Da li decu zanima zdrava ishrana i priprema obroka?

Čućete kako oni neće da jedu zdravo. Da oni ne vole povrće. Da oni traže kupovne slatkiše. I da oni prave dramu ako ne idu u restorane brze hrane.

Moguće je i da je često upravo tako. Isto onoliko koliko je moguće da su i oni, kao u ostalom i svi mi – bića navike.

Zato što su oni deca, njihove navike stvaramo mi. Ugledaće se na nas, radiće ono što mi radimo, ješće hranu koju mi jedemo, zabavljaće se na slične načine na koji se mi zabavljamo.

Zato se zapitajte kako bi izgledalo da u jednoj školi okupite preko 25 učenika-osnovaca, njima priključite nekoliko roditelja, poređate na stolove pregršt zdravih namirnica i date im zadatak da u timovima pripreme različita zdrava jela. Šta bi se tada dogodilo?

Šta je „Cool School Food“ projekat?

Cilj „Cool School Food“ projekta je bio podizanja svesti o važnosti zdrave ishrane  kod dece, podsećanje koliko je bitno da se deca od ranog uzrasta uče zdravim navikama u ishrani i shvate da je važno da se smanji bacanje hrane. Projekat su sprovele ambasade:

uz podršku Nordijskog saveta ministara.

Glavne aktivnosti su se odigrale 9. i 10. juna 2021. godine u Tršiću i Loznici.

Tokom dvodnevne posete ambasadora nordijskih zemalja, u tri škole u Loznici i Tršiću bile su organizovane radionice pripreme hrane namenjene školskoj deci, s ciljem da se razviju dobre i zdrave navike u ishrani.

S decom i roditeljima družili su se blogeri koji su posvećeni zdravoj ishrani:

  1. Kristina Gašpar i Jano Sič, kao jedan tim
  2.  Kuvar ambasade Švedske Lars Ekberg i moja malenkost, kao drugi tim

A deci je bilo još lepše u društvu glumca i muzičara Bojana Ivkovića!

Lars & Bojan

I? Šta se dogodilo?

Dogodilo se to da je osnovcima bilo zabavno. Da su bili angažovani i radoznali. Da u društvu prijatelja & uz podršku roditelja, shvataju da mogu da ispune svaki kulinarski zadatak – i to sa zadovoljstvom.

Ono najvažnije je da su bili željni toga da probaju jela koja su pripremili. Što je već jasno po ovim izrazima lica 🙂

Nisu se plašili da umažu ruke, niti suzdržavali da začine salatu – mada mnogi nikada do tada nisu kuvali ili pokušali da doziraju so & sirće.

Nije im bilo problematično da uče kako da umute jaja – i pa šta ako je par završilo na podu? 🙂 (jaja, ne osnovaca)

Pojurili su u kuhinju da asistiraju – neki čak i da preuzmu inicijativu, jer: „Ona to zna, naučila je baka kad je bila mala“  🙂

Otkrili smo i nove talente za fotografiju hrane… A sve to samo za 1.5 sat, koliko je trajala jedna od 3 radionice u Loznici i Tršiću.

Na početku jesu bili probirljivi… Svi su hteli da prave supu s povrćem i jagodama. Zaleteli se ka stolu gde se priprema tortilja od jaja i krompira s ajvarom. Ipak, niko nije hteo da bude u grupi „za tikvice“. Lovila sam ih čuvenom, isprobanom metodom: „ti si dobrovoljac“ 😀

Ali, kada su počeli da diskutuju o tome kako začiniti kremasti sir uz koji se serviraju tikvice, svako je dobio zadatak da sam začini svoj namaz. Situacija vezana za hejtovanje tikvica se tada preokrenula! Zaključili su da – ako se jedu uz njihov unikatni namaz – tikvice postaju jestive 🙂

I u drugoj školi, atmosfera je bila slična. Ni tamo nije izostao timski duh i razmena iskustava…

Uz povremenu pomoć nešto malo iskusnijih, koji su dali sve od sebe da im se ne mešaju previše u dobro obavljen posao 🙂

Pokazali su se sjajno i kada je bilo potrebno da podele hranu u porcije i posluže svoje drugare iz drugih grupa…

A kao što vidite, potrudili su se da svoja jela i dekorišu 🙂

Naredni koraci?

Ove radionice su imale za cilj da predstave deci načine pripreme zdravih obroka i uvere ih da zdravo pripremljeni obroci mogu biti veoma ukusni, kao i da im približe važnost smanjenja bacanja hrane.

Cool School Food je sjajan projekat. Dogodio se u jednoj opštini, u 3 škole.

Ali to nisu „samo 3 škole“ – jer nam projekat daje ideju šta možemo da uradimo i kod svoje kuće, u sopstvenoj trpezariji. Čak i to kako da animiramo naše klince i njihove drugare, prilikom različitih okupljanja. A možda neko odluči da predloži slične aktivnosti u školi u koju mu deca idu?

Mi se jesmo divno zabavili s decom tog 9. juna i inspirisali ih.

Sve što je sada potrebno jeste da se inspirišemo i mi odrasli, pa nastavimo dalje u sličnom maniru.

1 Komentar

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро