Priručnik moderne magije: kako uspavati Lepotice u 21. veku?

Dobila sam mail da bi voleli da napišem svoj utisak o preparatu za menopauzu i prvo sam se zbunila. OK, desiće mi se svakako i ovo životno doba, ali neće u skorije vreme – ne mogu da predstavim iskustvo iz prve ruke. Ipak sam kliknula na link, otišla na sajt, preskočila još uvek blago nezainteresovana uvodne priče i primetila da postoji dnevna i noćna kapsula. Ruka mi je sama poletela ka sastavu noćne 

Umesto da pošaljem mail i strpljivo sačekam odgovor, okrenula sam telefon i pitala: da li se noćne kapsule prodaju odvojeno?

Insomnia

Čuvam noć od budnih…

Što više obaveza imam i što sam opterećenija, to teže mogu da zaspim – a onda se budim u cik zore s mislima koje lete u petoj brzini. Ume da bude gore ako sam ljuta i najgore kada oko nečega “nisam načisto”, onih nekoliko dana dok donosim odluke ili čekam vesti koje mi znače. Nisam nikada naučila da umirim mozak i ućutkam misli. Znajući koji je moj problem, obećala sam samoj sebi da ću naučiti da meditiram uz “zen disanje”, ali nisam rekla i kada mi je rok. Po rečima onih koji su savladali metode opuštanja, ne bi trebalo da se zanosim idejom da se to uči brzo.

Rečeno je mnogo toga o snu, a najzabavnije su mi uvek bile dve izreke: “Žena posle 30. ne treba da legne i ustane u istom danu”, i da “Žene lepim čini spavanje, a muškarce moć” 🙂 Na žalost, moja najveća moć je da razbudim samu sebe – posebno kada pokušavam da se uspavam uz “24Kitchen”. To se uglavnom završi tako što ustanem iz kreveta, upalim svetlo, dohvatim svesku i olovku pa zapisujem recepte do sitnih sati. I pitam samu sebe na koje se dugme gasim…

symtoms-of-insomnia

U moru sredstava za bolji i duži odmor, svakako bih uvek posegla za onim najprirodnijim mogućim. Pisala sam već o tome šta koristim kada me snađe “šizitis” i napadnu problemi sa svih strana. Uvek u kući imam neke “Iskuliraj malo” čajeve koji kombinuju valerijanu i druge Smiri-Živce-Biljčice. Lično iskustvo je da mešavine čajeva nikada ne deluju tako jako kako moje Ljubimče, čisti koren valerijane, može da deluje samostalno. Ipak, Ljubimče ima jednu manu: ne uspavljuje, već kada uspem da zaspim ne budim se tokom noći ili prerano ujutru.

Poljubac za laku noć u plavoj kapsuli

Vraćam se na početak priče – kada sam pročitala sastav kapsule za noć, nije mi bilo najjasnije zašto je ovo namenjeno samo menopauzi?! Sa današnjim stilom života, intenzivnim dnevnim aktivnostima, neumerenim količinama informacija, brzim komunikacijama, novim stresovima za koje nisu znale prethodne generacije (računajući i stres sve većeg odvajanja od prirode) – ova noćna kapulica po meni nije za određeno doba, a realno nije ni “samo za žene”. U njoj su tri sastojka:

Prva dva stara znanca nisam ni morala dodatno da analiziram i razmišljam o njima, a o melatoninu sam znala najvažnije – samo ga do tada nisam upotrebila. Naziv “melatonin” potiče od grčke reči melas koja znači “crno” – jer se melatonin proizvodi samo u tami. Prirodno se luči u telu kada naše oči registruju mrak, reguliše dnevni i noćni ritam i javlja nam kada treba da spavamo i kada da se budimo. U okršaju između melatonina i hormona stresa, melatonin obično gubi pa dolazi do zbrke i zabune, remeti se ritam sna.

Sem stresa, njegovu proizvodnju u organizmu remeti i zračenje ekrana na kome je nešto što zahteva koncentraciju (OK, nema više “24Kitchen” pred spavanje!). Uništavaju ga misli – upravo one hiperaktivne misli na koje sam se žalila.

SleepingBeauty

Klinci lako zadremaju i mogu da spavaju dubokim, neprekidnim snom upravo zato što imaju visoke nivoe ovog hormona u organizmu (i nemaju puno briga). Njegov nivo opada s godinama, pa stariji ljudi ranije odlaze na spavanje i ranije se bude, spavajući na taj način sve manje i manje. Ovo već ima veze sa menopauzom, kao periodom intenzivnijih promena – koje su stresne.

Izvori melatonina: organizam, hrana i dodaci

Lucenje melatonina može da se odvija i u nasim crevima ali samo onda kada su prazna, pa evo još jednog razloga (sem tanjeg struka) da se ne prežderavamo u sitne sate. Umesto prejedanja nekom hranom koja će nas udaljiti od čvrstog sna – možemo da čalabrcnemo hranu s melatoninom:

Melatonin u hrani

Na dnu ove melatoninske tabele su se našli i sirov kikiriki, ovsene pahuljice, špargla, paradajz, menta, nezrela banana, brokoli – ali su količine toliko zanemarljive da ove namirnice iz “melatoninskih potreba” nije bilo vredno držati u tabeli. Sadrže ga isto onoliko malo koliko valijuma ima u krompiru.

Jasno je da je nemoguće “prejesti se prirodnog melatonina” 🙂 Negde sam pročitala da 600 puta veće doze od preporučenih, unete kroz dodatke ishrani, ne mogu da imaju neželjene efekte pošto nema ni osećaja omamljenosti koji prati veštačke preparate za spavanje. Podatak je više zanimljiv nego značajan jer ne znam kome bi, sem Al Paćinu u “Insomniji”, palo na pamet da uzme toliku dozu?!

Ono što je važno za osobe koje povremeno ili redovno loše spavaju je sledeće: u telu kruži oko 5-25 mcg melatonina a oko 15 mcg je neki prosek (15 mcg je jednako 15.000 ng). Preporučena doza melatonina za one koji imaju problema sa spavanjem ili su leteli avionom na drugi kontinent, je 0.5-5 mcg. Individualna iskustva korisnika ostavljena na internetu su odprilike ovakva: za jednokratnu pomoć količina od 1 mcg je bila pristojna, 2 mcg idealna – dok je 3 nekima bilo previše pa izjavljuju da su u toku dana ipak bili pospani.

Kada konačno padnu roletne…

Pišem ovaj tekst 12 dana od “Balkan Cheese Festivala”. Nisam se naspavala danima pre njega, oka nisam sklopila tokom trajanja – a ni dva dana po završetku Festivala nisam uspela da dođem do onih divnih 8 sati sna. Onda sam dobila preparat na probu i prve noći, uz parolu “dosta je bilo” – popila sam dve umesto preporučene jedne kapsule i tako unela 2 mcg melatonina. Ponovila sam ovo još par puta. Završavam ovaj tekst naspavana kao beba, smirena kao zen-budista, dok podočnjaka nema ni na radaru. Preostale dve table noćnih kapsula su u kutiji i čekaju neki novi užurbani i napeti momenat mog života…

Odgovor na pitanje da li se Femipause kapsule kupuju odvojeno je – ne, dnevna i noćna se prodaju samo zajedno u paketu. Posle ovog iskustva, signalizirala bih proizvođaču da nije loše da postoji nešto “noćno i odvojeno” što bi se zvalo StresPause ili InsomniaPause.

A za Princa koji bi ujutru skuvao kafu i eliminisao ostatke melatonina . . . za njega ćemo se već pobrinuti same 🙂

Coffee-Cup

Femipause poklon za 2 čitateljke

Verovatno među vama ima još užurbanih radoholičarki koje ne mogu da se naspavaju, pa pitanje glasi: kako se borite protiv nesanice i nedovoljno sna? 

Imam još 2 kutije “Femipause” preparata na poklon za najbolje savete. Prednost će imati čitateljke u godinama kojima su ove kapsule prvenstveno namenjene. Ako ste u BG, uručujem poklon lično 🙂

femipause-box

Tekst napisan u saradnji sa Femipause.rs – Pravilnik, tačka 4.

19 Komentara

 • Odličan tekst, ja pijem hormonsku supstituciju zbog posledica histerektomije u ranim 40-tim i ne znam kako nisam znala za ovo…..Baš se mučim….

  Savet…..sem čaja tipa matičnjaka, jako je bitno isključiti kompjuter na vreme, ne raditi pred spavanje, samo lagani sadržaji tipa romantičnih filmova, serija i dobra knjiga. Ako „zaglavim“ pred kompjuterom, em ne mogu da zaspim em se stalno posle i budim.

 • Ja imam 21 godinu i obično nemam nikakvih problema sa spavanjem, ali u periodima pojačanog stresa kao što su na primer ispitni rokovi, dešava se da ne zaspem do 4-5 ujutro. Kad to jednom uradim onda moram da se vratim u normalan ritam. To radim tako što jedno jutro na silu ustanem rano, i guram sebe da izdržim ceo dan, da bih legla na vreme. Ako ipak ne ustanem dovoljno rano da bih bila umorna do 23h recimo, trudim se da budem dovoljno fizički aktivna tokom tog dana da mi se telo umori, a za umor mozga se obično pobrine učenje 😀 Čaj od matičnjaka, nane ili kamilice mi obično pomogne da se smirim, a za onaj momenat kada sam umorna a oči širom otvorene – tu na red dolazi ili čitanje knjige ili gledanje YouTube videa na telefonu dok ležim u krevetu u mraku. To zaista zna da mi umori oči dosta brzo i onda se samo okrenem i zaspem 🙂

  Ukoliko osvojim ove kapsule one idu mojoj mami koja zaista ima problema sa spavanjem i stresom i redovno je neispavana.

  • Pozdravi mamu. I kod mene je tako godinama. I sa povecanjem stepena premora usled nespavanja, pojacava se i nesanica. Circulus viciosus. Biljcice tu slabo pomazu. Jedino klasicna farmakologija. Ili …. savet tvoje mame.

 • Iako jos nisam u grupi sa menopauzom, nenaspavano joj se priblizavam. Od veoma brzog zivota, nespavanja zbog bebe, briga, stresa cesto mi treba po par sati da se uspavam. Onda me probudi plac bebe, pa mi opet treba par sati, tako da sam cesto ujutru budna i pre njega i njegove prve boce mleka. Onda krece jurnjava: Vrtic, pa na posao, pa opet vrtic. Kad sve polegam, kucne obaveze. Sto sam umornija, teze zaspim. Ponekad kad dodje vikend i bude mi dosta nespavanja, roknem bromazepam i bar malo mozak otupim, ni on mi nazalost ne da kvalitetan san. Hvala na savetima, odlican tekst.

 • Obicno je potrebno da pogodim pravi momenat da se onesvestim i zaspim. Ako sam preumorna, ne mogu da zaspim. Ako nisam dovoljno umorna, ista prica. Pa ako sam uznemirena (ljuta) ili me ocekuje nesto veoma bitno, ako… Toliko je tih uslova ne bih li zaspala. A na to koliko puta cu se probuditi i koliko kvalitetno spavati, nema sanse da uticem. Predmenopauza je pocela pre 2 godine, sa 40 kao kod svih pripadnica moje zenske linije predaka.
  Pre tacno 18 dana dobih terapiju za Hasimoto koja se sastoji od Euthyroxa i Bromazepana (kojeg pijem dva sata pred spavanje).
  Barem se vise ne nerviram sto jos nisam zaspala. A samo spavanje mi je jos uvek cudno, omamljeno.
  Hvala na clanku u kojem sam se savrseno pronasla. Moram probati i ja te nocne kapsule.

