Hleb od banane, kokosa i godži bobica

Da i volite sladak doručak? Ima ljudi koji uvek tako doručkuju, a meni to nikada nije bilo jasno. Ne volim da šećerom dignem insulin u nebesa čim otvorim oči, jer mislim da to nije dobro i ne prija mi.

Ipak, ne mogu da se ne zapitam šta bih nekome spremila kao sladak doručak – koji bih i ja mogla da jedem?

Znajući sebe, to bi moralo da bude nešto u načelu zdravo, bez previše šećera – pre zaslađeno voćem, nego dodatim šećerom. Ostali sastojci ovakvog doručka bi stvarno morali da “umire slatku situaciju”.

Palačinke otpadaju u startu, jer bilo kakvo prženo testo uz džem jeste baš ono “previše šećera” o kome pričam. Hleb sa slatkim namazom, takođe nije opcija – jer meni brašno i šećer jesu nepoželjna količina ugljenih hidrata za dobro jutro.

Mada… ko kaže da hleb mora da bude onaj klasičan, od pravog brašna?

Ovaj recept mi se dopao jer slatkoća potiče od banana i količina dodatog šećera je zanemarljiva. Nema običnog brašna već se koristi kokos – u formi brašna i proteina. Kako sada mogu da se kupe pirinčane pahljuljice, ovaj hleb može da bude potpuno bez glutena, ako se izbace ovsene.

Naime, ovas ima gluten, ali vrstu u odnosu na pšenicu. Gluten iz ovsa nekim osobama alergičnim na gluten iz pšenice (raži, ječma, spelte), jako smeta – a nekima ne, pa mogu da koriste ovas.

Organski namaz od kokosovog ulja, agave sirupa i vanile bio je zanimljiv dodatak uz ovaj hleb. Tanak sloj namaza bi ga na pravi način obogatio za one kojima hleb ne bi bio dovoljno sladak.  Ostali, koji ne bi da dodatno zaslade doručak uvek mogu da namažu čisto kokosovo ulje i namrve zrna vanile, koju takođe možete da pronađete u dm drogerijama.

Šta god odabrali od ova dva namaza, vanila na hlebu s bananama ostaje idealan način da sebi začinite i ulepšate jutro!

Sastojci:

 • 20 + 15 g ovsenih pahuljica #dmBio
 • 1 kašika zlatnog lana #dmBio
 • 1 + 1 kašika kokosovog šećera #dmBio
 • 75 g kokosovog ulja, omekšalog na sobnoj temperaturi #dmBio
 • 4 jaja
 • 40 g kokosovog brašna (običan rendani kokos)
 • 30 g kokosovog proteina #dmBio   (obezmašćeni mleveni kokos, kokos mehl)
 • 2 kašike godži bobica #dmBio
 • kesica praška za pecivo
 • kaičica cimeta
 • 3 veće banane, izgnječene viljuškom

Napomena:

Kokosovo brašno je samo krupnije narendan kokos i nije obezmašćeno, pa ne može da upije velike količine tečnosti. Za razliku od njega kokos mehl, ili kako ga drugačije zovu “protein” je delimično ili značajnije obezmašćena masa, koja dosta upije tečnost – takođe je i sitnije mlevena. Ova dva se u receptima ne ponašaju isto. U slučaju da ih zamenjujete morate da vodite računa o tome koliko vode upijaju kako ne biste dobili presušenu ili preterano tečnu masu.

Priprema:

Napravite masu za posipanje hleba od 15 g ovsenih pahuljica, kašike kokosovog šećera i lana. Ostavite se strane i pripremite hleb. Uključite rernu na 160 stepeni. Namažite kalup za hleb (dužina oko 20 cm) kokosovvim uljem i na dno stavite papir za pečenje.

Mikserom umutite kokosovo ulje s preostalom kašikom kokosovog šećera. Dodajte jedno jaje i 10 g običnog kokosovog brašna, pa drugo jaje i narednih 10 g, zatim isto to uradite i sa preostala dva jaja.

Sada dodajte 20 g ovsenih, godži bobice, kokosovo protein (kokos mehl), prašak za pecivo, cimet, izgnječene banane i umutite mikserom i to. Prespite hleb u kalup, pa pospite prethodno pripremljenu mešavinu za ukrašavanje.

Pecite oko sat vremena. Obavezno ohladiti hleb na rešetki pre sečenja bar 15 minuta, a idelno dok ne bude potpuno ohlađen.

U saradnji s dm drogerie markt

3 Komentara

 • Majo, odličan recept za banana hleb.

  Samo jedna sugestija oko ovsa. Ovas nema gluten već protein avenin, koji nekim osobama sa celijakijom može da pravi problem. Ne svim.

  Zato je preporuka gastroenterologa novoobolelima da ne koriste ovas dok se crevne resice ne oporave i antitela ne padnu na normalu. Kasnije mogu da ga uvedu u ishranu, ali samo gf deklarisan, jer je kontaminacija česta usled prerade i pakovanja. U Srbiji ima deklarisano pakovanje ovsenih pahuljica u Roda marketima.

  Mislim da je važno za novoobolele da znaju, jer kasnijim uvođenjem ovsa (deklarisanog gf) i uz obaveznu konsultaciju sa svojim gastroenterologom, unose dodatna vlakna u ishranu. Brašna koja dobijamo na recept su nužno zlo zbog velike količine skroba, a male nutritivne vrednosti.

  Pozdrav i ne zameri na traktatu. 😊

  • Traktat je bio neophodan, jer ovo treba da se naglasi i zaslužuje posebnu temu.
   Često ovas pominju kao namirnicu bez glutena, što je OK – ali bez ostalih detalja o merama opreza za obolele od celijakije, koje bi trebalo imati u vidu.
   Hvala 🙂
   <3

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро