjama i analizirati jedan po jedan – jednostavno sami pročitajte sastav ako kupujete ovakve proizvode. Mada ne znam zašto bi ih kupovali?!

Proleće je i ide i leto. Svežeg voća i jogurta ima svuda – a svi imate viljuške i znate da sastojke sami izmešate u činijici i servirate u čaši. U slučaju da vam nije dovoljno slatko, dodajte steviju (ali pazite koju steviju kupujete).

vocni jogurt

Pominjanje ni jednog proizvoda iz teksta nije sponzorisano a moj omiljeni jogurt je onaj koji proizvodi mlekara “Granice” iz Mladenovca, što takođe pominjem i linkujem zato što sam tako raspoložena 🙂

18 Komentara

 • L-carnitin u vidu dodatka ishrani kao sredstvo za mrsavljenje ne radi apsolutno nista kod zdravih ljudi, jer ga u organizmu imamo sasvim dovoljno, a visak se izbacuje nepromenjen.

  • Mnogi treneri se ne slažu, mnogi se slažu… Onaj u koga ja imam najviše poverenja kaže: “Malo ubrzava posao ako se vežba i sredi ishrana, ali ništa posebno. Ali ako vežbaš i hraniš se OK – onda koji će ti đavo?” 🙂

   U principu sam pokupšala da objektivno pomenem više stavova oko njega, a subjektivno je malo drugačije:
   – mada ima i kuđenja i hvalospeva, ja L-carnitin ne bih nikada kupila. Više mi smisla ima da češće jedem steak ako pomislim da unošenje L-carnitina menja stuaciju (uz steak i da ne deluje posle ti nije žao) 😀

    • Nije tačno da se svi slažu – imaš linkove u tekstu sa gomilom drugih istraživanja (i ne samo u vezi mršavljenja). Pošto ni jedna od nas dve nije merodavna da selektuje istraživanja i kaže koje je relevantno a koje nije – možemo samo da biramo autore koji obrađuju ove teme i odlučimo kome verujemo.

     A znajući kakve smo obe – lična iskustva nikada nećemo da imamo 🙂

 • Kao i obično sjajan tekst 🙂
  Meni idu na ganglije lekari koji reklamiraju sve i svašta, jer to ima mnoooogo veću težinu. A takvih znam ihaaj, da ne pričam o varijantama pr agencija – reklamna kampanja – “njhov lekar”.
  Jedno pitanje za Granice, takodje omiljen jogurt, ali dosta gust, a kažu da proizvodjači dodaju skrob, pa sam ja onda krenula da kupujem kiselo mleko. False or true?

  • Hvala 🙂
   Koliko ja znam ne bi smeli da dodaju skrob a da ne navedu, a to bi moralo da se primeti i na nutritivnoj tabelici u delu “ugljeni hidrati”. Bilo je takvih priča i za Ella sir pa je jednan poznanik koji ima dijabetes probao i nije reagovao. Ako je “eksperiment” bio dobar – ni za Ellu ta priča nije bila tačna.

   Možda može da ima “Xanthan gum” koji je čest aditiv koji zgusne tačnost. Svi ugljeni hidrati koje Xantan ima spadaju u vlakna i koliko sam čitala o njemu – ne deluje mi uznemiravajuće. Ipak ne znam da li je obavezno navođenje u sastavu i da li ga neko od proizvođača jogurta koristi.

   • A ja čula da stavljaju želatin, pa da je zbog toga tako gust…

    Kako nam je bio omiljeni, sve sam počela da strepim (i dete mi pije) jel smemo da ga konzumiramo 4-5 puta nedeljno (jedan obrok)? Pošto mleko u kući niko ne pije….

    Inače, kod mene u kraju i nema da biraš čije ćeš mlečne proizvode da kupiš – u ponudi u radnji ima samo Granice 🙂

 • Imlek – Bello је избацио и воћни јогурт,без шећера,глукозног сирупа и осталих будалаштина . Око 200 дин је и колико сам видео табелу састав је одличан .

 • Jogurt Granice – moj ooomiljeni! Ni jedan nije toliko gust.
  Priznajem da ne želim da čujem ako mu dodaju nešto loše.

  Zbog ovakvih članaka je ovaj blog nezamenenljiv!
  Majo, svako dobro

 • Popularnost L-Carnitine-a je dosegla ovaj nivo iz razloga što je marketinški predstavljen kao “prirodan” pa samim tim i bezbedan sagorevač za razliku od ostalih koji deluju preko nervnog sistema.
  I više nego dovoljno studija sam pročitao tokom godina i sve validne su govorile skoro isto:

  “L Carnitine je preporučljiv i zdrav dodatak ishrani koji ima ulogu da pospeši osetljivost ćelija i time pomogne mitohondrijama da efikasnije pretvaraju masti u energiju.”

  Znači nema govora o njegovom trenutnom dejstvu kao sagorevača već da bi eventualno bilo rezultata neophodno je unositi ga konstantno mesecima.
  I da ne bi sve zvučalo savršeno, ono što niko od proizvođača neće naglas da kaže jeste da su potrebne doze daleko veće od onih na etiketama tj. u proizvodima.

  Moje lično iskustvo kao i praksa sa klijentima pokazali su da će teško iko izdvajati toliki novac a da ne oseti i primeti ništa konkretno u što kraćem vremenu.
  E sad, na ljudima je da odluče koliki je i kakav benefit karnitina u jogurtu ali u svrhu mršavljenja tu nema govora…

 • Poštovana Majo, interesuje me vaše stručno mišljenje 🙂
  Čiji jogurt je po vama najzdraviji? Po marketima možemo naći milion vrsta, tako da više ni sami ne znamo šta je zapravo zdravo…
  Srdačan pozdrav!

Leave a Reply