  • Sem nesanice muce me i valunzi skoro dve godine.Koristila sam neki homeopatski lek pa su prestali da ga proizvode a sad uzimam Femisn B i bolj mi je i sto se valunga tice i nesanice.Kod mene definitivno svaka vrsta uzbudjenja utice na san tako da se trudim ostati ,,mirna’ a najvise mi pomazu vezbe disanja pre spavanja

 • Već neko vreme imam u fioci pored kreveta pakovanje ESI melatonina u tabletama. Sad mi nisu pri ruci, pa ne znam koliko tačno imaju miligrama ali su sasvim ok. Melatonin rules 🙂

 • Jedva sam shvatila da moje zaboravljanje i nespavanje ima veze sa menopauzom. Valjda što se osećam dobro i mlado i pored pune 51 godine života. Nekada mi je teško da zaspim a nekada lepo zaspim pa se probudim usred noći i ni makac dalje. Obavezno držim neku lepu knjigu pored kreveta koja me opušta (trenutno je to ”Tanjir pun reči). Osim što me opusti, učini da mi se i oči umore pa se kapci sami sklope. Ako i ne zaspim, bar uživam u čitanju. Mada, priznajem, nesanica i isprekidan san mi itekako smetaju za normalno dnevno funkcionisanje i sve kao čekam da ova faza prođe. Nisam razmišljala da bih mogla i da se pripomognem nekim od sličnih preparata..

 • Sa menopauzom nemam problem 😀 sa preživahnim umom sam imala dosta dugo.

  Ne privlače me klasične meditacije i ta vrsta isključivanja, “meditiram” tako što na yt pronađem neki snimak prirode sa opuštajućom ili klasičnom muzikom. Ili slušam neko kratko vođeno opušzanje. Svaki dan 10ak minuta za mene je sasvim dovoljno da umirim i odmorim mozak.
  Od kad sam kafu smanjila na 2 dnevno i ne posle 18h, i još uvela “povečerje” za internet i laptop u 22h uspavljujem se k`o na prekidač 😀

 • Drage sonja6969 i Gordana,

  čestitam i hvala na komentarima 🙂 Šaljem vam i mail pa se dogovaramo oko viđanja ili slanja poklona!

  I svima ostalima hvala na komentarima i savetima.

  Obratite pažnju da za one koji još nisu stigli u Femipause-godinice postoje čajevi od matičnjaka, valerijane i ostalih biljčica (ja ih kupujem na Kaleniću i Bajloniju) a sam melatonim može da se kupi i odvojeno (saznala nakon Bebikinog komentara – hvala, Bebika!) 🙂

  I dalje bih više volela da imam valerijanu i melatonin u jednom paketiću, ali snalazimo se na dalje 🙂

 • postoji i preparat, zove se melatonin pura, italijanski proizvođač, u kutiji je 60 tabletiva od po 1 mcg melatonina, kutija košta oko 500 din, i ja sa njim spavam kao beba 🙂

 • Da li neko zna da mi kaže koliko dana treba da se piju tablete Femipause za dan i noć, da da počne delovanje. Ja ih pijem već 2 dana i nemam ništa bolje što se tiče vrućine, znojenje i danju i noću, kupam se, noći ne želim da dođu. Da li neko ima iskustva sa drugim tabletama sa kojima se normalno živi. Čekam brzi odgovor. Unapred zahvalna.

  • Mora da prodje vise dana da bi delovalo. zavisi od toga koliko estrogena nekome nedostaje. Ne odustajte, ja sam uzimala 2 dnevno i tek posle nekoliko dana, osetila sam se mnogo bolje. Potpuno vas razumem..Sada bih da probam novi, tzv Femipause,mozda mi jos vise prija, gde ima 2 tablete, jedna za dan, a jedna pre spavanja, ali ne mogu da ga nadjem i ne znam cenu. Pozdrav! Ivana

 • radice, izvinjavam se, mislila sam da vi koristite oEstrofact, koji ja koristim. A sada bih da probam Femipause. Ali isto je, mora da rodje nekoliko dana pre olaksanja od tegoba.

Leave a Reply